گروه معادن
 
ضرورت تدوین مدل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در طرح های معدنی کشور
گروه معادن - نشست مشترک هیات عامل سازمان ایمیدرو و هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران با هدف بررسی آخرین وضعیت عملکردی بخش معدن کشور برگزار شد.
به گزارش ماین نیوز، رییس اتاق ایران با اشاره به عملکرد مثبت سازمان ایمیدرو در چند سال اخیر افزود: اینکه ایمیدرو در بخش اکتشاف سرمایه گذاری کرده است کار بزرگی محسوب می شود چرا که ریسک بالا در بحث اکتشاف، برای بخش خصوصی توجیه اقتصادی ندارد.

محسن جلال پور تاکید کرد: در بخش صنایع معدنی نه تنها نقشه راه نداریم بلکه نیاز های لازم و امکان سنجی های اولیه صورت نمی گیرد برای مثال در استان کرمان ظرفیت حمل و نقل، انرژی، آب و امکانات شهری در طرح های توسعه معدنی دیده نشده است.

جلال پور خاطرنشان کرد: تدوین مدل جامع توسعه اقتصادی کشور با نگاه منطقه ای و جهانی، اولین درخواست بخش خصوصی است.

در ادامه پدرام سلطانی نایب رییس اتاق ایران، با اشاره به کمبود منابع در بخش توسعه طرح های معدنی در کشور تصریح کرد: متاسفانه در بخش معدن هنوز استراتژی مشخصی وجود ندارد و مبنایی هم برای آن تبیین نشده است.

سلطانی با اشاره به ضرورت هدف گذاری در تامین خوراک صنایع داخلی خاطرنشان کرد: امروز استراتژی جهانی در بخش فولاد، تولید برای داخل و منطقه است و رویکرد فتح بازار در دور دست، توجیه اقتصادی ندارد. در چین کمتراز 5 درصد تولیدات مواد اولیه صادر می شود.

نایب رییس اتاق ایران با بیان اینکه هیچ نقشه راهی در وزارت صمت برای معدن وجود ندارد، گفت: عدم ثبات شرایط و نوساناتی از جمله حقوق دولتی در کنار تصمیمات لحظه ای و غیر استراتژیک، چالش بزرگ این بخش به حساب می آید.

وی افزود: در بحث معافیت ها، جهت گیری نامناسبی صورت گرفته که اثر منفی آن در زنجیره ارزش افزوده مشهود است

سلطانی در خصوص نحوه مشارکت بخش خصوصی در طرح های توسعه معدنی کشور پیشنهاد کرد: از نگاه بخش خصوصی گام نخست در بخش معدن تدوین مدل سرمایه گذاری است که اتاق و سازمان ایمیدرو می توانند با همکاری یکدیگر این موضوع را هدف گذاری کنند.

از نگاه نایب رییس اتاق ایران، تعدد سازمان های دولتی و زمان بر بودن پروسه کار در وزارتخانه های مربوط مشکل بزرگ محسوب می شود که می توان با ایجاد پنجره واحد و حذف موازی کاری در تسریع روند توسعه این بخش گام برداشت.حل معضل فساد وعدم شفافیت از دیگر موانع رشد بخش خصوصی در این بخشبه شمار می آید.

در ادامه مهدی کرباسیان رییس سازمان ایمیدرو افزود: ایمیدرو به عنوان بازوی اتاق در راستای تقویت و توسعه بخش خصوصی حرکت خواهد کرد و آمادگی داریم طرح های در دست اجرا را به بخش خصوصی واقعی واگذار کنیم.

کرباسیان با اشاره به اینکه سازمان های توسعه ای طبق قانون حق ندارند بیش از سه سال بهربرداری از پروژه ها دردست را داشته باشد خاطرنشان کرد: ضرورت دارد دولت به دلیل ریسک زیاد در بخش اکتشاف سرمایه گذاری کند اما این به معنای تمرکز دایمی دولت در این طرح ها نیست .در همین راستا در سال جاری ایمیدرو در اکثریت پروژه ها سهام اقلیت بوده و این اقدام در راستا حمایت از بخش خصوصی صورت گرفت.

وی افزود: اگر باور به اقتصاد مقاومتی وجود دارد بایدریسک سرمایه گذاری در بخش معدن را از طریق کاهش مالیات و حقوق دولتی را بپذیریم تا بازار سرمایه گذاری در این بخش جذاب تر شود.

رئیس هیات عامل ایمیدرو در خصوص یادداشت تفاهم این سازمان با شرکت ایتالیایی  و ابهام ایجاد شده گفت: ایمیدرو آماده است در هر مرحله که بخش خصوصی خواست طرح موردنظر را واگذار کند.

او با بیان جهش قدرت چین در بازار محصولات معدنی گفت: با توجه به مزیت نسبی کشور در بخش معدن، جذب عاقلانه و منطقی سرمایه گذاری خارجی در کنار تسهیل مقررات می تواند شرایط را همچون کشور چین برای رشد سریع این بخش فراهم آورد. چین در طول بیست سال از این طریق پنجاه درصد تولید و مصرف صنایع معدنی را در اختیار گرفته است.

کرباسیان با اشاره اینکه ارزش ذنجیره ارزش صنایع معدنی در دنیا 2000 میلیارد دلار است، افزود: یازده و نیم میلیارد دلار سهم تجارت خارجی ایران در این ذنجیره است که 7 میلیارد دلار سهم صادرات و 4.4 درصد سهم واردات بوده که عمده به بازار عراق و چین صادر شده است.

به گفته وی: فولاد بیش از پنجاه درصد ذنجیره ارزش صنایع معدنی در دنیا است با توجه مزیت کشور در این بخش، تلاش می شود با وصل کردن بخش معدن به صنعت کشور، روند توسعه بخش معدن تسریع شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ارزش ذنجیره صنایع معدنی آمریکا در سال اخیر بیش از 78 میلیارد دلار بوده است تصریح کرد: این عدد نشان دهنده سهم بالای صنایع معدنی در اقتصاد دنیا است که با توجه به مزیت نسبی ایران در این بخش، نیازبه سرمایه گذاری متمرکز بیش از پیش است.

وی افزود: ایمیدرو 640 میلیون دلار طرح توسعه ای در سال های 93 و 94 افتتاح کردهاست که در سال جاری برای افتتاح بیش ازهزار و دویست میلیارد طرح اکتشافی صنایع معدنی سرمایه گذاری خواهد شد.

وی فعالیت های آموزشی و پژوهشی را برای فعالان بخش معدن را از جمله اهداف سازمان ایمیدرو بیان کرد.

در ادامه مهدی هاشمی، عضو هیات عامل ایمیدرو و استاندار تهران با اشاره به وجود 67 ماده معدنی در کشور و مزیت نسبی در این بخش گفت: ارزش افزوده بالا در صنایع معدنی می تواند با تمرکز سرمایه گذاری بخش خصوصی نقش کلیدی در توسعه اقتصادی کشور داشته باشد و به طور حتم ایمیدرو در این مسیر حرکت خواهد کرد.

وی تاکید کرد: با توجه عزمایران برای عضویت در سازمان تجارت جهانی، اتاق ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی کشور می تواند در توسعه اقتصاد کشور نقش آفرین باشد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۲۷
کد مطلب: 32017