گروه صنایع معدنی فولاد
 
كارشناسان رابطه تغيير سياست هاي چين و تحولات بازار جهاني فولاد را بررسي مي كنند
گروه صنایع معدنی >فولاد - پيش از آغاز سال 2016 حدس و گمان هاي بسياري در رابطه با چگونگي وضعيت صنعت فولاد و سنگ آهن در بازار جهاني وجود داشت. حال با گذشت سه ماه از آغاز سال نو ميلادي تغييرات آرام آرام در حال خودنمايي هستند.
 
به گزارش ماین نیوز، بر اين اساس دوشنبه گذشته بهاي سنگ آهن با رشد يک دلاري همراه شد تا قيمت شاخص سنگ آهن با 19 درصد رشد به 63 دلار و 10 سنت برسد.

اين رشد قيمت در حالي در حوزه سنگ آهن رخ داده است که طبق شنيده ها توليدکنندگان بزرگ فولاد چند روزي است که از اعلام قيمت خودداري کرده اند. اما علت اين رشد قيمت ناگهاني در سنگ آهن چيست و آثار اين رشد به چه شکل در صنعت و بازار فولاد منعکس خواهد شد؟ آيا رشد قيمت سنگ آهن در مقطع فعلي سيگنالي براي تعيين مسير صنعت فولاد در سال جديد ميلادي است؟

اين سوال ها در شرايطي وجود دارد که چنانچه رشد اخير در قيمت جهاني سنگ آهن پايدار باشد، مي تواند سرنوشتي بسيار متفاوت از دو سال گذشته براي فعالان اين حوزه در ايران رقم بزند. به اين ترتيب در حالي که بسياري از معدن کاران ايراني به دنبال افت شديد قيمت سنگ آهن و رکود در بازار مجبور به ترک کار خود شدند، ممکن است به واسطه اتفاقات چند روز اخير و رشد قيمت سنگ آهن فرصتي براي بازگشت به توليد داشته باشند.

اين اميدواري در حالي در پي رشد قيمت سنگ آهن در ميان فعالان حوزه سنگ آهن ايجاد شده است که برخي گمانه ها از ناپايدار بودن موج افزايش قيمت و اتمام آن تا يک ماه آينده حکايت دارند. يا اين وجود برخي کارشناسان با رد اين گمانه عقيده دارند رشد قيمت اخير در سنگ آهن نتيجه سياست هاي جديد چين براي سال 2016 است، بنابراين اين ميزان رشد دست کم تا پايان اين سال پايدار خواهد ماند.

رضا زائرحيدري،کارشناس صنعت فولاد در رابطه با آثار رشد قيمت جهاني سنگ آهن در محصولات فولادي عقيده دارد رشد قيمت در توليدات فولادسازان با شدت بيشتري نسبت به سنگ آهن مشاهده خواهد شد زيرا هر دو تن سنگ آهن منجر به توليد يک تن محصول فولادي مي شود که طبيعتا هزينه تمام شده بيشتري خواهد داشت.

عدد طلايي چين براي سنگ آهن

رئيس هيات مديره انجمن توليدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن يکي از کارشناساني است که رشد قيمت اخير سنگ آهن را پايدار مي داند. مهرداد اکبريان با اشاره به نويدبخش بودن رشد قيمت سنگ آهن براي خروج از رکود مي گويد: چرايي رشد قيمت سنگ آهن به دو اتفاق در چين باز مي گردد، به نظر مي رسد نخستين اتفاق به تصميم دولت جديد چين براي فاصله گرفتن از سياست هاي انقباضي باز مي گردد که در پي اين سياست مسير بانک ها و شرکت هاي سرمايه گذاري براي ورود به کارخانه هاي فولادسازي باز خواهد شد. دومين دليل نيز اين است که چين بيش از اين قادر به ادامه زيان در حوزه فولاد نيست زيرا سرمايه گذاري هاي بسيار کلاني براي توسعه صنعت فولاد خود صورت داده است و بيش از دو يا سه سال قادر به ادامه زيان نخواهد بود. به عقيده اکبريان به نظر مي رسد چين براي سال 2016 عددي طلايي براي قيمت سنگ آهن در نظر گرفته است که اين عدد مي تواند چيزي بين 60 تا 70 دلار براي هر تن باشد.

بر اين اساس اگرچه اين رقم نسبت به قيمت روزهاي اوج کمتر است، اما نسبت به ريزشي که در دو سال اخير تجربه کرده است بسيار بهتر است. اکبريان در ادامه مي گويد: بنابراين من فکر نمي کنم که رشد قيمت اخير فقط يک موج بوده باشد زيرا چين بيش از اين قادر به تحمل زيان يا کاهش قيمت ها نيست. اکبريان در حالي سال 2016 را سال افزايش قيمت سنگ آهن و فولاد ارزيابي مي کند که در نهايت عقيده دارد بهتر است توليدکنندگان سنگ آهن ايران به قيمت هاي جهاني تکيه نکنند. او در اين رابطه مي گويد: اگر فضايي فراهم شود که با رشد توليد در داخل کشور سنگ آهني ها بتوانند محصولات خود را به توليدکنندگان داخلي بفروشند شرايط بسيار بهتر خواهد بود و قيمت سنگ آهن ايران با برداشتن تکيه خود از تحولات جهاني مي تواند به نوعي ثبات داخلي برسد. اکبريان در ادامه با تاکيد بر اين نکته که به ناپايدار بودن رشد قيمت سنگ آهن عقيده اي ندارد، مي گويد: به نظر مي رسد سال 2016 نسبت به سال گذشته بهتر باشد و به مرور شاهد تطبيق قيمت هاي داخلي در بورس کالابا قيمت هاي جهاني خواهيم بود.

رشد شمش و سکوت شرکت ها

اما در حالي که رشد قيمت اخير سنگ آهن و شمش چين توجه بسياري از تحليلگران را به خود جلب کرده است، معاون بازاريابي و فروش ذوب آهن اصفهان عقيده دارد اگرچه اين رشد چشمگير به نظر مي رسد اما به علت تازه بودن پيش بيني را کمي سخت مي کند. با اين حال او عقيده دارد سال جديد ميلادي نسبت به کف سال 2015 بهتر خواهد بود اما تصور اين که قيمت ها بسيار جذاب خواهند بود کمي دور از ذهن است. احسان دشتيانه در ادامه در رابطه با رشد قيمت هاي اخير مي گويد: من فکر مي کنم رشد قيمتي که در شمش چين رخ داده است بسيار چشمگيرتر از سنگ آهن و اثر آن بر قيمت تمام شده محصولات فولادي فوري تر است.

او در ادامه با اشاره به رشد 40 تا 45 دلاري شمش در يک ماه گذشته مي گويد: اين شرايط باعث شده است که بسياري از توليدکنندگان شمش چه در ايران و چه در خارج از کشور از اعلام قيمت خودداري کنند زيرا اين امکان وجود دارد که در آينده قيمت ها با رشد بيشتري همراه شوند. از نگاه اين مدير صنعت فولاد با توجه به رشد اقتصادي که چين براي سال جديد خود پيش بيني کرده است، رشد قيمت ها در آينده بعيد به نظر نمي رسد زيرا خارج کردن واحدهاي توليدکننده کوچک و آلاينده از چرخه توليد و همچنين افزايش ساخت و سازها به منظور حرکت به سمت رفاه عمومي بيشتر، از برنامه هاي جديد چين است.

خروج کارخانه هاي کوچک و آلاينده از چرخه توليد اتفاقي است که مي تواند در کنار سياست افزايش مصرف چين، منجر به کاهش توليد 100 ميليون تني شود. طبعا اين اتفاق فضاي بيشتري براي ساير توليدکنندگان فولاد به منظور افزايش سهم خود در بازارهاي جهاني ايجاد خواهد کرد که قطعا توليدکنندگان ايراني نيز از اين فضا جدا نخواهند بود. از نگاه دشتيانه در کنار تحولات جهاني، رونق سنتي در روزهاي پاياني سال و پيش بيني هاي مثبت تجار و صاحبان پروژه ها از بهبود شرايط در سال آينده از جمله عواملي بوده اند که قيمت ها را از دو هفته قبل به اين سو در بازار فولاد صعودي کرده است. حال با تمام اين تفاسير به نظر مي رسد در پي سياست هاي جديد دولت چين براي ادامه روند توسعه، کاهش توليد و در پي آن کاهش صادرات فولاد اين کشور؛ سال نو واقعي براي بسياري از توليدکنندگان فولاد در حال آغاز باشد. در اين ميان بايد ديد فولادسازان ايراني چه برنامه هايي براي افزايش سهم خود از بازارهاي جهاني دارند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۳۷
کد مطلب: 31214
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد