گروه معادن ساير حوزه ها
 
براساس تفاهمنامه بین دو وزارت نیرو و صنعت، معدن و تجارت انجام می‌شود
معادن شن و ماسه غرب تهران در انتظار توافقنامه
گروه معادن >ساير حوزه ها - غرب استان تهران دارای حدود ۸۰ معدن شن و ماسه و ۲۰ کارخانه آسفالت است، از این تعداد ۱۰ معدن شن و ماسه و ۳ کارخانه آسفالت در شهرستان شهریار قرار دارد و بیشتر معادن غرب استان متعلق به شهرستان قدس است.
 
به گزارش ماین نیوز، البته مدتی است موضوع فعالیت معادن شن و ماسه در غرب و جنوب‌غرب تهران مورد توجه سازمان محیط‌زیست قرار گرفته و انتقادهای زیادی نسبت به آلودگی این معادن مطرح می‌شود.

۷۰ درصد معادن شن و ماسه غرب تهران در بستر رودخانه قرار گرفته که سبب ایجاد حفاری‌های عمیق در این منطقه شده است. البته به گفته مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران، کار روی این معادن بر مبنای دو تفاهمنامه تنظیم‌شده بین دو وزارتخانه نیرو و وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت انجام خواهد شد که در این راستا فعالیت روی معادن شهر قدس بدون نظر آب منطقه تمدید نخواهد شد.

معادن غرب تهران آلودگی ندارد
درباره آلایندگی معادن غرب تهران رییس انجمن صنفی شن و ماسه استان تهران، مدعی است که هیچ یک از معادن غرب تهران که ۶۰ درصد از معادن تهران را تشکیل می‌دهند، آلودگی ندارند. به گزارش ایسنا، علی تاجیک با بیان اینکه معادن شن و ماسه شهریار و شهر قدس ۶۰ درصد کل معادن استان تهران را تشکیل می‌دهد، اظهار کرد: مابقی معادن شن و ماسه تهران در بخش شرقی این استان قرار دارد که در مجموع ۹۰ درصد از این معادن دارای سند ملکی هستند. تاجیک در ادامه خاطرنشان کرد: حدود ۳هزار هکتار از اراضی دارای معادن شن و ماسه در شهرک اندیشه بود که این اراضی را از بین برده و به منطقه مسکونی تبدیل کردند که این امر باعث از دست رفتن ظرفیت زیادی در بخش شن و ماسه شد. رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی شن و ماسه استان تهران با بیان اینکه انتقال این حجم از مصالح از فاصله دور به تهران هزینه زیادی دربر دارد، بیان کرد: وجود این معادن برای شهر تهران یک حسن و مزیت به‌شمار می‌رود. در حال حاضر حدود ۶۰ کارخانه در شهر قدس و شهریار مشغول به کار هستند.

تاجیک با تاکید بر اینکه خود معادن به هیچ‌وجه مشکل آلودگی ندارند، ادامه داد: در حال حاضر مقداری در رابطه با جاده‌های دسترسی به معادن مشکل داریم که باید مشکل راهسازی آن حل شود. البته این فضا کمی هم نیاز به فضای سبز دارد. وی همچنین درباره اینکه گفته می‌شود برخی معادن بیش از حد مجاز برداشت دارند و این باعث آلودگی می‌شود، گفت: اینها فرافکنی است، چراکه در حال حاضر ما در کارهای ساختمانی شاهد رکود هستیم و معدن‌داران هفته‌ای دو تا سه روز کار می‌کنند.

تخریب‌کننده محیط‌زیست
کارشناسان محیط‌زیست نظر متفاوتی درباره آلودگی معادن غرب تهران دارند. در این‌باره تورج فتحی کارشناس محیط‌زیست اظهار کرد: از نظر محیط‌زیست به معنای واقعی آن، شرایط این معادن بیش از اندازه تخریب‌کننده هستند، حتی می‌توانیم ادعا کنیم یکی از عوامل اثرگذار در فرونشست شهر تهران این معادن شن و ماسه به‌شمار می‌روند. فتحی در ادامه توضیح داد: فعالیت این معادن از نظر اینکه گودبرداری‌های بسیار عمیق روی آنها انجام شده است، تاثیرات مخربی به جا خواهد گذاشت، چراکه زهکشی آب‌های سطحی و رودخانه‌ای هنگام برداشت در برخی نقاط با ایجاد گودهای عمیق انجام شده که در برخی نقاط این عمق به ۱۵۰ متر هم می‌رسد.

وی با بیان اینکه تمامی این عوامل دست به‌دست هم داده است تا تخریب محیط‌زیست رخ دهد، عنوان کرد: درباره آلودگی محیط‌زیست نیز وضع به همین منوال است، چراکه به طور تقریبی همه این معادن شن و ماسه، آلودگی‌های گرد و خاک و حتی آلودگی صوتی به همراه دارند. بیشتر این معادن یا در داخل بافت شهر قرار گرفته‌اند یا در فاصله نزدیک به آن قرار دارند. این کارشناس محیط‌زیست با تاکید بر این موضوع که به این دلیل که این معادن در کنار و مجاورت یکدیگر قرار گرفته‌اند، در نتیجه برداشت از آنها اثرات تجمعی خواهد داشت و سبب آلودگی یا تخریب چند برابر می‌شود، خاطرنشان کرد: از این‌رو این آلودگی‌ها بیش از ظرفیت محیط‌زیست طبیعی منطقه تهران است و سبب بی‌نظمی محیط طبیعی در بافت شهری شده است.
فتحی در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود مطالعات محیط‌زیستی دقیقی درباره شدت تخریب و میزان آلودگی معادن شن و ماسه غرب تهران انجام نشده است، گفت: مطالعات جامعی که اثرات تجمعی آلودگی و تخریبی این معادن را بررسی کند، انجام نشده است. همچنین میزان زیادی فاضلاب در این معادن وارد محیط‌زیست می‌شود و کمتر از آب مصرف‌شده برای بازچرخانی استفاده می‌شود. وی در پایان اضافه کرد: مشکلات فنی در بحث استخراج، نحوه بهره‌برداری، نحوه دانه‌بندی، بسته‌بندی و خردایش در این معادن وجود دارد که همگی سبب آلودگی شهر تهران می‌شود.

تفاهم با وزارت نیرو
از طرف دیگر کارشناسان معدنی در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران منکر آلودگی شن و ماسه در غرب تهران نیستند، اما این میزان آلودگی را چندان مخرب ارزیابی نمی‌کنند. در این‌باره مهدی میرمحمدی کارشناس معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران عنوان کرد: در رابطه با معادن شن و ماسه غرب تهران، سازمان محیط‌زیست مطالعات کارشناسی انجام داده است. میرمحمدی با اشاره به مطالعات انجام‌شده اظهار کرد: تاثیر آلایندگی ناشی از شن و ماسه استان تهران در آلودگی این شهر، حدود ۱ تا ۲درصد گزارش شده است. البته مطالعاتی از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت نیز در دست انجام است. میرمحمدی در پاسخ به این پرسش که آیا معادن شن و ماسه غرب تهران به‌طور کلی تعطیل شده‌اند یا خیر، عنوان کرد: از این به بعد برای کار روی معادن در اطراف تهران، برمبنای دو تفاهمنامه تنظیم‌شده بین وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت عمل می‌کنیم.

بر این مبنا کار روی معادن شهر قدس بدون نظر آب منطقه تمدید نخواهد شد. وی در ادامه توضیح داد: در حقیقت پروانه معادنی که در حریم و بستر رودخانه قرار دارند، دیگر تمدید نخواهد شد، اما معادنی که از بافت شهری دورتر هستند، اگر ذخیره معدنی داشته باشند، تمدید خواهند شد. حدود ۷۰ درصد معادن شهر قدس در حریم و بستر رودخانه هستند و در حقیقت آب منطقه‌ای باید اجازه برداشت را بدهد که در صورت مجوز نگرفتن ما اجازه برداشت نخواهیم داد.

این کارشناس معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در پایان بیان کرد: برای سایر معادن استان تهران نیز قرار شده که بر همین منوال عمل شود که برای معادنی که به شهر نزدیک هستند، حریم و بستر مشخص شود و ظرف دو ماه آینده به سازمان صنعت، معدن و تجارت اعلام می‌شود و تا آن زمان فعالیتی روی معادن انجام نخواهد شد.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۱۶
کد مطلب: 33230
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت