گروه صنایع معدنی فولاد
 
آغاز روند پايدار فولاد؟
شاخص فولاد خام متال ماينر رشد ۱۴ درصدي داشته است
گروه صنایع معدنی >فولاد - بهاي فولاد در ماه آوريل با افزايش همراه بوده تا بار ديگر جايگاه برتر خود را در زمينه ارائه بهترين عملکرد قيمتي در ميان فلزات صنعتي طي سال جاري حفظ کند. براساس گزارش ها، مشخص شده که طي سه ماه اول سال جاري ميلادي، اين فقط اقدامات ضد دامپينگ بوده که به عنوان تنها نيروي بازدارنده از افت هرچه بيشتر قيمت ها، زمينه ساز افزايش قيمت فولاد شده است. دراين ميان سوال اينجا است که تشخيص طول عمر اين روند صعودي قيمت ها به دليل اينکه خريداران فولاد هميشه مي توانند در صورت بالابودن قيمت هاي داخلي، به تامين کنندگان بين المللي با قيمت هاي ارزان تر دسترسي داشته باشند، چندان کار آساني نيست. با اين حال، اين تصوير در شرايط حال حاضر تغيير کرده است.
 
به گزارش ماین نیوز، قيمت فولاد چين با وارد کردن محرک هاي مالي توسط دولت به بازارهاي داخلي با افزايش چشمگيري همراه بوده است. طبق جديدترين آمارهاي منتشر شده از شاخص متال ماينر (MMI)، بهاي فولاد در بازارها نه تنها در مقياس داخلي، بلکه در سطح جهاني به ويژه در چين رو به افزايش است.

قيمت فولاد در بازار داخلي چين در چند هفته اخير بيش از 40 درصد رشد داشته است. نگاهي به قيمت ها در بازار محصولات ورق گرم در ايالات متحده، به وضوح نشان مي دهد که بهاي تمامي اين محصولات به طور تقريبي رشدي معادل 30 درصد را از آغاز سال 2016 تا کنون از خود برجاي گذاشته اند، اين در حالي است که قيمت ورق گرم در بازار داخلي چين بيش از 50 درصد در سال جاري ميلادي افزايش داشته است.
به گفته کارشناسان، تزريق محرک هاي مالي نه چندان کوتاه مدت در چين، در اواخر سال گذشته ميلادي آغاز شد که تاثير واقعي آن طي هفته هاي اخير در بازارها مشهود است. با بررسي تعدادي از معيارهاي اساسي، به اين نتيجه مي رسيم که وضعيت اقتصاد چين در سال جاري ميلادي هرچند به گونه اي تدريجي، بهبود يافته است که نشان از برنامه ها و توان دولت چين در کنترل احساسات و تمايلات سرمايه گذاران مي دهد، يعني قدرتي موفق که بسياري را غافلگير کرده است.

اهرم رشدي به نام مواد خام
به عقيده تحليلگران، طي سه ماهه اول سال جاري ميلادي، ميزان توليدات صنعتي چين رشد سالانه 8/ 5 درصدي را از خود برجاي گذاشت که بالاترين رقم رشد از ماه ژوئن سال 2015 ميلادي تا کنون به شمار مي رود. بانک هاي دولتي و نيز دولت هاي محلي چين همچنان در حال سرازير کردن و تزريق پول به واحدهاي سرمايه گذاري دارايي هاي ثابت (FAI)هستند. طي سه ماه اول سال جاري ميلادي، رشد FAI تسريع شده و تا 7/ 10درصد نيز بالارفته است. داده هاي رسمي منتشر شده نشان مي دهد که سرمايه گذاري در بخش املاک و مستغلات چين به دليل افزايش خريد و فروش خانه و ملک در حال افزايش است.
البته ناگفته نماند که روند رو به رشد بهاي فولاد از سوي فاکتور افزايش قيمت مواد اوليه نيز مورد حمايت واقع شده است. در اين ميان رشد قيمت نفت خام به بالاي 45 دلار در هر بشکه نيز زمينه ساز نوسانات هرچه بيشتر بازارها طي ماه آوريل سال جاري ميلادي شده که اين موضوع به عنوان سيگنالي از امکان تغيير در تمايلات براي رشد هرچه بيشتر نفت تا سطوح بالاتر در نظر گرفته مي شود. براساس آمارها، قيمت سنگ آهن طي ماه آوريل تا بالاي سطح 60 دلار و 46 سنت رشد داشته که بالاترين سطح طي 15 ماه اخير به شمار مي رود. همچنين روند رو به رشد بهاي قراضه نيز در ماه آوريل استمرار داشته است.

نمودار شيب دار توليد
براساس گزارش هاي موجود، ميزان کل توليد فولاد خام جهاني در ماه مارس به بيشترين مقدار خود از 9 ماه پيش رسيد که در نوع خود روند قابل توجهي است. در اين ميان، حجم کل ظرفيت اوليه فولاد جهاني در ماه مارس در حدود 2/ 70 درصد به ثبت رسيده که اين رقم در مقايسه با ميزان تجربه شده در ماه فوريه 9/ 3 واحد درصد بالاتر است، اگرچه اين ميزان رشد همچنان حدود 3/ 1 واحد درصد کمتر از رشد ثبت شده براي مدت مشابه سال گذشته ميلادي تخمين زده مي شود. پيش از اين، چين متعهد به کاهش ميزان مازاد ظرفيت توليد فولاد خود شد. با اين حال اما، به نظر نمي رسد که اين تعهد در قالب کاهش عرضه صورت بگيرد. طي ماه مارس سال جاري ميلادي، توليد فولاد خام چين با رشدي به بزرگي 74/ 20 درصد در مقايسه با ماه فوريه، به سطح 70 ميليون و 700 هزار تن دست يافته و همچنين از مقدار ثبت شده براي پايان ماه مارس سال 2015 ميلادي در حدود 9/ 2 درصد بالاتر بوده است.
به نظر مي رسد اين افزايش توليد فولاد اين اطمينان را به فعالان مي دهد که ميزان توليدات کارخانه هاي فولاد چين بيشتر از ساير فلزات است. سوال بزرگ اين است که آيا تقاضاي موجود به اندازه کافي براي جذب ميزان عرضه فعلي مناسب خواهد بود يا خير، البته به نظر مي رسد تا کنون، بازار در مورد آن خوش بينانه رفتار کرده است.بسياري از تحليلگران براين باورند که اين تحولات تنها ممکن است به طولاني تر کردن مدت زمان استمرار مشکلات ناشي از مازاد عرضه در صنعت فولاد دامن بزند، اما نمي تواند اين واقعيت را که مي توانيم روند صعودي قوي تري را براي قيمت فولاد طي نيمه دوم سال جاري انتظار داشته باشيم دستخوش تغيير کند.

به عقيده منابع آگاه، بهاي فولاد مي تواند طي ماه هاي آينده و در برخي بازه هاي زماني از ميان مدت گرفته تا کوتاه مدت در مسير نزولي حرکت کند، اما در حال حاضر نماي کلي روند قيمتي فولاد به وضوح صعودي است و پيش بيني هاي مختلف نيز به حرکت آن به سمت بالااشاره دارند. بايد ديد برنامه هاي محرک اقتصادي چين در واقع تا چه حد موجب رونق اقتصادي زيرساخت هاي جديد خواهند شد. به جرات مي توان گفت اين کشور به عنوان بزرگ ترين بازيگر بازارهاي کالايي به ويژه فولاد، مهم ترين نقش را در تغيير روند قيمتي بازارهاي کالايي ايجاد مي کند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۳۶
کد مطلب: 32133
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد