گروه معادن
 
اولویت‌های کاری شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران
دعوت از سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی برمبنای اصل ۴۴
گروه معادن - بهره‌برداری صحیح و بهینه از معادن نیازمند ایجاد همکاری بین دولت و فعالان بخش خصوصی برای توسعه معدنکاری است.زیرا فعالیت‌های معدنی از ریسک بالایی برخوردار هستند و همین موضوع سبب شده تا تمایل حضور سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای اجرای فعالیت‌های معدنی آن هم از حلقه نخست کار یعنی اکتشافات معدنی کاهش یابد.
 
به گزارش ماین نیوز، حال با توجه به سیاست کشور مبنی بر خصوصی‌سازی و چابک‌سازی دولت، باید میزان حضور فعالان بخش خصوصی در کشور افزایش یابد. همچنین در کنار توجه به اصل ۴۴ قانون اساسی مبنی بر خصوصی سازی، دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی نیز از دیگر مسائلی است که باید به آن توجه کرد. در این زمینه، تغییر استراتژی کشور در راستای افزایش منابع درآمدزا برای کشور که امروزه بخش عمده آن نفت است، از دیگر مواردی است که دولتمردان باید برای تحقق آن تلاش کنند.

جذب سرمایه‌گذار خارجی در این راستا
مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران گفت: سیاست کلی این شرکت بر مبنای اصل ۴۴ قانون اساسی دعوت از سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای این شرکت است.

به گزارش روابط عمومی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، وجیه‌اله جعفری با بیان این خبر افزود: امسال برنامه جذب سرمایه‌گذار برای برخی از طرح‌های در دست تجهیز از جمله بلوک ۲ و ۳ معدن زغال‌سنگ پروده شرقی و نیز معدن زغال‌سنگ کوچک‌علی شمالی در منطقه طبس را از طریق اعلام فراخوان داریم.

به گفته وی فراخوان عمومی برای مشارکت در سرمایه‌گذاری برای ۱۲ طرح در دست تجهیز شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در حال انجام است که در مجموع نیاز به۴۹۰۰ میلیارد تومان تامین مالی دارد. همچنین از ۱۱۰۰ میلیارد تومان برآورد اولیه انجام شده برای سرمایه‌گذاری در ۵ طرح در دست تجهیز، از محل منابع داخلی شرکت تاکنون ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه و انجام شده است.

برنامه‌ریزی برای معادن فلزی
یکی از مهم‌ترین مسائلی که در بخش معدن باید به آن توجه کرد، مدیریت صحیح منابع معدنی و سیاست‌گذاری براساس نیاز جامعه برای استفاده از این ذخایر ارزشمند است. در این میان معادن فلزی در بیشتر مواقع بازار مصرفی به دلیل داشتن ارزش اقتصادی بالا وجود دارد؛ پس باید برنامه تدوین شده‌ای برای استفاده بهینه از این ذخایر ارزشمند در دستور کار قرار داد. در حال حاضر ایران با داشتن انواع مواد معدنی فلزی همچون سرب‌وروی، آهن، طلا، تیتانیوم و... به عنوان یکی از کشورهای صاحب سرمایه معدنی در جهان شناخته شده است.

به گفته مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با در اختیار داشتن بدنه مدیریتی و کارشناسی گسترده، سیاست‌گذاری و هدایت معادن فلزی و غیرفلزی کشور را در اختیار دارد. این شرکت در زمینه تولید کک متالورژی، زغال‌سنگ، طلا، فروکروم، نفلین سینیت، فسفات، آهک، پتاس، تیتانیوم و سرب و روی نقش مهمی را در تولید ملی ایفا می‌کند و یکی از ماموریت‌های ایمپاسکو کمک به افزایش تولید مواد معدنی در کشور به ۵۰۰ میلیون تن در سال است که چنین عددی معادل یک درصد ذخایر معدنی ایران به‌شمار می‌آید.

جعفری تاکید کرد: میزان برداشت از معادن کشور حدود ۳۷۰ میلیون تن در سال است که با تحقق برنامه تولید ۵۰۰ میلیون تن ماده معدنی در سال، جایگاه معدن در تولید ناخالص داخلی از محدوده یک درصد فعلی به ۵ درصد افزایش می‌یابد.

بهره‌برداری از عناصر نادر خاکی
امروزه عناصر نادر خاکی به دلیل کاربردهای فراوانی که در صنایع مختلف از جمله صنایع های‌تک دارند، مورد توجه کشورهای بزرگ و پیشرو در صنعت معدنکاری قرار گرفته و آنها ضمن بهره‌برداری از این ذخایر ارزشمند و تامین نیاز خود، زمینه صادرات این دست از مواد را فراهم کرده و ارزش‌افزوده بالایی به‌دست می‌آورند. این دست از مواد که به عنوان محصول جانبی در کنار برخی مواد معدنی یافت می‌شود نیازمند فناوری و دانش فنی خاص خود هستند و سرمایه‌گذاری بالایی را می‌طلبند. در این زمینه شاهدیم که ایران نیز کم‌کم در حال پیوستن به جرگه تولیدکنندگان عناصر نادر خاکی جهان است و اقداماتی در زمینه برداشت از این ذخایر ارزشمند را در دستور کار خود قرار داده است.

مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران درباره یکی دیگر از فعالیت‌های این شرکت گفت: ایمپاسکو درحال‌حاضر علاوه بر این برنامه‌ها بهره‌برداری از عناصر نادر خاکی را نیز عهده‌دار است.

وی در ادامه با اشاره به مهم‌ترین طرح‌های در حال اجرای شرکت ایمپاسکو گفت: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، مدیریت بخش معدن و صنایع معدنی ایمیدرو را بر عهده دارد و وظایف این سازمان نیز حسب سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، توسعه معدن و صنایع معدنی در کشور، اجرای طرح‌های معدن و صنایع معدنی و واگذاری به بخش خصوصی است.

به گفته جعفری، اجرای طرح‌ها در مناطق کمتر توسعه یافته و طرح‌هایی با فناوری بالا یا طرح‌های پرخطر که بخش خصوصی تمایلی به انجام آنها ندارد نیز بر عهده ایمیدرو گذاشته شده که تمام این وظایف در بخش معدن و صنایع معدنی بر عهده شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به عنوان بازوی اجرایی ایمیدرو قرار دارد.

مدیرعامل شرکت ایمپاسکو با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه پژوهش و استفاده از فناوری‌های نوین گفت: نقش شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در پژوهش علاوه بر انجام طرح‌های پژوهشی در بخش معدن و صنایع معدنی، نهادینه کردن فرهنگ تفکر خلاقانه و شجاعت در اجرای طرح‌های پژوهشی در مجتمع‌های زیرمجموعه است.

وی در ادامه افزود: در سال‌های اخیر این شرکت در بخش‌های فرآوری مواد معدنی (به صورت ویژه) و روش‌های حمل‌ونقل معدنی، اتوماسیون در معادن و... متمرکز بوده است.

به گفته مدیرعامل شرکت تهیه‌وتولید مواد معدنی ایران به نتیجه رسیدن و اجرایی کردن طرح‌های پژوهشی نیز امر مهمی است که این شرکت تعدادی از طرح‌ها همانند ساخت حس‌گرهای معدنی، جایگزینی فلوتاسیون ستونی به جای سلول‌های ستونی در برخی کارخانه‌های فرآوری را پیگیری کرده است.

سرمایه‌گذاری کلان در معدن
برای دستیابی به نتیجه مثبت از فعالیت‌های معدنی، نیاز به سرمایه‌گذاری کلان و برنامه‌ریزی بلندمدت احساس می‌شود. این در حالی است که سال‌های گذشته به دلیل تحریم‌های بین‌المللی که علیه ایران اعمال می‌شد، از حضور سرمایه‌گذاران و شرکت‌های بزرگ جهانی فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی به ایران جلوگیری می‌شد. اما امروزه با به سرانجام رسیدن برجام، هیات‌های مختلفی از فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی در ایران حضور پیدا کرده و تمایل خود را برای به سرمایه‌گذاری در بخش معادن و صنایع معدنی ایران اعلام کرده‌اند.

انعقاد قراردادهای همکاری بین ایران با کشورهای بزرگی مانند فرانسه برای انتقال دانش فنی و فناوری‌های نوین در زمینه اکتشافات معدنی، خود می‌تواند به عنوان یکی از نتایج مثبت نهایی شدن برجام باشد.

بر اساس آمار و اطلاعات موجود، اجرای طرح‌های معدنی همواره در دستور کار سازمان‌های بزرگ و فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی بوده و تا به امروز توانسته به رشد مناسبی دست یابد. در این میان در برخی معادن کشور همچون معادن زغال‌سنگ که بیشترین چالش و مشکلات برای بهره‌برداری از آنها وجود دارد، شاهدیم طرح‌های مناسبی از سوی متولیان بخش معدن برای آنها در دست اجرا قرار گرفته است.

در حال حاضر یکی از چالش‌های بزرگ در ایران، موضوع تجهیزات و فناوری‌های موجود در برخی معادن مانند معادن زغال‌سنگ است. امروزه معادن زغال‌سنگ ایران به دلیل بالا بودن هزینه‌های تولید و قیمت تمام شده محصول از صرفه اقتصادی برخوردار نیستند و باید فکری به حال آنها کرد. قدیمی بودن تجهیزات و ماشین‌آلاتی که در معادن و کارگاه‌های زغال‌سنگ استفاده می‌شود، به عنوان یکی از چالش‌های بزرگ برای بهره‌برداران و فعالان این صنعت بوده است.

از طرفی بسیاری از ذخایر زغال‌سنگ از نوع کک‌شو و حرارتی در ایران وجود دارند که تاکنون برنامه‌ریزی جدی برای استفاده از آنها انجام نشده و این در حالی است که از زغال‌سنگ به عنوان یکی از منابع تولید انرژی در جهان استفاده می‌شود. بنابراین برنامه‌ریزی دولتمردان و فعالان حوزه معدن می‌تواند به رشد و توسعه فعالیت در این حوزه کمک کرده تا ضمن اشتغالزایی برای منطقه زمینه افزایش بهره‌وری از معادن را فراهم کند.

در کنار این موضوع، راهیابی ایران به بازار جهانی و همگام شدن با کشورهای تولیدکننده مواد معدنی می‌تواند به عنوان یکی دیگر مسائل مهم در حوزه معدنکاری ایران باشد. برای رسیدن به این هدف، داشتن نشان معتبر روی مواد معدنی تولید شده در ایران و همچنین بالا بردن کیفیت مواد معدنی بر اساس استانداردهای جهانی از جمله راهکارهایی است که همواره از سوی کارشناسان و فعالان معدنی ایران مطرح می‌شود. در این زمینه، استفاده از دانش فنی و تجریبات کشورهای با تجربه می‌تواند به معدنکاران و تولیدکنندگان ایرانی برای تولید هرچه بهتر محصول و گام نهادن در بازار مواد معدنی جهان کمک کند.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۰۱
کد مطلب: 34550
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت