گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
استان‌های همدان و مرکزی پیشگام در یک صنعت سبز
کاغذهای سنـگی
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - تولید کاغذ از آهک یا سنگ در ایران یک صنعت نوظهور است که موجب حفظ ذخایر آبی و زیست‌محیطی می‌شود. با توجه به اینکه در کشور ما همواره کاغذ از چوب تولید می‌شود، از این‌رو این تولید با خطرات زیست‌محیطی چون قطع درختان و ضایعات بالا روبه‌روست.بنابراین تولید کاغذ از ضایعات سنگ یا آهک می‌تواند بسیار مقرون به‌صرفه زیست‌محیطی و به عنوان یک صنعت سبز مطرح باشد.
 
به گزارش ماین نیوز، بسیاری «stonepaper» یا همان کاغذ سنگ و کاغذ معدن را پدیده‌ای شگفت‌انگیز در صنعت چاپ و تولید و تولید آن را نیز سرآغاز عصری جدید در تولید کاغذهای سازگار با محیط‌زیست می‌دانند، چراکه ماده اولیه آن تنها سنگ است، از این‌رو به نظر می‌رسد دیگر نباید نگران قطع درختان و آثار مخرب آن روی محیط‌زیست باشیم. همچنین در فرآیند تولید «کاغذ سنگ» نه‌تنها از آب استفاده نمی‌شود، بلکه به خاطر سفیدبودن مواد اولیه، نیازی به استفاده از سفیدکننده‌ها هم در تولید آن نیست که نتیجه این کار، این خواهد بود که دیگر آلاینده‌ها به محیط‌زیست ما اضافه نخواهند شد.

در ایران ازجمله استان‌هایی که در زمینه طرح تولید کاغذ از سنگ پیشرو هستند، می‌توان به استان‌های همدان و مرکزی اشاره کرد.

کاغذسنگ یک نوآوری است
کاغذسنگ با توجه به ویژگی‌های آن یک نوآوری به‌شمار می‌رود. درباره ویژگی‌های منحصربه‌فرد کاغذسنگ فرهاد اشفاق مدیر بخش فنی شرکت کاغذسنگ که شرکت متبوعش نماینده انحصاری شرکت «stonepaper» در ایران است، اظهار کرد: البته تولید کاغذ از کربنات‌ها چیز جدیدی نیست و در تولید بسیاری از مواد دیگر مانند خودکار و حتی دستمال کاغذی، از کربنات‌ها استفاده می‌شود، اما تولید کاغذی که ۸۵درصد آن از کربنات باشد و قابلیت چاپ اُفست را هم داشته باشد، یک نوآوری است.
به گزارش مهر، اشفاق افزود: در تولید کاغذهای معمولی، در نهایت باید از سلولوز و فایبر استفاده شود و لازمه این کار، قطع درختان و استفاده از آنهاست، یا در تولیدکاغذهای پلاستیکی، به طور تقریبی به‌طور کامل از پلاستیک استفاده می‌شود و شاید یک درصدش کربنات باشد، از این‌رو بعدها با مشکلات زیست‌محیطی درباره این نوع کاغذها روبه‌رو هستیم. مدیر بخش فنی شرکت کاغذسنگ اضافه کرد: نوع سنگ‌هایی که در تولید این نوع کاغذها از آنها استفاده می‌شود، بیشتر «ماربل» و «لایم» است که در ایران به سنگ آهک و سنگ گچ شاخته می‌شوند. این نوع کاغذها در حال حاضر بیشتر در کانادا و امریکا و نیز چین و هنگ‌کنگ تولید و عرضه می‌شوند.
به گفته وی، کاغذ سنگ در گراماژهای مختلف از ۵۰ میکرون تا ۴۰۰ میکرون برای کاربردهای مختلف تولید و از آن در تهیه لیبل‌های چسبدار با گراماژهای مختلف و با ضریب چسبندگی بالا و خاصیت ضد آب بودن استفاده می‌شود. کاربردهای کاغذ سنگ محدود به کاربردهای صنعت چاپ، نشر و بسته‌بندی و تبلیغات نیست و از نظر روبه‌رو شدن با ماشین‌های چاپ و صحافی، رفتاری مشابه کاغذهای گلاسه دارد و هیچ‌گونه نیازی به مرکب یا زینک متفاوت ندارد.

اشفاق همچنین گفت: گراماژهای نازک این نوع کاغذ برای کاربردهایی نظیر بسته‌بندی‌های غذایی، گراماژهای متوسط آن برای امور چاپی نظیر کتاب‌های نفیس، نقشه‌ها با کاربردهای مختلف، ساک‌های دستی، مجلات، بروشورها و پاکت و گراماژهای ضخیم آن هم برای کاربردهایی که در امور روزانه از مقوا در تهیه آنها استفاده می‌شود مانند جعبه‌ها و کارت‌های اعتباری، مناسب است. مدیر بخش فنی شرکت کاغذسنگ درباره ویژگی‌های این نوع کاغذ هم گفت: کاغذ معمولی در آب، مضمحل می‌شود و مرکب روی آن هم از بین می‌رود اما این کاغذ در آب، نه‌تنها از بین نمی‌رود، بلکه وقتی از آب خارج می‌شود، پس از چند لحظه خشک می‌شود و اثری از رطوبت روی آن باقی نمی‌ماند. این کاغذ در مقابل پاره‌شدن هم مقاوم است؛ یعنی به زحمت پاره می‌شود و این مسئله هم برای بازیافت کاغذ بعد از دوره مصرفش است. اشفاق ادامه داد: این کاغذ از آنجا که در مقابل جویده‌شدن از سوی جانواران و جوندگان مقاوم است، برای تهیه آثار هنری مثل نقاشی و نیز کتاب‌ها و آثار نفیس یا اسنادی که قرار است سال‌ها عمر کنند و از آنها نگهداری شود، مثل سند خانه، ماشین یا اوراق مشارکت، می‌تواند کاربرد داشته باشد.

همدان پیشرو تولید کاغذ از آهک
استان همدان جزو یکی از استان‌هایی است که در طرح تولید کاغذ از آهک پیشگام شده است. کارخانه فرآوری کاغذ از آهک با خرید دانش فنی از دانشمند کانادایی از سوی شرکت ایرانی در همدان سال گذشته راه‌اندازی شده و این واحد در شهرک صنعتی رزن در حال ساخت است. به گفته دست‌اندرکاران این پروژه، ظرفیت تولید در این کارخانه ۴هزار تن است. اگر این پروژه در استان همدان موفق باشد و بازار خوبی برای آن در این استان فراهم شده می‌توانیم این صنعت را به استان‌های دیگر نیز گسترش دهیم.

درباره این طرح حمیدرضا متین، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان گفت: با توجه به منابع سنگین آهک با خلوص بالا در استان، می‌توان از آنها کاغذی که به کاغذ سنگ(paper stone) معروف است، تولید کرد. دانشمندی که چنین اختراعی را به ثبت رسانده متعلق به کانادا است که یک شرکت چینی آن را خریده است. اگر این پروژه در همدان شکل گیرد، می‌تواند کمک شایانی به جامعه و محیط‌زیست داشته باشد. متین با بیان اینکه فرآیند تولید کاغذ از چوب هزینه‌بر و آلوده‌کننده است و ضمن اینکه درخت کافی برای تولید کاغذ وجود ندارد، ادامه داد: هزینه برای رفع آلودگی ناشی از تولید کاغذ از چوب توجیه اقتصادی تولید کاغذ را پایین می‌آورد.

استان مرکزی در صف نخست
در استان مرکزی نیز طرح تولید کاغذ از پساب‌ها و ضایعات سنگی در محلات این استان مطرح است. در این‌باره رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی اظهار کرد: با توجه به ظرفیت معادن سنگ استان مرکزی، طرح تولید کاغذ سنگی با هدف بهره‌برداری از ضایعات سنگ، برای نخستین‌بار در استان اجرایی می‌شود. محمدرضا حاجی‌پور گفت: این طرح هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و عملیات اجرایی آن هنوز آغاز نشده است. پیشنهاد این طرح بر مبنای یک کار تحقیقاتی است که از کربنات کلسیم کاغذ تولید می‌شود. طرح تولید کاغذ از کربنات کلسیم درحقیقت بهره‌گیری از ضایعات برجای مانده از فعالیت معادن و کارخانه‌های سنگ است که این ضایعات با فرآوری تبدیل به کاغذ می‌شود. وی افزود: این صنعت یک صنعت سبز به‌شمار می‌رود که آلودگی در پی ندارد و با بهره‌گیری از ضایعات سنگ هم تولید اشتغال و درآمدزایی برای استان خواهد داشت و هم مشکل ضایعات معادن و کارخانه‌های سنگ را کاهش می‌دهد.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی با تاکید بر اهمیت بعد زیست‌محیطی این طرح عنوان کرد: از این‌رو درصدد هستیم در استان این طرح را با توجه به معادن سنگی که در محلات وجود دارد، عملیاتی کنیم. کارهای مطالعاتی اولیه انجام شده و در حال حاضر به‌دنبال گرفتن مجوز هستیم. حاجی‌پور در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به تاکید دولت به سرمایه‌گذاری در بخش خصوصی، تاکنون دو سرمایه‌گذار از بخش خصوصی نیز در این زمینه اعلام آمادگی کرده‌اند و به‌دنبال انتقال فناوری در این زمینه هستیم. فناوری این کار را ایتالیایی‌ها و چینی‌ها دارند و به نوعی در این زمینه این دو کشور پیشرو به‌شمار می‌روند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه این طرح در حوزه محلات است، گفت: با توجه به اینکه معادن و واحدهای سنگبری استان در شهرستان محلات مستقر شده، از این‌رو با توجه به ضایعات سنگ در شهرک سنگ محلات ضرورت آن احساس می‌شد که چنین طرحی را در اینجا طراحی کنیم که امیدواریم با پیگیری‌های انجام‌شده این امر محقق شود و این مجموعه‌ها بتوانند به کارآیی لازم برسند.

محلات بهترین مکان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی در ادامه توضیح داد: سنگ محلات شهرت جهانی دارد و سنگ‌های ممتاز اینجا به خارج از کشور صادر می‌شود. برای ضایعات این سنگ‌ها در واحدهای سنگبری قرار است از این طرح استفاده شود. از ضایعات و پساب سنگبری‌ها از سنگ تراورتن، کربنات کلسیم به‌دست می‌آید. از آنجا که در این زمینه، استان مرکزی و شهرستان محلات قابلیت‌های لازم را در این زمینه دارند، محلات بهترین مکان برای اجرایی‌شدن این طرح است. حاجی‌پور تصریح کرد: در بررسی اولیه پیش‌بینی می‌شود با راه‌اندازی این طرح برای ۵۰ نفر به‌طور مستقیم و ۲۰۰ نفر به‌طور غیرمستقیم اشتغال ایجاد شود و در صورتی که کاغذ تولیدی از نظر کیفیت در سطح مطلوبی باشد، ارزآوری نیز به همراه دارد. وی در پایان درباره زمان آغاز اجرایی‌شدن این طرح بیان کرد: تمام تلاش ما این است که تمامی مجوزها و کارهای آن را تا پایان امسال انجام دهیم تا اجرای عملیات و احداث واحد تا پایان سال انجام شود و شاهد پیشرفت خوبی در این زمینه باشیم.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۱۷
کد مطلب: 32781
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت