گروه معادن مس
 
احداث کارخانه اسید سولفوریک برای کاهش مخاطرات زیست محیطی
گروه معادن >مس - کانی‌های فلزی مانند مس در چرخه تولید محصول از استخراج تا فرآوری، باطله‌ها و گازهای سمی را تولید می‌کنند که منجر به آلودگی محیط‌زیست می‌شود. از این رو رعایت پارامترهای محیط‌زیستی و جلوگیری از آلایندگی‌هایی که در واحدهای تولیدکننده مس به وجود می‌آید، ضروری است.
 
به گزارش ماین نیوز، آنطور که کارشناسان می‌گویند اقدامات مناسبی برای جلوگیری از آلودگی‌های ناشی از تولید مس در کشور انجام شده که از جمله این اقدامات می‌توان به احداث کارخانه‌های اسید سولفوریک برای جمع‌آوری گازهای دی‌اکسیدکربن و استفاده بهینه از این گاز، همکاری‌های مداوم بین کارشناسان محیط‌زیست و مسئولان اجرای طرح‌های صنعت مس و همچنین نصب سیستم‌های پایش آنلاین برای رصد کردن تمامی اقدامات انجام شده در پروژه‌های صنعت مس به وسیله کارشناسان محیط‌زیست در راستای جلوگیری از آلودگی‌های زیست‌محیطی اشاره کرد.

دریافت مجوزهای زیست‌محیطی
در این‌باره مجری طرح تغلیظ مس سونگون می‌گوید: بحث‌های زیست‌محیطی از زمان تعریف یک پروژه آغاز می‌شود در واقع در مرحله مکان‌یابی و موقعیتی که یک طرح باید اجرا شود مسائل محیط‌زیستی باید مدنظر قرار بگیرد. حسین ثقفی اظهار می‌کند: یکی از مباحثی که طرح‌ها و پروژه‌های مس نیاز دارند دریافت مجوزهای محیط‌زیستی است و زمانی می‌توان این مجوزها را دریافت کرد که تمامی پارامترها رعایت شود. ثقفی تصریح می‌کند: بحث‌های محیط‌زیستی از ابتدای تعریف طرح تا زمان اجرای آن وجود دارد و در زمان اجرا پروژه باید به گونه‌ای اجرا شود که آسیب‌های محیط‌زیستی نداشته باشد. وی معتقد است ارتباط نزدیکی بین سازمان محیط‌زیست و اشخاصی که پروژه‌ها را در صنعت مس اجرا می‌کنند، وجود دارد و به طور مرتب گزارش‌هایی درباره تمامی اقداماتی که انجام می‌شود بین دو طرف رد و بدل می‌شود.

مجری طرح تغلیظ مس سونگون بیان می‌کند: زمان راه‌اندازی پروژه یعنی؛ بهره‌برداری از کارخانه‌ها تمامی اقداماتی که مجوزهای محیطی‌زیستی بر اساس آنها صادر شده به وسیله کارشناسان مختلف محیط‌زیست استان‌های مختلف کنترل و نظارت می‌شود. ثقفی با بیان اینکه از شروع یک طرح تا بهره‌برداری از آن، مسائل محیط‌زیستی اجرا می‌شود، ادامه می‌دهد: در بسیاری از مکان‌ها سیستم‌های پایش آنلاین نصب می‌شود تا سازمان حفاظت محیط‌زیست در جریان تمامی اقدامات قرار بگیرد. وی عنوان می‌کند: آلایندگی طرح‌هایی که در صنعت مس وجود دارد به صورت آبی یا گازی است که برای جلوگیری از این آلایندگی‌ها راهکارهایی وجود دارد به عنوان مثال در بخش تغلیظ آلایندگی از طریق آب است که به دلیل ایجاد مدار بسته آب به طور مطلق آلایندگی محیط‌زیستی نداریم. مجری طرح تغلیظ مس سونگون می‌گوید: درحوزه ذوب و پالایشگاه صنایع پایین‌دستی نیز به منظور جلوگیری از آلودگی‌های محیط‌زیستی کارخانه‌های اسید تاسیس می‌شود؛ در این کارخانه‌ها گاز دی‌اکسیدکربن جمع‌آوری شده و تبدیل به اسید می‌شود که علاوه بر کنترل این گازها و کنترل آلایندگی از این اسید، کاربردهایی دارد.

وی اظهار می‌کند: جایی که کارخانه ذوب وجود داشته باشد در کنار آن کارخانه اسید نیز با هدف جمع‌آوری گازهایی که در هوا منتشر می‌شود، وجود دارد. ثقفی خاطرنشان می‌کند: شرکت مس بیش از نیاز کشور اسید تولید می‌کند و این اقدام با هدف جلوگیری از آلایندگی‌های محیط‌زیستی انجام می‌شود بنابراین در مجموع می‌توان گفت وضعیت مناسبی در کشور برای جلوگیری از آلایندگی‌های محیط‌زیستی صنعت مس وجود دارد.

احداث کارخانه‌های اسید سولفوریک
یکی از موادی که در فرآیند تولید مس تشکیل شده و برای محیط‌زیست آلودگی و خطرهایی را ایجاد می‌کند، تولید گاز ۲SO است. دی‌اکسید گوگرد که با عنوان ۲SO شناخته‌شده‌تر است، یکی از عمده‌ترین مشکلات زیست‌محیطی است که درباره ذوب مس مطرح می‌شود. این درحالی است که با استفاده بهینه از این گاز، آلودگی و خطری برای محیط‌زیست به وجود نمی‌آید. حال از آنجایی که گاز ۲SO در مرحله تغلیظ تشکیل می‌شود راهکارهایی برای جلوگیری از انتشار آن در محیط و رفع آلودگی وجود دارد. در گذشته معمولا کارخانه‌ها ۲SO ناشی از فعالیت خود را به محیط رها می‌کردند اما امروزه قوانین محیط‌زیست این اجازه را نمی‌دهند و صنایع از جمله تولیدکنندگان مس متعهد به کاهش تولید ۲‌SO و نیز جذب و تثبیت آن هستند و تولیدکنندگان مس بخش عمده‌ای از ۲SO تولیدی خود را به اسیدسولفوریک تبدیل می‌کنند.

اسیدسولفوریک ماده‌ای بسیار خطرناک است که تاثیرات مخربی بر محیط‌زیست دارد. ایجاد کارخانه اسید سولفوریک یکی از ضرورت‌های زیست‌محیطی در صنایعی مانند مس است که از ذوب استفاده می‌کنند. از این‌رو واحدهای اسید سولفوریک در کنار کارخانه مس «سرچشمه» و «خاتون‌آباد» تشکیل شده که می‌تواند نقش موثری در کاهش آلودگی گاز ۲SO خروجی کوره‌های ذوب داشته باشد، کارخانه‌های تولید اسید احداث شده گاز تولیدشده را به اسید سولفوریک تبدیل می‌کند، به این ترتیب بخشی از آن در داخل پالایشگاه استفاده شده و باقیمانده گاز تولیدشده در صنایع مختلف به کار می‌رود.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۴۲
کد مطلب: 33609
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت