گروه معادن
 
در دیدار با وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه کوناکری مطرح شد
گینه در انتظار گزارش مشاور
گروه معادن - دیدار با وزیر صنعت، معدن و تجارت آخرین مقصد سفر وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه و هیات همراه وی به ایران بود. وی در این دیدار که سه‌شنبه شب با حضور برخی معاونان مهندس محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت ازجمله رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران برگزار شد، بر توسعه هرچه بیشتر همکاری‌ها میان ایران و گینه تاکید کرد.
به گزارش ماین نیوز، بی‌شک یکی از اتفاقاتی که منجر به این تاکید می‌شد، وجود فناوری‌های معدنی در ایران بود که گینه آنها را در اختیار ندارد. در نتیجه این موضوع می‌تواند زمینه همکاری‌های هرچه بیشتر را در کنار بهره‌برداری از معدن بوکسیت گینه رقم بزند.

تایید بانک‌ها
محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در این دیدار اعلام کرد: براساس اعلام مشاور اروپایی مطالعات بروز شده تا ۲ ماه آینده تکمیل می‌شود. نعمت‌زاده گفت: گرفتن مشاور اروپایی برای مطالعات مربوط به اطلاعات معدنی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به عهده ایمیدرو گذاشته شده است. انتظار این است که گزارش تهیه شده، مورد تایید بانک‌ها قرار گیرد تا در صورت نیاز به تسهیلات، این کار با سهولت انجام شود.

وی با بیان اینکه کشورهای افریقایی برای همکاری با ایران همیشه در اولویت قرار دارند، افزود: ایران با گینه حدود ۲۵ سال قبل شرکت مشترکی را تاسیس کرد که به دلایلی این پروژه ادامه نیافت اما ما این قرارداد را تمدید کردیم. نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به سخنان وزیر معادن گینه درباره اصلاحات انجام شده در این کشور خواستار توضیحات بیشتری در این زمینه شد که وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه پاسخ داد: مجموعه قوانین معادن گینه در سال ۲۰۱۱م تدوین شد اما در سال ۲۰۱۳م با هدف همسو شدن با تحولات جهانی تجدید نظر شد. عبدل آیه‌ماگوسوبا افزود: از نظر قوانین مالیاتی به‌ویژه برای صنایع تبدیلی تدابیری اندیشیده شده و تسهیلاتی درنظر گرفته شده تا کار در شرایط بهتری انجام شود. ضمن اینکه درباره قوانین بین‌المللی اقداماتی در راستای ملاحظات زیست‌محیطی انجام شده است.

وی ادامه داد: شناسایی معادن و تهیه و ترسیم نقشه‌های معادن گینه به شکل دقیق نیز از دیگر برنامه‌هایی است که قرار شده تا ۲ سال آینده تهیه شود. نعمت‌زاده در بخش دیگری خطاب به وزیر معادن گینه گفت در ایران فعالیت‌های صادراتی از مالیات معاف است؛ آیا در گینه نیز این‌گونه است؟ که وزیر معادن گینه پاسخ داد: وقتی شرکتی برای سرمایه‌گذاری در گینه تاسیس می‌شود، بسته به میزان سرمایه‌گذاری تا چند سال از مالیات معاف خواهد بود. نعمت‌زاده افزود: در ایران نیز بسته به شرکت‌های سرمایه‌گذاری از ۵ تا ۱۳ سال از مالیات معاف هستند اما سود حاصل از فعالیت‌های صادراتی همیشه معاف است و توصیه من به شما این است که اکنون که در حال اصلاح قوانین هستید، این مسئله را نیز درنظر بگیرید.

اصلاحات قانونی
عبدل‌آیه ماگوسوبا، وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه نیز در این دیدار ضمن تشکر از طرف‌های ایرانی، اظهار کرد: خوشبختانه جلسات زیادی به منظور پویایی دوباره همکاری‌های معدنی میان هر ۲ کشور ایران و گینه برگزار شد. وی با اشاره به تاسیس شرکت مشترک بین ایران و گینه، بیان کرد: وجود چنین شرکتی به ما این اجازه را می‌دهد تا شناخت بهتری برای برقراری ارتباطات بین ۲ کشور به‌دست آوریم. به گفته وی، روز دوشنبه مذاکره خوبی با آقای کرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو داشتیم و معتقد هستیم پیشرفت‌های خوبی در بخش مطالعات امکان‌سنجی می‌توان با ایران داشت. از سوی دیگر شرکت‌های ایرانی بسیار حرفه‌ای هستند در نتیجه با توجه به این نکته فکر می‌کنیم با ایمیدرو از نظر امکان‌سنجی پیشرفت‌های خوبی را خواهیم داشت. همچنین مطالعات دو ماه آینده به ما اجازه خواهد داد از نظر تامین تسهیلات پیش‌بینی‌های خوبی انجام شود تا به اهدافی که در نظر داریم، دست پیدا کنیم.

عبدل آیه ماگوسوبا در ادامه تصریح کرد: نسبت به مطالعاتی که در ۲ ماه آینده نهایی می‌شود، اطمینان کامل داریم. اما از سویی دیگر از بانک‌هایی که تسهیلات را در اختیارمان قرار می‌دهند درخواست یک سرمایه‌گذاری مقدماتی با حمایت بیشتر دولت ایران را داریم. وی ادامه داد: همچنین از تلاش‌های گروه فنی پروژه به ویژه مقامات جمهوری اسلامی ایران که در این زمینه فعالیت داشتند بسیار سپاسگذار هستیم زیرا از نظر منابع انسانی، تجهیزات و خدمات مالی اقدامات بسیار خوبی انجام شده است. با این حال این امر نشان‌دهنده اراده قاطع برای پیشبرد اهداف این پروژه است. از طرف دیگر دولت گینه متعهد به انجام اقداماتی برای پیشبرد اهداف این پروژه است که آنها را از سال ۲۰۱۰م فراهم کرده است. وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه کوناکری در ادامه اظهار کرد: از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۰میلادی در گینه، اصلاحات عمیقی در این کشور انجام شد البته این اصلاحات تنها مربوط به حوزه‌های اقتصادی نبود بلکه در حوزه‌های امنیتی به‌ویژه برای فعالیت‌های معدنی نیز به چشم می‌خورد. به گفته عبدل آیه ماگوسوبا، این اصلاحات همزمان با فراگیر شدن بیماری ابولا بود، به همین دلیل تلاش‌های بسیاری نیاز بود، با این حال دولت موفق به ایجاد ثبات در شاخص‌های اقتصادی شد تا شرایط مناسب‌تری را برای سرمایه‌گذاران ازجمله سرمایه‌گذاران معدنی ایجاد کند. در واقع ما توانستیم در بخش معدن از طریق اصلاح چارچوب‌های قانونی، جاذبه‌های بیشتری را ایجاد کنیم. وی تصریح کرد: به هر حال در این زمینه توصیه‌های بسیاری از سوی دولت برای تغییر ساختارها و ایجاد جاذبه‌های متفاوت برای سرمایه‌گذاران معدنی، مطرح بود. وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه کوناکری افزود: آخرین تحول انجام‌شده در کشور ما انتخاب دوباره رییس‌جمهوری فعلی در دور نخست انتخابات بود، و یکی از مهم‌ترین فعالیت‌ها این بود که از ژانویه ۲۰۱۶ گروه جدیدی که بیشتر شخصیت‌هایی آن از بخش خصوصی بودند از جمله من، روی کار آمدند.

ماموریت اصلی این گروه جدید، شکوفایی دوباره اقتصاد گینه است. همچنین از سر گیری و پویایی دوباره که به این پروژه داده می‌شود در راستای شکوفایی اقتصادی است که مورد توجه دولت جدید گینه قرار دارد. ما امیدوار هستیم پیشرفت و موفقیت این پروژه پایه و اساسی برای ایجاد پویایی در روابط اقتصادی دوطرف باشد. ماگوسوبا افزود: همانطور که مطلع هستید گینه از نظر منابع معدنی بسیار غنی است، البته کشور ما پیشرفت‌های فنی و فناوری که ایران به‌دست آورده را در اختیار ندارد. بنابراین در دو روز گذشته و با دیدارهایی که برگزار شد فراتر از پروژه‌ای که موضوع بحث امروز است، سعی بر آن بود از امکانات و توانایی‌های و فناوری‌های موجود در ایران مطلع شده تا در توسعه همکاری در بخش‌های دیگر از آنها استفاده شود. عبدل‌آیه‌ماگوسوبا تصریح کرد: در واقع نه تنها از طریق بهبود شناختی که از مواد معدنی خود داریم و با توجه به زمین‌شناسی و تحلیل‌های آزمایشگاهی می‌توان به کمک ایران به شناخت بهتری از منابع معدنی خود دست پیدا کنیم‌بلکه سعی داریم از همکاری ایران به منظور بهبود توانایی‌های سازمانی و ساختاری خودمان از دیدگاه منابع انسانی در وزارت معادن و زمین‌شناسی گینه استفاده کنیم. بنابراین بسیار علاقه‌مند بوده تا بتوانیم در هفته‌ها یا ماه‌های آینده پیشرفت‌هایی در راستای اهداف یاد شده به‌دست آوریم. ماگوسوبا گفت: علاقه‌مند به حضور رییس شرکت معادن دولت گینه و وزیر سابق معادن در این سفر بودم تا مشوق و مروج روابط نزدیک با ایران باشند و از سویی دیگر با توجه به اینکه امضاکننده توافقنامه ۲۰۰۸میلادی با ایران بودند، بهتر بود در این سفر در هیات ما حضور داشته باشند. عبدل آیه ماگوسوبا در پایان از استقبال و پذیرایی ایرانی‌ها و همچنین از آمادگی ایران و کیفیت مذاکرات و اراده موجود در توسعه روابط بین ۲ کشور تشکر کرد.

آمادگی ایران برای همکاری‌های معدنی بیشتر با گینه
مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو نیز در این دیدار گزارشی از دیدارهای انجام شده وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه و هیات همراه ارائه داد و از وزیر و دولت گینه بابت تمدید موافقتنامه ۲۵ ساله که سال قبل با راهنمایی‌های مهندس نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت انجام شد، تشکر کرد. کرباسیان گفت: وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه و هیات همراه گفت‌وگوهای مفصلی با مقام‌های ایمیدرو داشتند که در دیدارها که در دو مقطع انجام شد، آخرین نتایج مربوط به مطالعات اطلاعات معدنی از سوی مشاور ارائه و اعلام شد و تا ماه اکتبر گزارش به‌طور کامل آماده خواهد شد. وی افزود: در این دیدارها، وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه و همکاران‌شان سوالات فنی زیادی داشتند که قرار شد پاسخ‌ها و اطلاعات دقیق‌تر برای‌شان ارسال شود. البته در کنار این موضوع آمادگی برای شروع همکاری‌های دیگر مطرح شد. کرباسیان گفت: با توجه به وجود معادن مهم سنگ‌آهن و دیگر معادن در گینه، آماده هستیم تا همکاری‌های خود را در این زمینه‌ها اعلام کنیم ضمن اینکه تقویت همکاری‌ها در زمینه آموزش و پژوهش اعلام شده است.

وی افزود: هیات گینه‌ای همچنین از مرکز تحقیقات فرآوری معدنی ایران در کرج بازدید کردند و از نزدیک با امکانات و تجهیزات ایران در حوزه معدن آشنا شدند که در این بازدید، زمینه‌های همکاری بیشتر بررسی شد. بازدید از سازمان زمین‌شناسی ایران از دیگر برنامه‌های هیات گینه‌ای بود که طی آن گزارش‌های مفصلی به وزیر معادن گینه ارائه شد. رییس هیات عامل ایمیدرو در ادامه افزود: قرار است در این جلسه با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان و همچنین وزیر معادن و زمین‌شناسی گینه، بحث‌ها درباره همکاری‌های بین دو کشور جمع‌بندی شود.

سرنوشت پروژه سنگ‌آهن «سیمان دو»
در ادامه این نشست جعفر سرقینی، معاون امور معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز با طرح سوالی از سرنوشت پروژه بهره‌برداری از معدن سنگ‌آهن سیمان «دو» خواستار ارائه آخرین اطلاعات از این معدن شد. عبدل آیه ماگوسوبا نیز به تشریح فعالیت‌های انجام شده در این پروژه پرداخت و گفت: بر اساس ارزیابی‌های ما این معدن دارای ۵/۲ میلیارد تن سنگ‌آهن با عیار بالای ۶۵ درصد است که شروع بهره‌برداری از این معدن پرعیار می‌تواند قیمت سنگ‌آهن در دنیا را تحت‌تاثیر قرار دهد. وی افزود: این معدن تا ساحل ۶۵۰ کیلومتر فاصله دارد اما هیچ زیرساختی مانند راه‌آهن، جاده و بندر برای انتقال مواد آن وجود ندارد با این حال مطالعات امکان‌سنجی این پروژه از سوی شرکت بزرگ و معتبر ریوتینتو انجام شده که نتایج آن به طور بسیار غیرمنتظره‌ای مثبت بود و نشان می‌داد سودآوری بسیار بالایی دارد. وی افزود: پیش‌بینی شرکت وود مکنزی در کوتاه‌مدت ۴۴ دلار، میان‌مدت ۶۴ دلار و در بلندمدت ۷۰ دلار برای هر تن به مقصد چین بوده و این شرکت اعلام کرده که تا سال ۲۰۲۵م پنجمین شرکت از نوع خودش در سودآوری و تا سال ۲۰۳۰م نخستین شرکت سودآور معدنی دنیا باشد. وی ادامه داد با این حال چالش اصلی ما نیاز این معدن به ۱۸ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری است. ریوتینتو نیز باشرکای خود متعهد به بهره‌برداری از این معدن تا زمان خاصی شده‌اند که در صورت عمل نکردن به این تعهدات ما نیز از مسئولیت‌ها و اختیارات خود استفاده می‌کنیم.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۴ تير ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۲۹
کد مطلب: 33257
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت