گروه صنایع معدنی فولاد
 
عادل‌زاده در گفت‌وگو با ماین نیوز پاسخ داد:
فلز تدارک چه می‌کند؟
گروه صنایع معدنی >فولاد - مدیرعامل شرکت فلز تدارک فولاد مبارکه اصفهان درباره شروع فعالیت‌های این شرکت اظهار کرد: این شرکت در سال 91 تاسیس و در 2 سال اول فعالیت خود، تا سال 94 ماموریت تامین قراضه موردنیاز فولاد مبارکه و واحدهای وابسته به این شرکت را عهده‌دار بود اما در سال 94 فعالیت خرید و فرآوری قراضه در این شرکت تعطیل و ماموریت های جدیدی برای آن تعریف شد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، رسول عادل‌زاده با اشاره به موضوع دامپینگ توسط چین تصریح کرد: یکسان سازی نرخ ارز در مرحله اول و سپس شناورسازی مدیریت شده نرخ همه ارزها درخواستی است که تولیدکنندگان از دولت دارند.

به گفته وی در حال حاضر ظرفیت‌های خوبی در ترکیه و عراق برای صادرات آهن اسفنجی وجود دارد اما تغییرات نرخ ارز باید به گونه‌ای باشد که این صادرات رقابت‌پذیر باشد.

خبرنگار ماین نیوز با رسول عادل‌زاده، مدیرعامل شرکت فلز تدارک فولاد مبارکه اصفهان گفت‌و‌گویی داشته که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید:

ماموریت‌های جدید فلز تدارک فولاد مبارکه شامل چه مواردی است؟

در ماموریت‌های جدید شرکت عهده‌دار تامین مواد اولیه و مواد کمکی ذوب مانند فروآلیاژها و ... شد. بطورکلی موضوع مواد اولیه در این شرکت به عنوان یک شرکت بازرگانی در هلدینگ فولاد مبارکه تعریف شده است، البته در کنار این موضوع بحث واردات و صادرات در شرایط خاص در حوزه برخی از انواع ورق در این شرکت نیز تعریف شده است. در واقع ما در حوزه ورق‌های پوشش‌دار و گالوانیزه تمرکز داریم زیرا واحدهای متعدد گالوانیزه در هلدینگ فولاد مبارکه حضور داشته و فعالیت می‌کنند. در واقع ما یک سیستم کمکی فروش برای آنها محسوب می‌شویم. البته این شرکت‌ها ساختارهای خرید و فروش مربوط به خود را دارند اما در زمان هایی که مدیریت آنها تشخیص دهد که می‌توانند از امکانات و توانایی‌های ما استفاده کنند ما در خدمت آنها خواهیم بود.

در زمینه فروش چه اقداماتی از سوی فلز تدارک انجام می‌شود؟

در حوزه فروش ما در بحث‌های صادراتی فعالیت می‌کنیم. در فروش داخل بیشتر خود واحدها اقدام می‌کنند. البته در صادرات نیز خودشان وارد کار می‌شوند اما گاهی در توسعه بازار ما به آنها کمک می‌کنیم. این کمک‌ها یا از طریق معرفی خریدارهای جدید انجام می‌شود و یا اینکه محصول را از آنها خریده و صادر می‌کنیم. بطورکلی 100 درصد مالکیت این شرکت مربوط به فولاد مبارکه است در نتیجه ما با خیال آسوده با شرکت‌های مجموعه گروه همکاری مشترک داریم. همچنین در تامین مواد اولیه فروآلیاژها، کک، پترولیوم کک و کک کلسینه موردنیاز واحدهای فولادسازی نیز فعالیت می‌کنیم. بطورکلی اگر در کل مجموعه ما ظرفیت‌های خالی وجود داشته باشد، یکی از ماموریت‌های ما کمک به تکمیل ظرفیت‌های خالی است، که در این زمینه نیز با شرکت‌ها همکاری داشته و محصولاتی که می‌خواهیم با سرمایه در گردشی که از سوی فلز تدارک تامین می‌شود، با برند خودشان برای ما تولید کرده و ما آن را به بازار عرضه می‌کنیم. البته این کار با هماهنگی کامل مدیران فروش آن واحدها انجام می‌شود تا تداخل وظایف پیش نیاید.

آیا شرکت دفتری در خارج از کشور به صورت فعال دارد؟

فولاد مبارکه شرکت‌هایی را با مالکیت کامل در خارج از کشور دارد. به عنوان مثال در دبی شرکت مترفیوچر است که جزو زیرمجموعه فولاد مبارکه بوده و ما با آنها همکار هستیم. همچنین در ایتالیا و آلمان (تارا استیل) نیز حضور دارند. اگر فعالیتی لازم باشد تا در خارج از کشور انجام شود از شرکت های یادشده استفاده می‌کنیم.

آیا به دیگر فولادسازهای کشور نیز خدمات ارائه می‌دهید؟

بله، امکان تامین مواد اولیه برای سایر واحدهای فولادسازی وجود دارد. ما یک شرکت جنرال ترید هستیم و تنها برای مجموعه فولاد مبارکه فعالیت نمی‌کنیم. در واقع بیشتر تمرکز بر مجموعه های بیرون از مبارکه است. امیدوار هستیم مواد موردنیاز واحدهای فولادسازی با قیمت مناسب تامین و به راحتی در اختیار آنها قرار گیرد.

دیدگاه شما از کیفیت مواد اولیه چینی نسبت به مواد اروپایی یا داخلی (ایرانی) چیست؟

در همه محصولات تولیدی چین کیفیت‌های متفاوت مشاهده می‌شود. در واقع از بهترین کیفیت‌‌ها تا کمترین کیفیت‌ها در میان محصولات چینی قابل رویت است. برخی تکنولوژی‌های نصب شده در واحد‌های تولیدی چین از برندهای درجه یک اروپایی هستند در نتیجه تولیدات خوب با استانداردهای بالایی در میان محصولات دیده می‌شود اما آن محصولاتی که برای برخی کشورها از جمله ایران ارسال می‌شود، کیفیت‌هایی به اندازه کیفیت محصولات تولیدی در داخل کشور ندارند زیرا بازار هدفی که در ایران در نظر گرفته‌اند و تقاضاهای موجود برای محصولات ارزان قیمت، باعث شده تا محصولات کم کیفیت را از سوی چین شاهد باشیم. قیمت فولاد در تمام دنیا حداقل میزان تمام شده‌ای دارد، در واقع چین نمی‌تواند قیمت تمام شده خود را به نصف قیمت تمام شده واحدهای ایرانی درآورده و تخفیف ویژه به خریداران بدهد اما موضوع این است که یک ساختار صادراتی در چین وجود دارد که با جایزه های صادراتی سنگین اجازه دامپینگ را به تولیدکننده می‌دهد. هرچند آنها محصولاتی با کیفیت پایین را به ایران صادر می‌کنند اما تعرفه‌ها باید بتوانند به تولیدکنندگان در دو موضوع کمک کند. موضوع اول آن است که باید یک سیستم تعرفه گذاری مناسب و چابک ایجاد شود تا با شروع عملیات دامپینگ خیلی سریع واکنش تعرفه‌ای نشان دهد. متاسفانه سیستم فعلی بسیار کند است.

اما موضوع دیگر آن است که دامپینگ یک جزء کوچکی از سیاست گذاری بازار چین محسوب می‌شود. آنها به شدت بر کاهش ارزش پول ملی تکیه کرده‌اند. به محض آنکه کمی صادرات در چین افت می‌کند ارزش پول ملی در چین کاهش پیدا می‌یابد. این در حالی است که سال گذشته ارزش پول ملی ما متناسب با تورم کاهش نیافته است. ارز هم یک کالا بوده و قیمتی دارند. وقتی برخی کالاها در سال 30 تا 40 درصد افزایش نرخ دارند باید ارز نیز تغییر نرخ داشته باشد. تغییر نرخ ارز باعث می‌شود کالاهای ایرانی در خارج از کشور ارزان و کالاهای خارجی در کشور گران شوند. در نتیجه با واکنش نرخ ارز می‌توان قیمت کالاهای خارجی را در جایگاه واقعی خودشان قرار داده و از تولیدکننده داخلی حمایت کرد. یکسان سازی نرخ ارز در مرحله اول و سپس شناورسازی مدیریت شده نرخ همه ارزها درخواستی است که تولیدکنندگان از دولت دارند.

وقتی نرخ ارز برای مدت طولانی ثابت می‌ماند مزیت‌های صادراتی از شرکت‌ها گرفته و به تولیدکنندگان خارجی داده می‌شود. البته باید توجه داشت نرخ ارز بالا به شرطی صادرات را تشویق می‌کند که در سمت عرضه اقتصاد کشش پذیر باشد. یعنی ظرفیت‌های لازم برای تولید بیشتر در اقتصاد وجود داشته باشد. به عنوان مثال طرح های استانی فولادی در حال ساخت هستند، در نتیجه برای مدت یک تا دو سال بین 2 تا 3 میلیون تن و یا حتی بیشتر از سوی طرح‌‌های استانی وارد چرخه تولید می‌شوند. در واقع قسمت احیا در آنها راه اندازی می شوند در حالی که فولادسازی‌های متناسب با آنها هنوز راه اندازی نشده اند در نتیجه ظرفیت تولید آهن اسفنجی در این زمان ایجاد می‌شود که باید با کمک شناور سازی نرخ ارز قیمت خارجی آنها را اقتصادی کرد تا به صنعتی صادراتی تبدیل شوند. البته صادرات آهن اسفنجی برای راه‌های دور مشکلاتی دارد، زیرا میزان آهن خالص در آن زیاد بود و خیلی سریع با اکسیژن هوا ترکیب می‌شود. اما در کشورهای همسایه همچون ترکیه و عراق دارای ظرفیت برای صادرات هستند. در شرایط فعلی با قیمت نرخ ارز صادرات این محصول چندان رقابتی نیست.

گفت‌وگو از علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۵۲
کد مطلب: 34905