گروه معادن
 
بهره‌برداری از صنایع جانبی پتاس «خورو بیابانک»
توسعه با چاشنی «سودکاستیک»
گروه معادن - پتاس خوروبیابانک را باید جزو مناطق معدنی ویژه کشور دانست. بیابانی که با در اختیار داشتن ذخایر فراوانی از پتاس می‌تواند فقر و محرومیت را از چهره این منطقه شسته و توسعه و آبادانی را برای آن رقم زند.
 
به گزارش ماین نیوز، در واقع ذخیره معدنی موجود در خوروبیابانک توانست گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب کند، اما این پایان ماجرا برای خوروبیابانک نبود.

محصولات جانبی این معدن خود می‌تواند زمینه‌ساز اشتغال برای مردمان این منطقه باشد. تولید نمک کلریدسدیم در مجاورت کارخانه پتاس خوروبیابانک علاوه بر تامین نیاز صنعت پتروشیمی در تامین زیرساخت‌های منطقه ازجمله آب، برق، گاز و... نقش‌آفرینی و در نهایت در کنار بهره‌برداری از یک محصول معدنی توسعه را برای خورو بیابانک رقم خواهد زد. براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده تا پایان سال از فاز آزمایشی کارخانه تولید سودکاستیک در کنار کارخانه پتاس خوروبیابانک بهره‌برداری می‌شود.

قرارداد ۲۵ساله با شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران
وحید ریاحی، مدیرعامل شرکت شایا مشاوران متخصص با اشاره به فعالیت در پتاس، اظهار کرد: فعالیت ما در صنایع جانبی پتاس انجام می‌شود. در واقع در زمان بهره‌برداری از پتاس، یکی از محصولات جانبی نمک کلرید سدیم است. وی ادامه داد: حدود یک‌میلیون تن در سال در مجتمع پتاس خور و بیابانک کلریدسدیم تولید می‌شود. این در حالی است که میزان نمک (کلرید سدیم) تولیدی در کشور حدود ۳میلیون تن در سال است.

ریاحی با اشاره به تولید یک‌میلیون تنی کلریدسدیم در مجتمع پتاس افزود: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در سال ۹۳ فراخوانی را در این باره منتشر کرد که شرکت شایا توانست در این فراخوان برنده و با شرکت تهیه و تولید مواد معدنی به نمایندگی از سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران قراردادی ۲۵ ساله را امضا کند.

تامین زیرساخت‌ها و توسعه منطقه
مدیرعامل شرکت شایا مشاوران متخصص تصریح کرد: پس از عقد قرارداد، تصمیم برآن شد با خوراکی که در اختیار است، کارخانه «سودکاستیک» و کلر را در کشور احداث کنیم. در واقع این کارخانه در مجاورت مجتمع پتاس خور و بیابانک با ظرفیت ۸۰۰هزار تن است. البته احداث کارخانه دیگری به‌عنوان کارخانه نمک طعام و نمک دارویی نیز با ظرفیت ۱۰۰هزار تن در این محل هدف‌گذاری شده است. وی ادامه داد: این کارخانه از نظر وسعت و حجم تولید بزرگترین کارخانه کشور در این حوزه به شمار می‌آید. برای راه‌اندازی این کارخانه افزون‌بر ۴۰۰میلیارد تومان سرمایه در نظر گرفته شده‌است.

ریاحی اظهار کرد: با توجه به اینکه منطقه جزو مناطق محروم کشور است، در نتیجه در زمینه تامین آب، برق، گاز و... با شرکت مهندسی قطب نیرو قراردادی به امضا رسید تا نیروگاهی ۵۰مگاواتی را طراحی کند. البته قرارداد ساخت آب‌شیرین‌کن به میزان ۴۵۰۰مترمکعب در روز نیز امضا شده‌است. در واقع براساس این قرارداد آب و برق مورد نیاز کارخانه تامین و در کنار آن به توسعه منطقه نیز کمک شده است. به گفته، مدیرعامل شرکت شایا مشاوران متخصص نیروگاه تعریف شده تا ۳۰۰مگاوات قابلیت ارتقا دارد. در این زمینه نیازمند کمک از سوی بخش‌های دولتی هستیم.

بهره‌برداری از فاز آزمایشی
وی با تاکید بر اینکه این کارخانه جزو بزرگترین کارخانه‌های کشور در صنعت کلر آلکالی است و فاز آزمایشی آن به تنهایی از تمام کارخانه‌های خصوصی کشور بزرگتر است، اظهار کرد: صنعت کلرآلکالی نخستین اولویت صنعت پتروشیمی کشور به شمار می‌آید، در نتیجه تولید این ماده بسیار استراتژیک خواهد بود و گاز کلر تولیدی در این کارخانه جزء اصلی تولید پی. وی. سی است.

ریاحی در ادامه با اشاره به موضوع بازرگانی در تولید نمک کلرید سدیم، افزود: خوشبختانه بازاریابی بسیار خوبی در حوزه کشورهای «جی‌آی‌اس» و هم در بازار داخلی کشور (شرکت‌های ایرانی که مصرف‌کنندگان بزرگ این محصول هستند) توافق‌هایی انجام شده و حتی تفاهمنامه‌هایی در حال امضا داریم. البته ما کمی در این زمینه دست نگه داشته تا وضعیت قیمت به طور کامل مشخص شده و سپس وارد همکاری شویم. به‌طور کلی می‌توان گفت مشکلی در زمینه فروش این محصول وجود ندارد، زیرا میزان تقاضا بیشتر از سطح تولید در دنیا است. به‌ویژه در منطقه که ما حضور داریم و با توجه به رشد صنعت آلومینیوم در هند سطح واردات این کشور افزایش یافته است. در واقع در پی رشد ۷درصدی صنعت آلومینیوم در این کشور حدود ۴درصد مصرف سود کاستیک آن نیز افزایش می‌یابد. وی تصریح کرد: همچنین مصرف‌کنندگان داخلی مانند آلومینیوم جاجرم یا مصرف‌کنندگان صنعت «پی‌وی‌سی» می‌توانند بازار داخلی خوبی باشند.

در کنار موارد یاد شده کشورهای همسایه همچون عراق، روسیه، ارمنستان، افغانستان، یا حتی ترکیه می‌توانند جزو بازارهای صادراتی ما به شمار آیند. ریاحی درباره قیمت فعلی این محصول اظهار کرد: در حال حاضر قیمت سود کاستیک حدود ۵۴۰دلار در هر تن است. مدیرعامل شرکت شایا مشاوران متخصص درباره زمان بهره‌برداری از این کارخانه بیان کرد: به احتمال در هفته اول مهر و با حضور مقامات کشور و استانی این طرح کلنگ‌زنی می‌شود. اقدامات اولیه در این زمینه انجام شده‌است، اما بهره‌برداری از فاز آزمایشی با تولید روزی ۳۰۰تن سود کاستیک نیز تا پایان سال ۹۵ انجام می‌شود.

نگاهی به پتاس خوروبیابانک
مرداد سال گذشته منطقه خوروبیابانک شاهد بهره‌برداری از کارخانه پتاس بود که احداث آن با گروه ایرانی- خارجی شروع شده بود. این کارخانه در حالی در زمان یاد شده به بهره‌برداری رسید که میزان تولید پتاس پیش‌بینی شده برای آن ۱۰۰۰تن بود، اما امروز میزان تولید این کارخانه در ماه کمتر از ۱۰۰۰تن نبوده و توانسته ماهانه به میزان ۱۳۰۰تن از این ماده معدنی را تولید کند.این کارخانه در دل بیابانی گرم و سوزان قرار گرفته‌است. منطقه‌ای که تا پیش از این بیشتر میزبان مسافران کویر بود اما مسئولان مجتمع پتاس خوروبیابانک در یک تصمیم مهم سعی بر آن داشتند تا از مزیت‌های پتاس برای جذب گردشگر نیز استفاده کنند.

در نتیجه این تصمیم بزرگترین آبشار نمکی مصنوعی در این منطقه احداث و پس از آن امکانات دیگر گردشگری همچون سوئیت‌های نمکی، کافی‌شاپ نمکی و... در خوروبیابانک احداث شد. در واقع این منطقه توانست ژئوتوریسم معدنی را به عرصه عمل رساند. براساس اقدامات اکتشافی در این منطقه یک پهنه بزرگ در پلایای میانی یعنی بین پلایای خور و بیابانک و سمنان با وسعت ۲۸۰۰کیلومتر مربع به ثبت رسید و اقدامات لازم برای دریافت مجوزها انجام شد و در اواسط سال ۹۴ موفق به دریافت مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت و استان خراسان جنوبی شده است و کار اکتشافی آن آغاز شد.

در این زمینه ۱۰۰کیلومتر جاده اکتشافی احداث و عملیات شناسایی و حفاری در منطقه را آغاز شد که امسال نیز ادامه خواهد داشت. پس از انجام اقدامات اکتشافی در پلایای میانی تا پایان سال ۹۵، تجمیعی از پلایای جنوبی، میانی و شمالی، شاهد خواهیم بود که وسعت بیش از ۱۰هزار کیلومتر مربع پوسته نمکی پلایا را دربرمی‌گیرد. این پلایا می‌تواند بزرگترین پلایای جهان و یکی از بزرگترین ذخایر املاح جهان باشد. در همین‌باره مسئولان مجتمع یاد شده به همراه مسئولان معدنی کشور مکاتباتی انجام داده تا بتوانند این منطقه را در سایت سازمان زمین‌شناسی امریکا به‌عنوان بزرگترین محدوده پتاس جهان به ثبت رسانند.

بدون شک این موضوع زمینه‌ای برای جلب مشارکت شرکت‌های بزرگ معدنی خواهد شد تا در این منطقه سرمایه‌گذاری کنند. منطقه خور و بیابانک منطقه چندان صنعتی نیست در حالی که منابع معدنی و زیرساخت‌های صنعتی را در اختیار دارد. اما پتاس خور با کار آفرینی برای ۳۵۰نفر به صورت مستقیم و ۵برابر این تعداد به‌صورت غیرمستقیم بزرگترین فرصت شغلی در منطقه به شمار می‌آید. همچنین طرح‌های توسعه تعریف شده در منطقه به معنای ایجاد اشتغال برای ۴۰۰نفر خواهد بود.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۵ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۳۰
کد مطلب: 34319
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت