گروه معادن سنگ آهن
 
در گفت وگو با عضو هيات مديره انجمن توليد كنندگان سنگ آهن بررسي شد
سيگنال هاي چيني به بازار سنگ آهن
گروه معادن >سنگ آهن - بررسي ها از منابع معتبر بين المللي نشان مي دهد ميزان توليد سنگ آهن چين که در سال 2014 رقمي حدود 345 ميليون تن بوده تا سال 2020 در بالاترين ميزان خود به 286 ميليون تن خواهد رسيد که اين موضوع از ايجاد ظرفيت هاي جديد براي افزايش قيمت اين محصول در بازارهاي جهاني خبر مي دهد. اين در حالي است که ميزان مصرف اين محصول نيز در چين با کاهش روبه رو شده که اين کاهش مصرف بيشتر به دليل افت توليد فولاد در اين کشور بوده است.
 
 به گزارش ماین نیوز، کارشناسان بين المللي مي گويند با کاهش قيمت سنگ آهن در سال 2014 ميزان توليد در صنايع فولادي کاهش يافته است و اين موضوع باعث شده ميزان عرضه نيز با کاهش روبه رو شود. 33 درصد ميزان توليد در صنايع فولادي کاهش يافته است که اين موضوع باعث شده عرضه اين محصول نيز افت کند.

از طرف ديگر پيش بيني مي شود ميزان مصرف سنگ آهن نيز که در سال 2015 رقمي حدود يک ميليارد و 139 ميليون تن بوده تا سال 2020 به يک ميليارد و 30 ميليون تن برسد که اين مساله اثر ناشي از کاهش عرضه را جبران خواهد کرد و در نتيجه اثرات قيمتي ناشي از افت عرضه مشهود نخواهد بود. آمارها نشان مي دهند ميزان مصرف سنگ آهن در سال 2014 يک ميليارد و 152 ميليون تن بوده است. اما قيمت سنگ آهن که در ارديبهشت ماه در حدود 50 دلار بود بار ديگر روند کاهشي خود را در پيش گرفته و تا 30 دلار رسيده است. اين در حالي است که بررسي ارتباط بين سنگ آهن و فولاد حکايت از آن دارد که با کاهش توليد فولاد در داخل ميزان واردات و تقاضا براي اين محصول نيز کاهش يافته است و با توجه به عدم چشم انداز روشن از آينده فولاد لااقل تا پايان سال باعث مي شود دورنماي سنگ آهن نيز کاهشي باشد.

کارشناسان در اين رابطه معتقدند ممکن است کشور به سمت واردات سنگ آهن تا افق 1404 پيش برود؛ چراکه امکانات مورد نياز براي توليد فولاد اعم از گندله، قراضه و سنگ آهن فراهم نشده و اين موضوع ايجاب مي کند طي سال هاي پيش رو کشورمان به دنبال تهيه و واردات سنگ آهن پيش برود. اين در شرايطي است که کشور در حال حاضر در صدد است 55 ميليون تن فولاد توليد کند که گفته مي شود اين ميزان توليد به منابع هنگفتي از سنگ آهن نياز دارد که در کنار فقدان سرمايه مورد نياز براي تامين مالي اين طرح ها، چالش هاي اساسي را در حوزه فولاد و سنگ آهن گوشزد مي کند. در اين بين اما کاهش تقاضا براي سنگ آهن از يک طرف و پيش بيني افت توليد فولاد در اقتصادهاي بزرگ از سوي ديگر توجيه پذيري صادرات سنگ آهن را با ابهام روبه رو کرده است.

برآوردهاي انجام شده توسط کارشناسان نشان داده، براي رسيدن به ظرفيت توليد ۵۵ ميليون تن فولاد در سال ۱۴۰۴، بايد 6 ميليون تن قراضه پايه آهني براي کارخانه هاي داخلي تامين شود؛ در حالي که اکنون بين 5/ 2 تا 7/ 2 ميليون تن مصرف آهن قراضه در ايران وجود دارد و با توجه به کاهش منابع قراضه و نياز به واردات بايد توجه خاصي به زيرساخت بنادر براي تخليه قراضه انجام شود.

اما با توجه به اينکه فعلاصنعت فولاد کشور در سايه بحران افت قيمت مواد معدني در بازار جهاني قرار گرفته از سويي وضعيت رکود داخلي سبب شده پروژه هاي عمراني و ساخت و سازهاي کمتري در کشور صورت گيرد؛ زماني که پروژه هاي عمراني دولت و ساخت و سازهاي بخش خصوصي در حال رکود باشد، صنعت فولاد نيز دچار رکود مي شود.

علاوه بر اين چند مشکل اساسي در بازار داخلي سنگ آهن ديده مي شود که از آن جمله بايد به مداخله دولت در قيمت گذاري اشاره کرد. اين دخالت دولت به ضرر منافع سنگ آهن در بازار است و عملادولت تاکنون با دخالت هاي دستوري مکانيزم بازار مواد معدني و زنجيره توليد فولاد را به هم ريخته است. اين در حالي است که دولت بايد صادرات سنگ آهن ايران را با شرايط بازار جهاني وفق دهد و از سويي در بازار داخلي توليدات سنگ آهني ها با قيمت مناسب خريداري شود تا انگيزه کافي براي فعالان اين عرصه کسب و کار باقي بماند. اين در حالي است که به عقيده کارشناسان اگر تقاضاي لازم براي سنگ آهن در بازار داخلي ايجاد شود و مکانيزم واقعي براي خريد سنگ آهن به وجود بيايد، مي توان براي توسعه اکتشافات سنگ آهن برنامه ريزي کرد.

سياست هاي چين در راستاي کنترل بازار
کيوان جعفري طهراني عضو هيات مديره انجمن توليد کنندگان سنگ آهن و کارشناس و فعال اين بازار در گفت وگو با دنياي اقتصاد بر اين باور است که اتفاقاتي در سياست هاي کلي چين در قبال سنگ آهن در حال شکل گيري است، چنان که هرساله در اواخر نيمه دوم جولاي تا انتهاي ماه آگوست، شاهد کاهش قيمت سنگ آهن بوديم که حداقل تا ده سال گذشته اين روند ادامه پيدا کرده بود. به گفته وي امسال ولي روند عکسي را شاهد هستيم، به اين معنا که بازار سنگ آهن در حال حاضر شاهد افزايش قيمت است و اين روند همچنان ادامه دارد و به سقف 60 دلار رسيده است، ولي قيمت جهاني سنگ آهن از اين مقدار بالاتر نرفته است.

روندي که در حال حاضر درخصوص قيمت سنگ آهن شروع شده و ادامه پيدا کرده است به سياست هاي چين در زمينه کاهش ظرفيت توليدي فولاد باز مي گردد، چنان که چين در راستاي اين سياست اعلام کرد که در فاز اول 30 تا 60 ميليون تن از ظرفيت و توليد فولاد کم مي کند، اين خبر باعث افزايش قيمت فولاد در بازارهاي جهاني شد، چرا که به هر صورت هنوز بازار مصرف فولاد چين به دليل پروژه هايي که در دست دارد از مهم ترين بازارها محسوب مي شود.

چين سال 2016 را چگونه شروع کرد؟
جعفري طهراني در ادامه به موضوع ظرفيت فولادي اين کشور به عنوان بازوي مهم سنگ آهن جهاني اشاره کرده و مي گويد: چين از حدود 800 ميليون تن ظرفيت فولادي که در اختيار دارد بين 90 تا 100 ميليون تن را صادر و مابقي اين مقدار را در بازار داخلي مصرف مي کند، در سال 2015 رقم 100 ميليون تن فولاد از کشور چين صادر شد، اين در حالي است که طي سال هاي 2013 و 2014 ظرفيت توليد فولاد اين کشور بيشتر از سال 2015 بود. به گفته وي روندي که اين کشور در سال 2016 در پيش گرفته بر اين مبنا است که ظرفيت صادرات را با همان رقم 90ميليون تن حفظ کند و مابقي توليد فولادش را به بازار داخلي اين کشور تزريق کند.

طهراني افزود: اگر قرار باشد ظرفيت صادرات فولاد در چين و نسبت به سال گذشته 10ميليون تن کاهش پيدا کند، ولي ظرفيت توليد فولاد در اين کشور در مجموع 30 تا 60 ميليون تن کاهش پيدا کند، به چه معنا خواهد بود؟ چه تحليلي در اين زمينه مي توان داشت؟ اين به اين معناست که مقدار فولادي که قرار بوده در بازار داخلي مصرف شود بين 20 تا 50 ميليون تن کاهش پيدا مي کند که باعث افزايش قيمت فولاد و متعاقب آن افزايش قيمت سنگ آهن خواهد شد.

کاهش توليد چين، سرچشمه افزايش قيمت
جعفري طهراني در ادامه به واقعيت محرزي اشاره مي کند و مي گويد: به زبان ساده اين نتيجه گيري را مي توان حاصل کرد که افزايش قيمت سنگ آهن، نتيجه افزايش قيمت فولاد است و سرچشمه افزايش قيمت فولاد را هم بايد در کاهش توليدي که در چين در جريان است جست وجو کرد.در واقع بايد گفت، چون توليد در بازار داخلي کم شده و متعاقبا عرضه اين محصول هم کاهش داشته، منجر به افزايش قيمت فولاد شده است، اين افزايش قيمت، منجر به افزايشي شدن قيمت سنگ آهن نيز شده است، چنان که هنوز فولادسازان سود خوبي را از اين افزايش نصيب خود مي کنند و به همين دليل هم در ارتباط با افزايش قيمت سنگ آهن نگراني ندارند.

وضعيت موجودي در انبارهاي چين
اين فعال بازار سنگ آهن و فولاد مي گويد: در حال حاضر وضعيتي که در بازار چين وجود دارد به اين شکل است که تمامي سنگ آهني که در کارخانه هاي فولاد موجود بوده، مصرف شده است، يعني فولادسازان چين هرچه سنگ آهن در روز مصرف مي کنند و هر چه سنگ آهن در انبارهايشان داشته اند را مصرف کرده اند، هرچند در بنادر چين هنوز مي توان گفت سنگ آهن زيادي وجود دارد.

وضعيت داخلي بازار ايران
کيوان جعفري طهراني در ادامه جزئياتي کلي درخصوص بازار صادراتي ايران ارائه کرد و مي گويد: در ماه فروردين و تا نيمه ارديبهشت صادرات خيلي خوبي در کشور داشتيم، اسفند سال گذشته قيمت سنگ آهن افزايشي شد، اين در حالي است که صادرات در اين بازه زماني قابل توجه بود، به طوري که در اسکله هاي بنادر کشور تراکم زيادي از کشتي ها مشاهده مي شد که ترافيک توقف کشتي ها در بنادر حتي به چند روز نيز مي رسيد. در فروردين ماه ترافيک کشتي ها در بنادر از بين رفت، ولي همچنان بازار تا نيمه ارديبهشت مناسب بود، پس از بازه زماني مذکور بازار با روند کاهش صادرات مواجه شد و افت تقريبا شديدي را تا اواخر خرداد ماه تجربه کرد.
با شروع تيرماه بازار شاهد وضعيت بهتري در صادرات بود، مخصوصا از ابتداي دو هفته گذشته که شاهد اضافه شدن صادرات هستيم، در واقع در بازه زماني مذکور و در طول هفته سه تا چهار کشتي بارگيري شده سنگ آهن صادراتي در بنادر مختلف و مشخصا بندر عباس وجود دارد.پيش بيني ها بر اين است که تا آخر ماه آگوست روند صادرات سنگ آهن افزايشي باشد و اين روند تا اواخر مرداد و اوايل شهريور باقي مي ماند.

افت بيشتر قيمت سنگ آهن در هفته آخر شهريور و هفته اول مهر
عضو هيات مديره انجمن توليد کنندگان سنگ آهن نيز در راستاي نتيجه گيري از کليت بازار گفت: هر ساله فاز تغييرات قيمتي داريم که بر مبناي نوساناتي که پيش بيني مي شود رخ مي دهد، چنان که هميشه در ماه آوريل که اواخر فروردين ماه و اوايل ارديبهشت است اين اتفاق رخ مي دهد و شاهد يک افت قيمتي هستيم، بازه زماني ديگري که در آن شاهد تغييرات قيمتي هستيم اواخر ماه سپتامبر است، اين بازه زماني البته بي دليل است، چون هفته اول اکتبر تعطيلات يک هفته اي در چين را شاهد هستيم و هميشه قبل و بعد تعطيلات در اين کشور بازار جهاني با يک افت قيمتي که بازار ايران را هم شامل مي شود روبه رو است.وي در نهايت پيش بيني کرد تا آخر مرداد ماه بازار خوبي را شاهد خواهيم بود؛ اما در ماه شهريور بازار کمي افت خواهد کرد؛ ولي شديد نخواهد بود، ولي افت بيشتر قيمت سنگ آهن را بايد در هفته آخر شهريور و هفته اول مهر شاهد باشيم.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۷ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۱۳
کد مطلب: 33247
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد