داده‌های ۵ ماهه گمرک نشان می‌دهد

افزایش قیمت کامودیتی‌ها و رشد ۲۳ درصدی صادرات

روزنامه گسترش صمت , 19 مهر 1395 ساعت 9:18

صادرات را می‌توان یکی از عوامل مهم در حیات واحدهای صنعتی در حوزه صنایع معدنی دانست. حال که دولت بیش از پیش بر سیاست جلوگیری از خام‌فروشی تاکید دارد، فعالیت واحدهای صنایع معدنی از جمله فولاد، مس و آلومینیوم در حوزه صادرات بیش از گذشته زیر ذره‌بین است.


به گزارش ماین نیوز، در واقع تولید صادرات‌محور یکی از اصول سیاست اقتصاد مقاومتی است که باید برای تحقق آن تلاش کرد. بی تردید افزایش صادرات و دستیابی به بازارهای جدید منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای نقش مهمی در افزایش درآمدهای کشور خواهد داشت و از سوی دیگر معادن را به سوی ایجاد ارزش‌افزوده سوق می‌دهد. حال با توجه به تغییرات چند ماهه در بازار مواد معدنی، قیمت کامودیتی‌ها یا همان مواد معدنی و نفت با رشد مواجه بوده است.

رشد ۴ماهه صادرات مواد معدنی
خوشبختانه اجرایی شدن برجام باعث شد فرصت‌هایی که سال‌ها پشت دروازه‌های کشور مانده بود، در اختیار فعالان بخش‌های مختلف اقتصادی از جمله بخش معدن و صنایع معدنی قرار گیرد. در کنار اعلام پیشنهادهای مختلف سرمایه‌گذاری از سوی کشورها به ویژه کشورهای اروپایی راه برای ورود به بازارهای جدید نیز پیش‌روی فعالان معدنی و صنایع معدنی ایران باز شده است.

بررسی آمارهای منتشر شده حاکی از رشد صادرات در ۴ماه ابتدای امسال است. این موضوع می‌تواند از آینده‌ای خوش نوید دهد. مهدی کرباسیان، رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران نیز درباره صادرات مواد معدنی این گونه اظهار می‌کند؛ در سال گذشته با وجود مشکلات بانکی توانستیم ۷/۲میلیارد دلار صادرات داشته باشیم و امسال در ۴ماه نخست ۲/۴میلیارد دلار صادر داشته‌ایم که نسبت به سال گذشته شاهد رشد ۳۳ درصدی آن بوده‌ایم. وی ادامه داد: بی‌تردید با حفظ وضعیت فعلی و با رفع مشکلات واحدهای تولیدی و معدنی می‌توان شاهد شرایطی بهتر در حوزه صادرات کشور بود. در صورتی که دولت و بخش خصوصی در کنار یکدیگر قرار گرفته و تسهیلات مورد نیاز به واحدهای تولید ارائه شود، تولید در مسیر صادراتی قرار می‌گیرد. متاسفانه سال‌های گذشته مشکلات بسیاری دامنگیر کشور بود، تحریم‌های خارجی، کمبود نقدینگی، افزایش تورم و... توانست برخی واحدهای تولیدی را به تعطیلی کشاند اما با آغاز فعالیت دولت وضعیت در مسیر رهایی از مشکلات قرار گرفت. شکسته شدن قفل تحریم‌ها فضای جدیدی را پیش‌روی اقتصاد کشور و حوزه‌های مرتبط با آن همچون معدن و صنایع معدنی قرار داد.

رشد ۲۳درصدی صادرات
حال با توجه به رشد صادرات معدنی در ۴ماه ابتدایی سال، خوب است نگاهی به رشد بازارهای جدید نیز بیاندازیم. پیش از اتفاقات رخ داده در فضای سیاسی و بین‌المللی کشور، بخش عمده‌ای از صادرات معدنی ایران محدود به بازارهای منطقه و بازار پراشتهای چین بود. در واقع ورود به بازارهای اروپایی با مشکلات بسیاری همراه بود.

امروز فعالیت در بازارهای صادراتی فرامنطقه‌ای برای حوزه صنایع معدنی میسر شده اما نباید فراموش کرد حفظ این بازارها و دستیابی به بازارهای جدید نیازمند ارتقای کیفیت محصولات، رسیدن به قیمت رقابتی و رعایت استانداردهای بین‌المللی است.

مدیر برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) درباره صادرات در زنجیره معدن و صنایع معدنی، گفت: داده‌های ۵ ماهه گمرک ایران در بخش معدن و صنایع معدنی رشد ۲۳درصدی صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته را نشان می‌دهد. درواقع می‌توان وضعیت صادراتی بخش معدن وصنایع معدنی را مناسب دانست.

امیر صباغ ادامه داد: بی‌شک افزایش قیمت کامودیتی‌ها نسبت به سال گذشته، یکی از دلایل اصلی برای این رشد به شمار می‌آید. وی همچنین با اشاره به وضعیت واردات در ۴ماه ابتدایی نیز تصریح کرد: بخش واردات نیز در مدت یادشده کاهشی ۲۸درصدی را پشت سر گذاشته که ناشی از رکود حاکم بر کشور و تامین مواد اولیه برخی صنایع به ویژه فولاد از منابع داخلی است. به گفته صباغ، در ۴ماه نخست امسال ۲/۴۵میلیارد دلار صادرات با رشد ۳۱درصدی و ۱/۱۴میلیارد دلار واردات با کاهش ۲۸درصدی انجام شده است. مدیر برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با اشاره محصولات صادر شده در ۴ماه ابتدایی سال افزود: عمده رشد صادرات مربوط به شرکت ملی مس (کنسانتره) و فولاد (شمش و محصولات) است.

از سوی دیگر سنگ‌آهن نیز در رتبه سوم جدول صادراتی قرار گرفته است. به گفته وی، عمده کاهش صادرات نیز مربوط به حوزه سیمان و آلومینیوم است. صباغ درباره کاهش واردات نیز تصریح کرد: بیشترین کاهش مربوط به فولاد (۱۵۷ میلیون دلار) و سنگ‌آهن (گندله) و محصولات آلومینیوم و زغال‌سنگ است. البته در زنجیره تیتان (پیگمنت) و سرب و کروم شاهد رشد واردات بوده‌ایم.

صباغ اظهار کرد: انتشار آمارهای ۵ماهه نیز حاکی از آن است میزان صادرات در این مدت ۲/۹۲ میلیارد دلار و میزان واردات ۱/۴۴میلیارد دلار بوده است. براساس آمار ۵ماهه، میزان واردات با کاهش ۲۶درصدی همراه بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در ۵ماه نخست سال ۹۵، حوزه سنگ‌آهن ۷/۳ میلیون تن صادرات داشته و در واقع توانست رشد ۸۳درصدی ارزش و ۶۷درصدی تناژ را به ثبت برساند. اما در زنجیره فولاد شاهد ۲/۹۵میلیون تن صادرات هستیم، (رشد ۱۷درصدی ارزش و ۶۲درصدی تناژ)‌. در زنجیره سیمان نیز میزان صادرات ۵/۲۸میلیون تن و در زنجیره آلومینیوم ۵۴/۲هزار تن بوده است. گفتنی است رشد ۶۷درصدی تناژ صادرات سنگ‌آهن (خام) ناشی از رشد قیمت جهانی امسال بوده که بخش عمده آن به مقصد چین است. از سوی دیگر در حوزه فولاد ضعف بازار داخل عامل رویکرد صادراتی فولادسازان به شمار می‌رود. مس نیز با راه‌اندازی واحدهای کنسانتره فاز ۲ سونگون و سرچشمه، حالا شاهد رشد تولید و صادرات است.

البته در حوزه واردات فولاد با واردات ۱/۵۸میلیون تن به ارزش یک میلیارد دلار بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. اما نکته مهم در این میان حضور در بازارهای صادراتی جدید است، صباغ معتقد است مشتری باید در بازارهای صادراتی اطمینان داشته باشد. پیش از اجرایی شدن برجام گشایش نیافتن ال‌سی باعث شد تا بخش معدن برخی مشتریان خود را از دست بدهد. حال با گشایش ال‌سی ریسک در بازار کاهش یافته و می‌توان شاهد توسعه بازارهای صادراتی بود. وی درباره وضعیت صادرات در نیمه دوم سال اظهار کرد: با توجه به شرایط پیش‌بینی می‌شود صادرات روند رو به رشدی داشته باشد.


کد مطلب: 34514

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/34514/افزایش-قیمت-کامودیتی-ها-رشد-۲۳-درصدی-صادرات

ماین نیوز
  http://www.minews.ir