گروه صنایع معدنی سیمان
 
به دنبال ممنوعیت واردات سیمان به عراق
سیمانی‌ها برای سهمیه‌بندی گوش به زنگ باشند
گروه صنایع معدنی >سیمان - ممنوعیت صادرات سیمان به عراق اگر چه چندین و چند بار از سوی این کشور مطرح شده اما این بار جدیت بیشتری پیدا کرده و این کشور در اجرای تصمیم هیات وزیران مبنی بر ممنوعیت صادرات سیمان به عراق مصمم شده است.
 
به گزارش ماین نیوز، این بار و با قطعیت یافتن این موضوع، تولیدکنندگان سیمان در جلسه‌ای با وزیر صنعت، معدن و تجارت در این‌باره گفت‌وگو کردند. بنابراظهارات علی محمد بد، عضو انجمن تولیدکنندگان سیمان کشور در این جلسه مقرر شد تا برای جلوگیری از دامپینگ سیمان در بازار عراق صادرات آن برای کارخانه‌های داخلی سهمیه‌بندی شود و طرح سهمیه‌بندی صادرات سیمان به زودی از سوی انجمن سیمان کشور به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه خواهد شد.

محمد علی بد تصریح کرده رکود بازار داخلی باعث تلاش تولیدکنندگان ایرانی برای صادرات سیمان به عراق شده و همین مسئله قیمت سیمان را در بازار این کشور کاهش داده است. این کارشناس صنعت سیمان در گفت‌وگو با فارس تصریح کرد که مقرر شده میزان صادرات کارخانه‌های سیمان ایران به عراق سهمیه‌بندی شود تا سیمان اضافه به این کشور صادر نشود و در نتیجه قیمت صادراتی افزایش پیدا کند. وی متوسط قیمت سیمان در مرز ایران و عراق را حدود ۲۸ دلار عنوان کرده و گفته است قیمت سیمان در داخل کشور نیز در همین حدود است که البته براساس کیفیت محصول و محل عرضه اختلاف‌هایی ایجاد می‌شود. عضو انجمن تولیدکنندگان سیمان کشور درباره نحوه سهمیه‌بندی صادرات سیمان برای کارخانه‌های ایرانی نیز گفته است این سهمیه‌بندی بر اساس سوابق گذشته کارخانه‌ها و عملکرد آنها در صادرات سیمان انجام می‌شود. به گفته وی، سال گذشته حدود ۸ تا ۹ میلیون تن سیمان از ایران به عراق صادر شده که ۵۰ درصد صادرات سیمان ایران را شامل می‌شود و علاوه بر این، تولیدکنندگان ایرانی توانستند به کشورهایی مانند افغانستان، کویت، قطر، ترکمنستان و روسیه نیز صادرات داشته باشند. وی تقاضای بالای بازار عراق را عاملی برای توجه بیشتر تولیدکنندگان ایرانی به صادرات سیمان به این کشور عنوان کرده و گفته به تازگی با ایجاد رکود در بخش ساخت‌وساز عراق، نیاز این بازار مقداری کاهش یافته که این امر روی میزان صادرات سیمان ایران نیز تاثیر داشته است. عضو انجمن تولیدکنندگان سیمان کشور ادامه داده است ممکن است با قیمت‌گذاری و سهمیه‌بندی جدید صادرات سیمان به عراق، میزان صادرات سیمان ایران به این کشور کاهش یابد اما در نهایت، قیمت سیمان صادراتی افزایش پیدا می‌کند و درآمد بیشتری برای کشور ایجاد خواهد شد.

ممنوعیت واردات جنوب عراق
در همین حال مدیرعامل هلدینگ سیمان فارس خوزستان ممنوعیت صادرات سیمان به عراق را قطعی اعلام و اظهار کرد: صادرات سیمان به شمال کشور عراق همچنان ادامه داد اما صادرات به جنوب این کشور ممنوع شده و سایت خبری فرات نیوز نیز خبری را درباره مصوبه هیات وزیران عراق مبنی بر ممنوعیت صادرات سیمان به عراق منتشر کرده است. مرتضی لطفی تصریح کرد: عراق تعرفه واردات سیمان را ۱۰دلار افزایش داده و تعدادی از تولیدکنندگان عراق نیز شکایتی را مبنی‌بر واردات سیمان به عراق به دادگاه مطرح کردند که دادگاه نیز این موضوع را به هیات وزیران ارجاع داد و در نهایت تصمیم‌گیری هیات وزیران ممنوعیت واردات سیمان به این کشور به منظور حمایت از تولیدکنندگان داخلی بوده است. لطفی ادامه داد: درحال‌حاضر ظرفیت تولید کشور عراق به ۱۵ میلیون تن رسیده که این امر متاثر از کاهش قیمت نفت و درگیری‌های سیاسی این کشور است. وی افزود: از ۱۵ میلیون تن سیمان صادراتی در سال ۹۴، حدود ۵۰ درصد به عراق صادر شد از این رو ممنوعیت صادرات سیمان به جنوب عراق به‌طور قطع وضعیت تولیدکنندگان سیمان کشور را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. مدیرعامل هلدینگ سیمان فارس خوزستان با اشاره به اینکه جلسه‌ای در این زمینه با حضور وزیر صنعت معدن و تجارت نیز برگزار شده، عنوان کرد: با توجه به اینکه برخی از تولیدکنندگان سیمان با قیمت ارزان محصولات تولیدی خود را می‌فروختند و انرژی رایگان ما را صادر می‌کردند قرار شد برای حفظ منافع ملی میزان صادرات سیمان شرکت‌های صادرکننده سهمیه‌بندی شود. صحبت‌های مدیرعامل هلدینگ سیمان فارس خوزستان درباره سهمیه‌بندی شرکت‌های ایرانی برای صادرات سیمان به عراق در حالی مطرح می‌شود که دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در این‌باره معتقد است پیش از خبر ممنوعیت صادرات سیمان به عراق، هر تولیدکننده‌ای امکان صادرات سیمان خود را به بازار عراق داشت. اما در صدد هستیم در آینده این موضوع را مدیریت کرده و تنها چند شرکت که مزیت صادراتی دارند این اقدام را انجام دهند بنابراین صادرات سیمان ایران به عراق به صورت کانالیزه انجام خواهدشد. بنابر اظهارات عبدالرضا شیخان در حال حاضر بازار عراق به دلیل مشکلات مالی و کاهش قیمت نفت نیاز چندانی به سیمان وارداتی ندارد اما در اوسط تیر نیاز آنها به سیمان افزایش یافته و مجبور به واردات هستند. شیخان عنوان کرده در مجموع قرار شده رایزنی‌ها با بازرگانی عراق انجام و این ممنوعیت که برای تمام کشورها اعمال شده برطرف شود.

افزایش تعرفه واردات
مسئول میز عراق در سازمان توسعه تجارت ایران نیز در این‌باره اظهارنظرکرده است. وی دلیل متوقف شدن صادرات سیمان به عراق را افزایش تعرفه واردات بر سیمان ایران عنوان کرده و گفته است به این دلیل دیگر برای عراقی‌ها واردات سیمان از ایران به صرفه نیست. آنطور که مهدی نجات نیا به ایلنا عنوان کرده است بنا بر تصمیم اخیر دولت عراق، تعرفه واردات سیمان ایران به ازای هر تن ۱۰۰ دلار افزایش داشته و این تصمیم برای حمایت از کارخانه‌های سیمان در این کشور گرفته شده است. نجات‌نیا به گفته است عراق ۳ کارخانه تولید سیمان دارد که این واحدهای تولیدی تنها قادر به تامین بخشی از نیاز عراق هستند و علت اصلی این تصمیم عراق، رقابت با کارخانه‌های تولید سیمان در ایران بوده است درواقع این واحدها برای گرفتن بازار عراق به میزان زیادی قیمت خود را کاهش دادند به گونه‌ای که برای مصرف‌کننده عراقی خرید سیمان وارداتی به صرفه‌تر از سیمان عراقی بود و در عمل کارخانه‌های عراقی با مشکل فروش مواجه شده بودند. نجات نیا تصریح کرده است میزان واردات سیمان عراق به اندازه‌ای بود که این محصول در صدر صادرات کالای ایرانی به این کشور قرار گرفته بود اما پس از این تصمیم اکنون بازرگانان عراقی به سمت واردات سیمان از لبنان و عربستان سعودی رفته‌اند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۵
کد مطلب: 32199
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت