گروه معادن مس
 
مزجی در گفت‌وگو با ماین نیوز خبر داد:
هند خریدار اصلی مفتول ایران
بومی‌سازی محصولات پایین دستی مس/جای خالی تشکل صنعت مس
گروه معادن >مس - مدیر پروژه شرکت دنیای مس معتقد است: در کنار کاهش جهانی قیمت مس، هزینه‌ها در بخش‌هایی مانند نیروی انسانی، ماشین‌آلات و انرژی نسبت به سال‌های گذشته افزایش یافته است.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، یاسر مزجی ضمن بیان این موضوع که شرکت دنیای مس یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مفتول کشور به شمار می‌رود، اظهار کرد: اصلی‌ترین خریدار خارجی ما کشور هند و به دنبال آن امارات و کشورهای حاشیه خلیج فارس است.

خبرنگار ماین نیوز با یاسر مرجی، مدیر پروژه شرکت دنیای مس گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

ابتدا درباره شرکت دنیای مس و حوزه فعالیت آن توضیح دهید.

شرکت دنیای مس در سال 1382 در شهر کاشان راه‌اندازی و دارای ظرفیت تولید سالانه در حدود 160 هزار تن است. البته در حال حاضر تنها با 35 درصد ظرفیت خود مشغول به کار است. در واقع دنیای مس از بزرگترین تولیدکنندگان مفتول و سیم‌های مسی کشور به شمار می‌رود بطوریکه می‌توان گفت اولین خریدار کاتد مس کشور از سرچشمه، مجموعه دنیای مس است. از سوی دیگر این مجموعه مفتول تولیدی خود را از طریق بورس کالا عرضه می‌کند. به همین دلیل دنیای مس بزرگترین تولیدکننده مفتول مسی در کشور محسوب می‌شود.

چرا مجموعه تنها با 35 درصد ظرفیت خود مشغول به کار است؟ آیا در زمینه صادرات برنامه‌ریزی‌ صورت گرفته است؟

این میزان ظرفیت با توجه به نیاز کشور در حال فعالیت است زیرا کشور ما سالانه حداکثر 200 هزار تن مصرف مس دارد. در حوزه صادرات نیز برنامه‌ریزی‌هایی داشته‌ایم که در نتیجه آن شاهد صادراتی خوب در سال گذشته بودیم. البته باید به این نکته اشاره کرد؛ شرایط صادرات در سال گذشته نسبت به سال‌های قبل کمی با تغییر همراه بود و این موضوع باعث افت صادرات در سال 94 شد اما پیش‌بینی ما این است که وضعیت صادرات در سال جاری بهتر از سال گذشته باشد.

بازارهای صادراتی دنیای مس بیشتر شامل چه کشورهایی می‌شود؟

در حال حاضر بیشتر بازار صادراتی ما در هند و سپس امارات و کشورهای حاشیه خلیج فارس قرار دارد. البته بازارهای صادراتی دیگری نیز در کشورهای تازه به استقلال رسیده شمال ایران مانند آذربایجان و همچنین ترکیه، عراق، سوریه و افغانستان وجود دارد.

مصرف‌کنندگان محصولات دنیاس مس در کشور شامل چه صنایعی می‌شود؟

اصلی‌ترین مصرف‌کنندگان محصولات ما صنایع سیم‌ و کابل هستند. پس از آن صنایع سیم لاکی را نیز می‌توان در میان مصرف‌کنندگان عمده قرار داد. توانیر نیز برای شبکه برق، یکی از مصرف‌کنندگان اصلی محصولات ما به شمار می‌رود. البته شرکت (قطار شهری) مترو نیز به دلیل شبکه برقی مورد استفاده یکی دیگر از خریداران محصولات دنیای مس است زیرا تنها تولیدکننده سیم‌های شبکه بالاسری قطارهای شهری در کشور مجموعه ما است.

آیا به دنبال استفاده از تکنولوژی‌های جدید هستید؟

بدون شک به دنبال استفاده از تکنولوژی‌های جدید هستیم. در همین رابطه واحد تحقیق و توسعه شرکت به دنبال شناسایی نیازهای کشور است تا برای رفع این نیازها، تکنولوژی‌های جدید را طراحی و یا آن را از کشورهای دیگر از جمله کشورهای اروپایی وارد کنیم. در حال حاضر یکی از موضوعاتی که با در حال مذاکره در خصوص آن هستیم،  موضوع واردات تکنولوژی از شرکت‌های معتبر جهان به کشور است.

با توجه به کاهش شدید قیمت مس در جهان، آیا هزینه‌های تولیدی شما نیز کاهش یافته است؟

هرچند قیمت مس در بازارهای جهانی کاهش یافته است اما باید این نکته در نظر داشت که هزینه‌های ما کاهش نیافته است زیرا بیشتر کارمزدی که روی کاتد مس ایجاد می‌شود مربوط به نیروی انسانی، ماشین‌آلات و انرژی است که هزینه‌ها را نسبت به سال‌های گذشته افزایش داده است در نتیجه کاهش قیمت مس تاثیری بر کاهش هزینه‌های تولید نداشته است اما موضوع دیگر تغییرات در حوزه تامین مالی است که خوشبختانه اقدامات صورت گرفته در این حوزه را می‌توان از نقاط قوت دنیای مس دانست که فرصت‌های لازم را در حوزه تامین مالی در اختیار مشتری قرار داده است. در واقع علاوه بر بالا بودن کیفیت محصولات تولیدی در زمینه تامین مالی توانسته‌ایم مشتریان خود را راضی نگه‌ داریم.

در خصوص تحویل مواد اولیه آیا مشکلی وجود دارد یا خیر؟

خوشبختانه عرضه مس در بورس با مشکل خاصی همراه نیست و می‌توان گفت در این زمینه مشکلی وجود ندارد.

آیا برنامه‌ای برای افزایش ظرفیت تولید در دستور کار قرار دارد؟

سیاست کلی دنیای مس افزایش سالانه ظرفیت است. برنامه تولید ما برای سال گذشته 30 درصد بود اما برای سال جاری این رقم را با افزایش 5 درصدی به عدد 35 رساندیم که برابر 70 هزار تن است. میزان صادرات هم در سال گذشته برابر 1800 تا 1900 تن بود.

آیا پس از برجام تغییرات در ارتباطات خارجی شما صورت گرفته است؟

از دیدگاه بازگشایی ال سی و نقل‌ و انتقال پول تغییر چندانی برای شرکت ایجاد نشده است. در واقع صحبت‌ها حاکی از حل شدن خیلی از مسائل است اما در عمل چندان تغییری مشاهده نمی‌شود و ما همچنان در دریافت ارز خارجی و همچنین گشایش ال سی نیز با مشکل مواجه هستیم و نمی‌توانیم مانند شرکت‌های خارجی با تمام قوانین بین‌المللی فعالیت کنیم. البته بازسازی روابط قطع شده نیازمند صرف زمان است اما در بحث تجارت خارجی تا حدودی سیاست‌گذاری‌های داخلی نیز تاثیرگذار است. به عنوان مثال در موضوع مالیات برارزش افزوده در حوزه صادرات مشکلاتی وجود دارد. این بدان معنا است که مالیات بر ارزش افزوده مفتول خریداری شده از شرکت ملی مس بطور کامل پرداخت می‌شود اما در مقابل نتوانسته‌ایم در 3 سال گذشته ریالی از ارزش افزوده محصول صادر شده را دریافت کنیم. البته این مبلغ به صادرکننده برگردانده می‌شود اما زمان زیادی برای آن لازم است.

ارتباط شما با شرکت صنایع مس شهید باهنر به چه صورت است؟

مس باهنر در برخی موارد همکار و در برخی دیگر رقیب ما محسوب می‌شود. به عنوان مثال در بخشی که خودمان توانایی تولید محصولی را در اختیار نداریم از باهنر تامین می‌کنیم.


وضعیت صنعت مس را چطور ارزیابی می‌‌کنید؟

مس کالایی است که هرچقدر به سمت محصولات پایین دستی حرکت کنیم، سود شرکت افزایش می‌یابد. به عنوان مثال، تولید سیم قلع اندودی سود بیشتری نسبت به تولید مفتول 8 میلیمتری برای شرکت ایجاد می‌کند. این موضوع منجر شد به سمت تولید محصولات مختلف رفته و کشور را از واردات برخی محصولات بی‌نیاز کنیم. یعنی توانستیم برخی از محصولات را که پیش از این به کشور وارد می‌شد را تولید و بومی‌سازی کنیم که این موضوع نیز در کاهش هزینه‌ها بسیار موثر بوده است. به عنوان مثال "کانتک وایر" را که حتی در خاورمیانه هم تولید نمی‌شود را تولید کردیم اما در مورد برخی محصولات در کنار تولید داخلی شاهد واردات محصولات خارجی نیز هستیم که نبود تعرفه‌های لازم می‌تواند توان رقابتی ما را کاهش دهد.

آیا نبود یک انجمن مس و عدم حمایت از واحدهای تولیدی را می‌توان یکی از مشکلات موجود در این بخش دانست؟

بله، البته به دنبال راه‌اندازی انجمنی مستقل برای حوزه مس بودیم اما همچنان اجرایی نشده است. در واقع جای خالی این انجمن در برخی از موضوعات به خوبی قابل مشاهده است زیرا وجود چنین انجمنی می‌تواند در بحث‌های حمایتی از جمله وضع تعرفه ها و یا افزایش آنها موثر باشد.

آیا تمایل دارید در صنایع بالادستی معدنی برای خود داشته باشید؟

در حال حاضر در این حوزه ورودی نداشته‌ایم هرچند که پیشنهاداتی در این زمینه مطرح شده است اما با توجه به اینکه معادن پیشنهادی ذخایر مناسب نداشته و از ارزش اقتصادی خوبی برخوردار نبودند در نتیجه به صورت جدی روی آنها بررسی صورت نگرفت اما بی‌شک دنیای مس در هر حوزه‌ای که توجیه اقتصادی به همراه داشته باشد ورود خواهد کرد.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی و علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : يکشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۰۳
کد مطلب: 32494