گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
شفیعی در گفت‌وگو با ماین نیوز:
اطلاعات نعمت‌زاده غلط است
دوست وزیر هستم اما از ایشان گله دارم
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - رئیس انجمن سنگ ایران با اشاره به صحبت‌های وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره خام فروشی مواد معدنی در افتتاحیه نمایشگاه کان‌ مین 2016 اظهار کرد: اطلاعاتی که در اختیار وزیر است، اطلاعات غلطی است.
 
ابوالقاسم شفیعی در گفت‌وگو با خبرنگار ماین‌ نیوز درباره نمایشگاه کان‌ مین 2016 اظهار کرد: امسال حضور شرکت‌های خارجی در این نمایشگاه نسبت به دوره قبل با افزایش 70 درصدی همراه بود و شرکت‌های داخلی نیز به میزان 50 درصد بیش از دوره قبلی حضور داشتند. خوشبختانه شرکت‌کنندگان خارجی نیز از نمایشگاه راضی بودند و امیدوار هستیم در سال‌های بعدی نمایشگاه بهتر شود. بطورکلی امسال شاهد برگزاری نمایشگاه خوبی بودیم و در حاشیه آن مذاکرات خوبی با روس‌ها و دیگر شرکت‌ها داشتیم.

وی درباره وضعیت گروه عرش در دوران پسابرجام تصریح کرد: پسابرجام توانست دروازه‌ها را باز کند، هرچند که مشکلات بانکی همچنان پابرجا است اما حضور شرکت‌های خارجی خوب شده و برای همکاری‌های مشارکتی بیشتر مراجعه می‌کنند. به عنوان مثال در بحث معدن سرب و روی مهدی‌آباد که توانسیم در مناقصه پیروز شویم، شرکت‌های بسیاری مراجعه کرده و برای مشارکت داوطلب هستند. به اعتقاد من تا 2 سال آینده شرایط بسیار خوب خواهد شد.

شفیعی با اشاره به طرح‌های توسعه در دست اجرا بیان کرد: در حوزه سنگ‌های تزئینی آمادگی مشارکت در معادن مناسب را داریم. در حوزه معادن فلزی شاهد هستیم معادن به دلیل رکود پیش‌ آمده در بازار با مشکلات بسیاری مواجه هستند اما پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که شرایط از 2018 به بعد بهتر خواهد شد. به همین دلیل در زمینه توسعه معادن فلزی نیز آمادگی لازم را داریم.

وی همچنین درباره صحبت‌های وزیر صنعت، معدن و تجارت در مراسم افتتاحیه کان‌ مین 2016 افزود: باید قبل از هر چیز به این نکته اشاره کنم که بنده با آقای نعمت‌زاده دوست هستم اما گله ما از ایشان در زمینه اطلاعات است. متاسفانه اطلاعاتی که ایشان در اختیار دارند، اطلاعات غلطی است. شاید بهتر بود نظرات ستاد سنگ در وزارتخانه را دریافت می‌کردند. حقیقت این است که حدود 6 درصد از سنگی که به صورت خام صادر می‌شود، سهم زیادی نیست. از سوی دیگر هیچ مشکلی برای خرید سنگ در داخل کشور وجود ندارد. همچنین کارخانه‌ای که شخص وزیر در محلات افتتاح کرده‌اند تا امروز نتوانسته 1 مترمربع سنگ را به صورت اسلب برش داده و بفروشد. در نتیجه در زمینه فروش سنگ‌ فرآوری شده هم مشکل وجود دارد.

شفیعی اظهار کرد: آقای وزیر باید این نکته را بررسی کند که ترکیه یک تهدید محسوب می‌شود و چرا با وجود عوارض 100 درصدی واردات، بازار ما دائم در تهدید چین و ترکیه است.

به گفته وی، آقای وزیر فکر می‌کند اگر 400 هزار تن سنگ خام هم صادر نشود فرآوری شده و ارزش افزوده 3 برابری پیدا می‌کند. این در حالی است که 10 میلیون تن از ذخایر سنگ را در اختیار کردند، حال این سوال مطرح است که با این میزان چه اقدامی انجام داده‌اند. این در حالی است که برخی سنگ‌ها در بازار داخلی مشتری ندارد.

شفیعی ادامه داد: از 2.5 میلیارد دلار صادرات ترکیه، 1.5 میلیارد دلار سنگ خام است که در مقام اول صادرکنندگان سنگ‌ خام قرار دارد. مصر در مقام دوم این حوزه و ایتالیا نیز با در اختیار داشتن تکنولوژی سنگ مقام سوم صادرات سنگ خام را در اختیار دارد. اسپانیا نیز در مقام چهارم صادرکننده سنگ خام است.

رئیس انجمن سنگ ایران اضافه کرد: بطورکلی 4 عامل را باید در نظر داشت. اولین عامل میزان ذخیره است. به عنوان مثال ممکن است در حوزه یک ماده معدنی آنقدر ذخیره وجود داشته باشد که تا 1000 سال دیگر پاسخگوی نیاز کشور باشد، حال باید با این میزان دخیره چه کرد. در حال حاضر در صنعت سنگ با ذخیره 4 میلیارد تن ذخیره تا 400 سال آینده ذخیره خواهیم داشت اما چه کسی می‌تواند پیش‌بینی کند تا 10سال آینده چه اتفاقی در بازار رخ می‌دهد.

شفیعی گفت: عوامل دیگر شامل میزان مصرف داخلی، میزان رقابت‌پذیری و تغییرات تکنولوژیکی می‌شود. باید تمامی این موارد را در نظر داشت. در حال حاضر وجود سنگ‌های مصنوعی نیز تهدیدی برای سنگ‌های طبیعی است. آقای وزیر باید به این موارد توجه داشته باشد. یعنی تا دو دهه دیگر شاید دیگر کسی خریدار سنگ طبیعی نباشد. به نظر من نباید حرفی خارج از قاعده علمی بیان کرد.

وی افزود: متاسفانه آقای وزیر علیرغم آنکه برای ما بسیار محترم هستند اما در این رشته فقیر بوده و دانش ایشان ضعیف است. ایشان پدر پتروشیمی است اما در این صنعت اطلاعاتی ندارد.

شفیعی در پاسخ به این سوال که آیا نشست‌های کارشناسی در وزارتخانه برگزار می‌شود؟ اظهار کرد: متاسفانه ایشان چنین نشست‌هایی را تعطیل کردند. در نتیجه شاید بهتر بود ایشان از انجمن سنگ اطلاعاتی را دریافت می‌کرد.

به اعتقاد وی، هرچه ارتباط میان وزارت صنعت، معدن و تجارت با انجمن سنگ بیشتر باشد، نظرات بهتری مطرح می‌شود. افرادی که یک کارخانه سنگ را هم از نزدیک ندیده‌اند می‌توانند در ارائه اطلاعات گمراه‌کننده باشند.

رئیس انجمن سنگ ایران درباره تجمیع واحدهای سنگبری نیز، تصریح کرد: این موضوع مساله خوبی بود که وزیر به آن اشاره داشت و ما نیز آن را قبول داریم زیرا تجمیع هزینه‌های مدیریتی و سرباری را کاهش می‌دهد. ما هم در این زمینه در تلاش هستیم. واحدهای کوچک یا باید تجمیع شوند یا در غیر این صورت ورشکسته و از بازار حذف می‌شوند.

شفیعی با اشاره به کارخانه سنگی که در دبی دارد، افزود: پسر من در آن کارخانه از معادن من سنگ نمی‌خرد زیرا می‌گوید سنگ ایتالیا و اسپانیا ارزان‌تر از سنگ‌ ایرانی است.

به گفته وی، در ایران قیمت تمام شده به چند دلیل بالا است. اول آنکه حق بیمه در ایران 30 درصد است. از سوی دیگر نرخ بهره بانکی در ایران 25 درصد و نزدیک به 8 برابر نرخ جهانی است. میزان مالیات 25 درصد و ارزش افزوده 9 درصد است این در حالی است که نرخ مالیات برای صنایع معدنی در دنیا تنها 10 درصد است. در نتیجه این عوامل قیمت تمام شده در ایران بالاتر از دیگر کشورها خواهد بود.

شفیعی گفت: حقوق دولتی نیز 12 برابر شده است. متاسفانه مشکلات بسیاری در این میان وجود دارد.

وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب فرموده‌اند، اقتصاد مقاومتی را مثل جنگ تلقی کنید، ستاد و فرمانده ستاد داشته باشد. در نتیجه در جنگ کسانی موفق هستند که عملیات‌های بزرگ را فرماندهی کرده‌اند اما هیچ‌کدام از افراد با تجربه در ستاد اقتصاد مقاومتی وجود ندارد. باید افراد صاحب تجربه در این ستاد حضور داشته باشند.

رئیس انجمن سنگ ایران بیان کرد: در سال 68 ترکیه 40 میلیون دلار صادرات سنگ داشت اما این رقم در ایران 80 میلیون دلار بود. در حال حاضر این رقم در ترکیه 2.5 میلیارد دلار و در ایران به 200 میلون دلار است. این به معنای رشد 60 برابری ترکیه در حوزه سنگ بوده در حالی که ذخیره سنگ ترکیه یک چهارم ذخایر ایران است. باید این مشکلات را رفع کرد.

گفت‌وگو از علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : جمعه ۲۸ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۵۰
کد مطلب: 35072
 
۱ نظر
 


مهدی محمدی قناتی
با سلام
صد در صد نظر آقای شفیعی درست است . مفهوم خام فروشی در شرایط فعلی با این همه ذخایر معدنی ایران که حتی به نظر من درصد انگشت شماری از ذخایر مملکت اکتشاف شده از یکطرف و شرایط بد اقتصادی جهت ایجاد واحد های فرآوری یک ترمز ناشیانه در مسیر پیشرفت معادن است . وزارت صنعت و معدن اگر به فکر پیشرفت معدن و فرآوری محصولات معدنی است باید با توجه به تمرکز معادن در مناطق مختلف اقدام به ایجاد واحدهای فرآوری بزرگ در آن نواحی با هزینه دولتی نموده و با خرید محصولات معدنی به قیمت رقابتی با صادرات ، هم شغل ایجاد کند و هم باعث ارزش افزوده گردد . چرا معدنکار که با ریسکها زیاد توانسته یک مجموعه را سراپا نگهدارد باید همه مشکلات را تحمل کند . بالاخره معدنکار توانسته در این شرایط نابسامان یک بخش اقتصادی ایجاد کند . دولت اگر راست می گوید ادامه کار او را اقتصادی نماید نه اینکه سنگ بر پای لنگ او بزند . (3427)
Finland
۱۳۹۵-۰۸-۲۸ ۱۱:۲۱:۲۳