گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
عيارسنجي آلومينيوم در تالار نقره اي
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - بازار داخلي آلومينيوم مدتي است که وضعيت چندان جذابي ندارد و حضور اجناس وارداتي با کيفيت هاي مختلف در کنار ضعف روزافزون صنايع پايين دستي اين فلز شرايط نامساعدي را رقم زده است که خروجي آن تعطيلي بسياري از واحدهاي صنعتي کوچک و متوسط يا کاهش فعاليت آنها است.
 
به گزارش ماین نیوز، اين وضعيت تا جايي پيش رفته که حتي بسياري از کارشناسان اقتصادي و تصميم سازان پيشين نيز از اين وضعيت و شکل هاي مختلف برخي ناسازگاري ها انتقاد مي کنند. به طور کلي شرايط قيمت گذاري در بورس و بازار، حجم عرضه و تقاضا، وضعيت توليد و مصرف و همچنين برخي واقعيت هاي مغفول آن وضعيت اين روزهاي بازار آلومينيوم را رقم زده است.

بازارهاي جهاني آلومينيوم
در بازارهاي جهاني وضعيت فلز آلومينيوم شرايط مبهمي داشته و البته روند قيمتي و رخدادهاي تاثيرگذار بسياري نيز بر آن موثر است؛ هرچند که دورنماي مثبتي را پيش روي خود ترسيم کرده است.
در آخرين معاملات ثبت شده در بورس فلزات لندن موسوم به LME بهاي هر تن آلومينيوم به صورت نقدي 1525 دلار و 50 سنت بوده که کاهش قيمت محدودي را به نسبت روزهاي قبل از آن نشان مي دهد. اين در حالي است که روند عمومي بهاي آلومينيوم همچون غالب فلزات پايه در بازارهاي جهاني کاهشي بوده هرچند که مشخص نيست چه دورنماي قيمتي را در پيش دارد؛ زيرا شواهد متناقضي در اين بازار ديده مي شود.
مهم ترين رخداد موثر بر بازار آلومينيوم را مي توان پايين بودن موجودي انبارهاي آن در بازارهاي جهاني و انبارهاي بورس فلزات لندن دانست تا جايي که اين رقم هم اکنون به 2 ميليون و 555 هزار تن کاهش يافته تا جايي که مي توان اين رقم را پايين ترين حجم در 7 سال اخير به شمار آورد که نشان دهنده برتري محسوس تقاضا بر عرضه است يعني اين فلز تنها با توجه به واقعيت هاي عرضه و تقاضا مستعد رشدي شتابان است.
از سوي ديگر تا پيش از بحران جهاني اقتصاد در سال 2008 بهاي اين فلز تا بيش از 3000 دلار در هر تن نيز افزايش يافته بود که اميد به پتانسيل هاي بالاي اين محصول براي بهبود قيمت ها را افزايش مي دهد. از سوي ديگر در ذخاير و معادن آلومينيوم در اقصي نقاط جهان تغيير چنداني از لحاظ حجم توليد و استخراج صورت نگرفته؛ اما براي فرآوري آلومينيوم مخصوصا از سوي کشورهاي نفت خيز منطقه شاهد سرمايه گذاري هاي کوچک و بزرگ بسياري هستيم که البته ايران نيز از اين قافله عقب نبوده است. مزيت انرژي ارزان و در دسترس و همچنين نزديکي به آب هاي آزاد و بازار مصرف قدرتمند را مي توان از ويژگي هاي مهمي به شمار آورد که جذابيت سرمايه گذاري را در کشور ما افزايش مي دهد.
نکته ديگر آنکه پس از افزايش نرخ در روزهاي اخير شاهد فروش بسياري از سفته بازها در بازارهاي جهاني بوديم که به کاهش محدود قيمت ها منجر شد؛ هرچند که نزديکي به روزهاي گرم سال و کاهش محدود تقاضا را نيز مي توان در اين جهت گيري مقطعي موثر دانست.
از سوي ديگر رشد قيمت جهاني نفت خام و بسياري از حامل هاي انرژي در کنار پايين بودن موجودي انبارها و انتظار براي کاهش نسبي عرضه مواد معدني حاوي آلومينيوم و تغيير جهت کلي بازارهاي کالايي به سمت بهبود قيمت ها با پيش قراول بودن بهاي نفت خام ( به استثناي فولاد و مواد اوليه آن) مي تواند دورنماي مثبتي را براي آينده آلومينيوم ترسيم کند تا جايي که ممکن است پس از فلز روي، آلومينيوم دومين برنده نوسان قيمت ها در بازارهاي فلزي به شمار بيايد.

معاملات آلومينيوم در بورس کالاي ايران
هم اکنون در بورس کالاي ايران شرکت آلومينيوم ايران موسوم به ايرالکو را مي توان مهم ترين و شايد يگانه شرکت عرضه کننده آلومينيوم به شمار آورد که جايگاه برتر توليد اين کالارا در بازار داخلي از آن خود کرده است. اين در حالي است که با توجه به شرکت ها و واحدهاي مصرف کننده گسترده آلومينيوم و صنايع پايين دستي اين صنعت، انتقادهاي بسياري به وضعيت عرضه ها در ماه ها و سال هاي گذشته صورت گرفته؛ هرچند که با انتقاد از اين صنعت از معدن تا بخش مصرف کننده آن نيز همراه بوده است. با توجه به اين وضعيت در کنار حجم بسيار بالاي اما و اگرها و اخبار صحيح يا تاييد نشده بايد با دقت بسياري به معاملات اين کالاتوجه داشت.
در سال جاري حجم عرضه آلومينيوم تنها از سوي ايرالکو در بورس کالاچيزي نزديک به 56هزار و 600 تن بوده که در برابر تقاضايي با حجم 14 هزار تن تنها 11 هزار و 440 تن از اين حجم مورد داد و ستد قرار گرفته است. اين وضعيت در کنار بسته شدن حجم بزرگي از صنايع مصرف کننده آلومينيوم، اجبار به استفاده از قراضه آلومينيوم در بسياري از واحدهاي توليدي کوچک تر، واردات آلومينيوم از کشورهاي منطقه و حتي واردات آلومينيوم قراضه از کشورهاي آسياي ميانه نشان دهنده وضعيت ناموزوني در اين بازار خواهد بود که نياز به موشکافي آن به شدت حس مي شود.
همان گونه که در نمودار همراه قابل تشخيص است به رغم وجود عرضه هاي گسترده در هفته هاي اخير حجم معامله محدود بوده ولي بررسي هاي ميداني در بازار آزاد نشان مي دهد که تقاضاي موثر در صنايع پايين دستي آلومينيوم وجود داشته است. با توجه به اين شواهد متناقض بايد دليل عقب نشيني خريداران را يا در محدوديت حجم خريد يا در قيمت هاي بالاتر جست وجو کرد يا شايد هر دوي اين موارد.
درخصوص وضعيت قيمتي شايد بتوان با صراحت بيشتري سخن گفت. هم اکنون بهاي هر تن آلومينيوم در بورس فلزات لندن چيزي نزديک به 1525 دلار است که البته براي محاسبه بايد هزينه پريميوم (هزينه هاي جانبي معامله و تحويل فيزيکي کالا) را نيز به آن افزود. به گزارش سايت رسمي بورس فلزات لندن پريميوم، معامله هر تن آلومينيوم با استانداردهاي مورد پذيرش اين بورس در تاريخ 23 ماه مه براي غرب اروپا 80 دلار، شرق آسيا 95 دلار و براي آسياي جنوب شرقي چيزي نزديک به 60 دلار پرداخت مي شود.
با توجه به اين شرايط اگر يک تاجر با قيمت هاي موجود بخواهد از منطقه غرب آسيا آلومينيوم خريداري کند و به مصرف برساند، بايد به جز قيمت پايه در بورس فلزات لندن رقمي نزديک به 70 دلار براي پريميوم و حداکثر 30دلار براي حمل بپردازد؛ يعني بهاي آلومينيوم پشت گمرک ايران چيزي نزديک به 1625 دلار تمام خواهد شد.حال با احتساب دلار 3450 توماني قيمت هر تن آلومينيوم به استثناي هزينه هاي گمرکي چيزي نزديک به 5600 تومان محاسبه مي شود.
اين به آن معني است که براي يک واحد مصرف کننده در مناطق آزاد اقتصادي هم اکنون نيز خريد از بورس کالابه صرفه نبوده و واردات جذابيت بيشتري خواهد داشت. حال با فرض تعرفه واردات نزديک به 5 درصد قيمت تمام شده اجناس وارداتي چيزي نزديک به 5880 تومان است؛ در حالي که در همين زمان قيمت هاي آخرين عرضه هزار تني در بورس کالاي ايران تا 59،497 ريال متغير بوده که البته خريداري نداشت. با توجه به اين موارد بايد گفت که قيمت هاي موجود در بورس کالابه هيچ عنوان جذابيتي براي مصرف کننده نهايي ندارند و در صورت ادامه اين شرايط ضعيف باز هم رکود موجود در صنعت آلومينيوم ادامه خواهد داشت.
با توجه به اين موارد بايد گفت که تغيير مبناي قيمت گذاري در بورس کالارا بايد به عنوان يک ضرورت پذيرفت؛ هرچند که همچون ساير محصولات روند تعيين قيمت يعني احتساب قيمت هاي جهاني با ارز آزاد و 5 درصد تخفيف به هيچ عنوان دشواري خاصي نداشته و بهتر است به جاي چانه زني بر سر کاهش چند درصدي قيمت ها، به افزايش حجم توليد و تقويت حجم فروش با قيمت هايي پايين تر در بورس کالاپرداخت؛ هرچند که متاسفانه براي برخي از شرکت هاي بزرگ صادرات جذابيت بيشتري داشته و البته شفافيت کمتري نيز دارد.
در نهايت بايد به اين نکته نيز اشاره داشت که استفاده از قيمت هاي هفتگي در کنار نوسان قيمت هاي جهاني مي تواند به برخي نامتوازني ها در روند قيمت گذاري در بورس کالامنجر شود؛ اما بازار بايد به اين نکته از لحاظ رواني و حتي مديريتي اشراف پيدا کند که عرضه در بازار داخلي حتي با قيمت هايي کمتر محرکي براي تحريک اقتصاد اين حوزه بوده و مي تواند به تقويت زنجيره ارزش در صنعت آلومينيوم منجر شود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۳۴
کد مطلب: 32438
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد