نماینده مردم ورزقان در مجلس:

پاداش 7.5 میلیارد ریالی به هیأت مدیره با توجیه زیان ده بودن مس سونگون سنخیت ندارد

خبرگزاری فارس , 10 مرداد 1395 ساعت 12:46

نماینده مردم شهرستان ورزقان در مجلس پاداش 7.5 میلیارد ریالی به هیأت مدیره مس سونگون را با وجود اعلام اینکه معدن مس سونگون ضرر می دهد، قابل قبول نیست.


به گزارش ماین نیوز، رضا علیزاده اظهار داشت: مسؤولانی که باعث تعطیلی طرح های توسعه مس سونگون ورزقان شده اند باید از مردم این شهرستان عذرخواهی کنند.

وی افزود: فعالیت شرکت ملی مس در ورزقان رویکرد صحیح ندارد و درباره نحوه نگرشی که به شهرستان دارد، اعتراض داریم.

علیزاده گفت: سه سال قبل هزینه های هنگفتی برای اجرای طرح های توسعه در مس سونگون اعم از ایجاد کارخانه ذوب و پالایش مس و... هزینه شده که در طول این مدت به تعطیلی کشانده و با برنامه های مختلف دست به فروش کنسانتره خام از معدن کرده و فرصت های توسعه و شغلی را از بین بردند.

وی با انتقاد شدید از خام فروشی مس سونگون (کنسانتره مس) اظهار داشت: از مدیران و مسؤولان مس می خواهیم که به رویه صحیح برگشته و زمینه برای اشتغال ده ها هزار شغل به جوانان شهرستان و استان را فراهم آورند و سریعا کارخانجات ذوب، پالایش مس و کارخانجات پایین دستی را در شهرستان راه اندازی کنند.

علیزاده با اشاره به گفته مسؤولان مس سونگون که مس سود ندارد و ضرر می کند، افزود: اگر در خام فروشی مس 20 تا 50 درصد هم سود بماند، ایحاد فرصت های شغلی به خام فروشی مس ارجحیت دارد.

نماینده مردم ورزقان در مجلس ادامه داد: اگر معدن مس سونگون ورزقان سود نمی کند و ضرر می دهد، هیأت مدیره شرکت مس آذربایجان درخصوص پرداخت 7.5 میلیارد ریالی پاداش به هیأت مدیره چرا مردم را توجیه نمی کنند و این امر افکار عمومی را جریحه دار کرده و باعث سلب اعتماد مردم شده است.

به نظر می رسد دست های پشت پرده بعد از گذشت نزدیک به 30 سال هنوز نمی خواهند عواید حاصل از فعالیت های این مجتمع عظیم معدنی عاید استان و شهرستان های منطقه شود، مطمئناً این نقل و انتقال تحول و توسعه های سازنده ای را از همه جهات بخصوص از بابت اقتصادی برای منطقه به دنبال خواهد داشت و حتی با توجه به پیش بینی هایی که در مورد ذخایر این مجتمع معدنی می شود، می تواند تامین کننده مواد مورد نیاز صنایع پایین دستی کشور در حوزه مواد استخراجی باشد و حتی مرزها را درنوریده و به بازارهای جهانی وارد شود.

امیدواریم وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی این امر با دید فراجناحی و سیاسی زمینه بهره مندی مردم منطقه و به خصوص خود ورزقان را از عواید حاصل از این مجتمع عظیم معدنی را فراهم آورد.

*معدن مس سونگون، معدنی روباز و بزرگ
مس سونگون در 130 کیلومتری شمال شرقی شهر تبریز، 40 کیلومتری فاصله هوایی شمال غرب اهر و 30 کیلومتری شمال ورزقان واقع شده است، معدن مس سونگون بر روی کمربند جهانی مس موسوم به کمربند آلپ-هیمالیا قرار دارد.

این طرح در یک منطقه کوهستانی با متوسط ارتفاع 2 هزار متر بالای سطح دریا واقع شده و در شمال باختری ایران بر روی کمربند ماگمایی البرز- آذربایجان قرار دارد.
معدن مس سونگون در واقع یک معدن روباز بزرگ بوده که دومین معدن بزرگ ایران از نظر مقدار ذخایر است، اما به دلیل شرایط توپوگرافی معدن کاری در این منطقه سخت بوده که ذخیره و عیار بسیار مطلوب، این سختی را آسان کرده است.

کل ذخیره قابل استخراج معدن که تاکنون اکتشاف شده، 420 میلیون تن با عیار خاک معدن 0.65 درصد است، هر سال 14 میلیون تن خاک در مجتمع سونگون فرآوری می شود و با این شرایط حداقل 30 سال ذخیره معدن برای استخراج و فرآوری کافی پیش بینی می شود، ولی ذخیره معدن مطمئناً بیشتر از این است و با اکتشافات جدید بیشتر خواهد شد.

با توجه به اکتشافات انجام گرفته و براساس اطلاعات منتشر شده، ذخیره احتمالی این معدن بیش از یک میلیارد تن و ذخیره قابل استخراج آن حدود 800 میلیون تن برآورد شده که در مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن در محدوده کانسار سونگون حدود 1،9 میلیارد تن سنگ مس با عیار 67 درصد است.

کنسانتره مس که ذوب می شود 28 درصد مس، 32 درصد گوگرد و 24 درصد آهن دارد. گوگرد موجود در اثر ذوب کنسانتره به گاز SO2 تبدیل می شود که اگر در حجم زیاد وارد فضا شود، باعث مشکلات زیست محیطی می شود، به همین دلیل کارخانه اسید سولفوریک با ظرفیت سالانه 750 هزار تن در برنامه مسؤولان این مجتمع قرار دارد که محصول نهایی باارزشی بوده و باعث حفظ امنیت محیط زیست می شود.

پروژه دیگر، پالایشگاه کارخانه ذوب است که مس تولید شده در واحد ذوب را پالایش الکترولیزی کرده و به مس 99.99 درصد تبدیل می کند.

کارخانجات متعددی در کنار کارخانه ذوب باید تاسیس شود، از جمله کارخانه اکسیژن تا بتواند اکسیژن لازم برای کارخانه ذوب را تامین کند.

در مجتمع مس سونگون حدود 3 هزار نفر مستقیما کار می کنند، با راه اندازی فازهای بعدی مجتمع این عدد به 10 هزار نفر خواهد رسید که اشتغالزایی غیرمستقیم این مجموعه را نیز باید به اعداد فوق اضافه کرد.


کد مطلب: 33478

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/33478/پاداش-7-5-میلیارد-ریالی-هیأت-مدیره-توجیه-زیان-ده-بودن-مس-سونگون-سنخیت-ندارد

ماین نیوز
  http://www.minews.ir