گروه معادن
 
به دنبال افزایش بهای استخراج و کاهش شدید قیمت
معادن کرومیت تعطیل شد
گروه معادن - ایران ذخایر فراوانی از کروم را در خود جای داده اما تنها از ذخایر سطحی این کانی بهره‌برداری شده و باید به سراغ ذخایر عمقی کرومیت رفت.
 
به گزارش ماین نیوز، آنچه امروزه از فعالان و کارشناسان معدنی درباره کرومیت شنیده می‌شود نبودن شرایط مناسب در معادن این کانی است. هزینه‌های بالای استخراج و نبود بازار، در منطقه جنوب کرمان یکی از مناطق پر ظرفیت کرومیت، بسیاری از معادن را تعطیل کرده است.

به گفته فعالان این حوزه، کرومیت ایران بدون عملیات فرآوری از کشور خارج شده و در مقابل شاهد واردات فروکروم و دیگر محصولات فرآوری شده از کرومیت با بهای بسیار بالا هستیم. حال برای استفاده از این ذخایر زیاد کرومیت موجود در ایران باید چه اقدامی کرد سوالی است که پاسخ قابل قبول برای آن ایجاد واحدهای فرآوری پیشرفته است که باید در دستور کار فعالان این بخش قرار گیرد. در این راه حمایت دولت از تولیدکنندگان کروم و فراهم کردن شرایط مناسب و ارائه تسهیلات به آنها، راهگشای احداث کارخانه‌های تولیدکننده فروکروم خواهد بود.

کاهش شدید قیمت
کانی کرومیت مصارف بسیاری در صنایع دارد که از جمله مهم‌ترین آنها صنایع متالورژی، دیرگداز و صنایع شیمیایی است. این کانی که بیشتر در صنعت فولادسازی کاربرد دارد برای تولید فولاد ضد زنگ استفاده می‌شود. کروم به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، حرارت، سایش و... برای تولید انواع آلیاژ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معاون امور معادن و صنایع معدنی جنوب کرمان درباره وضعیت معادن کرومیت اظهار کرد: در شرایط کنونی، معادن کرومیت جنوب کرمان در وضعیت نامناسبی قرار دارند. افت قیمت و بالا رفتن هزینه‌های تولید از جمله عواملی است که منجر به تعطیلی معادن منطقه شده و کارگران معادن نیز شغل خود را از دست داده‌اند.

محمدرضا مقبلی با اشاره به اینکه افت قیمت کرومیت از دلایل مهم و تاثیرگذار بر تعطیلی معادن بوده، در ادامه گفت: بالا رفتن حقوق دولتی در سال ۹۲ از دیگر مسائل تاثیرگذار بر روند فعالیت معادن کرومیت بوده چرا که در گذشته هر عیار بر تن ۸۰۰ ریال بود و در سال ۹۲ به ۵هزار ریال برای هر عیار بر تن رسید و به عبارت دقیق‌تر افزایش ۶۲۵درصدی داشته است. در سال ۹۳ نیز این رقم به ۶ هزار ریال رسید. تا اینکه در سال ۹۴ با پیگیری‌های انجام شده این عدد به ۴۸۰۰ ریال رسید.

به گفته وی، در شرایط امروزی هزینه‌های استخراجی به شدت افزایش پیدا کرده و در مقابل قیمت این محصول با کاهش روبه‌رو شده است. زمانی که هر تن کرومیت به قیمت ۸۰۰هزار تومان به فروش می‌رسید هزینه تولید آن ۲۰۰ هزار تومان بود اما در شرایط فعلی قیمت فروش کرومیت از تنی ۸۰۰هزار تومان به ۲۰۰هزار تومان رسیده که نشان از نداشتن صرفه اقتصادی برای تولیدکنندگان کرومیت دارد.

کرومیت خام صادر می‌شود
مقبلی در پاسخ به این سوال که کرومیت تولید شده در این استان چگونه و کجا مصرف می‌شود نیز اینگونه پاسخ داد: بخش عمده‌ای از کرومیت جنوب استان کرمان به دیگر کشورهای مصرف‌کننده صادر می‌شود. البته این موضوع برای دیگر تولیدکننده‌های کرومیت نیز صادق است چراکه فرآوری کرومیت و تولید فروکروم در ایران توجیه اقتصادی نداشته و به همین دلیل بیشترین میزان از تولید این محصول صادر می‌شود.

وی افزود: با وجود واردات فروکروم مورد نیاز صنایع داخلی از دیگر کشورها، قصد داریم یک کارخانه فرآوری کرومیت احداث کنیم تا از خارج شدن کرومیت خام از کشور جلوگیری کرده باشیم.

معاون امور معادن و صنایع معدنی جنوب کرمان درباره اینکه فرآوری کرومیت تا چه اندازه با سود همراه خواهد بود، گفت: پرعیارسازی کرومیت هم‌اکنون در ایران انجام می‌شود اما احداث کارخانه‌ای برای بالا بردن میزان عیار و تبدیل کروم به یک محصول قابل قبول با استانداردهای جهانی، سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی به میزان حداقل ۲۵ میلیارد تومان نیاز دارد.

وی افزود: بررسی‌ها برای ایجاد این کارخانه در حال پیگیری است و پیش‌بینی می‌شود با توجه به شرایط موجود راه‌اندازی کارخانه از توجیه اقتصادی برخوردار باشد زیرا هم‌اکنون کرومیت مورد نیاز صنایع داخلی از طریق واردات تامین می‌شود و اگر بتوانیم زمینه تولید آن را در داخل کشور فراهم کنیم بدون شک نتیجه مثبتی خواهد داشت.

کرومیت؛ ماده اولیه فولاد ضد زنگ
معاون اکتشافات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران درباره ذخایر کرومیت موجود در ایران گفت: کرومیت در راستای سنگ‌های فوق قلیایی قرار گرفته و این سنگ‌ها پیوند تنگاتنگی با ذخایر کرومیت دارد. سنگ‌های کرومیتی در بیشتر مناطق ایران به ویژه در استان‌های کرمان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، بخشی از استان هرمزگان، فارس، اصفهان، کرمانشاه، آذربایجان‌غربی و اندک ذخیره‌ای در زنجان و سمنان ردیابی شده‌اند.

به گفته بهروز برنا، مهم‌ترین ذخایر کرومیت ایران در محور فاریاب- آبدشت استان کرمان است. همچنین محوری از استان سمنان تا خراسان رضوی به نام فیروزآباد و منطقه «گَفت و فرومد» در جغتای واقع در خراسان رضوی نیز از دیگر مناطق دارنده کرومیت ایران به شمار می‌آیند. البته محور نصرت‌آباد در سیستان و بلوچستان نیز ذخایر بسیار خوبی از کرومیت را در خود جای داده و در منطقه «فنوج» سیستان و بلوچستان و «شیخ عالی» هرمزگان نیز ذخایری از کرومیت دیده شده است.

۷۶ معدن فعال کرومیت
معاون اکتشافات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی در ادامه افزود: بر اساس آخرین آمار اعلام شده در سال ۹۳، ایران ۹۶ معدن کرومیت دارد که از این تعداد ۷۶ معدن فعال و ۲۰ معدن نیز غیرفعال هستند. میزان استخراج سالانه از این معادن ۳۷۵هزار تن اعلام شده است. میزان ذخایر قطعی کرومیت در ایران ۱۰ میلیون تن تخمین زده شده و برآورد می‌شود این مقدار تا ۳۰ میلیون تن افزایش پیدا کند.
برنا درباره عیار کرومیت ایران نیز گفت: کرومیت ایران تیپ آلپاین بوده و به شکل انبانی و عدسی شکل یافت می‌شود. در زمان اتمام این عدسی‌ها باید به دنبال اکتشاف عدسی‌های جدید رفت. این عدسی‌ها به شکل پراکنده هستند و در عین حال عیار مناسبی دارند.

وی تاکید کرد: درحال‌حاضر در ایران ۲ نوع کرومیت یکی به شکل کلوخه است و دیگری به صورت خاکی یافت می‌شود. در منطقه جغتای نیز کارخانه فروکروم احداث شده و مواد اولیه آن از معادن منطقه تامین می‌شود. از آنجایی که شرایط مطلوبی برای خرید کرومیت وجود دارد بیشتر این مواد به شکل خام به چین صادر می‌شد و هیچ‌گونه فرآوری روی آن انجام نمی‌شد.

وی بر این باور است که فرآوری کرومیت در ایران و تبدیل آن به یک محصول دارای ارزش‌افزوده، توجیه اقتصادی این کانی را چندبرابر می‌کند.

به گفته برنا در ایران بیشتر روی عدسی‌های کرومیت که رخنمون آن در سطح زمین بوده، فعالیت استخراجی انجام شده و لازم است به سراغ اکتشافات عمقی برویم که البته اکتشافات عمقی کرومیت نیازمند فناوری و تجهیزات نوین است.
همچنین باید لایه‌های اطلاعاتی از اکتشافات به‌دست آورد تا شاهد افزایش میزان ذخایر کرومیت در کشور باشیم.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۶ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۲۹
کد مطلب: 32954
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت