گروه معادن
 
آفریقای جنوبی در آستانه اعتصابی دیگر
گروه معادن - باز هم به میانه‌های ماه ژوئیه رسیدیم و زمان داستان تکراری اعتصاب در معادن افریقای جنوبی فرا رسید. این بار، شرکت‌های معدنکاری پلاتین خود را آماده اعتصاب‌های جدیدی می‌کنند. مهم‌ترین برداشتی که می‌توان از این وضعیت کرد، ناآرامی‌های کارگری است.
به گزارش ماین نیوز، هفته گذشته، شرکت‌های معدنکاری فلز قیمتی پلاتین و اتحادیه‌های کارگری (که نماینده اعضای خود هستند)، به مذاکره نشسته و تلاش کردند به یک توافق برسند. امیدواری آنها برای توافق از آن رو بود که بتوانند از اعتصاب‌های مشابه سال‌های گذشته و به‌ویژه سال ۲۰۱۴م جلوگیری کنند.

در آن سال، در اعتصاب گسترده‌ای که از سوی اتحادیه کارگران معدن و همچنین اتحادیه ساختمانی هدایت می‌شد، ۳ شرکت بزرگ تولیدکننده پلاتین افریقای جنوبی (امپلاتز، ایمپلاتز و لونمین) مجبور شدند ۷۰هزار شغل را در شرکت‌های خود تعدیل کنند. اعتصاب، ۲۱ هفته طول کشید، ۲۴میلیارد رند (واحد پولی افریقای جنوبی) به بخش معدن این کشور زیان وارد کرد و میزان تولیدات پلاتین هم ۱/۳میلیون اونس (حدود یک سوم تولید جهانی) کاهش یافت.

چالش جدید معدنکاران پلاتین
افریقای جنوبی و روسیه، روی هم رفته حدود ۸۰درصد از پالادیوم و ۷۰درصد از پلاتین جهان را تولید می‌کنند که به‌طور عمده برای پاکسازی گازهای انتشاری خودروها به کار می‌روند. رویترز گزارش کرده ۲ اتحادیه کارگری دخیل در مذاکرات هفته گذشته خواستار آن بوده‌اند که دستمزدها تا ۵۶درصد و ۲۰درصد افزایش یابد. آنها دلیل درخواست خود را حفظ سطح زندگی برای کارگران معدنی عنوان کرده‌اند. اما نکته اینجاست که حتی افزایش ۲۰درصدی حقوق کارگران به معنای آن است که رشدی ۶/۱ درصدی فراتر از نرخ تورم را تجربه خواهند کرد. این وضعیت، مخالفت معدنکاران را در پی داشته است. شرکت‌های معدنی عنوان کرده‌اند توانایی چنین افزایش پرداختی را ندارند. آنها گفته‌اند علاوه بر آنکه مجبور شده‌اند میزان سرمایه سهامداران خود را در سال گذشته افزایش دهند، خواسته‌های اتحادیه‌ها هم غیرواقع‌گرایانه است. آلیس لورنز، سخنگوی شرکت ایمپلاتز می‌گوید: «ما اطمینان داریم که شرکت‌های معدنی تولیدکننده پلاتین کشور به خوبی آموزش دیده و درک خوبی از کسب‌وکار جهان و محیط چالشی آن دارند. »

مشکل کجاست؟
با این حال، اتحادیه‌های کارگری شکی ندارند بازار معدنی جهان در حال بهبود است. قیمت‌های فلزات گروه پلاتین در سال جاری میلادی، تاکنون حدود ۲۲درصد افزایش‌یافته و اتحادیه جهانی پلاتین هم چندی پیش عنوان کرد که به زودی کسری عرضه بر بازارهای جهانی سایه خواهد افکند. این موضوع که باعث افزایش قیمت‌ها خواهد شد، تا ۵ سال پیاپی ادامه خواهد یافت. چندی پیش و در گزارشی که ماین‌وب منتشر کرد، مسائل و مشکلات معدنکاری پلاتین افریقای جنوبی تشریح شد. این مشکلات عبارتند از؛ معادن پلاتین افریقای جنوبی به صورت زیرزمینی بسیار باریک هستند. این موضوع باعث شده تا هم هزینه‌های نیروی‌انسانی و هم هزینه‌های سرمایه‌ای شرکت‌های تولیدکننده بالا باشد. از طرفی به دلیل دمای بالای معادن و ازدحام نیروی‌انسانی، شرایط کاری بسیاری دشواری بر این معادن حکمفرماست.

مشکل سوم معادن پلاتین افریقای جنوبی آن است که هر ۳ شرکت تولیدکننده پلاتین این کشور ترجیح می‌دهند که معادن غیرسودآور خود را حفظ کرده و هزینه‌های آن را از محل معادن سودآور جبران کنند. اکراه آنها برای تعطیلی این معادن به دلیل فلسفه آنها برای حفظ سطح تولیدات و نگه‌داشتن سهم کنونی از تولیدات بازار است. به همین دلیل تلاش می‌کنند با وجود هزینه‌های بالا، تولیدات خود را زیاد کنند. این سیاست زیان‌های زیادی را در زمان رکود قیمتی بازار به معدنکاران تحمیل می‌کند و جبران زحمات کارگران را هم با مشکلات فراوانی روبه‌رو می‌کند.

مشکلات بی‌انتهای افریقای جنوبی
در گزارشی که چندی پیش، ماین‌وب درباره وضعیت معدنی افریقای جنوبی منتشر کرده بود، این احتمال داده شده بود که این بخش اقتصادی کشور ثروتمند قاره سیاه ممکن است شاهد تعدیل ۳۲هزار شغل دیگر هم باشد. به این صورت کل مشاغل معدنی افریقای‌جنوبی به ۴۰۰هزار نفر خواهد رسید که کمترین رقم از دهه ۱۹۳۰ میلادی به بعد است. این اتفاقات اثرات «فزاینده» زیادی هم خواهد داشت که به دیگر بخش‌های اقتصادی هم ضربه می‌زنند. در این بین، بخش‌هایی مانند حمل‌ونقل، امنیت ملی، بانکداری و صنعت بیشترین ضربه‌ها را از رکود معدنی خواهند خورد. در حال حاضر، درآمدهای معدنی، حدود نیمی از آورده‌های ارزی افریقای جنوبی را شامل می‌شود اما مشکلات افریقای جنوبی به همین جا ختم نمی‌شود. سال گذشته، موسسه مطالعاتی فرایزر کانادا در گزارش سالانه خود، کشور نلسون ماندلا را از فهرست ۱۰مقصد اصلی سرمایه‌گذاری‌های معدنی قاره افریقا خارج کرد. بر این اساس جایگاه جهانی این کشور هم با ۱۱پله سقوط به ۶۷ جهانی رسید.

با این حال، مشکلات بخش معدن افریقای جنوبی ناشی از مسائل اقتصادی گسترده‌تری است. رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۱۴م (سال اعتصاب بزرگ معدنی) به کمترین سطح ۵ساله خود رسید. هر چند این وضعیت تا حدی ناشی از رکود موجود در بازارهای معدنی جهان بود اما دلیل اصلی را باید در اعتصاب کارگران (بخش‌های مختلف و به‌ویژه طلا و پلاتین) جست‌وجو کرد. اعتصاب‌ها باعث شد تولید ناخالص داخلی این کشور ۱/۵درصد کاهش پیدا کند. ضمن آنکه در اعتصابات آن سال، خشونت‌ها و استفاده از سلاح‌های سرد و گرم منجر به تقابل پلیس و کارگران شد و ۳۰ نفر کشته به بار آورد.

در این میان، قطعی‌های متناوب برق هم مشکلات افریقای جنوبی را افزون کرد. زیرساخت‌ها و نیروگاه‌های زغال‌سنگی این کشور که باید برق واحدهای تولیدی را فراهم می‌کردند، در انجام وظیفه خود ناتوان ماندند تا برنامه‌ریزی‌های کسب‌وکارها را به هم بریزند. نظر کارشناسان در گزارش موسسه فرایزر هم مشکلات نیروی کار و تامین انرژی را مهم‌ترین دلایل وضعیت موجود می‌داند: «نیروی کار افریقای جنوبی بسیار سیاسی است و اتحادیه‌های کارگری قدرت بسیاری در به‌دست آوردن خواسته‌های خود دارند. آنها همواره خواستار حقوق بیشتر و بیشتری هستند اما بهره‌وری کمتر و کمتر ارائه می‌دهند». «تامین ناکافی انرژی و قوانین کارگری غیرکارا برای حل مشکلات اعتصاب کارگران، از مهم‌ترین مشکلات شرکت‌های معدنی افریقای جنوبی است. »
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ تير ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۲۸
کد مطلب: 33262
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت