گروه معادن
 
«آلروسا» تنها بازمانده رکود معدنی جهان
گروه معادن - موسسه مالی و سرمایه‌گذاری مودی در پیش‌بینی ابتدای سال میلادی خود از بازارهای جهانی هشدار داده بود که رکود کنونی تا حدی می‌تواند ادامه یابد که قیمت محصولات معدنی به سطوحی پایین‌تر از سطوح رکود مالی جهان در سال ۲۰۰۸م خود برسد و با افزایش بدهی شرکت‌های معدنی، آنها را به ورطه ورشکستگی بکشاند.
 
به گزارش ماین نیوز، براساس برآورد مودی، اوضاع کنونی به شدت وخیم بوده و هیچگاه شرایط تا این اندازه بد نبوده است. به گزارش وب‌سایت «ماینینگ»، مودی در گزارش سالانه خود به بررسی حوزه‌های مختلف بخش معدنکاری جهان پرداخته و شرایط ۸۷ شرکت معدنی بزرگ را تحلیل کرده بود.

بر این اساس، اوضاع بیشتر این شرکت‌ها بسیار مخاطره‌آمیز و نرخ بدهی‌های‌شان از استاندارد مرسوم بخش معدنکاری فراتر رفته بود. در این بین، وضعیت شرکتی مانند فریپورت مک‌موران که بزرگترین شرکت معدنکاری مس جهان به شمار می‌رود، بسیار وخیم بود و در معرض ورشکستگی قرار داشت. اکنون و پس از ۳ ماه از انتشار آن گزارش می‌توان به بررسی میزان دقت این برآوردها پرداخت. در ۳ ماه نخست سال ۲۰۱۶م، ۳۰ شرکت جهانی از نظر نرخ بدهی‌ها به میزان کل دارایی‌های‌شان در وضعیت نامساعدتری قرار گرفتند. در میان این ۳۰ می‌توان نام‌های بزرگی مانند ریوتینتو، بی‌اچ‌پی بیلیتون، گلدکورپ و شرکت شیلیایی کودلکو را مشاهده کرد. این شرکت‌ها همچنین رتبه سرمایه‌گذاری خود را برای نخستین بار به صورت دسته‌جمعی از دست دادند. با این حال، شرایط سرمایه‌گذاری برای آنگلوامریکن و واله بسیار نامساعدتر از دیگران بوده است. به طور کلی تنها ۱۹ شرکت معدنی توانستند رتبه سرمایه‌گذاری خود را در بازارهای مالی حفظ کنند.

موضوعی برای شادی
با تمام این شرایط، موسسه مودی هفته گذشته گزارش دیگری منتشر کرد و روی موضوعی برای شادی کردن انگشت گذاشت. غول تولیدکننده الماس جهان، «پی‌جی‌اس‌سی آلروسا» اوضاع خود را سر و سامان داده و برای نخستین بار رتبه سرمایه‌گذاری مناسبی به‌دست آورده است. به این صورت، آلروسا نخستین و تنها شرکت معدنی بزرگ جهان است که در فصل نخست سال جاری میلادی توانسته فضای اعتباری خود را بهبود دهد. مودی عنوان می‌کند، شرایط غول روسیه نشان می‌دهد که در مقایسه با همتایان جهانی خود، قدرتمند باقی مانده است. این گزارش پیش‌بینی می‌کند که وضعیت مستحکم آلروسا در آینده هم ادامه یابد. مودی دلیل این موضوع را جایگاه شرکت روسی به عنوان یک تولیدکننده و صادرکننده بزرگ الماس می‌داند که از کاهش ارزش روبل روسیه هم بهره‌مند شده است. علاوه بر این موارد باید به سهم ۲۹ درصدی آلروسا از تولیدات و همچنین ذخایر اقتصادی آن اشاره کرد که هزینه استخراج اندکی دارند. در این میان، تخصص فنی معدنکاری، وضعیت نقدینگی مساعد و سیاست مالی محافظه‌گرا، همه شرایط را به نفع آلروسا رقم زده است. با این حال، چشم‌انداز این شرکت که ۷۷ درصد از آن در اختیار دولت روسیه است، از دید بسیاری از کارشناسان چندان قدرتمند نیست اما مودی عنوان می‌کند که ارزیابی‌اش از این شرکت مثبت است. نگرانی کارشناسان از مالکیت دولتی و نفوذ بیش از اندازه دولت روسیه در آن است. این شرکت قدیمی ۶۰ ساله، در بیش از ۹ کشور و ۱۰ ناحیه از روسیه فعالیت می‌کند.

بهبود شرایط «الروسا»
تولید الماس این شرکت در سال جاری میلادی در مقایسه با سال گذشته، با ۶ درصد افزایش به ۳۸/۳میلیون قیراط رسیده است. این موفقیت را بیش از همه باید به لطف بهبود تولیدات ۲ معدن زیرزمینی این شرکت به نام‌های «میر» و «اوداچنی» دانست؛ ضمن آنکه سایر معادن حق‌العمل‌کاری این شرکت هم وضعیت مساعدی دارند. این شرکت که به همراه شرکت مشترک آنگلوامریکن و دی‌بیرز بیش از نیمی از الماس جهان را تولید می‌کند، از افزایش ذخیره معدنی خود در سال گذشته هم منتفع شد و میزان ذخایر الماس آن به ۴۳/۶ میلیون قیراط رسید. این شرکت همچنین با وجود بازار راکد الماس جهانی در یک سال گذشته، نسبت به دوره مشابه قبل ۳/۸ درصد الماس خام بیشتری به فروش رساند و ۸ درصد درآمدهایش را افزایش داد. به این صورت درآمدهای این شرکت به ۳/۴ میلیارد دلار رسید. «آلروسا» به همراه ۲ شرکت معدنی و نفتی بزرگ دیگر روسیه، «روسنفت» و «بشنفت» مهم‌ترین نامزدهای خصوصی‌سازی از سوی کاخ کرملین هستند. ارزش کنونی این شرکت پس از رشد ۳۰ درصدی در سال جاری به ۸/۲ میلیارد دلار رسیده است. در همین حال، شرکت روسی دیگر با نام «اوجی‌اس‌سی مگنیتوگورسک» که بزرگترین فولادساز این کشور به شمار می‌رود، شاهد بهبود وضعیت خود در هفته گذشته بود. این شرکت با کاهش هزینه‌های تولیدی خود، افزایش صادرات و رقابت در بازارهای بین‌المللی توانست فروش خود را به ۵/۸ میلیارد دلار برساند.

افزایش شکاف بازارهای معدنی
به گزارش، تحلیل موسسه مودی از وضعیت شرکت‌های معدنی جهان از ۲ موضوع حکایت دارد. نخست آنکه با کم شدن عیار معادن کنونی جهان، آینده متعلق به شرکت‌هایی است که فعالیت‌های اکتشافی خود را ادامه داده و ذخایر معدنی جدیدی کشف کرده‌اند که هزینه استخراج اندکی دارند. این موضوع به ویژه برای روسیه و کانادا که دسترسی به ذخایر معدنی بکر مناطق قطب شمال دارند، صحت دارد و کار شرکت‌های این ۲ کشور ساده‌تر است. از طرف دیگر، تفاوت بازار محصولات مختلف معدنی مطرح می‌شود. در حالی که بازار بیشتر محصولات معدنی در اشباع به سر می‌برد، ۲ دسته از محصولات همچنان آینده روشنی در پیش دارند. دسته نخست محصولات معدنی لوکس و قیمتی مانند الماس، طلا، پلاتین و نقره است که در چند ماه گذشته، شرایط خوبی را تجربه کرده‌اند. دسته دوم محصولات آینده‌دار و خوش‌یمن برای تولیدکنندگان آنها، عناصر نادر خاکی، روی و مس است که روز به روز بر تقاضای جهانی آنها افزوده شده و آینده حیات بشر به وجود آنها بستگی دارد. در این میان، با توجه به گسترش سریع فناوری‌های نوین، نیاز به عناصر نادر خاکی بیش از هر محصول معدنی دیگر افزایش خواهد یافت؛‌ تا حدی که دهه آینده باید شاهد سر به فلک کشیدن قیمت این محصولات باشیم.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۳۱
کد مطلب: 32254
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت