گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
تمایل دارندگان گارنت ایرانی به بازارهای خارجی
بازار گارنت کشش ندارد
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی با وجود ارزش‌افزوده بالایی که دارند آنچنان در ایران مورد توجه قرار نگرفته و در بسیاری از موارد برداشت آنها از معادن به شکل پراکنده است و بعد از آن بدون انجام عملیات فرآوری، به فروش می‌رسند.
 
به گزارش ماین نیوز، یکی از این سنگ‌ها گارنت است که به دلیل کاربرد در ۲بخش صنعت و جواهرسازی در جهان خواهان بسیاری دارد. ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای معدنی، ذخایر پراکنده‌ای از آن را در خود جای داده است. از دیگر نکات مهم درباره بازار گارنت ایران، کم بودن میزان مصرف‌کننده‌ها و نداشتن منابع مالی برای خرید گارنت است که دارندگان گارنت را به سمت بازارهای خارجی هدایت می‌کند و ایران را از رسیدن به ارزش‌افزوده چند برابری گارنت محروم می‌کند.

تنوع در محدوده‌های معدنی
امروزه گارنت در جهان خواهان بسیاری دارد و با رقم‌های بالا خرید و فروش می‌شود.
رییس گروه اکتشافات طلا و فلزات گرانبهای سازمان زمین‌شناسی و کارشناس اکتشافات غیرفلزی درباره ذخایر گارنت و کاربرد آن اظهار کرده بود: سنگ گارنت به ۲ دسته صنعتی و تزئینی تقسیم می‌شود که کاربردهای مختلفی در بخش صنعت داشته و عمده مصرف آن در صنایع به‌عنوان ساینده است اما نوع قیمتی آن به‌عنوان سنگ تزئینی در جواهرسازی کاربرد فراوانی دارد.

علی کریمی با بیان اینکه محل تشکیل سنگ گارنت نوع آن را مشخص می‌کند در ادامه گفت: در مناطق دگرگونی و آذرین همچون اطراف استان همدان، سیرجان و منطقه «ده سلم» در خراسان جنوبی سنگ گارنت صنعتی یافت می‌شود. همچنین گارنت تزئینی در محدوده‌های معدنی کرمان و بندرعباس وجود دارد.

وی به یکی از انواع با ارزش این سنگ اشاره کرد و افزود: سنگ «اوواروویت» به عنوان سنگ نیمه‌جواهر در نقاط مختلفی از کشور وجود دارد که با سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی می‌توان زمینه صادرات آن را فراهم کرد. این درحالی است که هم‌اکنون بخش عمده‌ای از این سنگ به شکل غیرقانونی از کشور خارج می‌شود.
کریمی ادامه داد: به دلیل نبود سرمایه‌گذاری در این بخش، محدوده‌های معدنی این کانی به اکتشاف نرسیده‌اند و بومی‌های منطقه با کنکاش در محدوده‌هایی که این سنگ وجود دارد به اکتشاف آنها اقدام کرده و آن را به شکل خام می‌فروشند. این درحالی است که فرآوری گارنت می‌تواند ضمن ایجاد اشتغال، ارزش‌افزوده بیشتری را برای کشور به همراه داشته باشد.

رییس گروه اکتشافات طلا و فلزات گرانبهای سازمان زمین‌شناسی و کارشناس اکتشافات غیرفلزی درباره اکتشافات انجام شده، گفت: در حال‌حاضر فعالیت‌های اکتشافی در برخی نقاط انجام شده اما نکته مهم این است که بهره‌برداری از این ذخایر در بیشتر موارد به‌صورت پراکنده و به‌وسیله بومی‌های منطقه انجام می‌شود.

بازار داخلی، داغ نیست
برای اینکه از وضعیت بازار داخلی گارنت نیز آگاه شویم به سراغ برخی از فروشندگان و خریداران گارنت رفتیم.
یک مهندس استخراج معدن که در زمینه سنگ‌های قیمتی نیز فعال است درباره شرایط این سنگ در بازار ایران گفت: گارنت در صنعت و جواهرسازی استفاده می‌شود. قیمت این سنگ از کیلویی ۲۰۰هزار تومان تا ۲میلیون و ۵۰۰هزار تومان متغیر بوده و در بازار ایران خرید و فروش می‌شود.
امیر عراقی درباره اینکه آیا ایران صادرکننده گارنت است یا خیر نیز اینگونه پاسخ داد: ایران بیشتر به عنوان مصرف‌کننده این کانی به شمار می‌آید و دلیل آن کمیاب بودن گارنت است. در حال حاضر کسانی که دارای ذخایر گارنت هستند میزان دارایی آنها بین ۱۰ کیلو تا ۱۰۰ کیلو است.
به گفته این فعال بازار گارنت، استفاده از این سنگ زیبا تنها به جواهرسازی محدود نشده و در صنعت نیز کاربرد دارد. به این ترتیب که در کارخانه‌های سمباده‌سازی مورد استفاده قرار گرفته و به نوعی یکی ساینده به شمار می‌آید.

عراقی درباره میزان سودآوری صادرات گارنت نیز اینگونه پاسخ داد: صادرات هر ۲ نوع گارنت برای جواهرسازی و صنعتی با ارزش افزوده همراه است. در این میان ایران بیشتر به عنوان صادرکننده گارنت تزئینی است. البته این در حالی است که در بازار داخلی گارنت از نوع زینتی خواهان بسیاری دارد اما به دلایل مختلف همچون قیمت آن و کمبود نقدینگی در بازار، صاحبان گارنت ترجیح می‌دهند محصولات خود را به دیگر کشورها صادر کنند.

به گفته وی مشتریان گارنت در بازار داخلی از قدرت خرید این کانی برخوردار نیستند و زمانی که سنگ را خریداری می‌کنند، بهای پرداختی سنگ به شکل نقدی نبوده و آن را به صورت مدت‌دار در ۲تا۳ماه پرداخت می‌کنند. ازطرفی میزان خرید این سنگ در بازار داخلی پایین بوده و حداکثر ۱۰ کیلوگرم است.

صادرات به اروپا
یکی دیگر از خریداران گارنت که تمایلی نداشت نام وی در گزارش عنوان شود گفت: اگر گارنت درجه یک و خوبی داشته باشید من خریدارم! این فعال بازاری که تاکنون به عنوان خریدار گارنت بوده و فروشی در داخل کشور نداشته در ادامه اینگونه سخن گفت: سنگ‌های گارنت را به هرکشوری که خریدار این سنگ باشد صادر می‌کنم که البته بیشتر خریداران این سنگ اروپایی‌ها هستند. گفتنی است که صادرات این سنگ به کشورهای خارجی با سود بالایی همراه است.

غول‌های گارنت جهان
با توجه به اهمیت و کاربرد گارنت در جهان گزارش‌ها و آمار بسیاری درباره این سنگ منتشر می‌شود که یکی از آنها مربوط به سازمان زمین‌شناسی امریکا است. این سازمان در تازه‌ترین گزارش خود هند را با تولید ۸۰۰ هزار تنی به عنوان بزرگترین تولیدکننده گارنت (صنعتی به استثنای گوهر و گرانیت سنتتیک) در جهان در سال ۲۰۱۳ میلادی معرفی کرد. به گزارش ماین‌نیوز، طبق گزارش سازمان زمین‌شناسی امریکا بعد از هند، چین با تولید ۵۱۰ هزار تنی و استرالیا با تولید ۲۶۰ هزار تنی در رده‌های دوم و سوم قرار گرفتند. ضمن اینکه امریکا نیز با تولید ۴۷ هزار تنی چهارم شد. مجموع تولید گارنت صنعتی در جهان در سال ۲۰۱۳م به ۱/۷میلیون تن رسید که نسبت به تولید سال قبل از آن رشد ۳۰ هزار تنی را نشان می‌دهد.

ذخایر جهانی گارنت بسیار زیاد بوده و در مناطق مختلفی از جهان به اشکال گوناگون پراکنده شده‌اند. علاوه بر امریکا، کشورهایی مانند استرالیا، کانادا، چین و هند نیز ذخایر عظیمی از گارنت را در خود جای داده‌اند. این کشورها علاوه بر بازار داخلی در زمینه صادرات گارنت نیز فعال هستند. البته در سال‌های اخیر روسیه و ترکیه هم به جرگه تولیدکنندگان گارنت جهان پیوسته‌اند که دلیل اصلی آن تامین نیاز بازار داخلی آنهاست.

از دیگر کشورهای دارنده ذخیره گارنت می‌توان به شیلی، جمهوری چک، پاکستان، افریقای جنوبی، اسپانیا، تایلند و اوکراین اشاره کرد زیرا در این کشورها معدنکاری‌های کوچک مقیاس برای گارنت مشاهده می‌شود.
براساس این گزارش کشور امریکا به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گارنت در جهان، ۱۱ درصد از تولیدات جهانی این سنگ را مصرف می‌کند. این در حالی است که در سال‌های گذشته با جود نبود تغییر در تولید گارنت در امریکا، واردات آن با افت ۴درصدی روبه‌رو شده و در همین حال صادرات گارنت امریکا با رشد همراه بوده است. در واقع واردات گارنت به امریکا مکمل تولید گارنت این کشور بوده و کشورهای استرالیا، کانادا، چین و هند از جمله صادرکنندگان عمده گارنت به امریکا محسوب می‌شوند.

براساس آمار موجود می‌توان گفت که بازار گارنت به شدت رقابتی است. به همین دلیل برای افزایش سودآوری و رقابت پذیر باقی ماندن از طریق واردات مواد اولیه خارجی، تولید باید تنها به سنگ‌های گارنت با عیار بسیار بالا یا دیگر مواد معدنی همراه با گارنت مانند کیانیت، سنگ مرمر، مواد معدنی میکا، سیلیمانیت، استارولایت، وولاستونیت یا سنگ‌های فلزی محدود شود.
نکته جالب میزان ارزش‌افزوده باور نکردنی گارنت است چرا که ارزش گارنت خام تولیدی در امریکا در سال ۲۰۱۳م تنها ۸/۶ میلیون دلار بود که بعد از انجام عملیات فرآوری ارزش آن به ۷/۱ میلیارد دلار رسید.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۲۳
کد مطلب: 32607
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت