گروه صنایع معدنی فولاد
 
در چهارماه نخست همسو با اقتصاد مقاومتي ثبت شد :
رشد ۷۰ درصدي صادرات فولاد
گروه صنایع معدنی >فولاد - سياست اقتصاد مقاومتي بر پايه اتکا به توانمندي داخلي و درونزايي و برونگرايي است که صنعت فولاد کشور با ثبت رشد ۷۰ درصدي صدور در چهار ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال با نگرش بهره گيري از ذخاير کشور و صادرات محوري در همين مسير گام برمي دارد.
 
به گزارش ماین نیوز، آمارهاي سال 2015 ميلادي به نقل از انجمن جهاني فولاد نشان داد، مجموع توليد فولادسازان جهان به يک ميليارد و 623 ميليون تن رسيد که چين با 803 ميليون و 800 هزار تن فولاد خام همچنان يکه تاز اين عرصه محسوب مي شود و 50 درصد توليد بازار را در اختيار دارد. جمهوري اسلامي پارسال با توليد 16 ميليون و 700 هزار تن فولاد خام سهم يک درصدي از توليد جهاني داشت، گرچه براي نخستين بار در تاريخ صنعت فولاد صادرات چهار ميليون و 100 هزار تني را در اين بخش رقم زد و رکوردهاي پيشين را شکست.

صادرات چهارماهه امسال و ظرفيت گندله و کنسانتره
مديرعامل شرکت ملي فولاد ايران صادرات چهارماه نخست امسال را به ميزان دو ميليون تن اعلام کرد و گفت: اين ميزان نسبت به مدت مشابه پارسال رشد 70 درصدي را نشان مي دهد. عبدالمجيد شريفي افزود: اينک ظرفيت نصب شده فولاد خام کشور به 26 ميليون تن رسيده که 22 ميليون و 400 هزار تن از آن سهم کوره قوس الکتريکي و القايي است. وي ظرفيت توليد گندله و کنسانتره سنگ آهن کشور را به ترتيب 22 ميليون و 700 هزار و 43 ميليون و 600 هزار تن ذکر کرد.

افت قيمت فولاد و تشديد رقابت در بازار
کارشناسان صنعت فولاد درباره قيمت هر تن فولاد صادراتي مي گويند در 5/ 2 سال گذشته هر تن فولاد صادراتي بيش از 500 دلار ارزش داشت و نرخ هر تن سنگ آهن با عيار 5/ 62 درصدي نيز 120 دلار بود.

همچنين قيمت هر بشکه نفت افزون بر يکصد دلار رقم خورد. کاهش بهاي نفت سبب شد به طور طبيعي هزينه توليد نيز در دنيا کاهش يابد و اين امر بر همه بخش هاي اقتصادي مانند فولاد اثر گذاشت؛ به گونه اي که سبب کاهش قيمت فولاد و تشديد رقابت ها براي عرضه محصولات شد. مهم ترين هدف اجراي طرح جامع فولاد، پياده سازي توازن در زنجيره فولاد است که اين امر در چارچوب نقشه راه سند چشم انداز 1404 به چشم مي خورد. به گفته مديرعامل شرکت ملي فولاد ايران، بر اساس طرح جامع فولاد، ظرفيت توليد تا سال 1404 بايد به 55 ميليون تن برسد و در واقع با تحقق اين امر، جايگاه جمهوري اسلامي ايران بين فولاد سازان جهان از رتبه چهاردهم کنوني به هفتم ارتقا مي يابد.

بر اساس اطلاعات انجمن جهاني فولاد، پس از چين که توليد خود را از مرز 800 ميليون تن فراتر برده و جايگاه نخست را از آن خود ساخته است، ژاپن با اختلاف 110 ميليون تني رتبه دوم را دارد و سپس آمريکا، کره جنوبي، روسيه و هند با توليد کمتر از 100 ميليون تن قرار دارند. بنابراين دست اندرکاران صنعت فولاد بر اين باورند که فولادسازان ايران توانايي لازم را براي دستيابي به جايگاه هفتم جهان دارند، زيرا کشورهاي توسعه يافته، ديگر به افزايش ظرفيت هاي فولادي خود نمي انديشند.

استعدادهاي ايران؛ ذخاير غني معدني
امروز فعالان بخش معدن و صنايع معدني کشور بر اين باورند که جمهوري اسلامي ايران قابليت ها و مزيت هاي زيادي براي سرمايه گذاري در اين بخش دارد که ذخاير گسترده از جمله آنها است. به گفته مديرعامل شرکت ملي فولاد ايران، کشور ما اکنون 3 ميليارد تن ذخيره سنگ آهن دارد و سازمان ايميدرو نيز در دولت يازدهم به ذخاير جديدي دست يافته است. بر اساس تفاهم نامه امضا شده ميان سازمان هاي ايميدرو، زمين شناسي و اکتشافات معدني کشور و معاون امور معادن وصنايع معدني وزارت صنعت، معدن و تجارت که از دي ماه 1393 به اجرا درآمد، اکتشاف 250 هزار کيلومتر از مساحت کشور در سه مرحله در دستور کار قرار گرفت که از نتايج مقدماتي آن کشف 400 ميليون ذخيره جديد سنگ آهن بود. از سوي ديگر، ايران از منابع غني گاز برخوردار است که انرژي مورد نياز توليد فولاد را تامين مي کند و در منطقه نيز نقشي ممتاز دارد که قادر است در بازسازي کشورهايي مانند عراق، افغانستان و... به ايفاي نقش بپردازد.

ايجاد واحدهاي جديد فولادسازي با رويکرد نوين استقرار کنار آب
شرايط برجام جمهوري اسلامي را در کانون توجه شرکت هاي مختلف صنعتي و معدني قرار داد.همچنين در يک سال گذشته با پيگيري هاي شرکت ملي فولاد ايران، شماري از سرمايه گذاران شاخص اين صنعت در استان هرمزگان، برنامه ايجاد شرکت هاي بزرگ را دنبال کرده اند و با توجه به مشکل کم آبي، رويکرد ساخت واحدهاي جديد کنار آب به عنوان يک گزينه نوين مطرح است.به گفته مديرعامل شرکت ملي فولاد ايران، بايد کارخانه هاي جديد فولادسازي در مناطق ساحلي جنوب تاسيس شود تا با بهره گيري از آب هاي آزاد، ظرفيت هاي جديد راه اندازي شود. امروزه تعريف ظرفيت هاي اقتصادي اروپايي براي واحدهاي جديد فولادسازي حدود 5 ميليون تن و در چين 10 ميليون تن است.

اجراي هفت طرح فولاد استاني؛ آمادگي سپيددشت در بخش احيا
اينک هفت طرح فولاد استاني به عنوان مهم ترين گام دولت يازدهم براي فعال سازي اين بخش در حال اجراست که بر پايه اعلام مديرعامل شرکت ملي فولاد ايران، طرح سپيددشت در استان چهارمحال و بختياري در بخش احياي مستقيم پيشرفت بيش از 96 درصدي دارد و مشکل آب آن منطقه نيز با همکاري مقام هاي کشوري و استاني برطرف شده است و آب در مسير انتقال قرار دارد. به گفته وي، اين طرح به سرعت روند تست گرم را آغاز کرده و آماده بهره برداري است. پس از طرح سپيددشت، واحد احياي مستقيم فولاد شادگان در خوزستان در نوبت بعدي راه اندازي قرار دارد که اين طرح نيز از پيشرفت 95 درصدي برخوردار است. کارخانه آهن اسفنجي فولاد ميانه در نيمه دوم امسال وارد مدار توليد مي شود. فولاد بافت نيز با توجه به موقعيت منطقه اي و کمبود آب، به طرح گندله سازي تغيير پيدا کرده است که اين واحد، داراي بخش توليد کنسانتره نيز خواهد شد.

طرح جامع فولاد و وضعيت زيربناها
به گفته مديرعامل شرکت ملي فولاد ايران و بر اساس طرح جامع فولاد (سند چشم انداز افق 1404) بايد بيش از 15 ميليون تن صادرات صورت گيرد، بنابراين موضوع نوع محصول صادراتي بايد مشخص شود. آنگونه که شريفي مي گويد بر اساس افق 1404 به يک هزار و 500 کيلومتر خط ريلي جديد نياز است و بايد ظرفيت را براي جابه جايي نزديک به 170 ميليون تن مواد در افق چشم انداز آماده ساخت.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۴۸
کد مطلب: 34357
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد