گروه معادن
 
چشم‌انداز مبهم رینگ فلزات اساسی
گروه معادن - رینگ فلزات بورس کالا در سال‌های اخیر به دلیل رکود اقتصادی حاکم بر کشور و همچنین جهان رونق چندانی را تجربه نکرده است. کارشناسان معتقدند هر عاملی که موجب افزایش معاملات محصولات فلزی شود، به طور قطع می‌تواند رینگ فلزات بورس کالا را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
به گزارش ماین نیوز، در سال‌های گذشته به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی، میزان ساخت‌وساز و همچنین پروژه‌های عمرانی کاهش بسیاری پیدا کرده بود اما با چشم‌انداز مثبت اقتصادی، امید به رونق بخش مسکن و همچنین راه‌اندازی پروژه‌های جدید زیرساختی بیشتر خواهد شد و به دنبال آن تولیدکنندگان فلزات بیشتری را در رینگ فلزی بورس کالا عرضه می‌کنند و به این ترتیب میزان معاملات در این رینگ افزایش می‌یابد.

آینده مثبت

در این باره یکی از کارشناسان فلزات با اشاره به اینکه آینده رینگ فلزات اساسی در بورس کالا بسیار خوشبین است، گفت: چشم‌انداز رینگ فلزات اساسی در بورس کالا تا پایان سال خوب خواهد بود به‌ویژه فلز آلومینیوم روند بهتری را تجربه خواهد کرد.

محمدحسین بابالو به لزوم ایجاد تعامل میان تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان در بورس کالا اشاره کرد و افزود: حجم عرضه در بورس کالا بالاست اما حجم تقاضا و معامله در این بازار پایین است. بنابراین برای بهبود شرایط نیاز است تعامل مناسبی میان این دو گروه به وجود بیاید که به کمک آن تعامل حجم معاملات در بورس کالا افزایش یابد. وی با اشاره به اینکه تعامل مناسبی میان تولیدکنندگان آلومینیومی شکل گرفته است، بیان کرد: بین آلومینیوم ایرالکو و المهدی همراهی خوبی شکل گرفته و امیدواریم این تعامل میان واحدهای تولیدکننده و مصرف‌کننده آلومینیومی نیز شکل بگیرد تا وضعیت معاملات این مواد در بورس کالا بهتر شود.

بابالو با اشاره به اینکه هرچند روند قیمتی آلومینیوم در سطح جهان به صورت مقطعی در مسیر کاهشی قرار گرفته است، گفت: قیمت آلومینیوم در سطوح خیلی بالایی قرار گرفته و به عبارت دیگر در بالاترین حد قیمتی در یک سال گذشته قرار دارد. با توجه به واقعیت‌های جهانی، به نظر می‌رسد بازهم رشد قیمت آلومینیوم در بازار اتفاق بیفتد. وی در ادامه بیان کرد: در صورتی که همکاری میان فروشندگان و خریداران آلومینیوم در بورس کالا بیشتر شود، وضعیت تولیدکنندگان داخلی بهتر خواهد شد و در رقابت با تولیدکنندگان خارجی در وضعیت بهتری قرار می‌گیرند چراکه تولیدکنندگان خارجی مجبور هستند از قیمت‌های بالاتری تبعیت کنند و این اتفاق برای تولیدکنندگان داخلی نیفتد. بابالو با اشاره به اینکه حجم معاملات فلزات پایه متاثر از رونق اقتصادی است، اظهار کرد: در صورتی که اقتصاد کشور رونق پیدا کند، معاملات فلزات پایه نیز افزایش می‌یابد زیرا این محصولات با رونق اقتصادی بیشتر مورد مصرف قرار می‌گیرند.

حرف آخر را بازار می‌زند

این کارشناس فلزات اساسی معتقد است، وضعیت عرضه و تقاضا و مصرف نهایی قیمت آلومینیوم را در بازار تعیین می‌کند. کشور ما هم به عنوان یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان در جهان به شمار می‌آید. برای نمونه ایرالکو ۵۰ سال است که آلومینیوم تولید می‌کند. وی با اشاره به اینکه اگر تقاضا در صنایع پایین دستی صنعت آلومینیوم شکل بگیرد، به طور قطع تقاضای داخلی محصولات آلومینیوم به جای تامین از بازارهای خارجی مانند ترکیه و چین، از بازار داخلی تامین می‌شود، بیان کرد: این انتقاد وجود دارد که چرا باید محصولات آلومینیومی در برخی از قراردادهای تجاری شرایط راحت‌تری داشته باشند، به عبارت دیگر تولیدکننده آلومینیوم مجبور باشد با یک تولیدکننده خارجی در یک بازار و در یک کالا رقابت کند. بابالو با اشاره به اینکه شرایط تولیدکنندگان آلومینیوم در ایران با کشورهای دیگر متفاوت است، اظهار کرد: از طرفی نرخ وام و نرخ بهره برای تولیدکنندگان داخلی در خوشبینانه‌ترین حالت ۱۵درصد است اما برای تولیدکننده‌ای در ترکیه به طورقطع زیر۵درصد است. از سوی دیگر نرخ ارز هم در این زمینه کمکی نکرده و انتقاد اصلی به تعرفه آلومینیوم و مصنوعات آلومینیومی است که این موضوع باعث شده بازار داخلی بخشی از تولیدکنندگان اصلی پایین‌دستی خود را از دست بدهد.

تاثیر از ساخت‌وساز

اما برخی از کارشناسان معتقدند، با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، نمی‌توان امیدوار بود رینگ فلزات اساسی در بورس کالا از رونق برخوردار شود. مدیر کالایی کارگزاری نهایت‌نگر نیز معتقد است، معاملات رینگ فلزات اساسی به شدت متاثر از وضعیت ساخت‌وساز در کشور است.

محمدمهدی رفیعی با اشاره به اینکه عواملی در اواخر دولت گذشته موجب تورم در همه بازارها شد، بیان کرد: در سال‌های بین ۸۹ تا ۹۱ برخی عوامل دست به‌دست هم داد و بازار را در همه بخش‌ها ازجمله بورس کالا متورم کرد. وی با اشاره به اینکه در آن زمان معاملات آهن به شدت رونق پیدا کرد و حجم معاملات افزایش یافت، اظهار کرد: این رونق قیمت‌ها را افزایش داد و شرایطی را به وجود آورد که روی بهای تمام شده کالاهای وابسته به آنها نیز اثر گذاشت. برای نمونه قیمت آهن، تیرآهن، میلگرد و انواع ورق روی قیمت ساختمان و مسکن اثر گذاشت و رشد قیمتی بسیاری را به وجود آورد. رفیعی با اشاره به اینکه در بورس کالا به جز تیرآهن، میلگرد، آلومینیوم و مس هم مبادله می‌شود، بیان کرد: جدا از وضعیت اقتصادی داخلی و همچنین میزان ساخت‌وساز که رونق چندانی ندارد، فلزات در داخل کشور از قیمت‌های جهانی نیز تاثیر می‌گیرند و همه این موارد دست به‌دست هم داده تا فلزات اساسی کمتری مورد استفاده قرار بگیرد و معاملات این رینگ از رونق برخوردار نباشد.

تاثیر پیشرفت فناوری

وی با اشاره به اینکه با پیشرفت فناوری، تقاضای جهانی برای کالایی مثل مس در حال کاهش است، بیان کرد: فناوری موجب شده برخی از مواد اولیه از گردش خارج شود که آثار آن را کم‌کم در بورس‌های جهانی ازجمله بورس کالای کشور مشاهده خواهیم کرد. مدیر کالایی کارگزاری نهایت‌نگر با اشاره به اینکه قیمت محصولات فولادی در حال کاهش است، گفت: در ماه‌های اخیر قیمت فلزات به صورت حبابی افزایش یافته بود که اکنون در حال تخلیه‌شدن است و بخش دیگری از آن به دلیل رکود حاکم بر صنایع به وجود آمده و کاهش قیمت جهانی را به دنبال دارد. وی یکی از راه‌های رونق معاملات فلزات اساسی در داخل کشور را افزایش ساخت‌وساز دانست و گفت: دولت از راه‌های مختلف خواسته طرف تقاضای مسکن را تحریک کند اما تاکنون موفق نشده ولی در صورتی که رونق در معاملات مسکن انجام شود، فلزات اساسی بیشتری مورد استفاده قرار می‌گیرد و رونق را در این بخش به وجود خواهد آورد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۳۴
کد مطلب: 34209
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت