گروه صنایع معدنی فولاد
 
لنکرانی در گفت‌وگو با ماین نیوز تشریح کرد:
جزئیات موافقت‌نامه جدید ایریتک با اس‌ام‌اس
باید به سمت فولاد خودرو برویم/قانون شرکت پروژه‌ها درست اجرا نمی‌شود
گروه صنایع معدنی >فولاد - عضو هیات مدیره شرکت ایریتک و مشاور مدیرعامل این شرکت در بیشتر پروژه‌ها این شرکت اظهار کرد: در ایران منابع مالی با حمایت و ضمانت دولت دریافت می‌شود. این در حالی است که در بسیاری از کشورها چنین چیزی وجود ندارد. متاسفانه این موضوع تنها به این دلیل رخ می‎دهد که اقتصاد ما ضعیف است و شرکت‌های ایرانی هنوز رتبه‌بندی نشده‌اند.
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، سیدموسی آقایی لنکرانی افزود: ایریتک و گروه اس‌ام‌اس موافقت‌نامه‌ جدیدی را با یکدیگر امضا کرده‌اند. کار به این صورت است که بخشی از کارها را ما در ایران و بخشی دیگر را اس‌ام‌اس در ایتالیا انجام می‌دهد تا بتوانیم بانکی را در ایتالیا متقاعد کنیم به شرکتی در ایران به دلیل اعتبار خود و سهامدارانش تسهیلات ارائه دهد.

به گفته وی، ما برای انجام این کار با اس‌ام‌اس همکاری کرده و در کنار آن با بانک‌های خارجی هم مذاکره داشته‌ایم که خوشبختانه تا حدودی به اهداف خود نزدیک شده‌ایم بطوریکه بتوانیم برای تعدادی از پروژه‌ها وام بگیریم. البته در همین رابطه برخی مسائل سیاسی وجود دارد که لازم نمی‌بینیم به آنها ورود پیدا کنم.

خبرنگار ماین نیوز با سیدموسی آقایی لنکرانی، عضو هیات مدیره شرکت ایریتک و مشاور مدیرعامل این شرکت در بیشتر پروژه‌ها گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

کمی درباره فعالیت خود در شرکت ایریتک توضیح دهید.

نزدیک به 10 سال است در شرکت ایریتک حضور داشته و مدیریت پروژه آماک و ان‌جی‌ال خارک را بر عهده داشتم. از سوی دیگر سال‌ها در سمت رئیس هیات مدیره فولاد مبارکه و فولاد خوزستان و ذوب آهن حضور داشتم و در زمان وزارت آقای محلوجی سمت معادن وزیر در وزارت صنایع و معادن را عهده‌دار بودم. زمانی که به ایریتک برگشتم و در کنار مهندس همت کار را به عهده گرفتم، چند پیشنهاد به ایشان ارائه دادم. یکی از پیشنهادها این بود که دیگر به دنبال تامین منابع فاینانس از طریق دولت نباشیم زیرا با تغییرات صورت گرفته، بعید است بتوانیم پروژه‌ها را به این شکل جلو ببریم. از سوی دیگر با توجه به ارتباط بنده با گروه اس‌ام‌اس، پیشنهاد تشکیل شرکت پروژه را مطرح کردم تا به جای فاینانس‌های دولتی دنبال پراجکت فاینانسینگ باشیم که خوشبختانه پذیرفته شد. در نتیجه 8 پروژه در دستورکار قرار گرفت تا از این طریق انجام گیرد.

نظر شما در مورد استفاده از فولادهای آلیاژی چیست؟

نظر کلی من این است که در ایران دوران فولادهای ساختمانی و عمومی مانند ورق، میلگرد و تیرآهن به پایان رسیده است و کشور باید به سوی سطح بعدی فولادها یعنی فولادهای آلیاژی و خاص حرکت کند. فولاد یکی از پیچیده‌ترین دنیاها را در میان فلزات در اختیار دارد و شاید اگر بگوییم هزاران هزار نوع فولاد برای مصارف مختلفی همچون پزشکی، کشتی، هوافضا در دنیا وجود دارد حرف نادرستی نزده باشیم. ما برای رسیدن به این مسیر نیازمند تلاش‌های بسیار هستیم اما پیشنهاد من به گروه اس‌ام‌اس این بود که به دنبال فولادهایی با سطح بالا مانند فولادهایی برای لوله‌های نفت و گاز حرکت کنیم. البته نظر شخصی من حرکت به سمت فولادهای خودرو است زیرا فولاد برای خودرو خیلی ارزشمند است. علاوه بر بدنه خودرو، قطعات فولادی که در زیر خودرو استفاده می‌شوند فولادهای خاص و گران‌قیمت هستند.

آیا شما این پیشنهاد را با اس‌ام‌اس مطرح کرده‌اید تا در این حوزه با ایریتک همکاری داشته باشید؟

بله، البته این پیشنهاد اولیه است، اما یک سری پروژه وجود دارد که در حال حاضر نمی‌توان درباره جزئیات آنها اطلاع‌رسانی کرد. باید با شرکت‌ها یا سازمان‌هایی که مایل هستند، صحبت کرده و نظر آنها را جلب کنیم.

وضعیت فاینانس پروژه‌ها به چه صورت است. آیا پیشنهاد بر این است که ایریتک خودش فاینانس را انجام دهد؟

بله ما به دنبال این موضوع هستیم تا این کار نیز انجام شود زیرا ما در ایران پراجکت فایننانسینگ نداریم. در واقع همیشه در ایران منابع مالی با حمایت و ضمانت دولت دریافت می‌شود این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دنیا چنین چیزی وجود ندارد. متاسفانه این موضوع به این دلیل رخ می‌دهد که اقتصاد ما ضعیف است و هنوز شرکت‌های ایران رتبه‌بندی نشده‌اند. به همین دلیل تمام وام‌ها سیاسی می‌‌شوند اما وامی که به اعتبار یک سازمان دریافت شود راه طولانی دارد اما در هر صورت باید این مسیر طی شود.

ایریتک به چه صورت می‌خواهد در این حوزه پیشقدم شود؟

ایریتک و اس‌ام‌اس با یکدیگر موافقت‌نامه‌ جدیدی را امضا کرده‌اند. کار به این صورت است که بخشی از کارها را ما در ایران و بخشی دیگر را اس‌ام‌اس در ایتالیا انجام می‌دهد تا بتوانیم بانکی را در ایتالیا متقاعد کنیم به شرکتی در ایران به دلیل اعتبار خود و سهامدارانش تسهیلات ارائه دهد اما متاسفانه قانونی که در ایران و اوایل ریاست جمهوری آقای روحانی به اسم شرکت پروژه‌ها تصویب شد به درستی اجرا نمی‌شود زیرا شرکت پروژه، شرکتی است که با گذشت زمان کار پروژه را انجام داده و در همین زمان به دنبال وام و تسهیلات می‌رود نه آنکه از ابتدا بخواهد کار را با وام آغاز کند. ما برای انجام این کار با اس‌ام‌اس همکاری کرده و در کنار آن با بانک‌های خارجی نیز مذاکره داشته‌ایم که خوشبختانه تا حدودی به اهداف خود نزدیک شده‌ایم بطوریکه بتوانیم برای تعدادی از پروژه‌ها وام بگیریم. البته در همین رابطه برخی مسائل سیاسی وجود دارد که لازم نمی‌بینیم به آنها ورود پیدا کنم.

آیا به دنبال این هستید تا با یک بانک ایتالیایی کار را انجام دهید؟

بله، البته بانک‌های ایتالیایی نمایندگی می‌کنند. در واقع در چنین موضوعاتی سندیکای بانک‌ها تشکیل و وارد پروژه می‌شوند.

متاسفانه ساچه پروژه آلومینیوم المهدی را ضمانت می‌کند اما پول آن باز نمی‌گردد به همین دلیل در حال حاضر بسیار از این موضوع ناراحت هستند، آیا شما در جریان این موضوع قرار دارید؟

بله، متاسفانه این پروژه وثیقه بود. این پروژه به زمان آقای محلوجی باز می‌گردد اما چون این پروژه نزد ساچه وثیق بود ما حق فروش آن‌را نداشتیم. در نتیجه از دیدگاه بین‌المللی می‌تواند اعتبار کشور را خدشه‌دار کند. در واقع این اقدام نوعی خیانت در امانت است. برخلاف آنچه که صحبت می‌کنیم در دنیا و در حوزه تجارت زمانی که یک قرارداد بسته می‌شود، همیشه بر پایه صداقت و اعتماد خواهد بود. در نتیجه هیچگاه نباید اعتماد را خدشه‌دار کرد.

نخست وزیر ایتالیا اظهار کرد درصورتی که هیچکدام از بانک‌های ایتالیایی نیایند بانک توسعه ایتالیا در پروژه‌ها ورود پیدا می‌کند. آیا مشکل به این شکل حل خواهد شد؟

به نظر من با چنین اقداماتی مشکل حل نخواهد شد. بانک اچ‌اس‌بی‌سی به آقای کری اعلام کرد به دلیل کار با ایران میلیاردها دلار جریمه شده است. حال اگر ارتباطات سیاسی هم برقرار شود برقراری مجدد ارتباطات بانکی به این سادگی و سرعت نخواهد یود. در واقع نمی‌توان به زور بانک‌ها را وارد ایران کرد. این اقدام نیازمند صرف زمان خواهد بود.

چه شرایطی باید فراهم شود تا این بانک‌ها نیز وارد ایران شوند؟

شرایط برای اینکه بانک‌ها وارد ایران شوند، 2 فاکتور مهم را در بر می‌گیرد. یا باید به عنوان فاینانسور وارد ایران شوند و یا با عنوان سرمایه‌گذاری وارد پروژه‌ها شوند. در حال حاضر برای فاینانس‌ها مدارک در سطح بین‌المللی پوشش لازم را نمی‌دهد. در واقع تضمینی که با تحریم از بین رفته هنوز کامل نشده است. یک جمله‌ای در موافقت‌نامه برجام وجود دارد که اینطور می‌گوید، چنانچه به مدت 8 سال اتفاقی بیفتد که نشان دهد ایران به دنبال انرژی هسته‌ای است، تمام توافق‌ها لغو می‌شود. حال سوال این است اگر در سال ششم این اتفاق رخ دهد، آنهایی که از امروز سرمایه‌گذاری می‌کنند جزو کدام دسته خواهند بود. البته 15 سال از پسابرجام به بعد هر اتفاقی که رخ دهد دیگر غیرقابل برگشت خواهد بود. حال بانک‌ها می‌گویند در صورتی که به ایران وام بدهیم و چنین اتفاقی رخ دهد آیا تحریم‌های جدید مشمول سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته می‌شود یا خیر. البته در این میان موضوعات سیاسی و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز وجود دارد که تاثیر زیادی بر این موضوع خواهد داشت.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : شنبه ۹ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۳۹
کد مطلب: 33361