گروه معادن ساير حوزه ها
 
دیدار وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران با وزیر صنایع، انرژی و معادن تونس
تهاتر فسفات با گوگرد
گروه معادن >ساير حوزه ها - دیروز، وزارت صنعت، معدن و تجارت، میزبان وزیر صنایع، انرژی و معادن تونس، سفیر این کشور و جمعی از مسئولان دولتی آنها بود تا ضمن تاکید بر همکاری‌های معدنی آینده ایران و تونس، تفاهمنامه‌ای هم برای تامین نیاز فسفات بخش کشاورزی امضا شده و دوستی‌ها آغاز شود.
 
به گزارش ماین نیوز، در این دیدار یک ساعته، هیات بلندپایه تونسی با وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران دیدار کردند. جعفر سرقینی معاون وزیر در امور معدنی، یزدان سیف مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و گروهی دیگر از مسئولان وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت همچنین جهاد کشاورزی، محمدرضا نعمت‌زاده را همراهی کردند. نعمت‌زاده در این ملاقات عنوان کرد: ایران با داشتن بیش از ۶۰ نوع ماده معدنی، فرصت قابل‌توجهی برای رونق معدنی خود پیش رو دارد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت کشور، عمده ذخایر فلزی ایران را سنگ‌آهن مس، سرب و روی دانست. وی ادامه داد: البته از نظر ذخایر غیرفلزی هم ظرفیت بسیار مطلوبی در ایران وجود دارد. به‌عنوان مثال، به‌طور تقریبی در تمام نقاط کشور، آهک یافت می‌شود. گچ، نمک و تمام خاک‌های صنعتی هم در کشور به وفور یافت می‌شوند؛ خاک‌هایی که علاوه بر تامین نیاز داخل، به کشورهای دیگر هم صادر می‌شوند. مهندس نعمت‌زاده افزود: متاسفانه در ایران ذخایر فسفات به اندازه کافی وجود ندارند که تونس می‌تواند ایران را در تامین این نیاز یاری کند. در همین حال، کشورما ذخایر مناسبی از گوگرد هم دارد که می‌تواند کمبود این محصول معدنی را در تونس برطرف کند. به این صورت، همکاری‌های معدنی ایران و تونس می‌تواند به نفع هر ۲ کشور باشد. اما معتقدم فرصت‌های همکاری‌های معدنی مشترک بیشتر از مبادله این ۲ ماده است.

‌وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: ایران چه در داخل مرزها و چه در کشورهای دیگر، فعالیت‌های اکتشافی خوبی انجام داده و در این زمینه از تجربیات مناسبی بهره‌مند شده است. علاوه بر این موضوع، فعالیت مراکز پژوهشی زمین‌شناسی و معادن بسیار قابل‌ملاحظه بوده و دانش معدنی ایران را افزایش داده است. در صورت تمایل تونس، ایران آمادگی آن را دارد که دانش خود را با تونس به اشتراک گذاشته و همکاری‌های خود را افزایش دهد. نعمت‌زاده، قانون معادن ایران را ضامن توسعه این همکاری‌ها دانست و گفت: در ایران، هم بخش خصوصی داخلی و هم شرکت‌های خارجی می‌توانند اقدام به سرمایه‌گذاری معدنی و فعالیت در این زمینه کنند. البته با توجه به آنکه منابع معدنی به عنوان انفال و ثروت‌های ملی شناخته شده‌اند، افرادی که قصد فعالیت در این حوزه را دارند، باید اقدام به پرداخت حقوق دولتی کنند که میزان آن چندان زیاد نیست. این رقم در بیشترین حالت به ۱۰درصد می‌رسد و در مواردی هم بین ۱ تا ۲ درصد است.

تولیدکننده بزرگ فسفات جهان
وزیر صنایع، انرژی و معادن تونس هم بر آمادگی کشور خود برای همکاری‌های معدنی تاکید کرد. منجی مرزوق گفت: نام فسفات با بخش معدنی تونس عجین شده و بیشترین اعتبار این بخش اقتصادی برای فسفات است. وی در معرفی صنعت تولید فسفات کشور خود اظهار کرد: ما بیش از یک قرن تجربه تولید فسفات داریم و این صنعت از سال ۱۸۹۷م به‌طور جدی شروع به فعالیت کرده است. وی عنوان کرد: در حقیقت این بخش توانسته اقتصاد تونس را سر و سامان زیادی ببخشد. «گروه شیمی تونس» که تولیدکننده فسفات تونس است، بزرگترین شرکت دولتی این کشور به شمار آمده و برای ۲۷هزار نفر اشتغالزایی کرده است. این شرکت هم در تولید فسفات و هم تبدیل آن به دیگر محصولات مرتبط فعالیت دارد. مرزوق گفت: تونس در حال توسعه بیشتر صنعت تولید فسفات خود است. در مناطق جدیدی که برای افزایش تولیدات در نظر گرفته شده، نیاز به فرآوری فسفات وجود دارد. با این حال، تمام تلاش ما آن است که قدم‌ها برداشته شده و تونس بیش از پیش بتواند از فسفات خود، منفعت کسب کند. وزیر صنایع، انرژی و معادن تونس، انقلاب تونس و تغییرات سیاسی و اقتصادی ناشی از آن را مثبت ارزیابی کرد و گفت: تلاش تونس برای توسعه بیشتر بخش معدن خود همزمان با دوره انتقالی کنونی شده و برای رسیدن به آن تمام بخش‌های اقتصادی و به‌ویژه بخش‌های معدن و انرژی مورد بازنگری قرار گرفته‌اند که می‌تواند تحقق اهداف را تضمین کند.
در این میان، همکاری با ایران هم می‌تواند به نفع هر ۲ کشور بوده و علاوه بر منافعی که برای ایران به همراه خواهد داشت، موجب حرکت رو به جلوی معادن تونس هم خواهد شد.

تونس، نیازمند تجهیزات تولید و انتقال برق
منجی مرزوق که در سفر فشرده خود در ایران، پیش از این دیدار با حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو هم دیدار داشت، به آن برنامه هم اشاره کرد و گفت: همکاری با ایران علاوه بر بخش معدنی می‌تواند به سمت تامین انرژی هم پیش برود؛ این موضوع به‌ویژه به این دلیل برای تونس حائز اهمیت است که به‌طور تقریبی در هر ۲ سال یک نیروگاه باید به چرخه تولید انرژی تونس اضافه شود تا تقاضای آینده این کشور تامین شود. علاوه بر این موضوع، حرکت به سمت انرژی‌های نو و دستگاه‌های جدید و مدرن هم از دیگر اولویت‌های تونس است. مهندس نعمت‌زاده در پی ارائه وضعیت بخش تامین انرژی تونس، گفت: ایران در حوزه نیرو، به طور تقریبی خودکفا است و دستگاه‌ها و تجهیزات تولید و انتقال برق را در کشور تولید می‌کند. با این شرایط، ۲ کشور می‌توانند برای تامین نیازهای خود، همکاری‌های‌شان را به سمت تولید تجهیزات تولید و انتقال برق هم سوق دهند. در این صورت، ایران و تونس از صنایع برق خود، شناخت بیشتری هم به‌دست خواهند آورد و می‌توانند در حوزه‌هایی که توانمندی بیشتری دارند، به طرف مقابل خود کمک کنند. وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: با این حال، در حال حاضر، حجم مبادلات ایران و تونس بسیار ناچیز است و در بهترین برهه تاریخی خود هم از مرز ۴۰میلیون دلار فراتر نرفته است. این رقم را باید دست کم به چند ۱۰۰ میلیون دلار رساند و پس از آن به ادامه مسیر پیش رو اندیشید اما رفع مشکل سیستم‌های بانکی بین‌المللی هنوز محقق نشده که تونس هم می‌تواند در این زمینه پیگیری کند تا شرایط همکاری‌های بیشتر هر چه سریع‌تر مهیا شود.

شروع همکاری‌های معدنی ایران و تونس
در حاشیه این دیدار، تفاهمنامه‌ای بین گروه شیمی تونس و شرکت خدمات حمایتی کشاورزی (وابسته به وزارت جهاد کشاورزی) امضا شد. یزدان سیف، مدیرعامل این شرکت عنوان کرد: براساس این تفاهمنامه، از طریق همکاری مشترک ۲ کشور، خاک فسفات و انواع کودهای فسفات مورد نیاز بخش کشاورزی ایران تامین خواهد شد. سیف افزود: پیش از این، بخش قابل‌توجهی از فسفات مورد نیاز کشور، وارد می‌شد که با اجرای این قرارداد، ایران به‌تدریج از واردات فسفات بی‌نیاز خواهد شد. در پایان هم وزیران صنعت و معدن ایران و تونس، هدایایی را به رسم یادبود به یکدیگر تقدیم کردند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۳۱
کد مطلب: 32230
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت