گروه معادن
 
عنان در گفت‌وگو با ماین نیوز خبر داد:
تمایل شرکت‌های دانمارکی به سرمایه‌گذاری در ایران
افتتاح دفتر اف ال اسمیت در ایران نشانه خوبی است/گشایش مسیر نقل و انتقال پول بین ایران و دانمارک
گروه معادن - سفیر دانمارک در ایران گفت: افتتاح دفتر اف ال اسمیت در تهران دلیلی برای یک همکاری طولانی‌مدت بین ایران و دانمارک است.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، دانی عنان افزود: شرکت‌های ایرانی در حال حاضر ماشین آلات و محصولات و مواد اولیه از دانمارک خریداری کرده و محصولاتشان را به کشور‌های همسایه مثل عراق و کشور‌های CIS صادر می‌کنند؛ بنابراین شرکت‌های دانمارکی به ایران به عنوان یک کانال برای صادرات محصولاتشان به کشور‌های دیگر می‌نگرند.

وی گفت: در حال حاضر یک بانک دانمارکی که بزرگترین بانک دانمارک هم هست مسیری را برای مشتریان خود برای مبادلات پولی با ایران باز کرده است.

خبرنگار ماین نیوز با دانی عنان، سفیر دانمارک در ایران گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

جناب آقای سفیر در ابتدا بسیار متشکرم برای پذیرفتن این مصاحبه و تبریک می‌گویم بابت افتتاح دفتر شرکت اف ال اسمیت در تهران– ایران، علی‌الخصوص بعد از برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی علیه ایران این یک شانس بسیار خوب برای بازار ایران است که اف ال اسمیت در آن حضور داشته باشد. لطفا کمی در این مورد صحبت می‌کنید؟

در ابتدا باید بگویم که من بسیار مفتخرم که در این مراسم شرکت کردم. برای من این یک نشانه کاملا واضح است که افتتاح دفتر اف ال اسمیت در تهران دلیلی برای یک همکاری طولانی‌مدت خواهد بود. این فرصت خوبی هم برای صنعت سیمان و هم مواد معدنی و معدن خواهد بود.

شما گفتید با آقای روحانی نیز صحبتی داشته‌اید و ایشان گفتند فقط به 80 میلیون نفر جمعیت ایران فکر نمی‌کنند بلکه به کشور‌های همسایه و فرصت عظیمی که به صورت پتانسیل وجود دارد نیز به عنوان هدف صادراتی ما اشاره داشته‌اند. نظر شما در مورد سیاست دولت دانمارک در توسعه بازار در این منطقه به خصوص ایران چیست؟

بله همانطور که اشاره داشتید من با آقای روحانی صحبتی داشتم و در مورد ارتباطات مشترک بین بازار ایران و دانمارک نیز بحث و گفتگویی داشتیم . ایشان گفتند به ایران به عنوان یک بازار 80 میلیونی بنگرید و نه فقط ایران بلکه 380 میلیون نفر در کشور‌های همسایه نیز وجود دارند و بعد از گذشتن یکسال و داشتن ارتباط با شرکت‌های ایرانی و دانمارکی، این برای من بسیار واضح است که در ایران موقعیت بسیار خوبی وجود دارد. این کشور باثبات و برای سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی کاملا امن است. بطور میانگین مثلا برای افتتاح یک کارخانه دارویی به 80 میلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز است و بدون اطمینان از اینکه یک کشور امن است، شما نمی‌توانید این سرمایه‌گذاری را انجام دهید. شرکت‌های ایرانی در حال حاضر ماشین آلات و محصولات و مواد اولیه از دانمارک خریداری کرده و محصولاتشان را به کشور‌های همسایه مثل عراق و کشور‌های CIS صادر می‌کنند؛ بنابراین شرکت‌های دانمارکی به ایران به عنوان یک کانال برای صادرات محصولاتشان به کشور‌های دیگر می‌نگرند. این مساله برای هر دو طرف سودمند خواهد بود زیرا بدین ترتیب ایران نیز صادرات خود را افزایش می‌دهد. بنابراین شرکت‌های دانمارکی به فکر آمدن به ایران و سرمایه‌گذاری برای ساخت کارخانه و فروش محصولاتشان هستند.

بله اخیرا نیز ما شاهد هستیم که به عنوان مثال شرکت بزرگ سامسونگ کارخانه خودرا برای تولید محصولاتش در ایران تاسیس کرد و سیاست دولت ایران نیز بر همکاری با شرکت‌های دیگر مثل پژو و دیگر شرکت‌های بزرگ برای تولید و حتی صادرات محصولات به کشور‌های دیگر است. بنابراین شما معتقدید شرکت‌های دانمارکی نیز درصدد سرمایه‌گذاری به همین منظور هستند؟

من معتقدم که اولین اولویت دولت ایران و آقای روحانی باید رشد و توسعه در بخش صنعت و ایجاد یک میلیون شغل به صورت سالانه باشد. شما نیاز به این اشتغالزایی دارید و این باعث رشد اقتصادی در ایران می‌شود. بسیاری از شرکت‌های دانمارکی در فکر سرمایه‌گذاری در صنعت ایران هستند و برخی تاکنون این کار را انجام داده‌اند و همانطور که اشاره کردم یک شرکت دارویی (نوونوردیسک) طی هفته گذشته و هفته آینده کارمندان دانمارکی خود را در ایران مستقر خواهد کرد و نه فقط از دانمارک بلکه از نیروهای ایرانی نیز استفاده کرده و سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری در ایران خواهد کرد. این سرمایه‌گذاری چیزی حدود 170 شغل در ایران ایجاد خواهد کرد. شرکت‌های دیگر نیز در حال بررسی بازار ایران هستند که ببینند آیا محصولاتشان نیاز بازار ایران را برطرف خواهد کرد، سپس درصدد تاسیس کارخانه برای تولید محصولاتشان در ایران برآیند.

آیا قراردادهای شرکت‌های اروپایی از طرف دولت ایران ضمانت می‌شوند و یا فقط از طریق بخش خصوصی این گارانتی ارائه می‌شود؟

این مشکل خاصی برای ما نیست. ما شرکت‌های مختلفی برای ضمانت سرمایه‌گذاری در اختیار داریم. همچنین اگر افراد در ایران سرمایه‌گذاری کنند، گارانتی‌های مختلفی برایشان فراهم و همراه آنها خواهد بود و همچنین اگر پروژه‌ای دولتی و بزرگ باشد وزارت اقتصاد نیز ضمانت خواهد کرد.

بله همانطور که این روزها شاهد هستیم شرکت‌های بزرگی در زمینه معدن و فلزات مانند اس ام اس گروپ آلمان و دنیلی ایتالیا و دیگر شرکت‌های عظیم در حال سرمایه‌گذاری در ایران هستند و در چابهار همکاری مشترک دارند.

بله من یک شرکت دانمارکی بطور اخص می‌شناسم که با یک شرکت ایرانی در حال همکاری مشترک است. جایی که شرکت دانمارکی در حال وارد کردن تکنولوژی جدید و مدرن موردنیاز است.

همانطور که می‌دانید دولت ایران به خصوص در بخش صنعت و معدن تاکید بسیار زیادی بر واردات دانش به همراه تکنولوژی‌های جدید دارد. آیا شرکت‌های دانمارکی نیز چنین رویکردی دارند؟

من نمی‌توانم راجع به تمامی شرکت‌های دانمارکی این را بگویم اما تا جایی که اطلاع دارم و با ارتباطاتی که دارم با برخی شرکت‌ها در زمینه انتقال دانش به‌روز شده نیز همکاری خواهند کرد زیرا این نیز از سوی شرکت‌های ایرانی درخواست شده است. برای شرکت‌های دانمارکی نیز این یک عامل برانگیزاننده است چرا که انتقال دانش همراه با تکنولوژی باعث توسعه و افزایش تولید و صادرات بیشتر است و این به سود هر دو طرف خواهد بود.

جناب سفیر به نظر شما چرا ایران همچنان در مورد سرمایه‌گذاری‌های خارجی آنگونه که شایسته است برخوردار نمی‌شود و مشکل از نظر شما چیست؟

همانطور که می‌دانید مشکل اصلی در زمینه سیستم‌های بانکی تحریم‌های آمریکا در این زمینه است که مسلما باعث ایجاد محدودیت و مشکلات شده است و این همچنین باعث محدود شدن جریان پولی از دیگر کشورها به ایران است. در حال حاضر اما یک بانک دانمارکی که بزرگترین بانک دانمارک هم هست، مسیری را برای مشتریان خود برای مبادلات پولی با ایران باز کرده است. من فکر می‌کنم نهایتا با اینکه با مشکلاتی در زمینه مالی روبرو هستیم، مسیری را می‌بینم که روزبه‌روز در حال گشایش بیشتر است.

همانطور که می‌دانید آقای ظریف این روزها گفتند که طبق اعلام وزیر امور خارجه آمریکا نامه اطمینان بخشی به بانک‌های آمریکا ارسال شده تا جریان نقل و انتقال پولی را از طریق این بانک‌ها با ایران تسهیل بخشد. آیا فکر می‌کنید این نامه‌های اطمینان بخش به بانک‌های دانمارک نیز ارسال شده است؟

من در جریان این موضوع نیستم. ما در دانمارک بانک‌های بزرگی نداریم و فکر می‌کنم مشکل اصلی ایران با بانک‌های بسیار بزرگ اروپا است و این نامه‌های اطمینان بخش ایده بسیار خوب و اطمینان بخشی برای ترغیب و اقناع شرکت‌های اروپایی و همچنین بانک‌های بزرگ برای سرمایه‌گذاری و شروع مجدد مبادلات تجاری با ایران است. این موضوع به ایران، ما و دیگر شرکت‌های اروپایی کمک بسیار خوبی برای اشتغالزایی و رشد و توسعه خواهد کرد.

نظر شما در مورد برگزیت چیست؟ می‌دانید که اروپا یک اتحادیه بزرگ است و اکنون که بریتانیا خارج شد نظر شما به عنوان سفیر دانمارک در ایران چیست؟

می‌توانم بگویم که این حق مردم بریتانیا است که در مورد ماندن یا ترک اتحادیه تصمیم بگیرند. هنوز ماده شماره 50 اجرایی نشده و به مرحله خروج از اتحادیه عملا وارد نشده است و بریتانیا زمان دارد که در این زمینه بحث و مذاکره و تصمیم‌گیری کند. نظر من این است که بریتانیا دوست خوبی برای ما در اتحادیه اروپاست.

جناب سفیر می‌دانیم که دانمارک در زمینه پزشکی و دارویی نیز بسیار فعال است و چون ما یک سایت قوی و مهم در زمینه اخبار و اطلاع‌رسانی در مورد اخبار پزشکی و دارویی نیز داریم. آیا خبر خوبی در این مورد و همچنین صنعت معدن و مواد معدنی دارید؟

بله می‌توانم بگویم اگر شما در مورد صادرات شرکت‌های دانمارکی تحقیق انجام دهید، خواهید دید که چیزی حدود 54 درصد صادرات دانمارک به ایران در زمینه دارو بوده است و شکی نیست که ارتباط بسیار خوبی بین شرکت‌های دارویی دانمارکی و ایرانی است. امیدوارم ارتباط بین بخش صنعت و معدن نیز به همین صورت افزایش یابد و روابط بیشتری نیز در آینده ببینیم. یکی از نشانه‌های بسیار قوی برای نشان دادن تعهد قوی در زمینه همکاری دارویی شرکت‌های دارویی با ایران شرکت نوونوردیسک بزرگترین شرکت دارویی دانمارک و سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری این شرکت در بخش دارویی ایران است.

پیشنهادات شما برای ایران و شرکت‌های ایرانی چه در بخش خصوصی و چه دولتی چیست؟

من فکر می‌کنم که این شرکت‌ها هنوز نیازمند برخی تغییرات است و قابل درک است که آقای روحانی نیز بیشترین توجه رابه این شرکت‌ها و تغییرات داشته و دارند و این باعث تسهیل سرمایه‌گذاری در این بخش خواهد شد.

آیا مقررات مشخصی از سوی دولت ایران برای سرمایه‌گذاری شرکت‌های دانمارکی وجود دارد؟ آیا دولت بسته پیشنهادی برای حمایت از اینگونه شرکت‌ها ارائه می‌دهد؟

من فکر می‌کنم اخیرا روند تاسیس شرکت‌های خارجی در ایران بسیار تسهیل شده است و این قدم بسیار مثبتی است.

اف ال اسمیت در زمینه سیمان فعال است و همانطور که می‌دانیم هدف ایران تولید سیمان و صادرات آن به کشورهای همسایه است اما شرکت‌های فعال ایرانی در این زمینه با مشکلات زیادی روبرو هستند. آیا به نظر شما اسمیت می‌تواند این معضلات را از سر راه بردارد؟

من معتقدم راه‌حل مشکل به خودی خود ایجاد خواهد شد، زمانی که ما شاهد رشد و توسعه روز افزون و سرمایه‌گذاری بیشتر در زیرساخت‌ها و ساخت‌وسازهای موردنیاز باشیم به این ترتیب نیاز هرچه بیشتر به سیمان و این صنعت افزایش می‌یابد و به رشد آن می‌انجامد.

در انتها آیا نظری درمورد این افتتاحیه و حال و هوای ایجاد شده این روزها در ایران دارید؟

بله من امروز از بودن در این افتتاحیه بسیار خوشحال هستم و فکر میکنم این یک نشانه بسیار مثبت از این موضوع است که شرکت‌های خارجی در حال جستجو برای فرصت در بازار ایران هستند. اف ال اسمیت هم یک شرکت شناخته شده در ایران است قبلا در ایران فعال بوده است و بازگشایی این دفتر نشان از یک تعهد از جانب اف ال اسمیت به بازار ایران است. من امیدوارم که بحث مالی و انتقالات مالی بین ایران و دانمارک روزبه‌روز تسهیل شود. البته مهمترین نشانه این روند تجاری خوب این است که در 5 ماه اول سال جاری صادرات دانمارک به ایران حدود 66 درصد افزایش پیدا کرده است.

گفت‌وگو از علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : شنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۲۰
کد مطلب: 34011