گروه معادن
 
مزه نمک ایرانی زیر زبان بازار دنیا
گروه معادن - استحصال سالانه هزار و ۵۰۰ تن نمک از معادن دریایی خوزستان باعث شده این استان تولید ۶۰درصد کل نمک کشور و ۴درصد نمک دریایی جهان را به خود اختصاص دهد. روندی که فقط در ۲ واحد فرآوری و استحصال نمک از معادن دریایی در حال انجام است و به صورت فصلی برای بیش از ۵۰۰ نفر فرصت شغلی ایجاد می‌کند.
 
به گزارش ماین نیوز، بهره‌برداری از معادن دریایی ازجمله فرآیندهایی است که نیازمند فناوری‌های پیچیده استحصال است. روندی که هم‌اکنون به گفته رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان در این استان به انجام رسیده است.

سید نورالله حسن‌زاده در این باره افزود: تاکنون ۱۰ مجوز در زمینه استحصال نمک از معادن دریایی از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان صادر شده که از این تعداد مجوز صادر شده فقط ۲ واحد در پتروشیمی بندر امام و بخش خصوصی موفق به دریافت پروانه بهره‌برداری شده‌اند که براساس نوع فعالیت در فصل کاری برای بیش از ۵۰۰ نفر اشتغال ایجاد می‌کنند.

فرانسه با دارا بودن ۱۱هزار هکتار اراضی استحصال نمک، فقط ۶۰۰هزار تن نمک از معادن دریای خود برداشت می‌کند در حالی که خوزستان با در اختیار داشتن هزار و ۸۰۰ هکتار اراضی، استحصال بیش از یک‌میلیون تنی نمک را در دستور کار دارد.

البته براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده اجرای طرح‌های توسعه‌ای برای افزایش میزان استحصال نمک از معادن دریایی استان هم‌اکنون در دست اقدام است تا علاوه بر دستیابی به بازارهای منطقه‌ای، در بازارهای فرامنطقه‌ای نیز حرفی برای گفتن داشته باشد که خوشبختانه تاکنون با بازاریابی‌های انجام شده در کشورهای افریقایی، اروپایی و حاشیه خلیج‌فارس برای صادرات سالانه بیش از ۵میلیون تن نمک دریایی بازارسازی لازم انجام شده و امید است با تحقق طرح‌های توسعه‌ای این مهم به انجام برسد.

طرح استحصال نمک از معادن دریایی به دلیل کیفیت و خلوص مناسبی که دارد در بخش‌های خوراکی و صنعتی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. حسن‌زاده در این‌باره اظهار کرد: استحصال نمک از آب دریا با توجه به مزیت‌هایی که به نسبت نمک‌های معمولی دارد در صنایع غذایی و پتروشیمی به شدت مورد توجه قرار گرفته به همین منظور سالانه بیش از ۱/۵میلیون تن نمک از معادن دریایی خوزستان در ۲ واحدی که در این زمینه فعالیت می‌کنند استحصال می‌شود که تا حدود زیادی باعث برطرف شدن نیاز واحدهای پتروشیمی و صنایع غذایی استان و کشور شده است.

بهره‌برداری از واحدهای صنعتی برای فرآوری و استحصال انواع کانی از آب دریا ازجمله مزیت‌هایی است که می‌تواند علاوه بر ایجاد اشتغال و ارزش‌افزوده، کشور را از واردات آن بی‌نیاز کند. حسن‌زاده با بیان این مطلب ادامه داد: علاوه بر ۲ واحد فعال استان فاز نخست یک واحد دیگر در زمینه استحصال نمک از معادن دریایی استان با پیشرفت فیزیکی بالای ۷۰درصد و قابلیت تولید حدود ۶۰هزار تن نمک تا اواسط زمستان امسال به بهره‌برداری می‌رسد که هم‌اکنون قبل از راه‌اندازی، بازاریابی برای صادرات محصول آن به انجام رسیده که امید است با برنامه‌ریزی و اجرای طرح‌های توسعه‌ای ظرفیت آن به ۳۰۰هزار تن برسد.

بهره‌مندی از فناوری و امکانات مهم‌ترین روندی است که می‌تواند نقش بسزایی در تولید یا استخراج هر کانی از معادن داشته باشد. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان با تاکید بر این موضوع ابراز کرد: تعداد زیادی از سرمایه‌گذاران داخلی برای بهره‌برداری از معادن دریایی استان اقدام به دریافت مجوز کرده‌اند که با توجه به آشنا نبودن با فرآیند استحصال و فراهم نبودن امکانات و فناوری لازم برای انجام این مهم تاکنون فعالیتی به منظور احداث و بهره‌برداری از واحدهای فرآوری انجام نشده است.
قیمت تمام‌شده محصول و عرضه آن به بازار ازجمله مزیت‌هایی است که می‌تواند ارزش‌افزوده بالایی را ایجاد کند.

حسن‌زاده با پرداختن به این موضوع گفت: قیمت تمام‌شده هر تن نمک دریایی در بازارهای جهانی هم‌اکنون بین ۵۰ تا ۷۰ دلار است با این وجود بخش خصوصی که در این زمینه در حال فعالیت است هر تن نمک دریایی را با قیمت هر تن ۳۰هزار تومان در اختیار واحدهای پتروشیمی و صنایع غذایی قرار می‌دهد که این امر باعث ایجاد رقابت سالمی برای انجام عملیات کلرآلکالی بین صنایع پتروشیمی شده است.

فناوری‌های جدید برای افزایش بهره‌وری
احداث و راه‌اندازی واحدهای فرآوری کانی‌های معدنی در هر استان علاوه بر فعال کردن ارزش‌افزوده نهفته، اشتغال و رونق اقتصادی مناسبی را ایجاد می‌کند که تحقق این امر نیازمند برخی حمایت‌ها، استفاده از فناوری و ماشین‌آلات روز دنیاست. رییس خانه صنعت و معدن خوزستان با تاکید بر این موضوع ابراز کرد: هم‌اکنون بهره‌برداری از منابع دریایی از مهم‌ترین دستاوردهایی است که در عرصه جهانی می‌تواند رتبه صنعتی هر کشور را با افزایش همراه کند که هم‌اکنون با توجه به بهره‌برداری و استحصال نمک از معادن دریایی خوزستان به وسیله بخش خصوصی، این مهم برای کشور دست یافتنی شده است.

دستیابی به فناوری‌های جدید به منظور افزایش بهره‌وری و کیفیت تولید از مهم‌ترین شاخصه‌های صنعتی و تولید در عرصه بین‌المللی است و هر کشوری دارای این فناوری باشد به‌طور حتم می‌تواند از آن برای دریافت ارزش افزوده بیشتر بهره ببرد.
فرامرز احمدی‌نژاد با پرداختن به این موضوع اظهار کرد: خوشبختانه با توجه به دستاوردهایی که بخش خصوصی استان در زمینه استحصال نمک از آب دریا به‌دست آورده باعث شده بارها از سوی دانشگاه‌های معتبر دنیا و کشورهای منطقه برای ارائه گزارش از آنها دعوت شود که این امر نشان از توانمندی پژوهشگران ایرانی در عرصه‌های مختلف دارد.

استحصال بالاترین میزان خلوص نمک از آب از سوی بخش خصوصی خوزستان با تغییر فناوری و روش‌های فرآوری باعث شده واحدی که در این زمینه فعالیت می‌کند از رتبه ۱۰ جهانی به رتبه ۳ برسد که با در نظر گرفتن اجرای طرح‌های توسعه‌ای که در دستور کار قرار دارد در آینده‌ای نزدیک شاهد استحصال سایر مواد از نمک دریایی خواهیم بود که می‌تواند ارزش‌افزوده بالایی را ایجاد کند.

هر صنعتی روند بالندگی و رشد را پشت سر می‌گذارد از مدیریت منسجم و چگونگی بهره‌برداری از توانمندی‌های موجود در آن واحد بهره می‌برد که به‌طور حتم توانسته با پشت سر گذاشتن مشکلات به این سطح از پیشرفت دست پیدا کند. رییس خانه صنعت و معدن خوزستان با تاکید بر این امر تصریح کرد: تایید صلاحیت فنی و مالی سرمایه‌گذاران در هر پروژه صنعتی یا معدنی می‌تواند روند شکوفایی یا رکود را در آن واحد بر جا بگذارد به گونه‌ای که متاسفانه در دولت‌های گذشته با در راس کار قرار گرفتن برخی مدیران نالایق رکود در تعداد زیادی از معادن و صنایع کشور را شاهد بودیم که امید است در دولت‌های بعدی این اتفاق روی ندهد.

بومی‌سازی فناوری استحصال
تا سال ۲۰۱۶میلادی سالانه بیش از ۲۷۳میلیون تن نمک از معادن سنگی، آبی، چاه‌ها و دریا استحصال می‌شود که از این میزان حدود ۲۴میلیون تن آن را نمک دریایی تشکیل می‌دهد که معادل ۹درصد کل نمک‌های دنیا می‌شود. مدیرعامل بخش خصوصی یک واحد استحصال نمک از معادن دریایی خوزستان با ارائه این آمار اظهار کرد: بیشترین کاربرد نمک استحصال شده از معادن دریایی در فرآیند «پی‌وی‌سی» صنایع پتروشیمی است.

در اختیار داشتن فناوری‌های روز دنیا در بخش معادن از دستاوردهایی است که می‌تواند علاوه بر افزایش میزان بهره‌وری، در بالا بردن میزان خلوص محصول فرآوری شده نقش بسزایی داشته باشد. موضوعی که عبدالرضا حرمتی به آن پرداخت و گفت: با اجرای پژوهش‌های مختلف استحصال نمک از منابع دریایی، خوزستان موفق به بومی‌سازی این فرآیند شده به گونه‌ای که استحصال انجام شده به نسبت سایر واحدهای فرآوری جهان‌درصد خلوص بالاتری برخوردار است. (جهان ۹۹/۱درصد – ایران ۹۹/۹درصد)

تولید نمک کل معادن کشور سالانه حدود ۲میلیون تن است که حدود ۶۰درصد آن در واحدهای استحصال نمک از معادن دریایی خوزستان تولید و به بازار عرضه می‌شود. با این وجود تولید سالانه ۸۰۰هزار تن نمک دریایی در واحد بخش خصوصی از مهم‌ترین دستاوردهایی است که حرمتی به آن اشاره کرد و افزود: این میزان استحصال نمک به همراه یکی دیگر از حوضچه‌هایی که در این زمینه تولید یک‌درصدی را در برنامه کاری خود دارد باعث شده در مجموع ۵درصد تولید نمک دریایی دنیا به خوزستان اختصاص داده شود تا سهم تولید هیچ یک از صنایع کشور در عرصه جهانی به این میزان نرسد.

استحصال فصلی نمک از معادن دریایی باعث شده بر اساس زمان بندی برداشت میزان افراد شاغل در این واحدها متغیر باشد. مدیرعامل بخش خصوصی واحد استحصال نمک از معادن دریایی خوزستان با اشاره به این مطلب تصریح کرد: با توجه به نوع فعالیت در این واحد به صورت ثابت برای حدود ۸۰ نفر فرصت شغلی ایجاد شده که در فصل تابستان با در نظر گرفتن افزایش میزان فعالیت برای بیش از ۲۵۰ نفر فرصت فرصت شغلی ایجاد می‌شود.

تولید محصول با کیفیت به منظور تامین نیازهای داخلی، جلوگیری از خروج ارز و توسعه صادرات از مهم‌ترین دستاوردهای هر واحدهای تولیدی است. موضوعی که حرمتی با پرداختن به آن گفت: هم‌اکنون تولید سالانه ۸۰۰هزار تن نمک از معادن دریایی استان باعث جلوگیری خروج سالانه ۵۶میلیون دلار ارز از کشور می‌شود که با توجه به قرار گرفتن این صنعت جزو صنایع پاک می‌توان سال‌ها بدون آسیب رساندن به اکوسیستم دریایی در این زمینه فعالیت کرد.

شناخته نبودن صنعت استحصال نمک از معادن دریایی در کشور مهم‌ترین مشکلی است که حرمتی به آن اشاره کرد و گفت: شناساندن صنعت استحصال نمک از آب دریا به همراه تامین نشدن امکانات زیرساختی و زیر بنای در استان باعث شده آینده روشنی برای گسترش این صنعت در نظر گرفته نشود. به همین منظور امید است مسئولان امر با در نظر گرفتن میزان ارزش افزوده ایجاد شده در این صنعت و مزیت‌های جلوگیری از واردات و خروج ارز از کشور زمینه را برای گسترش آن فراهم کنند.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۵۰
کد مطلب: 34012
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت