گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
شعبانی در گفت‌وگو با ماین نیوز مطرح کرد:
ایران در حال بازگشت به جایگاه واقعی خود در صنعت آلومینیوم است
تحریم نانوشته فروش شمش به ایران توسط اعراب/کیفیت بالای بیلت‌های آلیاژی
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - مدیرعامل شرکت آلومینیوم میهن کار و رئیس انجمن در و پنجره و نمای ایران معتقد است: صنعت آلومینیوم ایران در حال بازگشت به جایگاه گذشته خود است، در نتیجه با به قدرت رسیدن ایران در این صنعت، کشورهای عربی در حاشیه قرار خواهند گرفت.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، حمید شعبانی اظهار کرد: در حال حاضر حدود 50 درصد نیاز در قسمت بیلت توسط ایرالکو تامین می‌شود اما این رقم در قسمت شمش به 70 درصد می‌رسد.

وی با تاکید بر بالا بودن سطح چهارمین دوره کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران که اخیرا برگزار شد، تصریح کرد: با توجه به تغییرات سریعی که در حال رخ دادن است، پیشنهاد من این است که این کنفرانس به صورت سالانه بر گزار شود.

خبرنگار ماین نیوز با حمید شعبانی، مدیرعامل شرکت آلومینیوم میهن کار و رئیس انجمن در و پنجره و نمای ایران گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

چهارمین دوره کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران را که اخیرا برگزار شد، چطور ارزیابی می‌کنید؟

سطح مشارکت و حضور شرکت‌های داخلی و خارجی در این دوره نسبت به دوره‌های گذشته بسیار بهتر بود. خوشبختانه برندهای مطرح جهانی در این کنفرانس حضور داشتند و این موضوع توانست سطح کنفرانس را افزایش دهد. می‌توان گفت کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران در حال ثبت جایگاه خود در تقویم بین‌المللی به عنوان یک کنفرانس تاثیرگذار است زیرا شرکت‌های بزرگ و شناخته شده در آن حضور دارند. به نظر من کنفرانس آلومینیوم در دوره بعد باید به عنوان یک اتفاق ملی رخ دهد. در واقع به دلایلی همچون سطح مشارکت شرکت‌های خارجی و اهمیت صنعت آلومینیوم و قدرت استراتژیک کشور در این صنعت، باید دولت این کنفرانس را رویدادی تاثیرگذار بداند.

آیا بهتر نیست این کنفرانس به صورت سالانه برگزار شود؟

با توجه به تغییرات سریعی که در حال رخ دادن است، پیشنهاد من این است که این کنفرانس به صورت سالانه برگزار شود. در واقع با توجه به استقبال شرکت‌های خارجی و عطش فراوانی که برای ورود به بازار ایران دارند، لزوم سالانه شدن این کنفرانس احساس می‌شود. البته به دنبال آن باید دفتر و سایتی دائمی برای ثبت اخبار مقالات مربوط به کنفرانس ایجاد شود.

آیا شرکت‌های عربی به دلایل سیاسی در این کنفرانس حضور نداشتند؟

این موضوع می‌تواند بنا به دلایل مختلف رخ داده باشد اما باید به این نکته توجه داشت که صنعت آلومینیوم ایران در حال بازگشت به جایگاه اصلی خود است و بی‌شک وقتی به جایگاه واقعی خود بازگردیم و با صاحبان صنایع و بزرگان صنعت آلومینیوم ارتباط داشته باشیم، برندهای عربی در حاشیه قرار خواهند گرفت. هرچند شرکت‌های عربی در تولید آلومینیوم از ایران پیشی گرفته‌اند اما موضوع این است که آنها با روش دامپینگ کار می‌کنند. صنعت آلومینیوم ایران، صنعتی بومی است که با تمام مشکلات مربوط به تحریم‌ها توانسته در چند سال اخیر به فعالیت خود ادامه دهد این در حالی است که مدیران و سرمایه‌گذاران شرکت‌های آلومینیوم عربی، کشورهای خارجی هستند. در نتیجه کشورهای عربی تنها انرژی ارزان و شرایط تجاری را در اختیار مدیران خارجی قرار می‌‌دهند. به اعتقاد بنده ارزش افزوده‌ای که کشورهای عربی از فعالیت این شرکت‌ها بدست می‌آورند، بسیار کم است زیرا در صنایع فلزی، ارزش افزوده در محصول پایین دستی ایجاد می‌شود و خام فروشی و فروش مواد اولیه را نمی‌توان نشانه رشد و توسعه یک کشور دانست. حال با توجه به چنین موضوعی، برگشت صنعت آلومینیوم ایران به جایگاه گذشته خود به سرعت رخ خواهد داد زیرا زیرساخت‌های لازم در اختیار است. باید به این نکته توجه داشت، صادرات شمش یا بیلت هنر نیست بلکه صادرات محصول نهایی است که می‌تواند برای صنعت آلومینیوم ارزش افزوده ایجاد کند. درست همان کاری را که اروپا، آمریکا، چین، ژاپن و ... انجام می‌دهند. در واقع محصول نهایی است که ارزش افزوده و اشتغال ایجاد می‌کند. به نظرم بنده کارخانه‌های تولید شمش و بیلت باید حمایت از صنایع پایین دستی را جزو اولویت‌های اصلی خود قرار دهند. در کشورهای عربی، صنایع پایین دستی وجود ندارد به همین دلیل است با بازگشت ایران به جایگاه گذشته، خودبه‌خود در حاشیه قرار خواهند گرفت و تنها می‌توانند به عنوان تامین کننده بیلت یا شمش فعالیت کنند. امروز صنعت آلومینیوم در حال رشد است بطوریکه صنایعی همچون دایکست و اکستروژن پیشرفت بسیار خوبی داشته‌اند.

آیا بیلت ساز شدن کشورهای عربی می‌تواند فرصتی برای ایران باشد تا با واردات آن، محصول نهایی را به خودشان صادر کنیم؟

به دفعات بسیار این موضوع را چه در سندیکا و چه در انجمن‌های مختلف پیشنهاد داده‌ایم اما مساله اصلی شاید نوعی لج‌بازی باشد زیرا امروز دیگر مشکلی به اسم تحریم وجود ندارد. در حال حاضر به دلایل مختلف که شاید بخشی از آن مربوط به موضوعات سیاسی است، ایران از کشورهای عربی بیلت خریداری نمی‌کند. به همین دلیل بیلت موردنیاز کشور از هند، کره و ... وارد می‌شود. البته شرکت روسال نیز اخیرا مذاکراتی برای شروع همکاری با ایران داشته است تا بتوانند شمش و بیلت را به ایران وارد کند. شاید دلیل این همکاری این باشد که روسال منبع اصلی تامین‌کننده شرکت‌های ترک بود اما با توجه به تغییرات مواضع سیاسی میان روسیه و ترکیه به دنبال بازار جایگزین هستند.

چه میزان از نیاز صنایع پایین دستی به شمش و بیلت توسط ایرالکو و المهدی تامین می‌شود؟

در حال حاضر حدود 50 درصد نیاز در قسمت بیلت توسط ایرالکو تامین می‌شود اما این رقم در قسمت شمش به 70 درصد می‌رسد. البته با قرار دادن کوره‌های ذوب مجدد و تبدیل ضایعات توانسته‌ایم 30 تا 40 درصد نیاز را خودمان تولید کنیم. باید به این نکته نیز اشاره داشت، در بیلت‌های آلیاژی موفقیت‌های بسیاری داشته‌ایم. به عنوان مثال در شهرستان‌های مختلف شرکت‌هایی فعالیت می‌کنند که بیلت‌های آلیاژی آنها کیفیتی بالاتر از بیلت‌های ایرالکو داشته و قیمت آنها گاها گران‌تر از ایرالکو است. البته در این میان برخی بیلت‌ها، بیلت‌های ضایعاتی هستند اما به عنوان محصول دست دوم استفاده می‌شود. بطورکلی بنده معتقدم کیفیت بیلت‌های آلیاژی با توجه به سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته برابر با کیفیت بیلت‌های تولیدی ایرالکو است زیرا کیفیت شمش و بیلت‌های تولیدی ایرالکو در برهه‌ای از زمان (اوایل سال قبل) کاهش یافت در نتیجه شرکت‌های تولیدکننده بیلت آلیاژی کیفیت محصول خود را افزایش دادند. البته لازم به ذکر است، در حال حاضر کیفیت بیلت‌های تولید ایرالکو افزایش یافته است.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۲۷
کد مطلب: 32552