گروه معادن
 
مروارید ارزش‌افزوده در دل صدف کوهی
گروه معادن - در حالی سالانه ۹۷هزار تن کانی از ذخایر ۱۴میلیون و ۵۰۰هزار تن کانی صدف کوهی (صدف لوماشل) به وسیله ۱۴ معدن دارای پروانه بهره‌برداری از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان استخراج می‌شود که شهرستان گنبد کاووس تنها دارنده این ماده معدنی در کل کشور به‌شمار می‌رود و توانسته با سرمایه‌گذاری ۵۲۴ میلیون تومانی در بخش‌های معدنی و فرآوری برای بیش از ۳۰۰ نفر به طور مستقیم فرصت شغلی ایجاد کرده و علاوه بر صنایع داخلی، کشورهای روسیه، ترکیه و قزاقستان را از فرآورده‌های خود بهره‌مند کند.
 
به گزارش ماین نیوز، بهره‌برداری از معادل سنگ صدف که پروانه بهره‌برداری آنها از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان صادر شده، در مجموع با سرمایه‌گذاری ۵۲۴میلیون تومانی به منظور استخراج سالانه ۹۷هزار تن کانی از ذخایر قطعی ۱۴میلیون و ۵۰۰هزار تنی موجود در این معادن توانسته برای بیش از ۱۶۰ نفر به طور مستقیم فرصت شغلی ایجاد کند.

معاون صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلستان با پرداختن به این مقوله اظهار کرد: هم‌اکنون ۷ واحد فرآوری این کانی معدنی در سطح استان و خارج از محدوده معادن در حال فعالیت هستند که در مجموع توانسته‌اند برای بیش از ۲۰۰ نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد کنند.

بیشتر مصرف فرآورده‌های سنگ صدف در بخش‌های صنعتی و تهیه خوراک دام و طیور است که حسین طلوعیان به آن اشاره کرد و گفت: محصول فرآوری شده این کانی در بخش‌های صنعتی مانند تولید رنگ، تصفیه آب و بخشی نیز در تهیه خوراک دام طیور مورد استفاده قرار می‌گیرد. این در حالی است که امسال در هفته دولت، یک واحد جدید فرآوری سنگ صدف در استان به بهره‌برداری رسید که با افزوده شدن این واحد به جمع واحدهای فرآوری، علاوه بر افزایش سطح اشتغال و ارزش‌افزوده، بر حجم تولید استان در این زمینه نیز افزوده شد.

بهره‌مندی سراسر کشور از تولیدات واحدهای فرآوری سنگ صدف گلستان نشان از توانمندی‌های این استان در زمینه استخراج و فرآوری این کانی معدنی دارد. طلوعیان با اشاره به این موضوع ادامه داد: با توجه به خلوص بالا و تولید انبوه، وجود ذخایر غنی، پایین بودن مصرف انرژی در هنگام استخراج و فرآوری، کاهش هزینه‌های تولید، کمبود میزان حجم دورریزها و... بهره‌برداری از این معادن را با توجیه اقتصادی فراوانی همراه می‌کند.

بهره‌مندی از ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی روز دنیا به همراه فناوری‌های نوین از عوامل اصلی کاهش هزینه‌های استخراج و فرآوری کانی‌های معدنی است. معاون صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان با اشاره به این مطلب ابراز کرد: با توجه به اینکه از معادن سنگ صدف کوهی استان به صورت باز بهره‌برداری می‌شود نیازمند فناوری ویژه‌ای نیست و به وسیله لودر و بلدوزر برداشت و بارگیری انجام می‌شود. البته در بخش فرآوری سنگ صدف با توجه به خلوص مواد استخراجی، ماشین‌آلات و تجهیزات مورد استفاده از فناوری روز دنیا برخوردار است که به وسیله پژوهشگران داخلی ساخته و به بازار عرضه شده است.

با این وجود اگر صاحبان معادن و واحدهای فرآوری کانی‌های معدنی به منظور نوسازی و بازسازی ماشین‌آلات و تجهیزات برای دریافت تسهیلات به سازمان صنعت، معدن و تجارت مراجعه کنند به‌طور حتم با بررسی درخواست آنها و دریافت تاییدیه آن از سوی کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید، به بانک‌های عامل معرفی خواهند شد.

از ظرفیت‌ها استفاده نشده است
گلستان به‌عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر کانی معدنی صدف به‌شمار می‌رود که نه‌تنها در سطح کشور بلکه در عرصه‌های بین‌المللی نیز مطرح شده است. رییس اتاق بازرگانی گرگان با اشاره به این موضوع ابراز کرد: بیشترین ذخایر سنگ صدف کوهی در بخش شمال شرقی استان وجود دارد که باعث شده علاوه بر ایجاد اشتغال در واحدهای معدنی و فرآوری آن، ارزش‌افزوده بالایی به منظور رونق بخشیدن به اقتصاد استان ایجاد کند.

کوهستانی بودن منطقه دارای کانی معدنی صدف کوهی گلستان باعث شده هیچ‌گونه فعالیت کشاورزی در آن منطقه انجام نشود. رمضان بهرامی با بیان این مطلب اظهار کرد: فرآوری کانی‌های معدنی مهم‌ترین مقوله‌ای است که در بخش استخراج مواد معدنی از جایگاه ویژه‌ای به منظور افزایش ارزش‌افزوده برخوردار است.

با توجه به ذخایر غنی گلستان در زمینه کانی صدف کوهی متاسفانه سرمایه‌گذاری مناسبی در زمینه استخراج و فرآوری این کانی به منظور ایجاد ارزش‌افزوده و توسعه صادرات به کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تاکنون انجام نشده است.
بهرامی با پرداختن به این موضوع تصریح کرد: با توجه به کاربردهای مهمی که این ماده معدنی در صنایع مختلف دارد تاکنون فعالیت چندانی در این زمینه در سطح استان به انجام نرسیده و همین امر باعث شده نتوان آن گونه که باید از ظرفیت‌های موجود در این معادن بهره کافی برد.

نگاه ویژه دولت و مسئولان به توانمندی‌ها و ظرفیت‌های هر منطقه‌ای می‌تواند کمک فراوانی به ایجاد اشتغال، ارزش‌افزوده، توسعه صادرات و رونق اقتصادی آن داشته باشد.

رییس خانه صنعت و معدن گلستان با بیان این مطلب افزود: امروزه اگر قرار باشد فناوری‌های جدیدی وارد عرصه استخراج و فرآوری صدف کوهی شود به طور حتم با چارچوب رونق اقتصادی مدنظر دولت همخوانی نخواهد داشت به همین منظور دولت باید با نگاهی ویژه‌تری برای سرمایه‌گذاری کلان در این مقوله ورود کند که در صورت تحقق این امر می‌توان سال‌ها کشور و صنایع مختلف را از نظر مواد اولیه مورد نیاز مرتبط با کانی صدف کوهی تامین کند.

جذب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی به منظور استخراج و فرآوری صدف کوهی در گلستان از مهم‌ترین دستاوردهایی است که بهره‌مندی از ظرفیت‌های این استان را فعال‌تر خواهد کرد. رمضانی این را گفت و تصریح کرد: هر چند زیرساخت‌های لازم برای حضور سرمایه‌گذاران در معادن صدف کوهی و سایر معادن استان فراهم است اما متاسفانه تاکنون سرمایه‌گذاری چندانی در این زمینه به انجام نرسیده به همین منظور مسئولان امر باید با در نظر گرفتن برخی مشوق‌ها، اقدامات اساسی را برای جلب مشارکت‌های سرمایه‌گذاری در این زمینه انجام دهند تا از ارزش‌افزوده موجود بهترین بهره برده شود.

حضور در بازارهای هدف
کل ذخایر ۱۴میلیون و ۵۰۰هزار تنی کانی صدف کوهی کشور در شهرستان گنبد کاووس استان گلستان واقع شده که همین امر باعث شده گلستان در زمینه استخراج و فرآوری این ماده معدنی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار شود. مدیرعامل بزرگترین معدن و واحد فرآوری صدف کوهی گلستان با اشاره به این مطلب اظهار کرد: هم‌اکنون ۱۲میلیون تن از ذخایر صدف کوهی استان که بیش از ۸۶درصد آن را در بر می‌گیرد در اختیار این واحد معدنی است تا در بخش استخراج، فرآوری و فروش برای افزون بر ۲۰۰ نفر فرصت شغلی ایجاد شود.

بهره‌گیری از ماشین‌آلات و تجهیزات روز دنیا در هر واحد معدنی و صنعتی علاوه بر افزایش کیفیت محصول، در کاهش هزینه‌های تولید و رقابت‌پذیری آن در بازارهای هدف نقش بسزایی دارد. علی علمشاهی با تایید این مطلب ابراز کرد: هم‌اکنون این واحد معدنی به همراه بخش فرآوری، از ماشین‌آلات و تجهیزات روز دنیا که به وسیله پژوهشگران داخلی طراحی و ساخته‌شده بهره می‌برد که با برنامه‌ریزی‌های انجام شده به منظور ورود به بازارهای صنعتی، اجرای طرح‌های توسعه‌ای در حال انجام است و تا ۲ ماه آینده با نصب و راه‌اندازی ماشین‌آلات جدید محقق خواهد شد.

موارد استفاده از صدف کوهی در ۱۵۰ بخش صنعتی به عنوان مواد اولیه ازجمله صنایع عایق‌های رطوبتی، خوراک دام و طیور، آبزیان، حفاری چاه‌های نفت، صنایع لاستیک‌سازی، شیشه‌سازی، سرامیک، رنگ، لوله‌های پلی‌اتیلن، دارویی و... مورد تایید قرار گرفته است. علمشاهی با پرداختن به این موضوع ادامه داد: محصولات فرآوری شده این واحد معدنی علاوه بر بازارهای داخلی به کشورهای روسیه، ترکیه و قزاقستان صادر می‌شود که با برنامه‌ریزی‌های انجام شده برخی از کشورهای منطقه برای عرصه محصول به منظور توسعه صادرات مورد شناسایی قرار گرفته‌اند و با تکمیل طرح‌های توسعه‌ای، صادرات محصول به آنها در دستور کار قرار خواهد گرفت.

همکاری همه‌جانبه مسئولان استانی و کشوری، استفاده از فناوری روز دنیا، بهره‌مندی از ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته داخلی و تامین بودن زیرساخت‌های لازم برای استخراج و فرآوری باعث شده روند بهره‌برداری از معادن صدف کوهی گلستان مشکلی نداشته نباشد. اما به گفته مدیرعامل بزرگترین معدن و واحد فرآوری صدف کوهی گلستان وجود تحریم‌ها به منظور توسعه صادرات تنها مشکلی است که باعث شدن دستیابی به بازارهای هدف با چالش‌های اساسی روبه‌رو شود که با توجه به رایزنی‌های انجام شده و بر طرف شدن آن به‌طور حتم با در نظر گرفتن کیفیت بالای محصولات تولیدی می‌توان در بازارهای هدف حرفی برای گفتن داشت.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۵ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۲۰
کد مطلب: 34317
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت