گروه معادن فلزات گرانبها
 
فناوری بلژیکی، پساب زرشوران را پایش می‌کند
گروه معادن >فلزات گرانبها - یکی از افتخارات معدن زرشوران سیستم پایش آنلاین پساب‌ها است. این کار معدن و محیط‌زیست را بیش از هر زمان دیگری به یکدیگر نزدیک می‌کند. در واقع مدیران معدن طلای زرشوران در تلاش‌اند تا آلودگی‌های این معدن را به کمترین میزان ممکن برسانند.
 
به گزارش ماین نیوز، استحصال طلا یکی از اقدامات معدنی است که آلودگی فراوانی به همراه دارد اما می‌توان با استفاده از فناوری‌های روز دنیا میزان این آلایندگی‌های را به حداقل رساند یا در برخی موارد با استفاده از سیستم بازیافت پساب تصفیه شده را دوباره به چرخه فعالیت‌های معدنی بازگرداند یا برای توسعه فضای سبز معدن مورد استفاده قرار داد.

تجهیز بزرگترین مجتمع معدنی طلای کشور به فناوری پایش آلودگی
مجتمع معدنی و صنعتی طلای زرشوران تکاب با هدف رصد و کنترل آلودگی‌های زیست‌محیطی به فناوری پایش آنلاین آلودگی‌های زیست‌محیطی تجهیز شد. به گزارش ماین‌نیوز، مدیرعامل مجتمع طلای زرشوران گفت: این دستگاه برای رصدآلاینده‌های زیست‌محیطی در چاه‌های پزومتریک که در پایین دست محوطه انباشت توده خشک کارخانه طلای زرشوران تعبیه شده، استفاده می‌شود.

محمدرضا احمدی افزود: اطلاعات مرتبط با نفوذ و نشت مواد آلاینده در خاک و آب‌های زیرزمینی به صورت آنلاین برای دستگاه‌های متولی محیط‌زیست استان قابل‌مشاهده است. وی تصریح کرد: دو دستگاه از این فناوری در کارخانه استحصال طلای زرشوران هر کدام با هزینه ۲میلیارد ریال نصب و راه‌اندازی شد. مجتمع معدنی و صنعتی طلای زرشوران به عنوان بزرگترین کارخانه استحصال طلای کشور در شهرستان تکاب آذربایجان‌غربی واقع شده است.

پایش آنلاین سیانید
سرپرست بهداشت؛ ایمنی و محیط‌زیست معدن طلای زرشوران درباره سیستم پایش آلودگی در معدن طلای زرشوران گفت: پایش آنلاین یا برخط، از آب‌های زیرزمینی معدن نمونه‌برداری می‌کند تا میزان آلایندگی آن را به صورت لحظه‌ای بررسی کند. در واقع با استفاده از این سیستم هر ۳۰دقیقه یک‌بار نمونه‌برداری، آنالیز و تهیه اطلاعات از طریق دستگاه انجام می‌شود. حال کاربر آن می‌تواند سازمان محیط‌زیست منطقه یا «اچ‌اس‌ای»‌ معدن باشد. در صورت مشاهده یک مورد مشکوک بلافاصله همکاران ما برای رفع مشکل دست به کار می‌شوند. امیر فتحی افزود: حتی با کمترین میزان آلودگی در آب‌های زیرزمینی اطراف حوضچه‌های نگهدارنده پساب‌ها یا در محل دپوی باطله، خیلی سریع دستگاه اخطارهای لازم را منتشر می‌کند.

به گفته وی، از زمان بهره‌برداری از این سیستم تا به امروز هیچ مورد اخطاری وجود نداشته و تنها نمونه‌برداری‌های ماهانه یا هفتگی از آب‌های شرب، سطحی و زیرزمینی منطقه انجام شده است. فتحی با بیان این موضوع که با اجرای این سیستم شاهد روند رو بهبود در حوزه محیط‌زیست بوده‌اند، اظهار کرد: معدن طلای زرشوران هیچ نوع اقدام مخاطره‌آمیزی برای مردم منطقه و کارگران فعال در آن ندارد. وی همچنین درباره این فناوری اضافه کرد: این دستگاه یکی از ضروریات سازمان حفاظت محیط‌زیست است. فناوری این دستگاه که برای کشور بلژیک بوده آنالیز سیانید را انجام می‌دهد. با پیگیری‌های یک‌ساله توانستیم این دستگاه را وارد کشور کنیم و برای هر دستگاه نیز ۲۰۰تا ۲۵۰میلیون تومان هزینه شده است.

تجهیز ۲۸/۲درصد معادن فعال کشور به سیستم فاضلاب
در حالی معدن زرشوران سیستم پایش آنلاین خود را راه‌اندازی کرده که مرکز آمار ایران اعلام کرد: از مجموع ۵هزار و ۳۵۵ معدن فعال کشور در سال ۱۳۹۳ یک هزار و ۵۰۹ معدن (۲۸/۲درصد) دارای فاضلاب بوده‌اند. در واقع این آمار حاکی از آن است که موضوع فاضلاب و پساب‌های تولیدی در معادن چندان مورد توجه نبوده است. به گزارش روابط عمومی مرکز آمار ایران، نتایج آمارگیری از اطلاعات محیط‌زیستی معادن بهره‌برداری کشور در سال ۱۳۹۳ نشان می‌دهد از میان معادن دارای فاضلاب، معادن استخراج شن و ماسه، سنگ تزئینی و سنگ‌آهن به ترتیب با ۷۴۴، ۴۴۱ و ۱۲۹ بیشترین معادن دارای فاضلاب را به خود اختصاص داده‌اند. توزیع استانی معادن نشان می‌دهد استان‌های اصفهان، کرمان و خراسان جنوبی به ترتیب با ۲۱۱، ۱۷۸ و ۱۰۳ معدن بیشترین تعداد معادن دارای فاضلاب را داشته‌اند. مقدار کل فاضلاب تولید شده در معادن دارای فاضلاب کشور ۴۵ هزار و ۳۳۷ مترمکعب است که این رقم نسبت به سال پیش از آن ۱/۹درصد رشد دارد. براساس این گزارش از ۱۵۰۹ معدن، ۴۸۶ معدن دارای سیستم تصفیه فاضلاب بوده‌اند که شامل ۳۲/۲درصد از معادن می‌شود.

همچنین از این تعداد، ۷۵ معدن از تصفیه شیمیایی، ۳۹۷ معدن از تصفیه فیزیکی و ۱۴ معدن نیز از روش بیولوژیکی (زیستی) برای تصفیه فاضلاب استفاده کرده‌اند. محل دفع فاضلاب ۹۳۷ معدن در زمین‌های غیرکشاورزی، ۱۷۰ معدن در چاه، ۱۶۸ معدن در رودخانه، ۳۱ معدن در زمین‌های کشاورزی، ۱۱ معدن در شبکه فاضلاب، ۸ معدن در تالاب و ۲۳۹ معدن در سایر محل‌هاست. براساس این گزارش ۳۷۲۹ معدن دارای باطله (۶۹/۶درصد) بوده‌اند که از این تعداد ۴۳۸ معدن از مخزن سد باطله، ۳۰۳۷ معدن از مخزن دپوی باطله و ۲۵۵ معدن از سایر روش‌ها برای دفع مواد باطله معدن استفاده کرده‌اند. همچنین از ۵هزار و ۳۵۵ معدن، ۶۴۳ معدن(۱۲درصد) در بخش محیط‌زیست سرمایه‌گذاری داشته‌اند که تعداد معادن دارای سرمایه‌گذاری در بخش محیط‌زیست نسبت به سال ۱۳۹۲ از رشدی ۴/۷درصدی برخوردار بوده است. بررسی معادن براساس نوع فعالیت آنها نشان می‌دهد گروه‌های استخراج شن و ماسه، سنگ آهک و سنگ لاشه به ترتیب با ۱۷۷، ۱۳۹ و ۹۰ معدن بیشترین تعداد معادن دارای سرمایه‌گذاری در بخش محیط‌زیست بوده‌اند.

توزیع استانی معادن درحال بهره‌برداری نشان می‌دهد استان‌های فارس، هرمزگان و اصفهان به ترتیب با ۱۱۷، ۶۲ و ۴۶ معدن بیشترین تعداد معادن دارای سرمایه‌گذاری در بخش محیط‌زیست را به خود اختصاص داده‌اند.

براساس گزارش مرکز آمار ایران در مجموع ۲۵۴هزار و ۶۷۳میلیون ریال در بخش محیط‌زیست معادن درحال بهره‌برداری کشور سرمایه‌گذاری شده است که معادن استخراج سنگ‌آهن با ۱۶۵هزار و ۱۷۳ میلیون ریال بیشترین سرمایه‌گذاری را در بخش محیط‌زیست انجام داده‌اند. معادن استخراج مس و شن و ماسه به ترتیب با ۳۱هزار و ۶۸۰میلیون ریال و ۱۷هزار و ۷۰۱میلیون ریال در رتبه‌های بعدی قرار داشته‌اند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۳۲
کد مطلب: 33696