آقاجانی در گفت‌وگو با ماین نیوز مطرح کرد:

شرط اصلی اقتصادی بودن بهره‌برداری از معدن بوکسیت گینه

حضور MME در پروژه فولاد پنجاب پاکستان

18 آبان 1395 ساعت 18:49

مدیرعامل شرکت مهندسی معادن و فلزات (MME) اظهار کرد: تا به امروز MME تنها در حوزه فولاد فعالیت می‌کرده اما به دنبال حضور در حوزه‌های غیرآهنی نیز هستیم. در همین رابطه حرکت‌هایی را در حوزه آلومینیوم شروع کرده و مذاکراتی در این زمینه داشته‌ایم بطوریکه به توافقات اولیه به ویژه در زمینه مهندسی دست پیدا کرده‌ایم.


مرتضی آقاجانی در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره تاثیر حل مشکلات موجود در مبادلات بانکی در پروژه‌هایی که این شرکت در دست دارد، اظهار کرد: مهم‌ترین موضوع در حال حاضر پول است اما اینکه اگر پول باشد تا چه اندازه در اجرای پروژه‌ها موفق بوده و می‌توان به موقع آنها را به پایان رساند موضوع دیگری است که به نحوه مدیریت‌ها و ارتباط‌های خودمان باز می‌شود.

وی تصریح کرد: متاسفانه پروژه‌ها در ۴ یا ۵ سال گذشته با سرعت کندی در حرکت بود. این انتظار که با ورود یک شبه تمامی مشکلات حل شود، کمی نامعقول است. باید کمی زمان سپری شود اما بدون شک مشکلات حل خواهد شد. در صورتی که مسیر سرمایه‌گذاری در ایران چه به صورت فاینانس و چه به صورت سرمایه‌گذاری باز شود، هم پروژه‌های فعلی زودتر به پایان می‌رسد و هم پروژه‌های دیگری نیز شروع می‌شوند.

وی با بیان این موضوع که ما بیشتر نگران پروژه‌هایی هستیم که قرار است در آینده شروع شوند، افزود: پروژه‌هایی که در حال حاضر در دست کار هستند تمام می‌شوند اما بحث بر سر این موضوع است که برای دستیابی به هدف ۵۵ میلیون تن فولاد و محقق شدن دیگر اهداف پیش‌بینی شده در افق ۱۴۰۴ نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم.

آقاجانی اضافه کرد: امروز دنیا در شرایط رکود بسر می‌برد اما فرصت بسیار خوبی هم برای ایران که نیازمند سرمایه است و هم برای سرمایه‌گذاران خارجی تلقی می‌شود. در نتیجه باید از این فرصت ایجاد شده بهترین استفاده را داشت.

مدیرعامل MME همچنین درباره فعالیت‌های این شرکت بیان کرد: تا به امروز MME تنها در حوزه فولاد فعالیت می‌کرده اما به دنبال حضور در حوزه‌های غیرآهنی نیز هستیم. در همین رابطه حرکت‌هایی را در حوزه آلومینیوم شروع کرده و مذاکراتی در این زمینه داشته‌ایم بطوریکه به توافقات اولیه به ویژه در زمینه مهندسی دست پیدا کرده‌ایم. همچنین به تازگی در حوزه طلا نیز ورود یافته و سعی می‌کنیم در رابطه با یک فناوری خارجی با زرشوران و در فاز توسعه وارد همکاری شویم. البته در زمینه معدن نیز که پیشتر کمتر به آن ورود داشتیم، اقداماتی انجام گرفته و امیدوار هستیم در آینده بسیار نزدیک فرآیند فولاد را از معدن تا محصول نهایی کامل کنیم و در کنار آن بتوانیم در حوزه فلزات غیرآهنی نیز فعالیت داشته‌ باشیم.

وی ادامه داد: در واقع برنامه‌ ما در آینده برای توسعه فعالیت‌ها آن است که وارد دیگر صنایع معدنی شویم زیرا شرکت مهندسی در این اندازه و در خارج از کشور کمتر حضور دارند که بتوانند به راحتی با صاحبان تکنولوژی ارتباط برقرار کنند. در نتیجه نباید فعالیت‌هایمان را محدود کنیم.

آقاجانی افزود: در حال حاضر لازم نیست یک شرکت برای فعالیت‌های تخصصی خودش متخصص باشد زیرا صاحبان تکنولوژی در این زمینه‌ها فراوان و کار تخصصی نیز در اروپا تقسیم شده است. در نتیجه تنها کافی است فناوری را از آنها دریافت کنیم. مابقی عوامل اجرایی، تجهیزات، لوله و ... تفاوتی با صنعت فولاد ندارد. به همین دلیل ما با ایجاد ارتباط با صاحبان تکنولوژی‌های مختلف در زمینه‌های متفاوت در نظر داریم در حوزه‌های غیرفلزی نیز وارد شویم اما باید کم‌کم این زمینه‌ها را شناسایی کرده و دید تا چه اندازه در آنها ظرفیت داریم.

مدیرعامل MME درباره تامین مالی پروژه‌های آینده افزود: برای تامین مالی این پروژه‌ها دو موضوع قابل اجرا است. اینکه یا خودمان فاینانس کرده و یا مذاکره‌های لازم را در این رابطه انجام می‌دهیم. در واقع در پروژه‌ای که برگزار‌کننده مناقصه خودش امکان تامین مالی را داشته باشد ما تنها به عنوانی EPC وارد می‌شویم اما در جایی دیگر که پروژه‌ای با شرایط EPCF وجود داشته باشد با فاینانس‌کننده‌ها نیز وارد مذاکره می‌شویم.

آقاجانی تصریح کرد: تفاوت میان فاینانس‌های چینی و اروپایی در این است که نرخ‌ها کمی‌ بالاتر است و همچنین به دلیل قطع بودن ارتباطات بانکی مسیر کمی ‌پیچیده و نیازمند صرف زمان و هزینه بیشتری است. البته با حل شدن موضوع سوییفت برای چین نیز هم مسیر هموار می‌شود و هم نرخ‌های آن رقابتی بین‌المللی می‌شود.

وی با اشاره به پول‌های بلوکه شده ایران در چین نیز بیان کرد: دولت نیز اگر بتواند پول‌ها را دریافت کند اقدامی بسیار خوب است اما بهتر است تا قبل از دریافت پول از وجود این مبلغ نهایت استفاده را داشته ‌باشیم. در نتیجه می‌توانیم در بحث فاینانس‌ها از آن استفاده کنیم زیرا نباید زمان را از دست داد. تا افق 1404 تنها 10 سال دیگر باقی‌مانده و به سرعت این زمان به پایان می‌رسد.

آقاجانی درباره حضور در پروژه بوکسیت گینه نیز افزود: ما در پروژه بوکسیت گینه مشاور ایمیدرو بوده و به اتفاق شرکت DMT انگلیس در حال تهیه مطالعات اقتصادی بانکی هستیم. این بدان معنا است، سرمایه‌گذار بین‌المللی می‌تواند براساس این مطالعه و گزارش نهایی آن که دارای ارقام و اعداد بین‌المللی است، وارد کار شوند.

به گفته مدیرعامل MME، در این مطالعه مشخص می‌شود که ماده معدنی با چه روشی به بندر منتقل شود. در واقع در این گزارش نوع تکنولوژی و سرمایه موردنیاز مشخص می‌شود.

مدیرعامل MME درباره اقتصادی بودن این پروژه اضافه کرد: براساس اطلاعاتی که تا به امروز به دست آمده به شرط برخی موارد اقتصادی خواهد بود اما اگر بخواهیم ماده معدنی را خام دریافت کنیم چندان اقتصادی نخواهد بود اما می‌توان با توجه به فاکتورهای موجود و اینکه ایمیدرو از سهام‌داران آن است، می‌توان این طرح را اقتصادی دانست زیرا ظرفیت 50 میلیون تن آن که در قرارداد گذشته آمده است با اجرای طرح توسعه تا 100 میلیون تن قابل افزایش است.

در صورتی که از امکانات فنی و مهندسی ایران استفاده شود که قیمت اقتصادی‌تر خواهد شد و از انتقال بی‌مورد مواد و ضایعات جلوگیری شود، بی تردید از دیدگاه اقتصادی مقرون به‌صرفه خواهد بود. اما از دیدگاه استراتژی نیز یک موضوع اساسی وجود دارد و آن این است که ظرفیت‌های آلومینیومی که در ایران ایجاد کرده‌ایم نیازمند آلومینا بوده و تا زمانی که خودمان صاحب معدن نباشیم تضمینی برای ادامه کار این واحدها وجود ندارد.

وی افزود: تا زمانی که وضعیت بازار خوب نبود و مواد زیاد بود و عرضه بیش از تقاضا است ما می‌توانیم مواد اولیه موردنیاز خود را تهیه کنیم اما در صورت کاهش عرضه کسی که معدن دارد مواد خود را به سمت سرمایه‌گذاری‌های خود می‌برد. درست در همان زمان است که سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته در معادن ما بی‌حاصل می‌شود.

آقاجانی با تاکید بر بهره‌برداری از این معدن تصریح کرد: در صورت نبود سرمایه‌گذار بین‌المللی کار سخت خواهد شد. در نتیجه بهتر است شرکت‌های آلومینیومی ایران سهام‌دار این معدن شده و یک شرکت بین‌المللی تاسیس کنند ما نیز حاضر به مشارکت در این موضوع هستیم. در چنین شرایطی می‌توان سرمایه‌گذار بین‌المللی به میزان 10 یا 20 درصد نیز پیدا کرد. بی‌تردید این اقدام هم از دیدگاه استراتژی سیاسی و هم از دیدگاه اقتصادی به‌صرفه خواهد‌ بود.

وی با اشاره به اینکه گزارش فنی اقتصادی پروژه گینه به زودی آماده می‌شود، ادامه داد: شرکت DMT در بحث مطالعات فنی و اقتصادی معادن فعالیت کرده و یک شعبه در آلمان نیز دارد. ما در این پروژه همکار این شرکت از طرف ایران هستیم. البته این پروژه تنها معدن نیست و برخی فرآیندها را نیز به همراه دارد در نتیجه ما در بخش فنی و تکنولوژی نیز در حال تهیه گزارش کامل هستیم. براساس این تجربه توانستیم در مناقصه‌ای مشابه بوکسیت گینه برای فولاد پاکستان نیز شرکت کرده و برنده شویم. با این شرکت در خیلی از پروژه‌های دیگر در حال همکاری هستیم.

به گفته وی، MME و DMT به عنوان مشاور، کاری مشابه را با فولاد پنجاب انجام می‌دهند. ما در این مطالعه مشخص می‌کنیم با توجه به ذخیره در دست چه سرمایه‌گذاری با چه تکنولوژی و با چه محصول نهایی برای آنها مقرون به‌صرفه خواهد بود. آنها می‌توانند براساس این مطالعات به بانک‌ها مراجعه کرده و فاینانس دریافت کنند.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی


کد مطلب: 34947

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/34947/شرط-اصلی-اقتصادی-بودن-بهره-برداری-معدن-بوکسیت-گینه

ماین نیوز
  http://www.minews.ir