گروه صنایع معدنی سیمان
 
سریال آلایندگی سیمان آبیک در هاله‌ای از ابهام
گروه صنایع معدنی >سیمان - معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست امروز میهمان استان قزوین است که این امر سبب شد انتظارات مسئولان شهرستان آبیک از خانم ابتکار را جویا شویم.
به گزارش ماين نيوز، مردم شهر آبیک سال‌ها است که با آلایندگی و گرد و خاک ناشی از سیمان شرکت سیمان دست و پنجه نرم می‌کنند.

طبق ماده 123 قانون برنامه پنجم توسعه عوارض وصولی ارزش افزوده وعوارض آلودگی واحدهای تولیدی موضوع بند (الف) و تبصره (1) ماده (38) قانون مالیات بر ارزش افزوده در هر شهرستان به نسبت جمعیت بین شهرداری‌ها و دهیاری‌های همان شهرستان توزیع می‌شود.

در صورتی که آلودگی واحدهای بزرگ تولیدی (50 نفر و بیشتر) به بیش از یک شهرستان در یک استان سرایت کند، عوارض آلودگی بر اساس سیاست‌های اعلامی معاونت راهبردی ریاست جهموری به نسبت تأثیرگذاری، در کمیته‌ای مرکب از معاون برنامه‌ریزی استان، فرمانداران شهرستان‌های ذیربط، مدیرکل محیط زیست و مدیرکل امور مالیاتی استان بین شهرستان‌های متأثر توزیع می‌شود.

به دلیل قرار گرفتن شرکت سیمان آبیک بین دو استان البرز و قزوین و آلایندگی متأثر از آن برای مردم شهرستان آبیک، اجرای ماده قانونی 123 برنامه پنج ساله پنجم توسعه شامل شهرستان آبیک نیز شد.

معاون عمرانی شهردار آبیک در گفت‌وگویی با خبرنگار فارس در این شهرستان در خصوص اختصاص عوارض یک درصد فروش از شرکت سیمان به شهرستان آبیک اظهار کرده بود که با تصویب و اجرای ماده قانونی 123 و پرداخت عوارض از شرکت سیمان به شهر آبیک با همه معوقات امسال حدود 10 میلیارد ریال به شهرستان آبیک پرداخت شد که از این میزان، بیش از چهار میلیارد و 500 میلیون ریال به شهر آبیک و مابقی به بخش‌های این شهرستان اختصاص یافت.

مصطفی نریمانی گفته بود که با توجه به اینکه بیشترین آلایندگی نصیب مردم شهر آبیک است، تنها 50 درصد از یک درصد فروش سیمان به این شهرستان اختصاص می‌یابد؛ این در حالی است که به شهرستان نظرآباد از شهرستان‌های استان البرز علاوه بر اختصاص 40 درصد از یک درصد فروش سیمان، سه درصد عوارض ارزش‌افزوده نیز تعلق می‌گیرد.

این مسئول تصریح کرده بود: جالب اینکه عوارض 50 درصد از یک درصد فروش سیمان به شهرستان آبیک یعنی بخش‌های این شهرستان نیز اختصاص می‌یابد و شهر آبیک که در تیررس آلودگی است از نیمی از عوارض بهره می‌برد که در این زمینه باید تجدید نظر شود.

فرماندار شهرستان آبیک در این شهرستان ضمن ابراز خرسندی از سفر رئیس سازمان محیط زیست کشور به استان قزوین گفت: شرکت سیمان آبیک به عنوان صنعت سبز باید ضوابط و چارچوب قانون محیط زیست را رعایت کند تا آلایندگی آن دامنگیر مردم شهر آبیک و شهرهای مجاور نشود.

عبدالحسین داداشی افزود: مطلوب است رئیس سازمان محیط زیست کشور، سالانه همان قوانین محیط زیستی را برای کارخانجات صنعتی به ویژه شرکت سیمان بازنگری و بازبینی کرده و بررسی لازم در این زمینه انجام شود.

وی با اشاره به دریافت عوارض شرکت سیمان به استان قزوین به طور متمرکز و اختصاص و واگذاری بخشی از آن به شهرداری آبیک ادامه داد: آبیک با توجه به اینکه به شهر تیر برق‌ها معروف است مطلوب است شهرداری از این فرصت استفاده کرده و در خصوص درخت‌کاری در مسیر فشارهای قوی برق که رعایت قانون تجاوز به حریم را داشته باشد اقدام کند.

این مسئول خاطرنشان کرد: با تحقق درخت‌کاری در مسیر تیر برق‌ها، علاوه بر ایجاد جنگل زیبا و مفید بر نمای شهر افزوده شده و از آلایندگی نیز کاسته می‌شود.

فرماندار شهرستان آبیک اضافه کرد: شهرستان آبیک این آمادگی را دارد که به عنوان پایلوت بسیاری از پروژه‌های آزمایشگاهی محیط زیست کشور قرار گیرد.

داداشی تصریح کرد: مسئولان نباید به مبارزه با صنعت سبز سیمان بپردازند و افراط و تفریط کنند ولی شرکت سیمان هم که در ایجاد اشتغال و تولید سیمان گام برمی‌دارد باید مسائل زیست محیطی و استاندارد را رعایت کند.

وی اضافه کرد: از رئیس سازمان محیط زیست کشور انتظار می‌رود در نشست با مسئولان استان قزوین راهکارهای لازم را برای کاهش آلایندگی ارائه و به شرکت سیمان ارسال کرده تا با کاهش آلودگی، مردم این شهر بتوانند نفس راحتی بکشند.

جالب اینکه مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین دوم بهمن ماه امسال در همایش بزرگ صنعت و محیط زیست که در سالن اجتماعات استانداری قزوین گفته بود که دیدن کارخانه سیمان آبیک با شعارهای محیط زیستی فراوان در کنار آن با حجم قابل توجه آلایندگی این کارخانه هیچ همخوانی و توجیهی ندارد.

صدرالدین علیپور افزوده بود: با وجود قرار داشتن این کارخانه در حوزه استان البرز آلودگی‌های آن به استان قزوین و به ویژه شهرستان آبیک نیز می‌رسد و به همین دلیل پیگیری و تلاش برای رفع این آلایندگی‌ها از جمله اقداماتی است که در دستور کار این اداره کل قرار دارد.

علیپور بیان کرده بود: رفع آلایندگی صنایع استان نیازمند تهیه یک بانک اطلاعاتی از ظرفیت تولید، توان فنی و اقتصادی، میزان آلایندگی، پایش‌های صورت گرفته، زمان انجام آخرین پایش زیست محیطی هر یک از آنها و مواردی از این قبیل است که همواره در دسترس باشد و بتوان کنترل و پایش آن را به طور مستمر انجام داد.

وی تصریح کرده بود: فعالیت صنایع سبز قابل تقدیر است؛ چراکه در کنار تلاش در عرصه صنعت، حفاظت از محیط زیست را نیز در سرلوحه امور خود دارند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست قزوین عنوان کرده بود: هنگام عبور از مسیر تهران به قزوین دیدن کارخانه سیمان آبیک با شعارهای محیط زیستی فراوان در کنار آن با حجم قابل توجه آلایندگی این کارخانه هیچ همخوانی و توجیهی ندارد.

وی اضافه کرد: هرچند 50 درصد از منابع مالی ناشی از دریافت جرایم از این کارخانه به استان قزوین تعلق می‌گیرد؛ اما این موضوع جبران‌کننده اثرات مخرب آن بر سلامتی مردم نیست و در نظر گرفتن اثرات مخرب آلودگی‌ها بر سلامت شهروندان، کارگران و نیروی انسانی ضرورت حفظ محیط زیست را دوچندان می‌کند.

دادستان انقلاب و عمومی شهرستان آبیک نیز به خبرنگار فارس در این شهرستان اظهار داشت: دستگاه قضایی این آمادگی را دارد با مستندات خوب و قانونی و با تعامل با دستگاه قضایی استان البرز و شهرستان نظرآباد برای رسیدگی به پرونده سیمان گام برداشته و اقدام موثری را به منصه ظهور برساند.

جواد یاوری افزود: شهرداری آبیک نیز باید با دریافت عوارض از شرکت سیمان نسبت به احداث فضای سبز و سایر پروژه‌ها اقدام کند و در جای خودش به کار برد؛ گرچه هماهنگی و تعامل با محیط زیست شهرستان آبیک برای کاهش آلایندگی سیمان ضروری به نظر می‌رسد.

مرتضی روزبه استاندار قزوین هم در سفر یک روزه خود در روز یک‌شنبه 20 بهمن ماه اظهار کرده بود که در سفر رئیس سازمان محیط زیست کشور که روز دوشنبه 21 بهمن ماه به استان قزوین صورت می‌گیرد، در خصوص موضوع آلایندگی شرکت سیمان آبیک به طور مفصل با ایشان بحث و گفت‌وگو خواهم کرد؛ گرچه پیگیر این موضوع همچنان هستیم.

امید است مسئولان استان قزوین در نشست‌هایی که با ابتکار رئیس سازمان محیط زیست کشور دارند برای رفع آلایندگی شرکت سیمان آبیک تدابیر لازم را بیاندیشند و برای همیشه پرونده آلایندگی این شرکت در شهر آبیک بسته شود و مانند سال‌های گذشته موضوع تنها در جلسات و حرف باقی نماند و از پشت در جلسات خارج شده و شاهد آثار مثبت جلسات باشیم چرا که حق و آروزی مردم شهر آبیک است که هوایی پاک و آسمانی آبی داشته باشند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۱۶
کد مطلب: 3283
 
مرجع : خبرگزاری فارس