گروه معادن
 
ماین نیوز گزارش می‌دهد:
چالش جالب سرقینی و شکوری بر سر حمایت از بخش معدن
سرقینی: برای صادرات مواد معدنی کف نمی‌زنیم/شکوری: این کار گناه است
گروه معادن - بخشی از نشست مشترک صبح امروز معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت، مدیران سازمان جنگل‌ها و مدیران سازمان محیط زیست با روسای خانه معدن استان‌های کشور به چالش و مجادله جالب دو نفره بین جعفر سرقینی و بهرام شکوری اختصاص یافت و غلامرضا حمیدی انارکی نیز در بین این چالش توضیحاتی را ارائه کرد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، در این مباحثه جالب ابتدا بهرام شکوری عضو هیات مدیره خانه معدن ایران گفت: هدف فعالان بخش معدن این است است که هم این حوزه توسعه یابد و هم اینکه صنایع معدنی و زنجیره ارزش در بخش معدن توسعه و تکمیل یابند. قانونگذار هم بر این مبنا عنوان کرده که بخشی از حقوق دولتی به بخش معدن برگردد و صرف توسعه این بخش شود اما متاسفانه در عمل این اتفاق نمی‌افتد نمی‌شود. چرا عنوان نمی‌کنیم که هزینه موردنیاز برای توسعه و تکمیل زنجیره ارزش در هر معدن از محل حقوق دولتی پرداختی همان معدن تامین شود. این خیلی بهتر از اینکه حقوق دولتی معادن به دولت پرداخته شود و دوباره متوقع باشیم که دولت از محل این منابع برای توسعه صنایع معدنی هزینه کند. باید کمک کنیم که قانونگذار این بخش از قانون را اصلاح کرده و منابع حاصل از دریافت حقوق دولتی معادن صرف توسعه همین بخش شود.

وی افزود: از سوی دیگر شاهد این هستیم که بخش معدن از تسهیلات پرداختی دولت بی نصیب مانده است. این در حالیست که نهادی مانند صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی باید تقویت شود تا بتواند از بخش خصوصی حمایت کند به ویژه آنکه هم‌اکنون از بخش خصوصی آقای بهرامن عضو هیات مدیره صندوق است اما متاسفانه صندوق بودجه کافی را برای حمایت از بخش خصوصی معدن در اختیار ندارد.

شکوری توضیح داد: واقعیت این است که کار معدنکاران در مقایسه با سایر بخش‌های زنجیره ارزش افزوده این حوزه پرزحمت‌تر است و شما نباید زحمت فعالان این حوزه را با عناوینی مانند خام‌فروشی از بین ببرید. اگر معدنکاران محصول خود را صادر می‌کنند، به این دلیل است که همه فعالان اقتصادی دنبال درآمد هستند. باید دید ریشه صادرات مواد معدنی چیست. اگر ریشه آن قیمت مناسب است باید در بازار داخلی به معدنکاران قیمت مناسب داده شود که در این صورت هیچ‌یک از معدنکاران اقدادم به صادرات نخواهند کرد. اما خودتان بهتر می‌دانید یک فولادساز سنگ آهن را با قیمت پایین می‌خرد، پول آن‌را یک سال بعد می‌دهد و ... آقای سرقینی اگر خودتان جای ما بودید به بازار داخلی محصول می‌فروختید؟ باید ریشه‌ای این مسائل حل شود و در این صورت هیچ‌یک از معدنکاران محصول خود را صادر نخواهند کرد.

در ادامه جعفر سرقینی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: ما اعلام کردیم که معافیت مالیاتی صادرات مواد معدنی خام لغو شود اما صادرات این مواد را محدود یا ممنوع نکردیم. ما فقط برای صادرات مواد معدنی خام کف نمی‌زنیم. در پاسخ به آقای شکوری باید بگویم که اگر خودم را جای شما بگذاریم با این شرایط محصولم را به خریدار خارجی می‌فروشم که مزیت بیشتری هم برای من خواهد داشت. بنابراین در حالت عادی و برخورداری از معافیات مالیاتی صادرات هر تولیدکننده‌ای ترجیح می‌دهد محصول خود را به خارج بفروشد اما ما به عنوان دولت باید حواسمان باشد که تولیدکننده داخلی را در مقابل خریدار خارجی تنها نگذاریم.

در پاسخ به این اظهارات شکوری گفت: چون شما چندین بار این مساله را مطرح کردید مجبورم توضیح بدهم. بهتر است از زاویه دیگری به این موضوع نگاه کنیم. اگر در داخل سنگ آهن نداشتیم، فولادسازان باید سنگ آهن موردنیاز خود را از هند به قیمت جهانی می‌خریدند و هزینه‌های حمل آن را هم می‌پرداختند و در بنادر ترخیص می‌کردند و درب کارخانه خود با قیمت جهانی تحویل می‌گرفتند. امروز که فولادسازان سنگ آهن موردنیاز خود را از معدنکاران نزدیک خود تحویل می‌گیرند با قیمتی این سنگ آهن را خریداری می‌کنند؟ حرف ما این است که اگر فولادسازان سنگ آهن را با قیمت مناسب خریداری کنند می‌توانند هزینه حمل آن را بین خودشان تقسیم کنند و در این شرایط هم معدنکار محصول خود را با قیمت بالاتر از قیمت جهانی می‌فروشد و معافیت مالیاتی هم برایش جذابیتی ندارد و هم اینکه فولادساز می‌تواند سنگ آهن را ارزانتر از قیمت جهانی بخرد. اما متاسفانه توجهی به این فرمول ساده نشده است.

در ادامه سرقینی گفت: خانه معدن بررسی کند اگر یکی از کشورهای صادرکننده سنگ آهن مالیات ویژه روی صادرات سنگ آهن خود نداشت، همین امروز همه محدودیت‌ها را برمی‌داریم. هند روی صادرات سنگ آهن خود 30 درصد و استرالیا روی صادرات سنگ آهن خود مالیات ویژه گذاشته است.

شکوری در پاسخ گفت: خواهش می‌کنم این موارد را با هم مقایسه نکنید، چرا که هم وزن یکدیگر نیستند. در این کشورها وام 5 درصد هم به بخش خصوصی می‌دهند. بدون هم وزن کردن کشورها مقایسه آنها با یکدیگر اشتباه است.

در ادامه غلامرضا حمیدی انارکی، دبیر خانه معدن ایران گفت: 10 سال پیش به ابتکار خانه معدن ایران، معاونان معدنی بعد از انقلاب در مراسمی دور جمع هم شدند. در آن مراسم پیشنهاد شد که سنگ آهن از کشور صادر شود و برای فولادساز داخلی هم قیمتی تعیین شود و ما 10 درصد زیر آن قیمت سنگ آهن را بفروشیم. در این صورت اگر سنگ آهن موردنیاز فولادسازان تامین نشد، آن‌وقت سنگ آهنی‌ها تنبیه و جریمه شوند. متاسفانه توجهی به این پیشنهاد خوب نشد. حق نیست که زیان یک فولادساز به معدنکار تحمیل شود. آقای سرقینی شما در این زمینه مسئولیت دارید که درست هدایت و رهبری کنید.

سرقینی در پاسخ گفت: ما هم محدودیت و ممنوعیت روی صادرات سنگ آهن نگذاشتیم و کف نزدن ما برای صادرات مواد معدنی خام هم اشکالی ندارد.

شکوری در پاسخ گفت: چرا اشکال ندارد، اشکال دارد. اگر کف نزنید گناه است، چون معدنکاران هم زحمت می‌کشند و باید تشویق شوند.

گزارش از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : شنبه ۲ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۱۲
کد مطلب: 33375