گروه صنایع معدنی فولاد
 
بخششی در گفت‌وگو با ماین نیوز مطرح کرد:
همکاری با شرکت‌های خارجی برای خروج صنایع سیمان و فولاد از بن‌بست
گروه صنایع معدنی >فولاد - مدیر پروژه صنعت و معدن شرکت بین‌المللی مهندسی ایران (ایریتک) که در بخش کاریابی شرکت در کاریابی پروژه‌های جدید و تامین مالی نیز حضور دارد، معتقد است: طولانی شدن پروژه‌های معدنی و صنعتی تنها به دلایل مختلف رخ می‌دهد که یکی از آنها بی‌توجهی نسبت به کیفیت و مدیریت پیمانکار است.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، ایرج فاضل بخششی اظهار کرد: باید در زمینه چرخش مالی، تامین اعتبارات، ارتباط با شرکت‌ها، ورود شرکت‌های مهندسی قوی و ... اقدامات لازم انجام گیرد. شرکت‌های تامین سرمایه ما باید با شرکت‌های اقتصادی بزرگ دنیا وارد همکاری شوند تا با استفاده از راهکارهای مناسب بتوانند پروژه‌ها را اجرا کنند، در غیر این صورت هیچگاه نباید منتظر باشیم تا سرمایه‌گذار پول خود را وارد پروژه‌ها کند، زیرا این پول تضمین، بازپرداخت و... می‌خواهد.

به گفته بخششی، دولت باید به شرکت‌های داخلی در اخذ اعتبارات بین‌المللی کمک و آنها را حمایت کند.

خبرنگار ماین نیوز با ایرج فاضل بخششی، مدیر پروژه صنعت و معدن شرکت بین‌المللی مهندسی ایران (ایریتک) گفت‌وگویی انجام داده که در ادامه مشروح‌ آن‌را می‌خوانید:

با توجه به گشایش دفتر اف ال اسمیت در تهران، بازگشایی دفاتر شرکت‌های اروپایی را در ایران چطور ارزیابی می‌کنید؟

این دفاتر یک مزیت عمده به همراه دارند و آن این است که ما در زمان تحریم مجبور بودیم برای خرید سرویس‌ها مبالغ بیشتری را در کشورهای خارجی بچرخانیم که این موضوع هزینه مالی اضافی به همراه داشت. وقتی این شرکت‌ها وارد ایران می‌شوند سرویس‌ها سریع‌تر به پروژه‌های وارد شده و در نهایت اعتبار بین کارفرما و پیمانکار خارجی افزایش می‌یابد. بطور قطع این موضوع در سرعت انجام پروژه‌ها موثر بوده و آن‌را افزایش می‌دهد. در پروژه‌های صنعتی همیشه نیاز به حضور کارشناس احساس می‌شود. خوشبختانه با این اتفاق کارشناسان در پروژه حضور خواهند داشت اما بدیهی است که اگر دولت نیز سیاست‌های خوبی را اجرا کند و کارفرما و پیمانکاران نیز خوب فعالیت کنند این امکان وجود دارد تا با همکاری بهتر میان شرکت‌های خارجی و ایران بتوانیم مشارکت در صادرات صنعتی نیز داشته باشیم. در واقع این موضوع راه نجات ما برای خروج از بن بست تولید فولاد و حتی مساله سیمان خواهد بود زیرا کشورهای همسایه ما سیمان ندارند در نتیجه اگر ما بتوانیم در این کشورها با کمک این شرکت‌ها در پروژه‌ها حضور داشته ‌باشیم نه تنها سیمان بلکه تمامی صنایع ما با تغییر همراه می‌شوند.

ایریتک به عنوان پیمانکار صنعتی و معدنی در پروژه‌های مختلف حضور داشته و با شرکت‌های بزرگ همچون اس ام اس گروپ یا دانیلی و ... همکاری دارد. تا چه اندازه این شرکت‌ها حاضر هستند تا تکنولوژی‌های خود را به ایران بیاورند؟

خوشبختانه اقدامات خوبی انجام گرفته است بطوریکه در حال حاضر ایریتک با کوبلکو یک قرارداد بلندمدت در این زمینه دارد. البته با دیگر شرکت‌ها نیز در این زمینه مشکلی وجود ندارد. اما موضوع مهم در زمینه دانش فنی این است که باید خواسته‌هایمان را محدود کنیم. از سوی دیگر باید این دانش را داشته ‌باشیم که ورود در چه زمینه‌هایی بهتر است. در صورتی که تاکید بر موضوعی داشته باشیم که امکان‌پذیر نیست بی تردید به ضرر خودمان خواهد بود. باید این نکته را به یاد داشته ‌باشیم که به مرور زمان با آوردن دانش کار می‌توان تکنولوژی را یاد گرفت. به عنوان مثال پس از ساخت میدرکس کم‌کم به دانش فنی آن دست پیدا کردیم.

یعنی در حال حاضر میدرکس بومی‌سازی شده‌است؟

بله، این موضوع یک تجربه خوب در ایریتک بود. پروژه خرازی در زمان تحریم‌ها توسط ایریتک اجرا شد. به نظر من 90 درصد دانش فنی با کار ایجاد شده و یاد گرفته می‌شود. در عین حال اگر پروژه ترکیب نامناسبی داشته باشد سود‌ده نخواهد بود و در نهایت کشور با ضرر مواجه می‌شود.

وضعیت ایریتک در پساتحریم به چه صورت است؟

در پسابرجام روابط سیاسی بسیار گسترده شد و رفت‌وآمدها نیز افزایش یافته است. اما راه‌حل‌هایی که باید برای انجام پروژه‌ها تعریف شوند متاسفانه ایجاد نشده‌اند. باید به مسائل اقتصادی نیز نگاه جدی داشت. در زمینه سیاسی حرکت‌های خوبی انجام شده ‌است. بیتردید بازگشایی دفتر اف ال اسمیت در تهران یک حرکت بسیار خوب است اما اینکه اف ال اسمیت می‌خواهد چه کند موضوعی است که برنامه‌های اقتصادی و وضعیت بانکی آن‌را مشخص می‌کند. یعنی اگر امروز با مسئولان دفتر اف ال اسمیت صحبت کنید به شما می‌گویند که باید منتظر ماند و دید شرایط اقتصادی چه می‌شود. در نتیجه ما نیازمند احیای روابط بانک‌ها با شرکت‌ها و تامین سرمایه پروژه‌ها و بازگشت به قوانینی که پیشتر داشتیم، هستیم. همچنین باید از پول‌هایی که در جهان وجود دارد، استفاده کنیم. در واقع ما باید وارد فضای جهانی شویم، به همین دلیل شرکت‌های ایرانی باید استانداردهای لازم را دریافت کنند تا شرکت‌های خارجی به سراغ آنها بیایند. قوانین سرمایه‌گذاری نیز باید به سرعت اصلاح شود. به عنوان مثال یکی از قوانینی که امروز کمی مشکل ساز است، این است که به سرمایه‌گذار خارجی اقامت داده نمی‌شود.

همچنین باید در زمینه چرخش مالی، تامین اعتبارات، ارتباط با شرکت‌ها، ورود شرکت‌های مهندسی قوی و... باید اقدامات لازم انجام شود. شرکت های تامین سرمایه ما باید با شرکت‌ها اقتصادی بزرگ دنیا وارد همکاری شوند تا با استفاده از راهکارهای مناسب بتوانند پروژه‌ها را اجرا کنند، در غیر این صورت هیچگاه نباید منتظر باشیم تا سرمایه‌گذار پول خود را وارد پروژه‌ها کند، زیرا این پول تضمین، بازپرداخت و ... می‌خواهد. از سوی دیگر در این بین تعاریف یوزانس، فاینانس و ... کمی به یکدیگر نزدیک شده ‌است، البته این مشکل به اقدامات ‌چینی‌ها در ایران بازمی‌گردد زیرا آنها چندان از روابط بین‌المللی استفاده نمی‌کردند به همین دلیل کارفرمایان ایرانی نیز به این موضوع عادت کرده‌اند. این در حالی است که در تمام دنیا این اقدامات کاملا شفاف است.

دلیل اصلی طولانی شدن پروژه‌ها چیست؟ آیا می‌توان راهکاری برای آن ارائه داد؟

پروژه‌ها به سه دلیل طولانی می‌شوند، اولین دلیل انتخاب نادرست پیمانکار در ابتدای کار است. وقتی پیمانکاران تنها براساس قیمت انتخاب می‌شود گاهی اوقات کیفیت و مدیریت پیمانکار نادیده گرفته می‌شود. موضوع دوم زمانی پیش‌می‌آید که کارفرما نقدینگی ها را به موقع پرداخت نمی‌کنند. اما مسئله سوم شفاف نبودن قرارداد است. در واقع برخی شرایط در قرارداد روشن نمی‌شود. تمامی این مسائل خود را در پروژه نشان داده و آن را طولانی می‌کند. باید این نکته را در نظر داشت که پیمانکار هیچ‌گاه نمی‌خواهد پروژه طولانی شود، زیرا طولانی شدن آن به ضرر پیمانکار است.

در حال حاضر چه پروژه‌هایی در ایریتک جریان دارد؟

در حال حاضر برای پروژه‌های زیادی در حال مذاکره هستیم اما آنهایی که در جریان هستند شامل پروژه پوسکو در چابهار است که در حال مطالعات فنی-اقتصادی برای تولید فاینکس است. همچنین پروژه مکران و سنگان نیز جزو پروژه‌های در جریان است که بسیار فعال هستند. البته برخی دیگر از پروژه ها که رو به پایان هستند نیز شامل؛ پروژه سرب و روی و مس سرچشمه و یا فولاد خراسان هستند که در فاز آخر قرار دارند. در حال حاضر حدود 40 پروژه رو به اتمام است.

آینده را چطور می‌بینید؟

باید نسبت به آینده خوش‌بین بود. اما شواهد و اقدامات حاکی از آن است که با آن سرعتی که مسائل سیاسی برجام حل شد، مسائل اقتصادی و سرمایه‌گذاری حل نشد و سرعت کمی دارد. شاید دلیل آن این است که همیشه در دولت‌های ایران بخش‌های سیاسی قوی‌تر از بخش‌های اقتصادی است.

گفت‌وگو از علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۱۸
کد مطلب: 34903