گروه معادن مس
 
تكذيب پاداش هاي ميليوني در «مس»
گروه معادن >مس - ماجرا از حرف هاي «رضا عليزاده» و «محمدحسين فرهنگي»، نمايندگان مردم ورزقان و تبريز در مجلس شوراي اسلامي شروع شد. اين دو نماينده مجلس از اعطاي پاداش هفت ميليارد و ٥٠٠ ميليون ريالي شرکت ملي صنايع مس ايران به اعضاي هيات مديره و برخي مديران اين شرکت سخن گفته بودند و پس از اين بود که خطيب جمعه ورزقان هم وارد ماجرا شد و از افشاي اين اطلاعات ابراز ناخرسندي کرد.
 
به گزارش ماین نیوز،  «مرتضي دلاوري پاريزي»، مشاور مديرعامل شرکت ملي صنايع مس ايران با تاييد پرداخت اين پاداش مي گويد: اين پاداش ها براساس تقسيم سود سهم در مجمع عمومي اتفاق افتاده و در سايت كدال نيز به صورت شفاف اعلام شده است. علاوه بر آنكه اولااين پاداش ها به افراد و اشخاص حقيقي داده نشده، بلکه به اشخاص حقوقي مانند ايميدرو پرداخت شده است و ثانيا به برخي از اين افشاگري ها بايد با ديده ترديد نگريست.

ماجراي پرداخت پاداش هفت ميلياردو ٥٠٠ ميليون ريالي شرکت ملي صنايع مس ايران به اعضاي هيات مديره و مديران اين شرکت که دو نفر از نمايندگان مجلس از آن سخن گفته اند، چيست؟
رقم موردنظر يعني ٧٥٠ ميليون تومان براي پنج عضو حقوقي هيات مديره، مبلغي است که در مجمع عمومي امسال مصوب شده و در وجه سازمان ها و شرکت هايي که نماينده اي در هيات مديره مس دارند، پرداخت خواهد شد. اتفاقا قبل از برگزاري مجمع اين مسئله مطرح شده بود که تخصيص مبلغي ذيل عنوان پاداش ممکن است موجب سوءبرداشت يا سوءاستفاده شود ولي از آنجا که شرکت هاي سهام دار مس مثل ايميدرو و... نياز به تامين مالي پروژه هايشان دارند، مقرر شد که مبلغ موردنظر براساس حداقل قانوني سود سال گذشته محاسبه و به مجمع عمومي پيشنهاد شود. بنابراين هيچ گونه پاداشي از طرف شرکت مس به اشخاص حقيقي پرداخت نشده و نخواهد شد.

پس حقوق و پاداش نامتعارف آن طور که نمايندگان مجلس گفته اند، در شرکت مس مسبوق به سابقه نبوده است؟
در موضوع حقوق هاي نامتعارف، شرکت مس کمترين مسئله را داشته چراکه اولين اقدام مديرعامل در سال ٩٢ کاهش حقوق مديران عالي شرکت بوده است. البته مسئله اي که سهام داران مس گاهي به آن اعتراض مي کنند، ميانگين متفاوت دستمزدهاي کارگري شرکت در مقايسه با ديگران است که آن هم به دليل فعاليت اين قشر زحمتکش در شرايط زيان آور و طاقت فرساي معدن و صنايع وابسته در سال هاي گذشته مصوب و پرداخت شده است.

يکي از انتقادات ديگري که نمايندگان مجلس از شرکت مس داشته اند، اين بود که شرکت در حالي دست به پرداخت پاداش ۷۵۰ميليون توماني زده است که تعهداتش به منطقه ورزقان پس از زلزله سال ۹۱ را انجام نداده و با توجه به اينکه يکي از معادن مس در سونگون در استان آذربايجان شرقي قرار دارد، لازم است ابتدا شرکت تعهداتش را به اين بخش اجرا کند.

مس آذربايجان در زلزله سال ٩١ محور پشتيباني و حمايت همه جانبه از زلزله زدگان منطقه ورزقان بوده به نحوي که حتي ساير خيرين و علاقه مندان نيز کمک هاي خود را از طريق مجتمع مس سونگون که از اولين لحظات در ميدان امدادرساني حضور داشته، انجام داده اند.

توافقاتي نيز براي بازسازي برخي اماکن دولتي نظير ساختمان هاي فرمانداري، نيروي انتظامي و دادگستري، آسفالت خاروانا، آسفالت خيابان هاي ورزقان و... نيز انجام شده بود که همگي به جز احداث چند باب مدرسه عملي شده اند. يکي از بزرگ ترين تعهدات شرکت مس نسبت به منطقه ورزقان، توسعه جاده و آسفالت مسير سه راه خواجه به ورزقان بوده که تاکنون از سوي شرکت ۶۰ ميليارد تومان به اين پروژه دردست احداث تزريق شده است. قطعه اول اين مسير را اداره کل راه و قطعات دوم، سوم و چهارم را شرکت مس تکميل خواهند کرد.

بااين حال انتقادات بسياري به عملکرد شرکت مس مخصوصا در زمينه اشتغال زايي براي بوميان منطقه سونگون و ورزقان وجود دارد. انتقاداتي مثل اينکه صنعت مس جلوي طرح ذوب سونگون که مي توانست باعث اشتغال زايي در اين منطقه شود، گرفته است.

اولاکه صنعت مس يک صنعت استراتژيک و بالادستي است و از اين صنعت نمي توان به عنوان ابزار توسعه شغل استفاده کرد. به عنوان مثال در برآورد اوليه سال هاي آغازين دهه ۹۰، ميزان سرمايه موردنياز براي ايجاد يک شغل در صنعت مس ۱.۵ ميليارد تومان ارزيابي شده بود. همه بايد مطمئن باشند که کسي درباره توسعه صنعت مس ترديدي ندارد اما وقتي به خاطر افت قيمت هاي جهاني فلزات و رکود اقتصادي حاکم بر دنيا، ۳۰۰ ميليارد دلار پروژه هاي معدني در حوزه هاي مختلف، تعطيل يا متوقف شده است، بايد کمي همدلانه تر درباره سياست هاي شرکت مس سخن گفت. علاوه بر اين تفاوت اساسي در توسعه صنعت و معدن در اين است که توسعه صنعت به اعتبار فناوري، خلاقيت، دانش فني و مهارت نيروهاي انساني قابل تغيير و تبديل است اما در بحث معدن، تنها زمين با ما سخن مي گويد. شرايط توپولوژي پيچيده منطقه سونگون اجازه نمي دهد هم اکنون درباره توسعه بيشتر اين معادن تصميم گرفته شود.

به استناد گزارش هاي فني و اقتصادي و زيست محيطي که توسط شرکت هاي معتبر تهيه شده، بهترين وضعيت براي معادن مس اين منطقه، بهره برداري و تامين خوراک فاز اول و دوم تغليظ مس سونگون است که سالانه بيش از ۳۰۰ هزار تن کنسانتره توليد مي کنند. بر اساس اين گزارش ها، پس از بهره برداري از معادن در سال هاي آينده در صورتي که ذخايري در لايه هاي پايين تر موجود و دست يافتني باشد، مي توان نسبت به توسعه اين معادن تصميم گرفت. در سه سال گذشته، تمرکز شرکت مس بر اولويت بندي پروژه هاي توسعه اي شرکت در سراسر کشور بوده و با به ثمررساندن دو پروژه مهم و اقتصادي احداث کارخانه هاي تغليظ، يکي در سونگون آذربايجان و ديگري در سرچشمه کرمان، توانسته بخشي از مشکلات خود را حل کند.
مديرعامل شرکت ملي مس ايران يک کرماني است. خود شما کرماني هستيد. خيلي ها معتقدند اينکه کرماني ها مديريت اين صنعت را برعهده گرفته اند، مانع از توسعه اين صنعت در منطقه آذربايجان شده است.

تمامي تصميم ها و سياست گذاري ها در شرکت ملي صنايع مس ايران بر اساس يکنگاه ملي و نه منطقه اي انجام مي شود. دامن زدن به حواشي در مناطق ذي نفع کرمان و آذربايجان، سرعت اصلاح و قدرت تصميم گيري را کند خواهد کرد و همگان از اين بابت متضرر خواهيم شد. براي اطلاع عرض مي کنم که در دو سال گذشته، هزينه توليد هر تن مس از پنج هزار دلار به چهار هزار دلار در شرکت مس رسيده که اتفاقي بسيار مهم در حوزه معدن و صنايع معدني قلمداد مي شود. کاهش هزاردلاري قيمت تمام شده به همت تمامي مردان مس در آذربايجان و کرمان و ساير مناطق اتفاق افتاده. مهم اين است که فراتر از شعار، در سکوت کامل و بدون توجه به حواشي، شرکت مس سياست اقتصاد مقاومتي و درون زا را قدرتمندانه و در عمل پيش برده است به طوري که بخش اعظم تجهيزات، قطعات و مواد مصرفي با همه مرارت هايي که پيش رو بود، هم اکنون از داخل کشور تامين مي شود، حتي در جزئياتي نظير خريد لباس براي تيم هاي ورزشي نيز اين نگاه توجه و تمرکز کامل بر توانمندي هاي داخل کشور رعايت شده است.

در پرتو همين سياست هاست که هم اکنون مي توان با افتخار اعلام کرد در چهار ماه اول سال ٩٥، علاوه بر تامين هزينه ها و پيش بردن طرح هاي توسعه اي اقتصادي، فقط در يک قلم هزار ميليارد تومان از بدهي هاي شرکت به بانک ها که در سال هاي گذشته، هزينه مالي سنگيني را به شرکت تحميل مي کرد، بازپرداخت شده است. در همين فرصت از خانواده بزرگ صنعت مس و مردم مناطق ذي نفع و مقامات و مسئولان اين مناطق به خاطر همراهي و همدلي شان صميمانه تشکر مي کنيم و اميدواريم صنعت مس ايران مانند گذشته در جايگاه صنعتي پيشرو و کارآمد و نماد اقتصاد ايراني قرار گيرد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۲۳
کد مطلب: 33545
 
مرجع : روزنامه شرق