دستیابی به ظرفیت واقعی طلای کشور با آغاز صادرات

ارزهای وارداتی رنگ طلا می‌گیرد

روزنامه گسترش صمت , 26 آبان 1395 ساعت 12:08

برداشته شدن ممنوعیت صادرات شمش طلا از ایران را می‌توان به فال نیک گرفت. دریافت مجوز صادرات شمش طلا از سوی شورای پول و اعتبار که چندی پیش اعلام شد به گونه‌ای نوید رونق در معادن طلای کشور را می‌دهد.


به گزارش ماین نیوز، این موضوع مورد تایید معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز قرار گرفته است. درواقع بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی کشور که بعد از برجام به طور تقریبی قابل مشاهده بوده، منجر به بهبود روند فعالیت‌های معدنی در کشور شده و شاهد حضور سرمایه‌گذاران خارجی در ایران هستیم. در این میان صادرات شمش طلا می‌تواند منجر به تنوع در ارزآوری کشور شود. اما برای این مهم نیاز به حمایت از تولیدکنندگان و فعالان این بخش احساس می‌شود.

حضور خارجی‌ها در معادن ایران
گسترش ارتباطات ایران با دیگر کشورها بر حوزه معدن و صنایع معدنی نیز اثر گذاشته که از نمونه‌های آن حضور سرمایه‌گذاران خارجی در معدن طلای ساریگونی است. در دوره‌های گذشته چند شرکت بزرگ خارجی در این معدن طلا، به عنوان یکی از ذخایر طلایی کشور حضور پیدا کردند که به دلایل مختلف فعالیت‌شان ناتمام ماند. اما درنهایت قزاق‌ها توانستند این طرح را عملیاتی کرده و شمش طلا تولید کنند.

ایجاد ارتباط و مشاوره با کشورهای صاحب فناوری می‌تواند به رشد و توسعه بخش معدنکاری کشور منجر شده و می‌تواند سود فراوانی به همراه داشته باشد.
رییس خانه اقتصاد ایران درباره تاثیرات حاصل از صادرات شمش طلا بر اقتصاد کشور گفت: به طور کلی صادرات هرگونه کالایی به نفع اقتصاد کشور خواهد بود. حال اگر قرار به صادرات شمش طلا از ایران باشد به طور قطع در ارزآوری برای کشور تاثیر بسزایی خواهد داشت. اما اگر در مقابل صادرات طلا شاهد وارادت این محصول باشیم خود جای تامل دارد و باید مسئولان کشوری به این نکته توجه داشته باشند.

به گفته ابراهیم جمیلی، صادرات شمش طلا از ایران تنها یکی از راهکارهایی است که می‌تواند باعث رونق معادن طلا شود. زیرا ما در ایران ظرفیت بالایی از ذخایر طلا داریم اما تاکنون نتوانستیم به آن دست پیداکنیم. البته در این زمینه برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای برای برداشت از معادن طلای کشور در دستور کار قرار گرفته که در صورت عملیاتی شدن آنها، می‌توان به سود رسید و از سرمایه تزریق شده به معدن حداکثر سود را برد.

وی ادامه داد: اگر برخلاف برنامه‌ریزی‌های انجام شده، عمل شود درنهایت سودی برای بهره‌بردار معدنی نخواهد داشت. آنجایی که سرمایه‌گذاری به شکل پراکنده در دیگر پروژه‌ها انجام می‌شود، نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.

جمیلی معتقد است ایران باید تلاش بیشتری برای تکمیل ظرفیت‌های خود کرده و زنجیره تولید را تکمیل کند چرا که ذخایر طلای ایران تنها به معادن این فلز محدود نشده و در کنار برخی مواد معدنی و حتی فرآورده‌های باقیمانده از تولید نیز طلا یافت می‌شود. به عنوان مثال در لجن‌های حاصل از فرآوری مس، طلا وجود دارد اما این محصول به دیگر کشورها صادر می‌شود. در صورتی که می‌توان با استحصال آن، عناصر ارزشمند معدنی موجود در آن را به‌دست آورد اما برای تکمیل زنجیره تولید لازم است از تولیدکنندگان به اندازه کافی حمایت شود. به طور قطع تصمیم گرفته شده درباره رفع ممنوعیت صادرات طلا از ایران در تنوع ارزآوری کشور موثر باشد.

وی افزود: تولیدکننده باید دارای ضوابط مشخصی برای اجرای فعالیت‌های معدنی باشد. بنابراین مجلس شورای اسلامی باید در قوانین مصوب خود، به فرد اجازه تصمیم‌گیری ندهد زیرا اینگونه دیگر خبری از تصمیم‌گیری‌های سلیقه‌ای در بسیاری از موارد نخواهد بود. در واقع شفاف‌سازی در قانون به عنوان یکی از ارکان اصلی به منطور حمایت از معدنکاران است و باید کمبودهای خود در حوزه معدن را کاهش داده و همچنین رتبه ریسک خود را کم کنیم در نتیجه این اقدامات می‌توان گفت که موانع کاهش یافته‌اند.

افزایش بهره‌وری معادن طلا
تا قبل از صدور این مجوز برای صادرات طلا، بخش عمده‌ای از صادرات این محصول چمدانی بود. اما با شرایط کنونی زمینه فعالیت رسمی و قانونی برای کسانی که در این حوزه فعال هستند، فراهم خواهد شد. سود حاصل از این‌کار می‌تواند انگیزه‌ای برای حضور سرمایه‌گذاران در معادن طلا باشد چراکه فعالیت و بهره‌برداری از معدن طلا از اکتشاف گرفته تا فرآوری، فرآیندی بسیار طولانی و پرهزینه دارد.

در این‌باره چندی پیش رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان‌غربی درباره تاثیر رفع ممنوعیت صادرات طلا از کشور بر معادن این ماده باارزش گفته بود: درحال‌حاضر استان آذربایجان‌غربی در زمینه تولید طلا فعالیت‌های قابل‌قبولی دارد که ازجمله مهم‌ترین آنها معدن طلای زرشوران، بزرگترین معدن طلای کشور است که سازمان ایمیدرو به عنوان بهره‌بردار آن، شمش تولید شده آن را از طریق بورس به فروش می‌رساند.

جعفر صادق اسکندری به فعالیت بخش خصوصی در حوزه طلای این معدن نیز اشاره کرده و گفته بود: با رفع ممنوعیت صادرات می‌توان آثار آن را بر بخش‌های مختلف از معادن گرفته تا بورسی که طلا در آن عرضه می‌شود، به وضوح مشاهده کرد چراکه به این ترتیب این اقدام هم روی قیمت فروش طلا و ارزش‌افزوده حاصل از آن و هم نحوه خرید و فروش آن نیز اثرگذار خواهد بود. براساس آمار و اطلاعات موجود، تولیدکنندگان طلا در ایران تا پیش از این مجبور بودن ذخایر به‌دست آمده از معادن خود را در داخل کشور به فروش برسانند. از طرفی از آنجایی که فناوری و تجهیزات نوین برای رساندن عیار طلای تولید شده در ایران به عیار جهانی، تنها در اختیار چند کشور است. حال اگر تولیدکنندگان طلای ایرانی قصد ورود به بازارهای جهانی را داشته باشند تنها در صورتی‌که بتوانند محصولات تولیدی خود را از کشور خارج کنند پالایش طلای آنها، ممکن می‌شود. اینگونه علاوه‌بر فروش محصولات در بازار جهانی، ارزش‌افزوده حاصل از تولید شمش طلا چندین برابر خواهد شد. از دیگر مزایای بالا رفتن افزایش ارزش‌افزوده و این است که تولیدکننده می‌تواند از سود به‌دست آمده برای ارتقای تجهیزات و فناوری‌های خود استفاده کند.

اسکندری بر این باور است که رفع ممنوعیت صادرات طلا مانند دیگر کالاهای ایرانی به طور قطع در رونق کسب‌وکار و... اثرگذار خواهد بود. از طرفی هرقدر فضای بهتری برای فعالیت در حوزه طلا به وجود آمده و قدرت مانور سرمایه‌گذاران بیشتر شود، تعداد سرمایه‌گذاران در معادن طلای کشور نیز افزایش می‌یابد زیرا به دلیل وجود متقاضی طلا در تمامی جهان، ایران می‌تواند با صادرات این فلز با ارزش به جرگه تولیدکنندگان این محصول درآید.

صادرات طلا آغاز شد
براساس مصوبه‌ای که تابستان امسال درباره صادرات طلا به امضا رسیده، به گفته رییس هیات مدیره خانه معدن ایران صادرات این فلز گرانبها آغاز شده است.
محمدرضا بهرامن با اشاره به اینکه قوانین مناسب می‌تواند در جذب سرمایه‌گذار و توسعه فعالیت‌های معدنی موثر باشد، گفت: قوانینی از جنس قانونی که در مرداد سال جاری درباره صادرات طلا از در معادن به تصویب رسید در عمل می‌تواند برای افرادی که قصد سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های معدنی دارند، دلگرمی ایجاد کند و سطح توجیه پروژه‌های سرمایه‌گذاری را ارتقا بخشد.

به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه فعالان معادن طلای ایران با مخاطراتی در سیر تولید و فروش خود روبه‌رو شده‌اند، اظهار کرد: تولیدکنندگان طلا هنگام فروش محصول نهایی خود باید مالیات پرداخت کنند که این امر باعث شده در عرضه داخلی طلا توان رقابت با بانک مرکزی را نداشته باشند، چراکه این بانک با مسئله پرداخت مالیات مواجه نیست.
رییس هیات مدیره خانه معدن ایران در ادامه با تاکید بر اینکه بخش خصوصی باید به استانداردهای جهانی دست پیدا کند، گفت: تاکنون معادنی از استان مرکزی و خراسان اقدام به صادرات طلا کرده‌اند، در حالی که این صادرات می‌تواند با توسعه معادن طلا و دستیابی به استانداردهای لازم توسعه پیدا کند.

بهرامن همچنین رسیدن به استانداردهای بازارهای جهانی را لازمه ورود قدرتمند به بازارهای بزرگ دانست و تصریح کرد: رسیدن به معیارهای استانداردی همچون خلوص ۹۹۹ در تولید طلا که استاندارد بورس جهانی لندن است توان رقابتی عرضه محصولات را در این بازارها ایجاد می‌کند.

این سخنان درحالی مطرح می‌شود که بیشتر معادن طلای کشور توان استخراج طلا با خلوص ۹۹۸ را دارند. رییس هیات مدیره خانه معدن ایران در این باره گفت: درحال‌حاضر به نظر می‌رسد تنها معدنی که توانسته به خلوص استاندارد بورس لندن برسد معدن طلای مشهد است که امید می‌رود دیگر معادن نیز بتوانند به این استانداردها دست یابند.

بر اساس اطلاعات موجود، ایران ذخایر پراکنده‌ای از این فلز گرانبها را در خود جای داده و با سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی می‌توان از این فلز زرد بیشترین سود را برد. زیرا امروزه طلا به عنوان یکی از پشتوانه‌های اقتصادی به شمارمی‌آید. از طرفی کاربرد این فلز در صنایع مختلف از ساخت زیورآلات گرفته تا صنایع های‌تک از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و مورد توجه کشورهای بزرگ و صنعتی قرار دارد.


کد مطلب: 35062

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/35062/ارزهای-وارداتی-رنگ-طلا-می-گیرد

ماین نیوز
  http://www.minews.ir