گروه معادن مس
 
كف هاي جديد قيمتي براي فلز سرخ
گروه معادن >مس - انتخاب غيرمنتظره دونالد ترامپ به عنوان چهل و پنجمين رئيس جمهوري ايالات متحده بازارهاي کالايي را با جهش هاي شديدي روبه رو کرد. با پايان يافتن هفته اول پساانتخابات نشانه هاي اين موضوع به خوبي نمايان شده است.
 
به گزارش ماین نیوز، قيمت هاي محصولات فلزي، سنگ آهن و زغال سنگ، فولاد و... با روند افزايشي روبه رو شده است. اين روند در مورد مس يکي از شديدترين رشدهاي هفتگي را در حدود 40 سال گذشته نمايندگي مي کند. به طوري که قيمت فلز سرخ در يک هفته گذشته در حدود هزار دلار افزايش را تجربه کرده که اين ميزان رشد در 4 دهه گذشته بي سابقه بوده است.

در حال حاضر بهاي مس در بازارهاي جهاني و بورس لندن به نزديکي 6 هزار دلار در هر تن رسيده است، در حالي که ماه گذشته درست در همين ايام بهاي مس زير 4 هزار و 700 دلار در هر تن بود. سپتامبر همين کالادر حدود 4 هزار و 500 دلار در هر تن بود. به اين ترتيب بهاي اين کالادر بازارهاي جهاني از مرز 5 هزار دلار در هر تن گذشت و کف جديدي را براي خود شناسايي کرد که افق هاي جديدي براي بازار مس ايجاد کرده است. به اين ترتيب بايد انتظار آن را داشت که قيمت مس سقف هاي جديدي را نيز در آينده تجربه کند.

اين در شرايطي است که قيمت نفت در بازارهاي جهاني تا حدي کاهش يافته و اين نشان مي دهد که قيمت مس فارغ از بهاي مولفه هاي اثرگذار رشد کرده که اين مساله مي تواند افزايش مداوم و رشد صعودي قيمت را تهديد کند. در مقابل برخي کارشناسان جهاني مي گويند ممکن است وعده هاي ترامپ براي رونق بخش هاي زيرساختي عملياتي شود و اين موضوع تقاضا را براي کالاهاي پايه افزايش مي دهد و در نتيجه انتظار مي رود بهاي مس در بازارهاي جهاني در ارقام بالاتر از گذشته باقي بماند. اين در حالي است که تقاضا در اقتصادهاي بزرگي همچون چين و هند نيز افزايشي پيش بيني مي شود، به عبارتي محرک هاي رشد قيمتي براي بهاي مس ديده مي شوند. در هر حال کاهش اندک بهاي مس در روز جمعه حرکت مس براي رسيدن به نقاط تعادلي جديد را نويد مي دهد. فلزات صنعتي موفق ترين و به عبارتي برنده اصلي پيروزي ترامپ هستند، به طوري که يکي از مديران کالايي در بانک SAXO مي گويد پتانسيل هاي رشد قيمت مس بروز کرده است.

بازگشت رونق به بازار مس
در اين بين روند قيمت هاي داخلي محصولات مسي در بازار داخلي و بورس کالاصعودي شده و افزايش مداوم قيمت مس به خصوص در هفته گذشته در مبادلات روز گذشته مس در بورس کالااثر خود را نشان داد. بررسي ها نشان مي دهد روز گذشته بورس کالاي ايران شاهد عرضه 10 هزار تن مس مفتول شرکت ملي صنايع مس بود که 960 تن از اين محصول در شرايط مچينگ و در بهاي 20 هزار و 218 تومان به فروش رسيد. اين در حالي است که در هفته ماقبل آن قيمت اين کالا18 هزار و 300 تومان بوده است.

کارشناسان داخلي مي گويند افزايش ناگهاني بهاي مس در بورس کالاکه به بازار آزاد نيز سرايت کرده، ناشي از پيش بيني فعالان بازار از حباب قيمتي در بازار مس در نتيجه هيجانات ناشي از انتخاب ترامپ بوده و اين هيجانات به زودي فروکش کرده و قيمت ها به حالت عادي بازخواهند گشت. به عبارتي فعالان اين بازار معتقدند بايد خريدها را در اين تالار فعلابه تعويق انداخت تا بازار به شرايط عادي برگردد. حال اگر به تقاضا براي محصول مذکور در آبان ماه دقت کنيم، مي بينيم که تقاضا در اين ماه روند افزايشي قابل توجهي را تجربه کرده است و بايد گفت به طور مشخص در بازار تقاضا وجود دارد و توقف خريد در روز گذشته بنا بر سياست صبر و مشاهده در اين بازار است.

در معاملات روز گذشته شرکت ملي مس همچنين 2 هزار و 500 تن مس کاتد عرضه کرد که 4 هزار و 800 تن تقاضا براي آن شکل گرفت. تقاضا براي مس کاتد در آبان بيش از 20 هزار تن بوده و اين بيش از مقادير ماه هاي گذشته بوده است. قيمت اين محصول ديروز به 19 هزار و 425 تومان رسيد که در حدود 2 هزار تومان بالاتر از قيمت هاي هفته قبل براي اين محصول بوده است.

به عقيده فعالان پايين دستي صنعت مس، در حال حاضر دو موضوع در بازار مس قابل بررسي است؛ نخست آنکه متناسب با رشد توليد در بخش هاي اقتصادي انتظار مي رود ميزان تقاضا براي فلزات پايه از جمله مس افزايش يابد که شايد بخشي از رونق فعلي را بايد به پاي اين موضوع نوشت. مساله ديگر روند افزايشي قيمت هاي جهاني براي اين محصول است که در کنار رشد نسبي قيمت دلار در يک ماه گذشته باعث رشد قيمتي براي اين محصول شده است. به همين دليل از روند تغييرات عرضه و تقاضا براي اين محصول استفاده کرديم که هر دو فاکتور روند رو به رشدي را در ماه هاي مهر و آبان طي مي کنند. به اين ترتيب بايد گفت بازار مس به دوران رونق خود نزديک شده و در حال طي کردن اين مسير است.

در نهايت بايد گفت بازار مس از دو بعد مسيرهاي روشني را براي آينده رقم زده است؛ نخست رونق مبادلات آتي مس در بازارهاي جهاني است که باعث شده سرمايه گذاري ها به سمت اين صنعت و بازار سوق پيدا کند. موضوع ديگر اما تغييرات شديد در اقتصادهاي وابسته به اين صنعت است. به عنوان مثال رونق در بازار نفت، رونق در بخش کسب و کار يا حمل و نقل و... اين موضوعات در بازار داخلي نيز نمود خواهد يافت و به اين ترتيب بايد گفت متناسب با بازار جهاني، فلز سرخ در داخل نيز روندهاي صعودي براي اين فلز آغاز شده است و احتمال بازگشت از اين مسير به ارقام گذشته بعيد به نظر مي رسد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۳۸
کد مطلب: 35041
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد