گروه معادن
 
در گفت‌وگو با رییس سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی مطرح شد
چشم امید به آینده داریم
گروه معادن - چندی پیش خراسان رضوی میزبان نشستی به منظور ایجاد دانشگاه تخصصی معدن بود که تحقق و بررسی روند اجرایی این پروژه مهم برای استانی که ظرفیت‌های بالایی در این زمینه دارد، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.
 
به گزارش ماین نیوز، همین امر باعث شد در گفت‌وگویی اختصاصی با رییس سازمان نظام مهندسی معدن این استان که به نوعی متولی برگزاری این جلسه بود، روند و چگونگی اجرای این مصوبه را مورد پیگیری و بررسی قرار دهیم.

رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی در این باره اظهار کرد: حضور شورای‌عالی معادن در خراسان رضوی تاثیر فراوانی در حد برگزاری چند جلسه معدنی داشته به گونه‌ای که تمام مسئولان مرتبط با معادن به این مهم اذعان داشته‌اند زیرا در این همایش برخی اختیارات معدنی به استان تفویض شد که می‌تواند آینده روشنی را برای معادن استان رقم زند. این در حالی است که تا قبل از این همایش، گردهم آمدن مسئولان و معدن‌داران با سختی به انجام می‌رسید.

از مهم‌ترین دستاوردهای این همایش اتصال نظام مهندسی معدن خراسان رضوی به شبکه ملی معادن کشور به عنوان نخستین استان بود که تحقق آن موجب شده زمان دریافت استعلام‌ها و صدور مجوزها کاسته شود. حسین نکاحی با بیان این مطلب ادامه داد: برای دریافت تسهیلات به منظور تکمیل این روند، تاییدیه لازم از اتاق بازرگانی ایران و کمیسیون صنایع و معادن آن دریافت شد تا بتوان به این وسیله سندی مشخص از توانمندی‌های معدنی استان تدوین و به سرمایه‌گذاران ارائه کرد. البته در این راه مشکلاتی وجود دارد که سعی شده با تشکیل خانه معدن آنها را تا حدود زیادی برطرف کرد. با توجه به احداث و بهره‌برداری از واحدهای فرآوری و تولید فولاد در خراسان رضوی با تولید سالانه ۱۷/۵میلیون تنی، باعث شده این استان به‌عنوان عسلویه شرق کشور مطرح شود که تحقق این امر می‌تواند قابلیت‌های نهفته در این منطقه را بالفعل کند. نکاحی با پرداختن به این موضوع تصریح کرد: در صورت تحقق این مهم به‌طور حتم خراسان رضوی از نظر بهره‌برداری از معادن و بکارگیری صنایع معدنی برای تامین خوراک این مجموعه فولادی می‌تواند خود را به‌عنوان یکی از قطب‌های معدنی کشور مطرح کند و این در حالی است که متاسفانه تاکنون حمایتی از معادن و معدنداران استان به منظور شکوفایی بخش‌های معدنی و ظرفیت‌های موجود در این استان انجام نشده است.

براساس آمار به‌دست آمده بیشتر معادن خراسان رضوی در تعطیلی به سر می‌برند که این امر مغایر با سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی است که باید برای آن چاره‌اندیشی کرد. رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی با بیان این مطلب ابراز کرد: در ۸ ماه گذشته بیش از ۸۰۰ محدوده معدنی در استان به ثبت رسیده که از این تعداد کمتر از ۲۰ محدوده آن موفق به دریافت پروانه بهره‌برداری شده‌اند که با توجه به فراهم نبودن زیرساخت‌های لازم برای معدن‌کاری می‌تواند در ایجاد فرصت‌های شغلی استان تاثیر منفی داشته باشد. به‌عنوان نمونه ضعف در بخش معادن استان موجب شده خراسان رضوی از داشتن حتی یک شرکت «دارای رتبه» محروم بماند که امید است با تشکیل خانه معدن این مشکل برطرف شود. تشکل خانه معدن خراسان رضوی با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کند که به گفته نکاحی جوابیه استعلام‌ها برای ارائه مجوز از برخی سازمان‌ها مرتبط با معادن به‌صورت مغرضانه برای کارشکنی در تحقق این امر از نمونه‌های شاخص این اقدامات است که این امر هیچ‌گونه نشانه‌ای از حمایت از بخش خصوصی و تولید داخلی برای ایجاد اشتغال و ارزش‌افزوده ندارد. به عبارتی باید گفت؛ برخی مسئولان به نوعی باعث خودتحریمی‌های داخلی شده‌اند. اقتصاد کنونی خراسان رضوی مبتنی‌بر اقتصادی زیارتی است و همین امر باعث شده توجه چندانی به ظرفیت‌ها و قابلیت‌های بخش معدنی استان نشود.

رییس سازمان نظام مهندس معدن خراسان رضوی با انتقاد از این روند ابراز کرد: متاسفانه اقتصاد کشور تا چند سال گذشته مبتنی بر استخراج و فروش نفت بود؛ اقتصادی که باعث شد صنایع و معادن جایگاهی برای خودنمایی در اقتصاد و رونق کشور نداشته باشند و در درجه‌های بعدی برای ایجاد ارزش‌افزوده تولید ناخالص ملی قرار گرفتند. همین روند نیز باعث شد این بخش به فکر استفاده از فناوری‌های روز دنیا نباشد. به گفته نکاحی مهم‌ترین مشکلی که بهره‌برداری از معادن خراسان رضوی را با چالش‌های فراوانی روبه‌رو کرده، نبود آمار مشخصی از تعداد معادن و ذخایر موجود در آنها است.

این در حالی است که بر اساس آمار اعلام شده هم‌اکنون بیش از ۷۰۰ محدوده معدنی در استان وجود دارد که در بخش‌های مختلف از کانی‌های قابل‌توجهی برای استخراج برخوردارند اما در واقع تعداد معادنی که به معنای واقعی معدن فعال باشد، اندک است. خراسان رضوی هم‌اکنون یکی از قطب‌های علم زمین‌شناسی کشور به شمار می‌رود اما تاکنون در زمینه علم استخراج کانی از معادن هیچ‌گونه فعالیتی نداشته و همین امر باعث شده روند بهره‌برداری از معادن استان با مشکل روبه‌رو شود.

نبود زیرساخت‌های حمل‌ونقل، نبود فرودگاه در منطقه‌های معدنی، فراهم نبودن امکانات بهره‌برداری از معادن، نبود حمایت از معدن و معدنکاری و... باعث شده اقدامی برای ایجاد جاذبه‌های لازم برای حضور سرمایه‌گذاران و دارندگان علم معدن در استان انجام نشود. به همین منظور باید با فراهم کردن کمترین‌ها برای ایجاد این جاذبه‌ها، راه را برای ورود سرمایه‌گذاران به استان بازکرد. مهم‌ترین مقوله‌ای که هم‌اکنون خراسان رضوی با آن دست به گریبان است، احداث و بهره‌برداری از صنایع فولاد شهرستان خواف است. صنایعی که به گفته رییس سازمان نظام مهندسی معدن این استان به دلیل ضعف در عملکرد متولیان تاکنون روند اجرایی آن کند بوده است. صنایعی که در صورت بهره‌برداری می‌تواند ایجاد فرصت‌های شغلی در استان را ۵ برابر کند و رونق اقتصادی مناسبی به استان بدهد.

وی در این‌باره گفت: مهم‌ترین نیاز تولید فولاد، وجود منابع آبی فراوان است که بحرانی بودن وضعیت خشکسالی در این استان تا حدودی بهره‌برداری از این پروژه را غیرممکن کرده است. البته گمانه‌زنی‌های زیادی برای استفاده از آب دریای عمان برای تامین منابع آبی این مجموعه شده که تاکنون عملیاتی اجرایی در این‌باره به سرانجام نرسیده است.

این در حالی است که بهره‌گیری از آب‌های زیرزمینی، جمع‌آوری و استفاده از آب‌های سطحی و تصفیه فاضلاب شهری بارها در برنامه تامین منابع آبی این پروژه مطرح شده که به نظر می‌رسد با توجه به نیاز زیاد جوابگوی نیاز این مجموعه نخواهد بود و دارای توجیه اقتصادی مناسبی نیز نباشد. به گفته نکاحی هم‌اکنون دنیای فناوری به سمت تولید فولاد به شیوه خشک در حال حرکت است. شیوه‌ای که با توجه به هزینه‌های فراوانی که دارد از نظر توجیه اقتصادی و استفاده نکردن از منابع آبی از اهمیت بالایی برخوردار است. این در حالی است که در کشور به جای استفاده از شدنی‌ترین کارها به کم‌هزینه‌ترین راه‌ها نگاه می‌شود. روندی که در بلندمدت همان هزینه‌ها و حتی بیشتر را، به همراه آسیب‌های جبران‌ناپذیر برای منابع آبی و محیط‌زیست با تولید پساب‌های صنعتی به دنبال دارد.

بروکراسی‌های اداری در ثبت مجوزهای اکتشاف و استخراج از محدوده‌های معدنی، کوچک مقیاس بودن محدوده‌ها، اهلیت نداشتن تعداد قابل‌توجهی از معدن‌داران، پایین بودن میزان برداشت از معادن، متناسب نبودن میزان استخراج با ظرفیت تقاضا، طولانی بودن روند پاسخگویی به درخواست‌ها و... از دیگر مشکلاتی است که حسین نکاحی، آن را مغایر با معدن‌داری و استخراج کانی از معادن می‌داند. وی در این‌باره گفت: متاسفانه به دلیل نبود متولی در بخش معدن، تعداد قابل‌توجهی از سرمایه‌گذاران به دلیل بالا بودن ریسک برگشت‌پذیری سرمایه، تمایلی به حضور در این بخش ندارند و همین امر باعث شده انجام عملیات‌های اکتشافی و استخراجی در تمام معادن استان همچنان مغفول بماند.

رییس سازمان نظام مهندسی معدنی خراسان رضوی با تاکید بر اینکه این استان از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بالایی در بخش معادن و صنایع معدنی برخوردار است، اظهار کرد: در صورتی که حمایت‌های لازم از این بخش به انجام برسد به‌طور حتم می‌توان آینده‌ای روشن را به همراه ایجاد اشتغال و ارزش‌افزوده برای استان پیش‌بینی کرد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۳۸
کد مطلب: 34832
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت