گروه صنایع معدنی سایر حوزه ها
 
این بار در شیلی لیتیوم استخراج می‌شود
گروه صنایع معدنی >سایر حوزه ها - به دنبال رشد نیاز بازار جهانی به لیتیوم این بار شیلی در معرض توجه قرار گرفته است. در مثلث لیتیومی امریکای جنوبی که کشورهای شیلی، آرژانتین و بولیوی اضلاع آن را تشکیل می‌دهند، شرکت کانادایی «ولس‌مینرالز»، این کشور را برای سرمایه‌گذاری و استخراج لیتیوم برگزیده است.
 
به گزارش ماین نیوز، ولس‌مینرالز نام شرکتی معدنی با مسئولیت محدود در ونکوور کاناداست که با هدف اجرای پروژه‌های خرد راه‌اندازی شده است. هدف و استراتژی این شرکت دستیابی به پروژه‌های معدنی است که ریسک اکتشاف در آنها بالا نیست و همچنین در اجرای پروژه‌های آن سرمایه‌های کلان صرف نمی‌شود. این شرکت برای اجرای پروژه‌های خود موقعیت‌هایی را انتخاب می‌کند که از نظر جغرافیای سیاسی در ثبات و سازگار با توسعه باشند و ریسک سرمایه در آنها بالا نباشد.

ولس‌مینرالز تاکنون فقط در پروژه‌های مرتبط به استخراج فلزات گرانبها «یانامینا» در پرو و «والسه‌کیلو» در مکزیک سرمایه‌گذاری کرده و حالا از تمرکز خود بر ذخایر لیتیم شیلی خبر می‌دهد. مارسلو آواد، مدیر جدید ولس‌مینرالز در شیلی است که از ماه آوریل سال جاری میلادی به مجموعه پیوسته و مدیریت پروژه استخراج لیتیوم این شرکت را در پرو در اختیار دارد، ولس‌مینرالز به مدیریت آواد تاکنون توانسته به ۳ مورد از مجموعه ذخایر لیتیوم در شیلی دسترسی پیدا کند؛ منابع لیتیومی ولس‌مینِرالز در امتداد نمکزارهای ماریکونگا، آگوآس‌کالی‌اِنتس و پوجسا در شیلی قرار گرفته‌اند.

گفتنی است شیلی در مثلث لیتیومی امریکای لاتین باثبات‌ترین کشور به شمار می‌رود و دو ضلع دیگر این مثلث را آرژانتین و بولیوی تشکیل می‌دهند. آواد درباره این دستاورد ولس‌مینرالز می‌گوید: ما در ادامه این پروژه موفق شدیم که به نمکزار آتاکاما که بزرگترین نمکزار جهان است در صحرای شیلی دست پیدا کنیم و از کل مساحت ۲۰۰ هزار هکتاری این شوره‌زار ۴۳ هزار هکتار را که برابر با ۲۰ درصد از کل آن است در اختیار بگیریم. ۳ نمکزار دیگر هم در مجموع ۱۰۰۰ هکتار را تشکیل دادند و حالا در تلاشیم به منظور توسعه پروژه دو نمکزار دیگر را در شمال شیلی به‌دست آوریم. او در ادامه توضیح می‌دهد: به نظر من تقاضا برای لیتیوم در بازار جهانی مواد معدنی در حال رشد است.

چون بسیاری از خودروسازان به راه‌اندازی خط تولید خودروهای برقی روی آورده‌اند، به عنوان مثال نیکولاموتور می‌خواهد در ماه دسامبر یک کامیون کاملا الکتریکی را به بازار وارد کند. بازار خودروهای هیبریدی ممکن است از این هم گسترده‌تر شود و به دنبال آن نیاز به لیتیوم را بالا ببرد. علاوه بر بخش خودرو تولید برق از طریق ژنراتورهای خورشیدی هم نیاز عظیمی به لیتیوم دارند، زیرا پنل‌های خورشیدی فقط در طول روز که خورشید می‌تابد می‌توانند برق تولید کنند و برای ادامه کار در طول شب که نور نیست به نصب یک باتری لیتیوم روی ژنراتور نیاز است تا انرژی مورد نیاز برای تولید نور را انباشته کند. این اتفاق در توربین‌های بادی هم به طور مشابه روی می‌دهد. مدیر اجرایی ولس‌مینرالز در ادامه درباره قیمت لیتیوم استخراج شده در این پروژه گفت: هم‌اکنون این ماده معدنی در بازار به قیمت ۲۰ هزار دلار در ازای هر تن لیتیوم کربنات معامله می‌شود، اما با اجرای پروژه‌های ما و تولید لیتیوم از نمکزارهای شیلی و از قیمت به ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ به ازای هر تن تغییر می‌کند.

این قیمت بسته به تمرکز لیتیوم و ظرفیت تبخیر آن می‌تواند تغییر کند. در حال حاضر ما در استخراج این ماده معدنی با احتیاط پیش می‌رویم چون بازار جهانی به تازگی با لیتیوم آشنا شده و این ماده معدنی به تازگی ظهور پیدا کرده است. در نهایت ما در پی یافتن نمکزارهایی هستیم که ظرفیت کافی برای اجرای یک پروژه رو به رشد لیتیومی را داشته باشند.

نیاز روزافزونی جهان به لیتیوم
پیش از پروژه ولس‌مینرالز نیز چندی پیش دولت بولیوی به صرافت افتاده بود تا با تمرکز بر منابع عظیم لیتیوم خود تبدیل به قطب لیتیوم جهان شود و تا سال ۲۰۲۰میلادی از طریق استخراج و صدور لیتیوم که آن را نفت سفید هم می‌نامند، به درآمدهای میلیارد دلاری دست یابد. لیتیوم علاوه بر تولید پنل‌های خورشیدی و خودروهای برقی در ساخت ابزارهای «های‌تک» و با فناوری بالا مانند تلفن‌های همراه هم عنصری جدایی‌ناپذیر به شمار می‌رود و در صنعت داروسازی نیز کارآیی دارد، همه اینها گویای این است که با پیشرفت فناوری‌های روز نیاز به این ماده معدنی بیشتر می‌شود.

لیتیوم در ایران
بخش معدن در ایران اما هنوز استخراج لیتیوم را آغاز نکرده؛ غلامرضا طاهری، رییس مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران نیز این موضوع را تایید می‌کند و می‌گوید: شناسایی و اکتشاف این ماده معدنی فعلا در دستور کار ما قرار دارد، اما اقدامی عملی در زمینه اکتشاف انجام نشده و حاکی از آن است که در حال حاضر هیچ معدنی نداریم که از آن لیتیوم استخراج شود.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۵۴
کد مطلب: 34140
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت