گروه معادن
 
رییس هیات عامل ایمیدرو خبر داد
برگزاری نمایشگاه معدنی ایران در کابل
گروه معادن - اجرای قوانین زیست‌محیطی در بخش معدن از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و همچنین همکاری با کشورهای دیگر ازجمله همکاری معدنی با افغانستان، سوالاتی بود که در گفت‌و گو با مهدی کرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو مطرح کردیم.
 
به گزارش ماین نیوز، به گفته وی، ایمیدرو در تلاش است تا تمامی قوانین زیست‌محیطی را در اقدامات معدنی به‌ویژه در حوزه اکتشاف اجرایی کند. کرباسیان همچنین در ادامه و با اشاره به همکاری با افغانستان از برگزاری نمایشگاه فرصت‌های معدنی و صنایع معدنی ایران در کابل خبر داد.

ایمیدرو همگام با محیط‌زیست
سال‌هاست مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست، معدنکاری را در تقابل با محیط‌زیست دانسته و در پاره‌ای از موارد سعی بر جلوگیری از اقدامات معدنی دارند. ناگفته نماند در این میان برخی اکتشافات غیرفنی و برداشت‌های نادرست از معادن آسیب‌های جدی به محیط‌زیست وارد کرده است.

اما با این حال مسئولان معدنی در دولت یازدهم سعی بر آن دارند تا محیط‌زیست و معدن را بیش از گذشته به یکدیگر نزدیک کرده و فعالیت میان این دو بخش را در تعامل با یکدیگر قرار دهند. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز از شروع دوره مدیریت جدید خود در دولت یازدهم اجرای قوانین و ضوابط زیست‌محیطی را جزو اولویت‌های اصلی خود قرار داد تا با استفاده از این موضوع به توسعه پایدار در بخش معدن دست پیدا کند. مهدی کرباسیان در نشست خبری خود به مناسبت هفته دولت درباره اقدامات زیست‌محیطی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) گفت: ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست جزو اصلی‌ترین موضوعاتی است که در دستور کار ایمیدرو قرار داده و آن را دنبال می‌کند.

وی ادامه داد: اجرایی شدن این موضوع باعث شد تا به تفاهمنامه بسیار خوبی با محیط‌زیست برسیم. به گفته کرباسیان، در حوزه «بهرام گور» و با شروع اقدامات اکتشافی، ایمیدرو توانست سازمان محیط‌زیست را قانع کند تمام ضوابط زیست‌محیطی در این منطقه اجرا می‌شود، به همین دلیل آنها این اجازه را به ما دادند تا اکتشاف در منطقه «بهرام گور» آغاز شود. رییس هیات عامل ایمیدرو تصریح کرد: در حوزه «زیرآب» مازندران نیز در آخرین جلسات برگزاری شده سعی برآن بوده تا تمامی زمینه‌های زیست‌محیطی فراهم شود تا بتوانیم فعالیت معدن «کردآباد» را شروع کرده و در کنار آن سایر پروژه‌های موجود در این منطقه را فعال کنیم. وی در ادامه با اشاره به منطقه ویژه‌پارسیان نیز تصریح کرد: برای حفظ آرامش مردم آن منطقه یک مشاور ایرانی- بین‌المللی در این حوزه انتخاب کرده‌ایم تا اقدامات زیست‌محیطی در این منطقه انجام شود. البته این اقدام در منطقه سنگان نیز در حال انجام است.

به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، ایمیدرو در پروژه‌های خود از مشاوران ایرانی یا ایرانی- خارجی مورد تایید محیط‌زیست استفاده می‌کند تا مطمئن شوند اقدامات و الزامات زیست‌محیطی در بخش معدن اجرا می‌شود زیرا این موضوع به آینده کشور بازمی‌گردد و ما باید به آن اهمیت دهیم.

پیشرفت در همکاری با افغانستان
نزدیکی جغرافیایی با کشوری همچون افغانستان می‌تواند فرصتی برای سرمایه‌گذاری معدنی ایران در کشورهای دیگر تلقی شود. از سوی دیگر همسویی در فرهنگ و زبان نیز به شکل‌گیری همکاری‌های سیاسی و اقتصادی میان دو کشور کمک خواهد کرد. افغانستان که سال‌ها با درگیری‌های داخلی و همچنین تجاوز کشورهای دیگر از جمله امریکا روبه‌رو بود، ذخایر غنی از مواد معدنی را در اختیار دارد که می‌تواند عامل برخی از این تجاوزها و حمله‌های نظامی باشد. وجود معادن متفاوت سنگ‌آهن و مس با عیار بسیار خوب باعث شد تا چین و هند نیز برای بهره‌برداری از آنها وارد همکارهای اقتصادی با دولت افغانستان شوند، اما بی‌شک همکاری ایران به‌دلیل هم‌مرز بودن هر دو کشور می‌تواند موثرتر از سایر همکاری‌ها باشد.

از سوی دیگر افغانستان می‌تواند بازار خوبی برای صدور خدمات فنی و مهندسی معدنی از سوی ایران باشد. در همین زمینه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران نیز دوره‌های آموزشی را برای کارشناسان این کشور برگزار کرده است. اما در زمینه بهره‌برداری از معادن و توسعه اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران نیز از قافله عقب نمانده و همکاری‌هایی را با این کشور معدنی آغاز کرده است.

پیش‌تر داوود شاه‌صبا، وزیر معادن و نفت افغانستان اظهار کرد: اطلاعات موجود نشان می‌دهد معادن بزرگ طلا، روی، سرب، مولیبدن و لیتیوم در این کشور قابل‌استخراج و آماده بهره‌برداری است. وی خواستار بهره‌گیری از منابع انرژی، نیروی‌انسانی و مهارت ایران برای توسعه همکاری در زمینه‌های مختلف شد و دیدارهای خود با وزیر صنعت، معدن و تجارت و وزیر نفت ایران را مثبت ارزیابی کرد. گفتنی است حجم مبادلات تجاری ایران و افغانستان افزون‌بر ۳میلیارد دلار اعلام شده است. حال رییس هیات عامل ایمیدرو در پاسخ به سوال ما درباره همکاری‌های ایران و افغانستان در حوزه سنگ‌آهن اظهار کرد: خوشبختانه در زمینه همکاری با افغانستان پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته‌ایم، به طوری که در شهریور نمایشگاهی در کابل در زمینه ظرفیت‌های معدنی و صنایع معدنی ایران برپا می‌شود. وی با اشاره به برگزاری این نمایشگاه در کابل افزود: قرار است در زمان برگزاری این نمایشگاه مذاکراتی در زمینه سرمایه‌گذاری‌های مشترک انجام شود.

جالب است بدانید، کشور افغانستان دارای ذخایر خوبی از مواد معدنی است، به‌عنوان مثال معدن «حاجی‌گک» نه‌تنها بزرگترین معدن سنگ‌آهن این کشور بلکه بزرگترین معدن سنگ‌آهن بکر آسیا و همچنین دومین ذخیره بزرگ سنگ‌آهن و مواد معدنی دنیاست. این معدن با ذخیره قطعی ۸/۱ میلیارد تن با عیار ۶۲ درصد در ارتفاع ۳۸۰۰ متری است و به عبارتی به‌طور تقریبی در نصف ارتفاع قله اورست قرار گرفته است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۹ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۳۸
کد مطلب: 33968
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت