گروه معادن ساير حوزه ها
 
با حضور رییس هیات عامل ایمیدرو واحد تولید شمش آنتیموان سفیدآبه افتتاح شد
ایران به ۸کشور تولید‌کننده آنتیموان پیوست
گروه معادن >ساير حوزه ها - معدن آنتیموان سفید‌‌آبه در فاصله ۱۵۰ کیلومتری شمال غرب زابل (شهرستان نیمروز ـ بخش سفیدآبه ـ روستای حیدرآباد) قرار دارد.
به گزارش ماین نیوز، منطقه‌ای که بی‌شک با مشکلات اقتصادی و اشتغالی فراوانی روبه‌رو است. در واقع راه‌اندازی این کارخانه نقش بسزایی در اشتغالزایی منطقه و از سویی دیگر برقراری امنیت ایفا خواهد کرد. حال با افتتاح نخستین واحد تولید شمش آنتیموان ایران در استان سیستان و بلوچستان، ایران به جمع ۸کشور تولیدکننده این فلز راهبردی پیوسته است.

گذری بر آنتیموان سفیدآبه
پس از انجام عملیات اکتشافی اولیه در این معدن مطالعات اولیه با ۱۳۸ عملیات نمونه‌گیری و آزمایش انجام شده. همچنین حفاری و مغزه‌گیری به طول ۱۰۰۰ متر در ۱۲ حلقه و مطالعات کانه‌آرایی روی ۲نمونه انجام شده است. باتوجه به اینکه مطالعات فنی و اقتصادی لازمه راه‌اندازی هر پروژه صنعت و معدنی است در نتیجه این مطالعات برای این معدن نیز انجام شد. در پی این اقدامات ارزیابی ذخیره عدد ۵۰۰۰تن را نشان می‌داد. با توجه به برآورد ذخیره، میزان هزینه تقریبی اکتشاف نیز ۲۶۰۰میلیون ریال پیش‌بینی می‌شد. در سال ۱۳۸۲با حفر ۱۰۸۸ متر گمانه، ذخیره‌ای معادل ۶۳ هزار تن با عیار متوسط Sb=۱۳ درصد به اثبات رسید که در انتها با بررسی و تایید گزارش عملیات اکتشاف به شماره ۱۳۶۳۶ مورخ ۸۵/۰۵/۲۹ ثبت در دبیرخانه، این سازمان گواهینامه کشف معدن آنتیموان سفیدآبه با ذخیره قطعی ۵۴۶۵ تن کانسنگ آنتیموان با عیار Sb۲S۳=۳۷% به نام شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران صادر شد. در نتیجه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران عهده دارد بهره‌برداری از این ذخیره شد. پروانه بهره‌برداری این معدن ۳۱ خرداد ۹۱، به مدت ۹ سال تمدید شد. از سویی دیگر بر اساس گواهی کشف ذخیره قطعی معدن ۵۴۶۵ تن با عیار Sb۲S۳=۳۷% البته ذخیره قطعی در زمان تمدید پروانه ۴۵۰۰ تن با عیار Sb۲S۳=۳۷% اعلام شده است.

اشتغالزایی با کمک آنتیموان سفیدآبه
زابل به دلیل قرارگیری در منطقه مرزی از محرومیت رنج می‌برد. مردمانی با سخاوت که با مشکل بیکاری دست و پنجه نرم می‌کنند این روزها چشم انتظار افتتاح این پروژه هستند تا بتواند ۲۰ نفر را به صورت مستقیم و ۲۰ نفر را به صورت غیرمستقیم مشغول به کار کند. از سویی دیگر راه‌اندازی یک کارخانه و بهره‌برداری از یک معدن، توسعه در منطقه را به همراه دارد. مهدی کرباسیان، رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی نیز معتقد است، فعالیت یک معدن منجر به ایجاد امنیت در آن منطقه خواهد شد. در واقع زمانی که مردم خود در آن معدن مشغول به کار شوند بیش از هر زمان دیگری به دنبال ایجاد امنیت در آن منطقه خواهند بود. با توجه به این نکته راه‌اندازی پروژه آنتیموان سفیدآبه علاوه‌ بر اشتغالزایی، امنیت را به زابل خواهد آورد.

افتتاح نخستین واحد تولید شمش آنتیموان ایران
بر همین اساس نخستین واحد تولید شمش آنتیموان ایران با حضور مهدی کرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو و علی اوسط هاشمی استاندار سیستان و بلوچستان افتتاح شد. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)، کارخانه تولید شمش فلز آنتیموان که در سفیدآبه استان سیستان و بلوچستان واقع شده با بهره‌گیری از دانش بومی مهندسان و متخصصان داخلی کشورمان احداث شده است. در مراسم افتتاح نخستین واحد تولید شمش آنتیموان، علاوه بر استاندار سیستان و بلوچستان، روسا و مدیران سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و جمعی از مسئولان محلی نیز حضور داشتند. ایران با راه‌اندازی این واحد، نهمین تولیدکننده شمش فلز استراتژیک آنتیموان در جهان شد. مهم‌ترین کاربرد این عنصر، استفاده به عنوان فلز پایه در تولید باتری‌های معمولی و هیبریدی است. آنتیموان به دو صورت خالص و ترکیب‌های معدنی در صنعت کاربرد فراوان دارد. ‌

در سال‌های اخیر، حدود ۵۰ درصد آنتیموان فرآوری شده به صورت شبه فلز، در ساخت باتری‌ها، جعبه دنده‌های انتقال نیرو (گیربکس)، آلیاژهای نرم، صنایع پلاستیک‌سازی، لاستیک‌سازی، تولید سرامیک و شیشه کاربرد فراوانی دارد. در صنایع شیمیایی برای تولید مواد مقاوم در برابر آتش، مصرف زیادی دارد. آنتیموان در ساخت اتصال‌ها و پایانه‌های برقی، به صورت آلیاژ مصرف می‌شود.
اکنون ایران به جمع ۸ کشور چین، روسیه، بولیوی، استرالیا، افریقای جنوبی، تاجیکستان، مکزیک و امریکا پیوست که این فلز استراتژیک را تولید می‌کنند. ذخایر آنتیموان کشور در استان سیستان و بلوچستان متمرکز است و تاکنون ۲۵ هزار تن ذخیره قطعی با عیار ۱۶ درصد در این استان شناسایی شده است. اقتصاد مقاومتی را در سیستان و بلوجستان با توسعه معدن محقق می‌کنیم

رییس هیات عامل ایمیدرو گفت: اقتصاد مقاومتی را در سیستان و بلوچستان با توسعه معدن و صنایع معدنی محقق می‌کنیم. به گزارش روابط عمومی ایمیدرو، مهدی کرباسیان روز یکشنبه در مراسم بهره‌برداری از نخستین کارخانه استحصال شمش آنتیموان سفید‌آبه سیستان و بلوچستان با بیان این مطلب گفت: این استان ظرفیت بالایی در توسعه معدن و صنایع معدنی دارد که می‌توان با توسعه آن و راه‌اندازی واحدهای تولیدی، ارزش‌افزوده بالایی ایجاد و زمینه توسعه منطقه و اشتغال را فراهم کرد تا استان به جایگاه اصلی خود برسد. وی ادامه داد: افتخار می‌کنم که با تلاش مضاعف همکاران و حمایت مسئولان منطقه، توانستیم یکی از طرح‌های اقتصاد مقاومتی را به مرحله عمل برسانیم. کرباسیان با اشاره به اینکه طرح استحصال شمش آنتیموان ۱۰۰درصد ایرانی است، تصریح کرد: ساخت ماشین‌آلات این طرح به‌وسیله همکاران ما در مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران(وابسته به ایمیدرو) انجام و به محل معدن منتقل شد. وی ادامه داد: گزارش‌های اکتشافی از ۳ برابری ذخایر معدن نسبت به آمار موجود (۲۵ هزار تن) خبر می‌دهد که این امر، زمینه برنامه‌ریزی برای احداث کارخانه صنعتی تولید شمش آنتیموان را مساعد کرده است.

کرباسیان با بیان اینکه فلز آنتیموان در دنیا محدود و جزو عناصر نادر است، گفت: آنتیموان یکی از ۶۸ عنصر شناخته شده از جدول مندلیف است که البته از این میزان کمتر از ۲۰ عنصر در کشور به تولید رسیده است.
وی گفت: با این میزان عناصر، اکنون در رتبه پانزدهم کشورهای معدنی جهان هستیم که بدون تردید با اکتشافات جدید، عناصر بیشتری اکتشاف خواهد شد و به رتبه دهم ارتقا خواهیم یافت.

رییس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه در حوزه عناصر نادر خاکی باید کار وسیعی انجام شود، گفت: ارزش‌افزوده این عناصر در مقایسه با عناصر فعلی مانند آهن بسیار بالاست. به‌عنوان مثال، قیمت هر تن آهن ۳۰ تا ۴۰ دلار است‌ اما هر تن شمش آنتیموان حدود ۶۲۰۰ دلار یعنی ۲۰ برابر آهن است که با توسعه این صنعت، درآمد بالایی برای کشور به همراه دارد. وی همچنین خبر داد در مرکز تحقیقات فرآوری علاوه بر عنصر یاد شده، ۶ عنصر دیگر از عناصر نادر نیز استحصال شده است.

اکتشافات سیستان و بلوچستان
رییس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه این سازمان با همکاری مسئولان منطقه، اکتشاف ۴۵هزار کیلومترمربع را در حال انجام دارد، گفت: در منطقه مرزی ۲۰هزار کیلومتر مربع اکتشاف انجام شده و ۱۴۳محدوده امیدبخش نیز کشف شده است. وی با بیان اینکه در منطقه اکتشافی سیاه جنگل محدوده‌های طلا کشف شده، گفت: امیدواریم تا پایان امسال، خبرهای خوشی از ذخایر معدنی این استان اعلام کنیم. وی ادامه داد: برنامه احداث کارخانه ۳میلیون تنی فولاد در چابهار را داریم که تاکنون برنامه ۱/۶ میلیون تن آن عملیاتی شده است. به گفته کرباسیان، معدن مس چهل‌کوره در مهر یا آبان ‌امسال به بهره‌برداری می‌رسد. این معدن در سال‌های گذشته، عملیات باطله‌برداری را آغاز کرده بود. کرباسیان به ارتباط مطلوب دولت با شرکت‌های خارجی اشاره کرد و گفت: از نتایج این امر، مذاکره با کشورهای آلمان، روسیه، کانادا و گرجستان برای دریافت فناوری در حوزه معدن و صنایع معدنی است. به‌عنوان مثال، اکنون آلمانی‌ها در عمق ۱۰هزار متری معادن حفاری می‌کنند، در حالی که قبلا عمق حفاری‌ها در کشور ما هزار متر بود و ما باید بتوانیم از فناوری‌ها برای دستیابی به معادن زیرزمینی استفاده کنیم. وی درباره همکاری معدنی با افغانستان ادامه داد: با این کشور برای ایجاد واحدهای فرآوری معادن تفاهمنامه منعقد شده است.

شروع ۸ محدوده معدنی برای اکتشاف آنتیموان
مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران گفت: در حال حاضر، ۸ محدوده معدنی برای اکتشاف فلز آنتیموان شروع شده است. وجیه‌الله جعفری نیز در این مراسم با بیان این مطلب گفت: در کشورمان ۱۵ کانسار آنتیموان در ۳ منطقه وجود دارد که فعال‌ترین آن، معدن سفیدآبه است. این معدن با ۲۵هزار تن ذخیره قطعی، جزو کانسارهای بزرگ معدنی است و با عیار ۱۶درصد، در ردیف کانی‌های پرعیار و بسیار خوب تلقی می‌شود. وی ادامه داد: ایمیدرو برای کانسارهای آنتیموان برنامه جدی دارد که می‌تواند در کشور تحول ایجاد کند. مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی تصریح کرد: از محدوده‌های آغاز شده، ۶ محدوده پروانه بهره‌برداری دارند، ۲ گواهی کشف در حال صدور و ۳ محدوده در حال گزارش‌گیری است. جعفری خاطرنشان کرد: این واحد استحصال با پشتیبانی رییس هیات عامل ایمیدرو در مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ساخته شد و با وجود مشکلات، به محل معدن انتقال یافت.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۳۰
کد مطلب: 32022
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت