گروه معادن فلزات گرانبها
 
استانی با ارتفاعات طـلایی
گروه معادن >فلزات گرانبها - براساس مطالعات زمین‌شناسی یکی از استان‌های طلاخیز کشور، استان سیستان و بلوچستان است. براساس این مطالعات ۴ منطقه امیدبخش طلا در این استان شناسایی شده که یکی از آنها به مرحله گواهی کشف رسیده است.
 
به گزارش ماین نیوز، بدون شک باوجود طلا در این منطقه و استخراج آن، می‌توان شاهد تغییرات مهم اقتصادی و اشتغالزایی برای مردمان سختکوش این استان بود. ‌

ارتفاعاتی طلایی
درباره مناطق و میزان طلای اکتشاف‌شده در استان سیستان و بلوچستان، نادر میرشکار رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان اظهار کرد: علاوه بر منطقه بزمان به دو سه نقطه امیدبخش دیگر برای اکتشاف معدن طلا رسیده‌ایم. کار اکتشاف این محدوده‌های جدید به ایمیدرو واگذار شده است. همچنین به‌دنبال اکتشافات در ناحیه سیاه‌جنگل شهرستان خاش نیز ۴/۵ تن ذخیره طلا کشف شده که حاصل فعالیت‌های جدید اکتشافی در این منطقه است. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گفت: این ذخیره حاصل نمونه آزمایشی اکتشاف در مساحتی به‌وسعت ۱۳۰هکتار است و گفته شده در این منطقه ۱۰ تن طلا وجود دارد.

وی افزود: سیستان و بلوچستان ازجمله استان‌هایی است که معادن باارزش زیادی در دل ارتفاعات آن نهفته و معادن طلای شناسایی‌شده با ذخیره بیش از ۱۰میلیون تن و بیش از یک گرم طلای خالص در هر تن ازجمله معادن باارزش این استان است.

میرشکار با اشاره به میزان ذخیره طلای استان سیستان و بلوچستان اظهار کرد: درحقیقت میزان طلای اعلام‌شده مربوط به طلای بزمان است که به طور تقریبی یک پی‌پی‌ام عیار آن است، یعنی به ازای هر تن خاک، یک گرم طلا به‌دست می‌آید که در مجموع این ذخیره ۱۰ تن می‌شود. وی ادامه داد: در حال حاضر این معدن به مزایده گذاشته شده و مراحل آن طی شده است. میرشکار در پاسخ به این پرسش که به منظور فرآوری طلای این مناطق چه اقدام‌هایی در دست است، گفت: فرآوری معدن در مزایده است و به کنسرسیومی که هم ایرانی و هم خارجی هستند، واگذار شده است. در حال حاضر این کنسرسیوم با سازمان زمین‌شناسی در حال مذاکره هستند. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گفت: استان سیستان و بلوچستان روی کمربند ارومیه ــ دختر قرار گرفته و یکی از محورهای طلا - مس کشور است و اکتشاف‌های جدید راهی برای شناساندن ظرفیت‌های منطقه به‌شمار می‌رود.

۴ منطقه امیدبخش طلایی
اقدامات اکتشافی از سوی سازمان زمین‌شناسی، گامی موثر در شناسایی ذخایر معدنی استان سیستان و بلوچستان و ذخایر طلایی آن است. بهروز برنا معاون اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران اظهار کرد: استان سیستان و بلوچستان استان امیدوارکننده‌ای در زمینه طلا به‌شمار می‌رود. از این‌رو سازمان زمین‌شناسی به بحث لایه‌های زمین‌شناسی این منطقه بسیار توجه کرده است. برنا در ادامه خاطرنشان کرد: در برخی مناطق برای اکتشاف طلا در این استان با روش جدید اکتشاف شده است، روشی که از استرالیایی‌ها گرفته و در ایران بومی شده است. این روش در حقیقت برای اکتشاف طلاست که به‌صورت ناحیه‌ای عمل می‌کند.
وی با اشاره به اینکه ۴ محدوده امیدبخش طلا در استان سیستان و بلوچستان شناسایی شده است، گفت: ازجمله مهم‌ترین آنها می‌توان به مناطق بزمان، سیاه‌جنگل و نخیله به‌عنوان مناطق طلاخیز اشاره کرد. در این محدوده‌ها یک منطقه به مرحله گواهی کشف رسیده که سالانه نیم تن ذخیره قطعی و ۱۰ تن ذخیره احتمالی آن است. این محدوده نیز به مزایده گذاشته شده است. در منطقه سیاه‌جنگل نیز محدوده طلایی مشخص شده که سازمان ایمیدرو ادامه اکتشاف را در دست دارد.

معاون اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران در ادامه یادآور شد: در منطقه نخیله نیز به ذخایری از مس- طلا رسیده‌ایم که این محدوده به اکتشاف عمومی رسیده که در حال حاضر منتظر دریافت منابع مالی هستیم تا ادامه اکتشاف را انجام بدهیم و کار به مراحل پایانی خود برسد.
برنا در ادامه توضیح داد: البته در منطقه بزمان نیز ۳ منطقه دیگر وجود دارد که برای آن ۳ منطقه برنامه داریم که قرار است روی آن مناطق کار کارشناسی شود. این مناطق در محدوده کوه آساگی و کوه سیاسترگی در شمال زاهدان قرار دارند که این مناطق به بخش خصوصی واگذار شده است. البته در این محدوده معادن طلا، مس و مولیبدن نیز وجود دارد که حداقل در محدوده شماره یک کوه‌آساگی، حدود ۳۰۰ کیلو طلا کشف شده که در حال بررسی است.

معاون اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران با اشاره به اینکه استان سیستان و بلوچستان استان طلاخیزی است و روند طلایی آن تا استان خراسان‌جنوبی ادامه دارد، گفت: برخی معادن استان نیز علاوه بر مواد معدنی دیگر، طلا نیز دارد، مانند ذخایر آنتیموان در برخی مناطق که همراه با طلاست.
برنا در پاسخ به این پرسش که بحث فرآوری طلا در استان در چه سطحی قرار دارد، بیان کرد: طلا در این استان به مرحله بهره‌برداری نرسیده و در مرحله اکتشاف است. بحث فرآوری را باید کسانی که برنده مزایده می‌شوند به‌دست بگیرند که در این زمینه منطقه بزمان پیشگام‌تر از بقیه مناطق است.

اکتشاف بیشتر نیازمند تجهیزات بهتر
اما نکته دیگر که می‌تواند اکتشافات را تحت‌تاثیر قرار دهد موضوع ماشین‌آلات و تجهیزات جدید است تا بتوانیم ذخایر پنهان در عمق زمین را جست‌وجو کنیم. در سال‌هایی که تحریم نفس بخش معدن را تنگ کرده بود فعالان این بخش در واردات ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی با مشکلات بسیاری مواجه بودند اما با تمایل خارجی‌ها در حوزه‌های معدنی و تجهیز ماشین‌آلات روز معدنی می‌توان به این اکتشافات بیشتر امیدوار بود. برنا در پاسخ به این پرسش که تجهیزات اکتشافی که در این مناطق استفاده می‌شود تا چه اندازه بروز است و اجرایی‌شدن پسابرجام چه تاثیری بر تجهیزات اکتشافی خواهد داشت، عنوان کرد: به طور کلی تجهیزات و امکانات و فناوری‌های روز دنیا به توسعه اکتشاف و کشف ذخایری که در بخش پنهان زمین قرار دارند، کمک خواهد کرد، اما محدودیت‌های بودجه باعث شده دستگاه‌های حفاری پرسرعت که مورد نیاز است در اختیار سازمان قرار نگیرد. البته نمی‌توان تجهیزات مورد استفاده را چندان قدیمی و دور از تجهیزات دنیا دانست اما اکتشافات امروز نیازمند دستگاه‌ها و تجهیزات جدیدتری است که بتواند به مطالعات و بررسی‌های ما سرعت ببخشد.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۵۰
کد مطلب: 32824
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت