گروه معادن ساير حوزه ها
 
اسکله سنگ گچ هرمزگان در انتظار مجوز محیط‌زیست
گروه معادن >ساير حوزه ها - استان هرمزگان در جنوب ایران و شمال تنگه هرمز قرار دارد. کرانه‌های این استان از سوی شرق به دریای عمان و در غرب به خلیج‌فارس می‌رسد.
به گزارش ماین نیوز، این همجواری دریایی، سبب در امان ماندن این استان از تعطیلی معادن شده است. این استان هرچند به جزایر رنگانگ و بنادرش مشهور است اما از ظرفیت‌های معدنی قابل توجهی برخوردار است. سنگ گچ استان، در رتبه نخست کشوری قرار دارد، به‌گونه‌ای که اسکله تخصصی سنگ گچ آن در انتظار مجوز محیط‌زیست آماده راه‌اندازی است.

رتبه نخست سنگ گچ هرمزگان
سنگ گچ، آهن، کرومیت و مصالح ساختمانی مانند شن و ماسه جزو مهم‌ترین معادن استان هرمزگان به‌شمار می‌روند. البته معادن نمکی و خاک رنگی جزیره هرمز نیز در این استان جزو جاذبه‌های گردشگری استان محسوب می‌شود. درباره معادن این استان، خلیل قاسمی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان اظهار کرد: استان هرمزگان جزو استان‌های معدنی کشور به‌شمار می‌رود. بیش از ۱۰ نوع ماده معدنی در استان شناسایی شده است. اما بیشتر فعالیت معدنکاری در استان بر ۴ نوع ماده معدنی متمرکز شده است.
قاسمی در ادامه خاطرنشان کرد: معادن عمده استان معادن گچ، معدن کرومیت و آهن از نوع هماتیت است. البته مصالح ساختمانی مانند معادن شن و ماسه جزو ظرفیت‌های معدنی استان به‌شمار می‌رود که این مواد معدنی صادر می‌شوند. معادن گچ در سمت غرب استان فعال هستند، کرومیت و آهن در شمال و شمال‌شرقی و معادن شن و ماسه در شرق استان در حال فعالیت هستند.
وی همچنین در ادامه با اشاره به معادن گردشگری در سطح استان گفت: جریزه هرمز با توجه به تنوع معدنی و خاک‌های رنگی که در دل خود دارد، یکی از جاذبه‌های گردشگری معدنی استان به‌شمار می‌رود. این جزیره به جزیره رنگ‌ها معروف شده است. البته علاوه بر خاک‌های رنگی، معادنی مانند آهن و نمک نیز در این جریزه یافت می‌شوند. این مقام مسئول درباره رتبه‌های معدنی این استان در کشور اظهار کرد: استان هرمزگان در زمینه ذخایر معدنی سنگ گچ رتبه نخست، در زمینه خاک سرخ رتبه نخست، سنگ نمک رتبه چهارم، سنگ‌آهن رتبه پنجم و در زمینه سنگ کرومیت رتبه ششم را داراست.

زنجیره فولاد هرمزگان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان درباره صنایع معدنی که در استان فعال هستند، عنوان کرد: ۱۰میلیون تن زنجیره فولاد در استان هرمزگان، از گندله‌سازی تا سایر شاخه‌های تولیدی در معادن سنگ‌آهن مشغول فعالیت هستند. صنعت آلومینیوم‌سازی نیز در سطح قابل‌توجهی در استان فعالیت دارد. البته پنل‌های سقفی و گچی نیز در استان مشغول به کار هستند و بسته‌بندی و دانه‌بندی از فعالیت‌های صنایع معدنی در استان به‌شمار می‌روند.

قاسمی با اشاره به میزان اشتغالزایی که معادن در سطح استان ایجاد کرده‌اند، گفت: میزان اشتغالزایی در بخش معدن به ۳هزار نفر می‌رسد، اما در حوزه صنایع معدنی، این آمار بسیار بالاتر از این رقم است. هر یک از کارخانه‌های معدنی در استان بیش از هزار و ۱۰۰ نفر اشتغالزایی ایجاد کرده‌اند.
کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل
یکی از استان‌هایی که در چند سال گذشته با کمترین میزان تعطیلی معادن روبه‌رو شده، استان هرمزگان است. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان با اشاره به اینکه معادن استان هرمزگان به‌دلیل همجواری با خلیج‌فارس و دریای عمان از رکود در امان مانده است، گفت: یکی از هزینه‌هایی که فعالیت‌های معدنکاری به همراه خود دارد، هزینه‌های حمل‌ونقل است. حال با توجه به نزدیکی استان هرمزگان به سواحل خلیج‌فارس، هزینه‌های حمل‌ونقل در آن به حداقل ممکن خود می‌رسد. از سوی دیگر خط آهن و ریل در استان فعال است و این موضوع، هزینه‌های معدنکاری را برای معادن استان به حداقل می‌رساند.

قاسمی با اشاره به مهم‌ترین مشکلات معدنی در استان تصریح کرد: مهم‌ترین مشکلات معادن استان به وضعیت بازار بازمی‌گردد، اما باوجود رکود بازار معادن استان همچنان تعطیل نشده و به فعالیت خود ادامه می‌دهند. البته چند معدن هماتیت که منجر به تولید سیمان می‌شود به حالت نیمه‌تعطیل درآمده‌اند، اما به‌طور کامل تعطیل نشده‌اند. وی در ادامه یادآور شد: البته در نیمه سال ۹۴ چند معدن تعطیل شده‌اند اما از نیمه دوم تا به امروز بیشتر معادن استان فعال هستند.


اقدام‌های در دست اجرا
احیای واحدهای فرآوری مهم‌ترین اقدام سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان است. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان با اشاره به اقدام‌های در دست اجرا در امسال عنوان کرد: احیای واحدهای فرآوری با توجه به بسته حمایتی دولت برای رونق، یکی از مهم‌ترین اقدام‌های در دست اجرا در سطح معادن استان است. قاسمی افزود: بحث دوم، موضوع حمل‌ونقل است که برای این موضوع نیز با پایانه‌های حمل‌ونقل در حال هماهنگی و مذاکره هستیم. قاسمی در ادامه توضیح داد: یکی از مهم‌ترین اقدام‌های استان هرمزگان، بحث صادرات و بنادر اختصاصی است تا بتوانیم از این طریق رونقی به معادن ببخشیم.

اسکله تخصصی سنگ گچ هرمزگان
چندی‌پیش موضوع پایان پروژه اسکله تخصصی سنگ گچ در استان هرمزگان مطرح شده بود. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان در پاسخ به این پرسش که تکلیف اسکله تخصصی سنگ گچ هرمزگان به کجا رسیده است، گفت: این بندرگاه در شهرستان خمیر واقع شده که تمام کارهای اجرایی آن انجام شده است. جلسه‌هایی با سازمان‌های مختلف برای راه‌اندازی این اسکله داشتیم که نتایج مثمرثمری داشته است. اکنون نیز منتظر مجوزهای قانونی، محیط‌زیستی و گمرکی برای راه‌اندازی این اسکله هستیم.

باز هم مشکل خام‌فروشی
استان هرمزگان به خاک سرخ و معادن گچش معروف شده است. اما به گفته کارشناسان، سنگ گچ این استان به‌طور خام و دانه‌بندی‌شده به فروش می‌رسد. در استان هرمزگان بیشتر معادن فعال که مزیت صادراتی دارند در زمینه‌های سنگ گچ، سنگ آهک، سنگ نمک و گرانیت فعالیت می‌کنند، اما مهم‌ترین مشکل این معادن خام‌فروشی آنهاست. در باره دلایل خام‌فروشی این محصولات در استان هرمزگان محمد آشینه، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بندرعباس گفت: بیشترین صادرات سنگ گچ به هندوستان و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس انجام می‌شود. به‌دلیل اینکه قیمت این محصول در کل دنیا ارزان است، بنابراین سود این محصول به سنت (واحد پول انگلیس) محاسبه می‌شود. ازجمله مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد شامل افزایش هزینه‌های استخراج و کاهش سرمایه در گردش این معادن است. این در حالی است که قیمت جهانی این محصولات روزبه‌روز در حال کاهش است. وی همچنین درباره فرآوری این محصولات خاطرنشان می‌کند: فرآوری سنگ گچ اکنون در چند واحد انجام می‌شود و میزان تولیدات این واحدها نسبت به ذخایر استان بسیار اندک است.

این فعال اقتصادی تصریح کرد: فناوری فرآوری سنگ گچ در کشور ما جدید است و طبیعی است که در این شرایط نیاز به حمایت بیشتری باشد. آشینه با بیان اینکه برخی از صنایع پایین‌دستی در حوزه معادن می‌توانند فعال باشند، گفت: سنگ‌آهن و سنگ گرانیت به‌دلیل اینکه هزینه بهره‌برداری بالایی دارند با افزایش قیمت تمام‌شده مواجه می‌شوند که این موضوع رقابت‌پذیری این محصولات را در بازار جهانی کاهش می‌دهد. متاسفانه نادیده گرفته شدن ظرفیت‌های معدنی استان هرمزگان در دوره‌های گذشته باعث شده اکنون راهی جز خام‌فروشی پیش‌روی معدنداران این استان نباشد. استان هرمزگان در حالی که دارای بیشترین ذخایر خاک سرخ و سنگ گچ در کشور است اکنون فقط می‌تواند خام‌فروشی کند و به نظر می‌رسد برای حل این مشکل علاوه بر حمایت‌های دولتی نیاز به احداث اسکله تخصصی برای صادرات محصولات فرآوری‌شده این معادن نیز وجود دارد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۱۵
کد مطلب: 32606
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت