گروه معادن مس
 
مشاور مدیر عامل و مدیر گروه فرهنگی و اجتماعی شرکت ملی صنایع مس ایران:
پاداش های مس به اشخاص حقوقی بوده نه حقیقی
گروه معادن >مس - مشاور مدیر عامل و مدیر گروه فرهنگی و اجتماعی شرکت ملی صنایع مس ایران گفت: پاداش ها براساس تقسیم سود سهم در مجمع عمومی اتفاق افتاده و در سایت کدال نیز به صورت شفاف اعلام شده است. علاوه بر آنکه اولا این پاداش ها به افراد و اشخاص حقیقی داده نشده، بلکه به اشخاص حقوقی مانند ایمیدرو پرداخت شده است و ثانیا به برخی از این اظهارات باید با دیده تردید نگریست.
 
به گزارش ماین نیوز، ماجرا از حرف های «رضا علیزاده» و «محمدحسین فرهنگی»، نمایندگان مردم ورزقان و تبریز در مجلس شورای اسلامی شروع شد. این دو نماینده مجلس از اعطای پاداش هفت میلیارد و ٥٠٠ میلیون ریالی شرکت ملی صنایع مس ایران به اعضای هیأت مدیره و برخی مدیران این شرکت سخن گفته بودند و پس از این بود که خطیب جمعه ورزقان هم وارد ماجرا شد و از این موضوع ابراز ناخرسندی کرد. «مرتضی دلاوری پاریزی»، مشاور مدیرعامل و مدیر گروه فرهنگی و اجتماعی شرکت ملی صنایع مس ایران با تأیید پرداخت این پاداش می گوید: این پاداش ها براساس تقسیم سود سهم در مجمع عمومی اتفاق افتاده و در سایت کدال نیز به صورت شفاف اعلام شده است.

علاوه بر آنکه اولا این پاداش ها به افراد و اشخاص حقیقی داده نشده، بلکه به اشخاص حقوقی مانند ایمیدرو پرداخت شده است و ثانیا به برخی از این اظهارات باید با دیده تردید نگریست.

**دو تن از نمایندگان مجلس از اعطای پاداش هفت میلیارد و 500 میلیون ریالی شرکت ملی صنایع مس ایران به اعضای هیئت مدیره و مدیران این شرکت سخن گفته اند. آیا چنین پاداشی به هیئت مدیره شرکت مس داده شده است؟ جزئیات این پرداخت ها به چه صورت بوده است؟

رقم مورد نظر یعنی 750 میلیون تومان برای پنج عضو حقوقی هیات مدیره، مبلغی است که در مجمع عمومی امسال مصوب شده و در وجه سازمان ها و شرکت هایی که نماینده ای در هیات مدیره مس دارند پرداخت خواهد شد. اتفاقا قبل از برگزاری مجمع این مساله مطرح شده بود که تخصیص مبلغی ذیل عنوان پاداش ممکن است موجب سوء برداشت یا سوء استفاده بشود ولی از آنجا که شرکتهای سهامدار مس مثل ایمیدرو و ... نیاز به تامین مالی پروژه های شان دارند، مقرر شد که مبلغ مورد نظر بر اساس حداقل قانونی سود سال گذشته محاسبه و به مجمع عمومی پیشنهاد شود. بنابراین هیچ گونه پاداشی از طرف شرکت مس به اشخاص حقیقی پرداخت نشده و نخواهد شد.

**لطفا درباره حقوق های نامتعارف در شرکت مس توضیح دهید.
در موضوع حقوق های نامتعارف، شرکت مس کمترین مساله را داشته چرا که اولین اقدام مدیرعامل در سال 92 کاهش حقوق مدیران عالی شرکت بوده است. البته مساله ای که سهامداران مس گاهی به آن اعتراض می کنند میانگین متفاوت دستمزدهای کارگری شرکت در مقایسه با دیگران است که آنهم به دلیل فعالیت این قشر زحمتکش در شرایط زیان آور و طاقت فرسای معدن و صنایع وابسته در طول سالیان گذشته مصوب و پرداخت شده است.

**در خبری که در این زمینه منتشر شده از عدم تعهدات شرکت مس نسبت به منطقه ورزقان پس از زلزله سال 91 سخن گفته شده است، شرکت مس در این منطقه چه تعهداتی داشته و آیا آنها را به انجام رسانده است یا نه؟

مس آذربایجان در زلزله سال 91 محور پشتیبانی و حمایت همه جانبه از زلزله زدگان منطقه ورزقان بوده به نحوی که حتی سایر خیرین و علاقمندان نیز کمک های خود را از طریق مجتمع مس سونگون که از اولین لحظات در میدان امدادرسانی حضور داشته انجام داده اند. توافقاتی نیز برای بازسازی برخی اماکن دولتی نظیر ساختمان های فرمانداری، نیروی انتظامی و دادگستری، آسفالت خاروانا، آسفالت خیابان های ورزقان و... نیز انجام شده بود که همگی به جز احداث چند باب مدرسه عملی شده اند. یکی از بزرگترین تعهدات شرکت مس نسبت به منطقه ورزقان، توسعه جاده و آسفالت مسیر سه راه خواجه به ورزقان بوده که تاکنون از سوی شرکت 60 میلیارد تومان به این پروژه در دست احداث تزریق شده است. قطعه اول این مسیر را اداره کل راه و قطعات دوم، سوم و چهارم را شرکت مس تکمیل خواهد کرد.

**در همین خبر همچنین درباره عدم استخراج مس از این منطقه اشاره شده است. شرکت مس در منطقه سونگون موظف به استخراج و تولید چه میزان مس است؟
اولا که صنعت مس یک صنعت استراتژیک و بالادستی است و از این صنعت نمی توان به عنوان ابزار توسعه شغل استفاده کرد. به عنوان مثال در برآورد اولیه سالهای آغازین دهه 90، میزان سرمایه مرد نیاز برای ایجاد یک شغل در صنعت مس یک و نیم میلیارد تومان ارزیابی شده بود.

همه باید مطمئن باشند که کسی درباره توسعه صنعت مس تردیدی ندارد اما وقتی به خاطر افت قیمت های جهانی فلزات و رکود اقتصادی حاکم بر دنیا، 300 میلیارد دلار پروژه های معدنی در حوزه های مختلف، تعطیل یا متوقف شده است، باید کمی همدلانه تر درباره سیاست های شرکت مس سخن گفت. علاوه بر این تفاوت اساسی در توسعه صنعت و معدن در این است که توسعه صنعت به اعتبار فناوری، خلاقیت، دانش فنی و مهارت نیروهای انسانی قابل تغییر و تبدیل است اما در بحث معدن، تنها زمین با ما سخن می گوید. شرایط توپولوژی پیچیده منطقه سونگون اجازه نمی دهد هم اکنون درباره توسعه بیشتر این معادن تصمیم گرفته شود. به استناد گزارش های فنی و اقتصادی و زیست محیطی که توسط شرکت های معتبر تهیه شده، بهترین وضعیت برای معادن مس این منطقه، بهره برداری و تامین خوراک فاز اول و دوم تغلیظ مس سونگون است که سالانه بیش از 300 هزار تن کنسانتره تولید می کنند. بر اساس این گزارشها، پس از بهره برداری از معادن در سالیان آینده در صورتی که ذخایری در لایه های پایین تر موجود و قابل حصول باشد می توان نسبت به توسعه این معادن تصمیم گرفت.

در طول سه سال گذشته، تمرکز شرکت مس بر اولویت بندی پروژه های توسعه ای شرکت در سراسر کشور بوده و با به ثمر رساندن دو پروژه مهم و اقتصادی احداث کارخانه های تغلیظ یکی در سونگون آذربایجان و دیگری در سرچشمه کرمان، توانسته بخشی از مشکلات خود را حل کند.

اما مساله مهمتری که باید درباره آن سخن گفت این است که تمامی تصمیم ها و سیاستگذاری ها در شرکت ملی صنایع مس ایران بر اساس یک نگاه ملی و نه منطقه ای انجام می شود. دامن زدن به حواشی در مناطق ذینفع کرمان و آذربایجان، سرعت اصلاح و قدرت تصمیم گیری را کند خواهد کرد و همگان از این بابت متضرر خواهیم شد. جهت اطلاع مخاطبان شما عرض می کنم که در دو سال گذشته، هزینه تولید هر تن مس از پنج هزار دلار به چهار هزار دلار در شرکت مس رسیده که اتفاقی بسیار مهم در حوزه معدن و صنایع معدنی قلمداد می شود. کاهش هزار دلاری قیمت تمام شده به همت تمامی مردان مس در آذربایجان و کرمان و سایر مناطق اتفاق افتاده است.

مهم این است که فراتر از شعار، در سکوت کامل و بدون توجه به حواشی، شرکت مس سیاست اقتصاد مقاومتی و درونزا را قدرتمندانه و در عمل پیش برده است به طوری که بخش اعظم تجهیزات، قطعات و مواد مصرفی با همه مرارتهایی که پیش رو بود هم اکنون از داخل کشور تامین می شود، حتی در جزییاتی نظیر خرید لباس برای تیمهای ورزشی نیز این نگاه توجه و تمرکز کامل بر توانمندی های داخل کشور رعایت شده است. در پرتو همین سیاست هاست که هم اکنون می توان با افتخار اعلام کرد در همین چهار ماه اول سال 95، علاوه بر تامین هزینه ها و پیش بردن طرح های توسعه ای اقتصادی، فقط در یک قلم هزار میلیارد تومان از بدهی های شرکت به بانکها که طی سالیان گذشته، هزینه مالی سنگینی را به شرکت تحمیل می کرد، بازپرداخت شده است.

در همین فرصت از خانواده بزرگ صنعت مس و مردم مناطق ذینفع و مقامات و مسوولان این مناطق به خاطر همراهی و همدلی شان صمیمانه تشکر می کنیم و امیدواریم صنعت مس ایران همچون گذشته در جایگاه صنعتی پیشرو و کارآمد و نماد اقتصاد ایرانی قرار بگیرد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۱۹
کد مطلب: 33576
 
مرجع : روزنامه شرق