گروه صنایع معدنی فولاد
 
دو رخداد مهم در بازار فولاد
گروه صنایع معدنی >فولاد - ترسيم چهره آتي بازار فولاد هرچند که بيش از شواهد به حدس و گمان وابسته شده ولي هنوز هم مي توان ريشه هايي از واقعيت هاي بنيادين اين بازار را رهگيري کرد که دورنماي بازار فولاد را ترسيم خواهد کرد؛ اگرچه در کوتاه مدت نمي توان به معجزه اي در بازار فولاد دل بست.
 
به گزارش ماین نیوز، بازار فولاد روزهاي آرام و راکدي را مي گذراند؛ هرچند که در پايان شهريورماه، چنين شرايطي چندان هم دور از ذهن نيست؛ اگرچه چنين رخدادي در ساير بازارهاي کالايي همچون محصولات پتروشيمي نيز کم و بيش مشاهده مي شود.

ثبات نسبي قيمت ها در بازار ميلگرد با ميل به کاهش قيمت ها، ثبات شکننده در بازار شمش با فرض ضعف محسوس تقاضا و افزايش بهاي قراضه در کنار عرضه آن، نگراني از کاهش عرضه ورق هرچند که داده هاي ضد و نقيضي در اين خصوص گزارش مي شود و در پايان ثبات قيمت ها در بازار تيرآهن با وجود جهش قيمتي برخي سايزهاي خاص را مي توان مهم ترين ويژگي هاي اين بازار مهم داخلي به شمار آورد. به صراحت نمي توان از دورنماي روشن و موفقي پيش روي بازار فولاد خبر داد؛ ولي برخي رخدادهاي زيرپوستي در بازار فولاد هم اکنون در حال انجام است که مي تواند چهره بازار را در هفته هاي پيش رو تغيير دهد.

درخصوص آرامش و رکود فعلي در بازار فولاد نيز بايد گفت که در هر حال روزهاي پاياني شهريور ماه زماني براي مسافرت، آماده شدن براي فصل پاييز و تغيير برخي تاکتيک هاي تجاري و صنعتي است و در کل عقب نشيني قيمتي و آماده شدن براي ورود به روزهاي سرد سال را که ممکن است با کاهش تقاضا رو به رو شود، بايد مهم ترين عامل تاثيرگذار بر بازار داخلي فولاد به شمار آورد؛ هرچند که دو هفته اخير با تعطيلي اعياد قربان و غدير نيز همراه بوده است.

در ماه هاي اخير دو رخداد در بازار در حال خودنمايي است يکي ثبت 4 جرقه رشد قيمت ها در فاصله 7 هفته اخير که به شدت در برابر افت قيمت ها موضع گيري کرده و ديگري تلاش برخي از توليدکنندگان مطرح براي حفظ سطوح قيمتي فعلي. اين دو رخداد را بايد جدي گرفت؛ زيرا به سقوط بازار منجر نشده و همچنين اميدواري هايي را از افزايش قيمت ها نيز پديد آورده است. از سوي ديگر حجم واردات محموله هاي فولادي که در روزهاي پايين بودن قيمت ها خريداري شده و در شرايط فعلي توجيه پذير بوده نيز بسيار پايين بودند که اين ويژگي نيز به حمايت نسبي از بازار داخلي انجاميده است. از سوي ديگر به آرامي حجم توليد در واحدهاي نوردي و توليدکنندگان بخش خصوصي واقعي نيز در مسير افت قرار داشته و صادرات بخش هاي بزرگ دولتي و شبه دولتي نيز تقويت شده است. اين موارد در هر حال به حمايت از بازار داخلي فولاد برخاسته است.

درخصوص بازار ورق بايد توجه داشته باشيم که بر مبناي عرف پيشين اين بازار (درست يا غلط) بخشي از نياز صنايع داخلي از طريق واردات تامين مي شود و هم اکنون واردات، کفاف نياز داخلي را نداده؛ بنابراين با رشد قيمت هايي ممتد رو به رو هستيم که کژ دار و مريز، هفته ها ميهمان اين بازار است و شايد به برخي پيگيري ها نياز داشته باشد. فاصله قيمتي بين ميلگرد و پروفيل (توليدي از ورق) خود نشان دهنده برخي واقعيت ها در بازار فولاد است که گاهي به انتقاد جدي صنايع مصرف کننده ورق انجاميده و اين انتقادها در برخي جلسات رسمي و غيررسمي، به صراحت عنوان مي شود.

همان گونه که در گذشته نيز به آن اشاره داشته داشته ايم جلسات انجمن توليدکنندگان فولاد يا جلسات صنف و صنعت فولاد را بايد جدي گرفت؛ زيرا چند رخداد در بازار داخلي محقق شده است. از سويي مسجل شده است که تقاضاي واقعي (تقاضاي موثر از سمت مصرف کننده نهايي) به نسبت ثابت بوده و تغيير چنداني نداشته است؛ يعني نوسان قيمت ها تغيير چنداني بر حجم تقاضا نخواهد داشت.

از سوي ديگر با توجه به محدود بودن جدي حجم تقاضا در بازار داخلي، کاهش بيشتر آن به صورت گسترده محتمل نبوده و تنها انتظار براي تقاضا از طرفداران مطلوبي برخوردار است. از طرف ديگر دورنماي رشد اقتصادي ايران را بسياري از موسسات تحقيق و پژوهشي بسيار روشن ارزيابي مي کنند. بررسي هاي دولتي از احتمال تحقق رشد اقتصادي 5 درصدي در سال 95 خبر داده، بررسي مرکز پژوهش هاي مجلس از احتمال تحقق رشد اقتصادي 6/ 6 درصدي خبر داده و موسسه بين المللي مکنزي نيز از افق رشد اقتصادي ايران در سال 2020 خبر مي دهد. تمام اين موارد در کنار کاهش سپرده گذاري درازمدت در بانک ها در کنار مهاجرت اين منابع به حساب هاي پس انداز کوتاه مدت و جاري همچنين ورود منابع خارجي از مسيرها و مبادي مختلف به کشور خبر مي دهد؛ هرچند که در تاييد و رد آنها بحث هاي بسياري وجود دارد. با توجه به اين موارد دورنماي بهبود اقتصادي در کشور غيرقابل کتمان بوده هرچند که تاثيرگذاري آن بر بازار فولاد زمانبر خواهد بود.

درنتيجه بايد اين گونه اظهار کرد که بررسي و مديريت بخش عرضه ها، مي تواند تاثير قابل توجهي بر بازار فولاد داشته باشد؛ زيرا تنظيم ساز و کارهاي عرضه از اين پس وضعيت بهتري را براي بازار ترسيم خواهد کرد. البته بايد به اين مطلب نيز اشاره داشت که ادعاي بهبود سريع بازار را نيز نمي توان به صراحت اعلام کرد؛ اما رسيدن به قيمت هاي تمام شده وارداتي نيز چندان غيرمنطقي نخواهد بود.

رويکرد بازار در هفته هاي اخير به نسبت ماه هاي پيش از آن يا ساير دوره هاي رکود تفاوتي جدي داشته اما در نگاه غالب فعالان بازار چندان هم محسوس نبوده است. در سال هاي گذشته و در دوره هاي رکود، جريان غالب بازار رقابت منفي، تلاش براي جذب مشتري بيشتر و تقويت حجم فروش و فاصله گرفتن از رقبا بوده است که در نهايت، خروجي آن با کاهش قيمت ها در يک گروه کالايي خاص يا حتي محصولات عرضه شده از سوي يک کارخانه مشخص خودنمايي کرده اما به تمام بازار سرايت پيدا مي کرد. به عبارت ساده تر با کاهش قيمت اين کارخانه، ساير بخش هاي بازار نيز در نهايت مجبور به اطاعت شده و قيمت ها کاهش مي يابد.

اوج اين وضعيت را مي توان به بهمن ماه سال گذشته و رسيدن قيمت هاي ميلگرد به سطوحي نزديک به 1100 تومان برشمرد، اما اين بار رکود موجود تنها توانسته است تا قيمت ها را به سطوحي نزديک به 1500 تومان کاهش دهد يعني يا رکود چندان قدرتمند نبوده يا رخدادهاي ديگري در بازار در جريان است. البته بايد به اين دو نکته نيز اشاره کرد که به نسبت آن دوران قيمت هاي جهاني فولاد نيز افزايش يافته به علاوه نرخ تعرفه واردات نيز تقويت شده است تا در نهايت باعث شود تا قيمت هاي داخلي در سطوحي بالاتر قرار بگيرد؛ ولي اين موارد نيز همه ماجرا نيست؛ زيرا هم اکنون هم قيمت تمام شده واردات هر تن ميلگرد به کشور با احتساب ارز آزاد و تعرفه واردات، بالاتر از قيمت هاي داخلي به شمار مي آيد.

در اين بين بر اساس عرف بازار فولاد در روزهاي پاياني تابستان دو اتفاق امکان تحقق دارد يعني کاهش قيمت ها در نيمه غربي جهان با محوريت اروپاي شمالي و شمال غربي (به دليل کاهش دما و افت تقاضا) و ديگري افزايش قيمت ها در نيمه شرقي جهان با محوريت شمال و شمال شرقي چين (به دليل پايان يافتن زمان بارش هاي فصلي و تلاش براي بازسازي خرابي هاي حاصل از سيل و بهبود نسبي ساخت و ساز در اين کشور). اين دو وضعيت مي تواند ابهامي جديد را در بازارهاي فولاد جهاني ايجاد کند؛ هرچند قيمت هاي بالاي زغال سنگ در اقصي نقاط جهان و همچنين کاهش آرام بهاي سنگ آهن باز هم به ابهامي جديد دامن مي زند. در هر حال از هم اکنون عقب نشيني آرام قيمت ها در بازارها را مي توان مورد توجه قرار داد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۰۰
کد مطلب: 34277
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد