گروه صنایع معدنی فولاد
 
التهاب بازار فولاد چگونه آغاز شد؟
گروه صنایع معدنی >فولاد - مدتي است که شاهد رشد قيمت سنگ آهن و فولاد در بازارهاي جهاني هستيم هرچند که اين وضعيت از بازار فولاد چين آغاز شد. اين وضعيت تا جايي پيش رفت که در کنار رشد قيمت در بازار داخلي چين، حجم صادرات اين کشور نيز کاهش يافت که نشان دهنده جذابيت بيشتر بازار داخلي در ضعف نسبي توليدات اين کشور است.
 
به گزارش ماین نیوز، از سوي ديگر اين وضعيت باعث شد تا بخش بزرگي از صنايع مرتبط به تحرک درآمده و با افزايش حجم معاملات، بازار فولاد و سنگ آهن توامان رونق بگيرد هرچند که هم اکنون باز هم روند کاهشي قيمت ها در اين دو بازار مهم در مسير کاهشي جديد قرار گرفته است.

درخصوص آغاز روند افزايش قيمت ها بايد استارت آن را در بازار نقدي سنگ آهن جست وجو کرد، زيرا پس از رسيدن به قيمت هايي بسيار نازل و نزديک به 40 دلار در هر تن شاهد دو رخداد مهم بوديم. اول افزايش قيمت نفت که هم هزينه توليد و حمل و نقل را افزايش داده و هم مي تواند به عنوان عاملي فني و رواني از رشد قيمت ها حمايت کند، ولي رخداد دوم حالت پيچيده اي داشت. در معاملات آتي و نقدي برخي از بازارها همچون داليان، چيندائو (کينگ دائو)، شانگهاي و سنگاپور شاهد افزايش محسوس حجم معامله بوديم که با محوريت معاملات آتي به صورت کاملاتصنعي قيمت ها در مسير رشد محسوسي قرار گرفت هرچند که موجودي انبارها و حجم تقاضا از اين روند افزايشي تبعيت نمي کرد. در هر حال ورود منابع عظيم از نقدينگي در يک بازه زماني بسيار محدود باعث شد تا بازارسازي ها از فاز معاملات کاغذي و بورسي به بازار نقدي و داد و ستدهاي فيزيکي سرايت کرده و در نهايت کل بازار سنگ آهن و فولاد را در اقصي نقاط جهان در بر گرفت. اين روند که از ابتداي فوريه آغاز شد تا روزهاي قبل توانسته بود به سطوح بسيار بالايي دست يابد تا جايي که بهاي 70 دلاري سنگ آهن در بازار چين را نيز شاهد بوديم. از آن زمان تاکنون روند عمومي قيمت ها در بازار فولاد و سنگ آهن در مسير کاهشي قرار گرفته تا جايي که در پايان هفته ميلادي گذشته به 63 دلار و 41 سنت براي سنگ آهن 62 درصد دست پيدا کرد.

در صورت صحت اين طرز فکر بايد رشد قيمت ها در بازار فولاد و سنگ آهن چين را غيرواقعي دانست که از بازارسازي در بازارهاي مالي آغاز و به بازارهاي فيزيکي در اقصي نقاط جهان سرايت کرد. نکته جالب توجه را نيز مي توان اين مطلب دانست که دولت چين نيز در روزهاي اوج قيمت هاي فولاد با اقدامات دستوري تلاش کرد تا از سرعت معاملات آتي سنگ آهن و فولاد بکاهد تا از بروز رخدادهاي غيرواقعي و دست ساخته در اين بازار جلوگيري کند. تنها به عنوان يک نکته مي توان به اين واقعيت اشاره کرد که در سال هاي قبل توليدکنندگان بزرگ فولاد اروپا همچون آرسلورميتال با معدنکاران برزيلي (که توليداتشان که غالبا مگنتي است، کيفيت بالاتري از استراليا دارد) قراردادهايي 10 ساله را به امضا رساندند تا خود را از التهاب قيمت ها در بازار مواد اوليه به دور نگه دارند. رخدادي که در ماه هاي اخير بازار فولاد چين را به صورت خطرناکي وارد يک فاز ملتهب و شکننده کرد. اين اتفاق خود دليلي است بر خطرناک بودن توان اهرمي معاملات آتي در بازارهاي کالايي که مي تواند تغييرات بزرگي را در اين بازار ايجاد کند. نکته قابل توجه آنکه از يکسو وارن بافت و بسياري از تحليلگران غربي بر خطرناک بودن معاملات آتي تاکيد داشته و همچنين در داخل کشور نيز با برخي انتقادها رو به رو است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۳۱
کد مطلب: 32188
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد