با پیگیری‌های وزیر صنعت، معدن و تجارت در جنوب کرمان محقق می‌شود

پایانی بر ۳۳سال چشم‌انتظاری کهنوج برای فرآوری تیتانیوم

روزنامه گسترش صمت , 10 مهر 1395 ساعت 12:03

تلاش جدی ایمیدرو همراه با حمایت و پیگیری‌های مهندس نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت از پروژه بهره‌برداری و راه‌اندازی واحدهای فرآوری تیتانیوم در شهرستان کهنوج جنوب کرمان باعث شد این پروژه به فاز اجرایی وارد شود.


به گزارش ماین نیوز، با اجرایی شدن این پروژه و بهره‌برداری از کارخانه‌های سه‌گانه آن، نیاز سالانه ۵۰هزار تنی صنایع شیمیایی و رنگ‌سازی کشور به این محصول نهایی یعنی پیگمنت تامین خواهد شد. پروژه‌ای که پیش‌بینی شده در شهرستان کهنوج که از مناطق کمتر برخوردار استان کرمان به‌شمار می‌رود برای بیش از هزار نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد کند.

مطالعات مقدماتی اکتشافی معدن تیتانیوم کهنوج در حالی وارد ۳۳ سالگی می‌شود که از سال ۶۲ تاکنون به‌عنوان یکی از طرح‌های مهم و در اولویت وزارت صنایع و معادن پیشین تا وزارت صنعت، معدن و تجارت کنونی بوده است. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان با اشاره به این موضوع اظهار کرد: محصول خروجی از ماده معدنی دی‌اکسیدتیتانیوم (تی‌ای او ۲) به‌عنوان یک محصول استراتژیک مورد استفاده صنایع شیمیایی و رنگ‌سازی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. با توجه به اهمیت استراتژیکی که دی‌اکسیدتیتانیوم دارد هم‌اکنون هر تن آن در بازارهای جهانی با قیمتی بین ۳ تا ۷هزار دلار عرضه می‌شود که با توجه به نیاز سالانه ۵۰هزار تنی کشور به این محصول می‌توان با بهره‌برداری از معادن و واحدهای فرآوری آن از خروج میلیون‌ها دلار ارز جلوگیری کرد.

محمود اسکندری‌نسب با پرداختن به این موضوع ابراز کرد: با توجه به مقاومت چندین برابری تیتانیوم نسبت به فولاد می‌توان از آن در بسیاری از صنایع دیگر که فرآیند اکسیداسیون و مقاومت فلز از اهمیت زیادی برخوردار است، استفاده کرد.

شهرستان کهنوج با توجه به قرار گرفتن در مناطق کمتر برخوردار کشور دارای معادن غنی تیتانیوم است که به گفته برخی کارشناسان این منطقه می‌تواند به عنوان بزرگترین معدن خاورمیانه در این زمینه مطرح باشد. اسکندری نسب این را گفت و ادامه داد: ذخایر قطعی معادن آبرفتی و کوهی تیتانیوم کهنوج ۱۵۰ میلیون تن و ذخایر احتمالی آن حدود ۴۰۰میلیون تن است که طولانی شدن روند صدور پروانه بهره‌برداری (۷سال) باعث شده استخراج کانی از این معادن با تاخیر فراوانی همراه شود. با گذشت ۳۳سال از مطالعات مقدماتی در مرحله اولیه شناسایی و موقعیت‌سنجی معدن تیتانیوم، شرایط لازم برای راه‌اندازی و احداث کارخانه فرآوری آن فراهم شد که متاسفانه به دلایل مختلف از جمله نبود خودباوری، نبود دانش فنی و مهارت ساخت کارخانه این پروژه با پیشرفتی همراه نبود.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان با بیان این مطلب افزود: تولید محصول نهایی «پیگمنت» از کانی تیتانیوم در ۳ مرحله، نیازمند احداث و راه‌اندازی ۳ کارخانه فرآوری است. کارخانه نخست وظیفه پرعیارسازی ماده اولیه (کانه‌آرایی) از عیار ۴درصد به ۴۵درصد و تولید دی‌اکسید تیتانیوم را بر عهده دارد. کارخانه ذوب که تولید و رساندن عیار محصول تولید شده از ۴۵درصد به ۷۰درصد را بر عهده دارد در مرحله دوم قرار دارد تا در نهایت کارخانه سوم تولید پیگمنت با عیارسازی سرباره از ۷۰درصد به ۹/۹۹درصد را عهده دار شود.

از آنجایی که راه‌اندازی کارخانه‌ها نیازمند فناوری و دانش فنی بود نگرانی از این موضوع و دست نیافتن به نتیجه مطلوب در صورت راه‌اندازی پروژه باعث تاخیری چندین ساله در بهره‌برداری آن شد. البته باید توجه داشت که برای ساخت کارخانه کانه‌آرایی نیاز به فناوری‌های کشورهای پیشرفته احساس می‌شود اما در مقابل با توجه به دانش فنی و تخصص نیروهای ایرانی و فعال این حوزه امکان ساخت ۲ کارخانه دیگر یعنی ذوب و تولید پیگمنت در ایران وجود دارد.

احداث و بهره‌برداری از واحد ذوب تیتانیوم بدون بهره‌گیری از مشاوران خارجی از مهم‌ترین اقدامات سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان است که اسکندری نسب به آن اشاره کرد و گفت: این اقدام براساس توانمندی و دانش فنی داخلی به اجرا گذاشته شده که امکان دستیابی به عیارسازی سرباره از ۴۵تا ۷۰ درصد با انجام فرآیند ذوب در جنوب استان را محقق کرد. البته با احداث کارخانه نیمه‌صنعتی پیگمنت و بهره‌برداری از آن تا پایان سال جاری چرخه فرآوری تیتانیوم تکمیل می‌شود که تحقق این امر می‌تواند ارزش‌افزوده مناسبی را به منظور رونق اقتصادی استان ایجاد کند.
روند بهره‌برداری از پروژه احداث کارخانه‌های فرآوری تیتانیوم بعد از گذشت ۳۰سال با پیگیری و برگزاری جلسه‌های متعدد با حضور مهندس محمدرضا نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، مهدی کرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو و علیرضا رزم‌حسینی استاندار کرمان دارای ۲مصوبه به منظور به مرحله اجرا در آمدن این پروژه به شیوه «ای پی سی» برای کارخانه‌هایی که روند آزمایشی خود را طی کرده‌اند در مدت یک ماه از سوی پیمانکار با هزینه سازمان ایمیدرو بوده است.

اسکندری نسب در این‌باره گفت: با توجه به اهمیت و جایگاهی که این طرح در سطح ملی دارد اگر پیگیری‌های وزیر صنعت، معدن و تجارت نبود، به طور حتم این پروژه همچنان مغفول می‌ماند. اما خوشبختانه هم‌اکنون به همت و با پیگیری‌های مصرانه ایشان برای به سرانجام رساندن این پروژه، روند فعال‌سازی معدن و بهره‌برداری از واحدهای فرآوری آن از سرعت قابل‌توجهی برخوردار شده است.

دولت یازدهم تلاش و توجه بسیار زیادی بر اجرایی شدن روند احداث و بهره‌برداری از معادن و واحدهای فرآوری تیتانیوم انجام داده، چراکه وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس هیات عامل ایمیدرو، بر عملیاتی شدن پروژه اهتمام فراوانی داشته و دارند به گونه‌ای که مهندس نعمت‌زاده تاکید فراوانی بر پایان کاغذبازی و آغاز فعالیت‌های اجرایی کرده‌اند زیرا انجام مطالعات و بررسی‌ها به تنهایی نتیجه‌ای برای پیشرفت این پروژه ملی در بر نداشت و می‌توان گفت که توان فنی- تخصصی و جسارتی که وزیر صنعت، معدن و تجارت برای اجرایی شدن این پروژه داشت، زمینه ورود به فاز نخست را فراهم کرد. این در حالی است که هم‌اکنون پیمانکاران داخلی و خارجی واحد سرباره (مرحله دوم فرآوری تیتانیوم) به شرط دارا بودن «گرید یک» انتخاب شده و روند اداری واگذاری واحد به پایان رسیده و در حال گذراندن مراحل تجدید کارگاه در منطقه کهنوج هستند. البته برای راه‌اندازی واحد «کانه‌آرایی» نیز با مشارکت سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی روند واگذاری در مراحل اداری قرار دارد که عملیات اجرایی این پروژه در سفر معاون اول رییس‌جمهوری به جنوب کرمان کلنگ‌زنی خواهد شد.

هدف از راه‌اندازی طرح نیمه‌صنعتی معدن کهنوج شناخت قابلیت‌های تولید و فرآوری فلز تیتانیوم و تولید پیگمنت است که رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان به آن اشاره کرد و گفت: این طرح هم‌اکنون سالانه با استفاده از ۳میلیون و ۲۰۰هزار تن خاک معدنی، ۵۰هزار تن پیگمنت تولید می‌کند که در صورت مثبت بودن نتایج مطلوب می‌تواند زمینه فعالیت و راه‌اندازی پروژه اصلی را فراهم کند. واحدهایی که در صورت بهره‌برداری به همراه معدن تیتانیوم پیش‌بینی می‌شود برای بیش از هزار نفر به‌صورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد کنند که براساس برآوردهای انجام شده این میزان با افزایش همراه خواهد بود.

با توجه به اهمیت استراتژیک و کمبود میزان تولید تیتانیوم در سطح جهان، بهره‌برداری از معدن و واحدهای فرآوری آن در جنوب کرمان از جایگاه ویژه‌ای برای کشور برخوردار است زیرا با توجه به نیاز بازارهای بین‌المللی به پیگمنت و در صورت تامین نیازهای داخلی، صادرات به کشورهای هدف ازجمله برنامه‌های در دست اقدام است که می‌تواند علاوه بر ایجاد ارزش‌افزوده، رونق اقتصادی مناسبی را نصیب استان و کشور کند.

اسکندری‌نسب با مهم ارزیابی کردن صادرات پیگمنت اظهار کرد: هم‌اکنون با در دستور کار قرار گرفتن تولید سالانه ۵۰هزار تن پیگمنت، بهره‌برداری از یک معدن دیگر تیتانیوم به وسیله بخش خصوصی و صدور چند پروانه اکتشاف در این زمینه، امید می‌رود در سال‌های آینده با افزایش ظرفیت استخراج و فرآوری پیگمنت، صادرات این محصول استراتژیک در دستور قرار گیرد.


کد مطلب: 34370

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/34370/پایانی-۳۳سال-چشم-انتظاری-کهنوج-فرآوری-تیتانیوم

ماین نیوز
  http://www.minews.ir