گروه معادن مس
 
بهمن آبادی در گفت‌وگو با ماین نیوز خبر داد:
کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب در تولید کاتد مس
احداث کارخانه اسید سولفوریک زودتر عملیاتی شود
گروه معادن >مس - مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) شرکت ملی صنایع مس ایران درباره رویکردها و استراتژی‌های این شرکت در زمینه محیط زیست اظهار کرد: بخش محیط زیست در مجموعه‌های شرکت مس در استان‌های کرمان و آذربایجان در بخش‌های تولید، بهره‌وری و همچنین در بخش بازیافت فعالیت‌های متنوعی را در 3 حوزه آب، هوا و خاک انجام داده است.
 
علیرضا بهمن آبادی در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز با اشاره به فعالیت‌های این بخش در زمینه آب در مجتمع‌های سرچشمه و سونگون بیان کرد: فعالیت و سیاست‌های شرکت در این مجتمع‌ها در حوزه آب، بهره‌وری در مصرف، کاهش آب تازه مصرفی و بازیافت آب مصرف شده برای مصرف دوباره است. خوشبختانه با فعالیت‌های صورت گرفته طی سال‌های اخیر شاهد کاهش 50 درصدی مصرف آب در تولید کاتد بودیم.

وی درباره فعالیت‌های انجام شده در حوزه خاک نیز افزود: به واسطه آلایندگاه قدیمی که در مجتمع‌ها وجود داشت، مقداری بارگذاری در خاک ایجاد شده بود. درنتیجه پایش آن‌را در دستورکار قرار دادیم. در مجتمع‌های استان کرمان و با فعالیت کارخانه‌های ذوب، شاهد آلودگی خاک بودیم اما امروز با استناد به گزارش مراکز معتبر و مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست که مراکز دانشگاهی معتبر هستند، می‌توان با اطمینان اعلام کرد که آلودگی‌های خاک ناشی از فعالیت‌های کارخانه در شعاع خارج از کارخانه وجود ندارد. یعنی خوشبختانه در حال حاضر هیچ نوع آلودگی در پی فعالیت کارخانه برای خاک ایجاد نمی‌شود. البته در آذربایجان با توجه به اینکه کارخانه ذوب نداشته در نتیجه بارگذاری نداریم اما برای کاهش مقدار آلودگی موجود در ذهاب‌های اسیدی و آب خروجی کارخانه مشغول فعالیت هستیم. پیش از این در استان کرمان به ویژه در شهربابک با توجه به فعالیت کارخانه ذوب و استفاده از تکنولوژی‌های قدیمی بارگذاری وجود داشت اما در حال حاضر با اقدامات انجام شده و نگهداری درست تجهیزات کنترلی و کاهش‌های صورت گرفته دیگر آلودگی خاک در این منطقه مشاهده نمی‌شود.

به گفته وی در حوزه هوا که یکی از مشکلات بزرگ به دلیل فعالیت کارخانه‌های ذوب محسوب می‌شود، طی 10 سال گذشته با اقدامات انجام شده میزان غبار خروجی در شهربابک بیش از 95 درصد کاهش یافته است. البته همچنان در این زمینه به استانداردهای سازمان محیط زیست دست پیدا نکرده‌ایم زیرا استانداردهای سازمان در سال‌های اخیر بسیار سختگیرانه شده است اما این کاهش 95 درصدی حاصل تلاش بسیار و استفاده از سیستم کنترل غبار خروجی، صرف هزینه بالا، نگهداری و .... بوده است.

مدیر HSE شرکت ملی صنایع مس ایران تصریح کرد: تلاش ما بهتر شدن شرایط و رسیدن به استانداردهای سازمان محیط زیست است. در همین رابطه ابتدا باید تکنولوژی‌های ذوب را تغییر دهیم. در حال حاضر هرچند میزان غبار خروجی از میزان استانداردهای تعیین شده بالاتر است اما فعالیت‌های ما باعث شد میزان غبار خروجی کاهش 90 درصد در مجتمع شهربابک و در مجتمع کرمان داشته باشد و میزان آلایندگی را به حداقل ممکن برساند.

به گفته وی، میزان SO2 خروجی به دلیل تکنولوژی‌های موجود در کارخانه از حد مجاز بالاتر است، به همین دلیل در حال تغییر تکنولوژی موجود به تکنولوژی فلش در کرمان و شهربابک هستیم تا این میزان آلودگی نیز بازجذب شود.

بهمن آبادی افزود: در این سه حوزه برآیند کلی فعالیت‌های شرکت مس به سمت کاهش آلایندگی‌هایی بود که پیش از این با آنها مواجه بودیم و در حال حاضر تلاش ما رسیدن به استانداردهای موردنظر است. البته در حال حاضر به میزان‌های قابل قبول نزدیک شده‌ایم اما همچنان تلاش برای رسیدن به استانداردها است و امیدواریم تا سال 1397 این پروژه‌ها شروع و عملی شود.

وی همچنین درباره موضوعات مربوط به آلودگی جنگل‌های ارسباران نیز تصریح کرد: در منطقه آذربایجان در نظر داشتیم برای تکمیل فرایند تولید کارخانه‌های ذوب و استخراج مس را احداث کنیم. مجوز لازم برای احداث این دو کارخانه در آن زمان با پیگیری‌های لازم دریافت شد اما براساس برنامه‌های تعیین شده قرار بر آن شد تکنولوژی‌های روز دنیا در آنها استفاده شود اما با توجه به حساسیت‌های موجود در سیاست‌های شرکت، تصمیم بر آن شد تکنولوژی کارخانه استخراج مس تغییر کند. در حال حاضر تغییر تکنولوژی استخراج مس در فاز مطالعاتی قرار دارد تا روش را از پیرومتالورژی به هیدرومتالورژی تغییر دهیم و نیازی به پروژه ذوب نباشد. با این اقدام احتمال وجود مشکلات نیز کاهش می‌یابد.

او در پاسخ به این سوال که احداث کارخانه اسید سولفوریک چقدر به کاهش آلودگی کمک خواهد کرد؟ اظهار کرد: حجم تولید در کارخانه اسید بالا است بطوریکه در حال حاضر کارخانه یک میلیون تنی سرچشمه را شاهد هستیم. بدون شک تغییر تکنولوژی کارخانه به تکنولوژی فلش میزان SO2 کارخانه را افزایش می‌دهد و برای کارخانه این میزان استخراج و تبدیل به اسید به‌صرفه خواهد بود. کارخانه اسید سولفوریک در عمل میزان SO2 را به حد مجاز می‌رساند. در نتیجه چنین طرح‌هایی هرچه سریعتر باید به بهره‌برداری برسند.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۱۵
کد مطلب: 31240