گروه معادن
 
رویای استخراج معدن در فضا یک گام به حقیقت نزدیک‌تر شد
«اُسیریس-رِکس» به سوی «بنو»
گروه معادن - مدت‌هاست اشتهای معدنی‌ها برای دستیابی هر چه بیشتر به معادن و مخازن، آنها را متوجه فضایی فراتر از زمین کرده و به استخراج مواد معدنی از سیارات دیگر که گفته می‌شود در برخی ذخایر حتی از زمین هم غنی‌ترند، سوق داده است. لوکزامبورگ در اروپا، چین در آسیا و ایالات متحده امریکا بیش از سایر کشورهای جهان در این عرصه داعیه‌دار بودند که در میان آنها سرانجام امریکا دست به کار شد و نخستین فضاپیما را برای جمع‌آوری نمونه‌ها به فضا فرستاد.
 
به گزارش ماین نیوز، ناسا (سازمان ملی هوانوردی و فضایی امریکا) نخستین سفینه خود را با هدف انجام فعالیت‌های معدنی به فضا پرتاب کرد، این اتفاق می‌تواند برای شرکت‌هایی که تمایل به سرمایه‌گذاری در این حوزه دارند، نشانه‌ای بر تحقق ایده استخراج مواد معدنی در فضا باشد این فضاپیما با نام اُسیریس-رِکس پرتاب شده تا نمونه‌هایی از یک خرده‌سیاره به‌دست بیاورد و آن را به زمین برگرداند. اُسیریس-رِکس یک‌میلیارد دلاری پرواز خود را از دماغه کاناورال در شهر بوارد مرکز ایالت فلوریدا و در کنار اقیانوس اطلس به سیاره بِنو آغاز کرد تا حدود ۶۰ گرم گرد و غبار، خاک و ماسه را از آن جمع‌آوری کند و به زمین برگرداند.

سیارک‌هایی مانند «بِنو» اشکال باقیمانده ناشی از شکل‌گیری منظومه شمسی در ۴/۵ میلیارد سال پیش هستند و دانشمندان گمان می‌کنند این اجرام آسمانی دربردارنده منابع آب و مولکول‌های ارگانیک باشند که از دوران ابتدایی شکل‌گیری زمین و اجرام آسمانی در آنها باقی مانده است. ناسا در این باره می‌گوید: یک خرده سیاره که به هیچ منبعی آلوده نشده، امکان تجزیه و تحلیل دقیق‌تر را فراهم می‌کند و نتایج حاصل از بررسی این گونه سیارک‌ها از نتایج حاصل از ابزار مبتنی بر داده‌های فضاپیمایی و مطالعه شهاب‌سنگ‌ها دقیق‌تر است.

اُسیریس-رِکس چه می‌کند؟
اُسیریس-رِکس قرار است در سال ۲۰۱۸میلادی به «بنو» برسد و بدنه سیارک را با استفاده از ابزار پنج‌گانه‌ای متشکل از ۳ طیف‌سنج، یک مجموعه دوربین و یک ارتفاع‌سنج لیزری بررسی کند تا امکان گزینش سایت مناسبی برای نمونه‌گیری فراهم شود. این فضاپیما قرار است مجموعه فعالیت‌های خود را در نزدیکی سیارک و بدون اینکه روی آن بنشیند انجام دهد، این فضاپیما باید یک جنگ‌افزار ۳/۳ میلی‌متری را به سیارک برساند تا گاز نیتروژن را روی آن بسوزاند و نمونه‌هایی را که از طریق این فرآیند جمع‌آوری می‌شود تا سال ۲۰۲۳میلادی به زمین برگرداند.

در فضا چه مواد معدنی وجود دارد؟
به باور زمین‌شناسان سیارات موجود در فضا پوشیده از سنگ‌آهن، نیکل، کبالت، آب و فلزات گرانبها مانند طلا، پلاتین و رودیم هستند. همچنین آنها فکر می‌کنند میزان تمرکز این مواد در اجرام آسمانی بیش از زمین است و در صورت استخراج می‌تواند به ایجاد بازاری بینجامد که ارزش تریلیون دلاری دارد، بنابراین نه فقط شرکت‌های خصوصی، بلکه دولت‌ها هم به تکاپو افتاده‌اند تا به جریان اجرای عملیات معدنی در فضا بپیوندند، پیش‌تر و در این زمینه حتی صحبت از اجرای یک پایگاه روباتیک در فضا هم شده بود.

حمایت‌های گذشته
در نوامبر گذشته اوباما قانونی تصویب کرد که بر مبنای آن به شهروندان امریکا این حق اعطا می‌شود که بتواند مالک منابعی از مواد معدنی در فضا شوند، مدت کوتاهی پس از آن نیز کشور کوچک و ثروتمند لوکزامبورگ در اروپا قراردادی را با دو شرکت امریکایی جست‌وجوگر در فضا امضا کرد. لوکزامبورگ این قرارداد را در راستای تلاش برای تبدیل شدن به مرکز جهانی استخراج مواد معدنی سیارک‌ها برقرار کرد و پیش از این نیز از سرمایه‌گذاری ۲۰۰ میلیون یورویی خود برای ایجاد فضای کسب‌وکار با رویکرد استخراج مواد معدنی از فضا خبر داده بود.

لوکزامبورگ در ادامه طرح‌های خود در این زمینه گفته بود که دولتش تصمیم دارد از پژوهش‌های علمی و فنی که با هدف استخراج و حمل مواد معدنی در فضا انجام می‌شود، حمایت کند و به همین منظور، بررسی‌های لازم برای تدوین چارچوب حقوقی مالکیت مواد معدنی استخراج شده در فضا از جمله از سیارک‌ها را آغاز کرده است، در همین باره چین هم از تصمیمات خود برای استخراج معادن در ماه خبر داده بود.

استخراج معادن در ماه
پیش از این در گزارشی به بررسی فعالیت معدنی در کره ماه پرداخت و در آن توضیح دادیم که در نتایج برخاسته از یک پژوهش علمی هزینه معدنکاری در سطح کره ماه از هزینه تکمیل بزرگترین پروژه‌های تولید گاز از ذخایر زیرزمینی زمین به‌صرفه‌تر است. این موضوع در همایش ناسا و در حضور مدیران و دانشمندان نجوم جهان اعلام شد که حتی اگر آمیخته به اغراق هم باشد، نشان از این دارد که صنعت معدن در عرصه جهانی در تلاش است راه خود را به سفرهای فضایی هموار کند و با کاهش ذخایر معدنی زمین به منابع سایر سیارات نگاه جدی‌تری بیندازد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۱
کد مطلب: 34353
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت