گروه صنایع معدنی فولاد
 
آيا شرايط مساعد براي دستيابي به توليد ۵۵ ميليون تني فولاد وجود دارد؟
گروه صنایع معدنی >فولاد - مازاد عرضه فولاد در حال حاضر چه در عرصه بين المللي و چه در عرصه داخلي به چالش بزرگي در اين صنعت تبديل شده است که به گفته کارشناسان دليل اصلي آن سايه سنگين رکود به ويژه در بخش هاي اصلي همچون مسکن است که يکي از بازارهاي پرمصرف فولاد به شمار مي رود و معضل شکاف عرضه و تقاضا در بازار فولاد را تشديد کرده است. اين در شرايطي است که صنايع وابسته به صنعت فولاد از قبيل راه آهن، کشتي سازي، خودرو، صنايع نفت، گاز و پتروشيمي و... با رکود مواجه هستند که اين امر خود تشديد رکود در بازار فولاد را به دنبال دارد. از اين رو کارشناسان معتقدند رکود بخش هاي مختلف اقتصادي در داخل و خارج، توليد فولاد را نشانه گرفته است.
به گزارش ماین نیوز، در اين بين، طبق آمارهاي منتشر شده، ميزان توليد فولاد ايران در سال 94 بيش از 16 ميليون و 800 هزار تن بوده است در حالي که ظرفيت توليد فولاد 22 ميليون تن در سال بوده است. اين در شرايطي است که به گفته مهدي کرباسيان رئيس هيات عامل ايميدرو توليد فولاد بايد 5/ 2 برابر افزايش يابد. کرباسيان معتقد است بهتر است بپذيريم که ايران هنوز به توليد فولادهاي ساختماني نظير انواع تيرآهن، ميلگرد و ورق نياز دارد؛ چراکه هنوز بسياري از زير ساخت ها در کشورمان ايجاد نشده و بخش بزرگي از روستاها و مناطق شهرنشين کشور نياز به مقاوم سازي و نوسازي دارند، از اين رو نياز است تا 55 ميليون تن فولاد در کشور به توليد برسد که اين رقم مي تواند تنوعي از انواع فولاد را در خود جاي دهد.

کسري تراز مواد اوليه فولاد

اين پيش بيني در حالي صورت گرفته که کارشناسان معتقدند اگر قرار باشد در افق ۱۴۰۴ حدود ۵۵ ميليون تن فولاد توليد شود بايد در حدود ۱۳۵ ميليون تن سنگ آهن برداشت و از آن ۸/ ۱۴ ميليون تن سنگ آهن دانه بندي، ۲/ ۷۷ ميليون تن کنسانتره و ۷۲ ميليون تن گندله توليد کرد. اين در شرايطي است که طبق آمارهاي رسمي هم اکنون ظرفيت استخراج سنگ آهن در ايران ۴۰ ميليون تن، کنسانتره ۲۴ ميليون تن، گندله ۲۲ ميليون تن و آهن اسفنجي ۱۸ ميليون تن است.

از سويي به تازگي برآوردهاي انجام شده توسط کارشناسان نشان داده، براي رسيدن به ظرفيت توليد ۵۵ ميليون تن فولاد در سال ۱۴۰۴، بايد 6 ميليون تن قراضه پايه آهني براي کارخانه هاي داخلي تامين شود. ضمن اينکه اکنون بين 5/ 2 تا 7/ 2 ميليون تن مصرف آهن قراضه در ايران وجود دارد و با توجه به کاهش منابع قراضه و نياز به واردات بايد توجه خاصي به زيرساخت بنادر براي تخليه قراضه انجام شود. با اين اوضاع به نظر مي رسد همچنان وابستگي به واردات مواد اوليه در صنعت فولاد کشور وجود دارد.
حال پرسشي که در اين زمينه مطرح مي شود اين است که آيا امکان دسترسي به اين اهداف در شرايطي که بازار بيش از آنکه دغدغه توسعه داشته باشد در پي حفظ شرايط موجود است، وجود دارد يا خير. کارشناسان صنعت فولاد بر اين باور هستند در شرايط کنوني قبل از انجام پروژه هاي فولادي، بايد بررسي هاي اقتصادي به صورت دقيق انجام شود، زيرا در شرايطي که بازار فولاد در سطح جهاني محدود شده و در مقابل در عرصه داخلي نيز علاوه بر رکود، ارقام نشان دهنده ميانگين پايين مصرف هر ايراني است (در حال حاضر ميانگين مصرف فولاد در ايران حدود 200 کيلوگرم/ نفر است)، قطعا تقاضا براي اين ميزان از عرضه فولاد وجود نخواهد داشت. به گمان کارشناسان اگر عدد نماگر مصرف فولاد در ايران افزايش نيابد، با مشکل جدي در اين صنعت مواجه خواهيم شد. از سوي ديگر به گفته کارشناسان در حال حاضر شرايطي به وجود آمده که ظرفيت هاي مازاد فولاد خواه نا خواه متوقف خواهد شد؛ چراکه بازار جهاني فولاد محدود شده است. از اين رو مي توان به وضع قوانين جديد و سياست هاي محدود کننده و حمايتي، گزارش هاي مربوط به اعمال عوارض حمايتي و ضددامپينگ اشاره کرد که صادرات را براي توليد کننده فولاد مشکل تر از قبل ساخته است. بنابراين توسعه طرح هاي فولادي و افزايش ظرفيت توليد داخلي، شرايط مازاد عرضه در اين بازار را تشديد خواهد کرد.

دو موضوع مهم در توليد فولاد

رضا زائر حيدري، تحليلگر بازار فولاد و مواد اوليه در اين باره مي گويد: با توسعه صنعت فولاد مخالف نيستم، اما به نظر مي رسد که اين توسعه بايد هوشمندانه و با نگاه اقتصادي صورت گيرد. زائر حيدري بر اين باور است در شرايطي که کشورهاي دنيا در حال کنترل ظرفيت توليد، ايجاد موازنه در مصرف، توليد و صادرات - واردات و از طرفي به دنبال سياست هاي محدود کننده واردات هستند، اين موضوع شرايط را در آينده متفاوت تر از حال خواهد کرد. وي ادامه مي دهد: تغيير شرايط در سطح دنيا اين پالس را به ما مي دهد که ما نيز بايد در نگرش هايمان بازنگري کنيم؛ چراکه در زمينه دسترسي به بازارها با محدوديت بيشتري مواجه مي شويم و در آن زمان بايد مکانيزم هاي فروش جديدي را در نظر بگيريم. اين کارشناس صنعت فولاد همچنين با اشاره به توليد فولاد در کشور، مي گويد: در توليد فولاد 2 موضوع اهميت زيادي دارد که قبلابه آن توجه نشده است؛ نخست هزينه توليد است و دومين مساله نوع محصول است، يعني توليد محصولي که قابليت رقابت در بازارهاي خارجي را داشته باشد.

الزامات توليد 55 ميليون تني

در شرايط کنوني عدد و تناژ توليدي اهميت زيادي ندارد.بلکه موضوع مهم اين است که فرآيند توليد فولاد بايد سود آور باشد؛ چراکه در غير اين صورت روند توليد کارخانه دير يا زود متوقف خواهد شد.با اين حال کارشناسان راهکارهاي برون رفت از رکود صنعت فولاد را شامل افزايش صادرات، فعال کردن پروژه هاي عمراني، کاهش نرخ سود بانکي، حمايت از توليد داخل، نياز به راهبرد مناسب داخلي و مديريت قوي براي جلوگيري از تشديد رکود و همچنين جلوگيري از واردات مي دانند، اما پيش بيني مي شود اگر توليد فولاد در سال ۲۰۱۶ کاهش نيابد، افزايش قيمت را هم تجربه نخواهد کرد.

با توجه به اينکه قرار است تا سال ۱۴۰۴ ظرفيت توليد فولاد ايران به ۵۵ ميليون تن برسد و طرح هاي زنجيره توليد فولاد در زمينه هاي توليد سنگ آهن، کنسانتره، گندله، آهن اسفنجي و شمش در کشور به تدريج قرار است به بهره برداري برسند، آيا ايران مي تواند ظرف هفت سال آينده تمامي نيازهاي توليد صنعت فولاد را از داخل کشور براي افزايش توليد برآورده کند يا واردات مواد اوليه براي توليد فولاد در سال هاي پيش رو از توليد داخلي سبقت مي گيرد؟
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۳۸
کد مطلب: 33453
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد